26-04-15

Sluis

 

Normaal is onze maandelijkse reünie de laatste donderdag van de maand. Maar één van de vriendinnen moet volgende week oppas zijn voor haar kleinkind. Liever dan een weekje vroeger want volgende week is er een lang weekend en dan past het ook niet.

Het weer was zo grijs en regenachtig die dag . Dat wordt een thuis ontmoeting dacht ik en ik bakte alvast een stapel pannenkoeken. Toen de beide vriendinnen toekwamen leek er verbetering in zicht. We aten toch maar eerst pannenkoeken en dronken een kop koffie erbij, want wie weet klapte de hemel weer toe . De hemel klaarde echter helemaal op en de zon brak door.

We waren van plan om een grote wandeling te doen op de vesten rondom Sluis. En dat deden we ook. Heerlijk weer al kon je een jasje verdragen.

 

vesten.JPG

vesten1.JPG


Sluis heeft twee ooievaarsnesten staan en die waren allebei bezet. Het ene koppel was niet goed zichtbaar omdat ze helemaal in het nest zaten. Bij het andere nest stonden ze parmantig rond te kijken.

ooievaar.jpg

Er is een kinderboerderij in Sluis . Er liepen nog niet zoveel dieren rond. De pauw echter die maakte wat show. Het had heel wat voeten in de aarde om die een keertje te laten omdraaien zodat we zijn verenkleed konden zien. Maar zich helemaal naar ons toekeren wilde die niet. Daarna  stapte de pauw het af, zijn mooie tooi achter zich aanslepend!

pauw.jpg

sluis.JPG

Na een uurtje waren we rond Sluis en keerden we terug naar het centrum en zo naar de auto die langs het kanaal stond geparkeerd. We wandelden langs de St Jansstraat waar je op een groot plein de restanten van een kerk ziet.

St. Janskerk ruïne
"De fundamenten van de Sluise St. Janskerk. De geschiedenis van deze vroegere kruiskerk dateert uit het midden van de 14e eeuw. Dit godshuis was vroeger één van de grootste van de streek. Tijdens de 80-jarige oorlog tegen de Spanjaarden werd de kerk zwaar beschadigd. Na deze oorlog werd ze hersteld. In de St. Janskerk bevonden zich graftombes van vooraanstaande personen o.a. raadsheren van de Hertogen van Bourgondië en gouverneurs. Het gebouw werd verwoest door een brand in 1811. De resten van de afgebrande kerk bleven staan tot in 1823. De fundamenten werden in 1948 blootgelegd en men ontdekte beschilderde grafzerken."

sluis1.jpg

Toen we aan de parking kwamen , hadden we nog geen zin om naar huis te rijden. Het was zo'n mooi weer geworden en er was zo'n mooi terrasje vlakbij ....hahaha...en we wilden toch even uitrusten van die wandeling. We trakteerden  ons zelf op een" ijsje ", vanille-advocaat. Toen de kelner de ijsjes bracht , schoten we allerdrie in een lach en een mevrouw aan een tafeltje vlakbij ons zei al lachend " dat is zeker een kinderijsje". Een eenzame opa aan een ander tafeltje ( zijn kleinkinderen speelden in de speeltuin naast het terras) stelde seffens voor om een foto van ons met de ijsjes te nemen!

' t Was een heerlijk ijsje " extra large "gemaakt voor ons zei de kelner. Lachen

ijsje.JPG

 Jasjes werden uitgedaan en we bleven genieten van de zon tot die achter de bomen langs het kanaal was gezakt. Dan werd het frisser en reden we naar huis. Een superdagje was het !

kanaal.JPG

 

ps. Ik probeer heus bij jullie allemaal langs te komen. Hoewel het al wat beter gaat, zijn er toch nog steeds blogjes waarop mijn reacties geweigerd worden.

16:17 | Commentaren (12) |

Commentaren

mooi daar, heerlijk wandelen
amai das zeker een ijs ipv ijsje :-)

Gepost door: fotorantje | 26-04-15

Reageren op dit commentaar

@ Antje, dat was zeker een ijs ,maar ik heb de slagroom niet opgegeten. Dus toch wat calorietjes minder ,hihi!

Gepost door: magda | 26-04-15

Als ik in Sluis en bij uitbreiding in Nederland kom, valt het me telkens op hoe netjes het daar is. Geen zwerfvuil in de bermen bijvoorbeeld. Daar kunnen wij, Belgen, nog wat van leren.

Gepost door: Benjamín | 26-04-15

Reageren op dit commentaar

@Benjamin, dat is waar wat je schrijft. Op de hele wandeling hebben we geen lege flesjes ,blikjes, papier gezien. Ik weet -want ik heb het zelf al gezien -dat er in de voormiddag een klein autootje rondrijdt om overal het zwerfvuil op te ruimen!

Gepost door: magda | 26-04-15

daar zitten weer prachtige foto's bij Magda....

zoals de eerste en de grote foto van de molen met de ooievaar..

de restanten van de kerk en ijsjes van dergelijke afmetingen had ik er nog niet gezien..

fijne zondagavond

Gepost door: willy | 26-04-15

Reageren op dit commentaar

@Willy, ik heb het logje een beetje aangepast en je kunt nu lezen welke ruines het zijn en waar je die kunt zien. Dank voor het compliment ivm enkele foto's. Het is nochtans niet ver van het centrum ,maar de meeste mensen lopen enkel door de winkelstraten.

Gepost door: magda | 26-04-15

Het is en blijft een mooie wandeling hè! En willy heeft gelijk.. die foto van de molen met de ooievaars op de voorgrond is geweldig.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 27-04-15

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, het weer was die namiddag ideaal om op de vesten rond Sluis te wandelen. Ik had geluk want de ooievaars zitten niet altijd op hun nest!

Gepost door: magda | 27-04-15

Plezierige reünie met vriendinnen om te koesteren.

Gepost door: Gidsjoris | 27-04-15

Reageren op dit commentaar

@Gidsjoris, en dat doen we maandelijks !

Gepost door: magda | 27-04-15

Je hebt de slagroom niet opgegeten zeg je ik ben daar juist verlekkerd op zou ijs eten voor de slagroom

Gepost door: merel | 27-04-15

Reageren op dit commentaar

@Merel, slagroom valt me altijd zwaar op de maag! :-(

Gepost door: magda | 28-04-15

De commentaren zijn gesloten.