27-04-15

Herdenking 14-18. Britse begraafplaats in Poelkapelle en Boezinge

 

British Cemetary in Poelkapelle

poelkapelle.jpg

Op weg naar de Duitse begraafplaats in Langemark-Poelkapelle reden we langs een hoge muur en zagen een ijzeren poort die half openstond. In een flits zagen we grafzerkjes. Ingrid ging op de rem staan en we keerden een stukje terug om deze Britse begraafplaats te bezoeken. Britse begraafplaatsen zijn meestal door een muur omringd, maar de grootste hebben nog een overwelfde ingangspoort .

Aan de toegang zitten in een nis in de muur achter een metalen deurtje meestal twee boeken: De zogenaamde "History" met de naam van alle gekende gesneuvelden en de plaats waar ze begraven liggen.  Ook een bezoekersregister waarin je een boodschap kunt schrijven . Dit vind je terug op alle begraafplaatsen.

poelkapelle1.jpg

Toen we wilden binnen stappen kwam een man aangefietst en vertelde dat er nog dagelijks sporen van de oorlog werden terug gevonden in de vorm van loden kogels, obuskoppen, scherven en nog regelmatig gebeente van gesneuvelden. Hij probeerde die vondsten aan de man te brengen. Om eerlijk te zijn ik heb van die loden bolletjes gekocht voor de oudste zoon die allerlei over de Oorlog verzameld. Die  bolletjes zijn afkomstig uit obussen.

poelkapelle2.jpg

Alle 156 Britse begraafplaatsen in West-Vlaanderen worden geleid vanuit de Commonwealth War Graves Commission in Ieper.  Het terrein is eigenlijk Britse bodem door België afgestaan.  Dat staat gewoonlijk vermeld op een plaat aan de omheiningsmuur.

poelkapelle3.JPG

Eén van de opvattingen bij het ontwerpen van de begraafplaatsen was dat het geen kerkhof of gemeentelijke begraafplaats is maar een monument.  Het is dus niet alleen als herdenking aangelegd, maar nog meer als dankbare verering.  M.a.w. die mannen stierven niet gewoon maar gaven hun leven voor anderen, gaven dat leven nog vóór het moest beginnen.

poelkapelle4.JPG

Britse begraafplaatsen zien er fleurig uit, zoals de parken in Engeland.  Het zijn helemaal geen sombere begraafplaatsen maar helder en hoopvol, open op de hemel.  Ze hebben gladgeschoren gazons, voor elk graf een doorlevende bloem, de bomen zijn heel dikwijls populieren of linden.  Dagelijks werken er arbeiders in, zowel Engelsen als Vlamingen. 

poelkapelle5.JPG

Iedereen heeft dezelfde grafzerk , er is geen onderscheid in rang. Alleen zijn de afbeeldingen op de grafzerken aangepast aan het land van herkomst.

Voor Engelsen vinden we daarin een roos of een leeuw, voor Schotten een schuin kruis of een distel, voor Ieren een harp.Voor Canadezen een esdoornblad, voor Australiërs een wapenbord in de vorm van een opgaande zon, voor Nieuw-Zeelanders een varentak, voor Zuid-Afrikanen een springbok, voor Newfoundlanders een kariboe. Voor onbekenden staat er "Known unto God" of "A soldier of the Great War"

poelkapelle6.JPG

 Deze begraafplaats is ontstaan door het herbegraven van oorlogsslachtoffers uit de eerste wereldoorlog.  

poelkapelle7.JPG

Op elke Britse begraafplaats staat een wit stenen kruis met daarop een bronzen zwaard : het 'Cross of Sacrifice'

Op de grotere begraafplaatsen staat een soort altaar, waaraan soms bij plechtigheden gezamenlijk het Onze Vader wordt gebeden door voorgangers van de katholieke, anglicaanse en protestantse godsdiensten : de 'Stone of Remembrance'Op die steen staat in alle begraafplaatsen gebeiteld:"their name liveth for evermore " : Moge hun namen voor eeuwig blijven voortleven

poelkapelle8.JPG

Meer dan 7000 grafzerken !

poelkapelle9.JPG

Tekst gedeeltelijk overgenomen van: Robert Missinne en Roger Verbeke

~~~~~~~~~~ 

 

Essex Farm Cemetary

 

14-18,britse begraafplaats,poelkapelle,essex,westhoek

 

 

"Langs het kanaal Ieper-IJzer, net buiten Ieper, vind je Essex Farm Cemetery. Deze plaats is ook wel bekend als ‘site John McCrae’. De Canadese arts John McCrae schreef hier in mei 1915 het wereldberoemde gedicht ‘In Flanders Fields’. Arts McCrae liet hier een schuilplaats uitgraven om de eerste gasslachtoffers in 1915 te verzorgen. Enkele dagen nadien ontstond zo ‘Essex Farm Cemetery’. John McCrae stierf in 1918 en ligt begraven in Wimereux, Frankrijk."

john mccrae.JPG

john mccrae1.JPG

In Flanders Fields geschreven door JohnmcCrae  hangt op de muur van een bunker waar hij gewonde soldaten verzorgde.

john mccrae2.JPG

john mccrae3.JPG

Hier ligt de jongste soldaat  pas 15 jaar toen hij sneuvelde. Hij had gelogen over zijn leeftijd toen hij naar het leger ging. Zijn graf wordt bedolven onder de typisch poppykruisjes en muntjes worden op het zerk gelegd.

john mccrae4.JPG

Munten en steentjes op grafzerken als teken dat men daar is geweest en de doden heeft herdacht. Hier lagen vooral muntjes uit het land van herkomst van de bezoeker.

john mccrae5.JPG

Een eerder klein maar druk bezochte begraafplaats.

john mccrae6.JPG

 

Commentaren

altijd mooi onderhouden, sereen en aangrijpend
al die levens...

Gepost door: fotorantje | 28-04-15

Reageren op dit commentaar

@Antje, elke begraafplaats in de Westhoek heeft iets unieks. En ze zijn allemaal piekfijn in orde en worden met veel respect onderhouden.

Gepost door: magda | 01-05-15

Wat een verkwisting van jong leven kost dat steeds door die politiek...

Gepost door: roysfoto | 28-04-15

Reageren op dit commentaar

@Roy , en zeggen dat ze tot heden nog geen lessen hebben getrokken uit die gebeurtenissen van 100 jaar geleden. Ze doen maar voort...

Gepost door: magda | 01-05-15

Weet je nog Magda dat die lege hulzen van de obussen na de oorlog dan heel kunstig versiert werden, met allerlei bloemen en figuren erin? Dat stond bij mijn oma op de schouw, was in koper en als je ze poetste blonken ze als 'n spiegel, zo had zij er vier.
Allé zeg verkopen die nu die kogels die daar in zaten??? Vreemd na zo'n lange tijd, hoop dat het wel de echte zijn.
Koude maar zonnige groeten!

Gepost door: greta | 29-04-15

Reageren op dit commentaar

@Greta, ik herinner me dat maar al te goed. Ik heb zelf nog geholpen om die koperen dingen op te poetsen. Mijn tante had er een die zo groot was dat ze die gebruikte voor paraplubak. De gids zei ons dat er nog regelmatig munitie bovenkomt en dat de mensen die het gaan zoeken op de landerijen er een handeltje van maken. Dus vermoed ik dat het wel echte loden bolletjes zijn.

Gepost door: magda | 01-05-15

ik sta telkens verbaasd van het aantal graven Magda..

voor wie en voor wat, vraag ik me dan af..

prettige dag

Gepost door: willy | 29-04-15

Reageren op dit commentaar

@Willy , ja dat mag je wel zeggen. Zo'n verspilling van mensenlevens en wat heeft het opgebracht? Telkens weer als je op zo'n begraafplaats komt denk ja aan al de ellende die deze mensen hebben meegemaakt en velen wisten dat ze er niet levend zouden uitgeraken.

Gepost door: magda | 01-05-15

Heel indrukwekkend zo veel graven

Gepost door: merel | 29-04-15

Reageren op dit commentaar

@ Merel, je bent er elke keer je als die witte stenen zerkjes ziet erg van onder de indruk. Een allemaal zo jong nog!

Gepost door: magda | 01-05-15

De commentaren zijn gesloten.