05-05-15

Herdenking 14-18 Zonnebeke

En hier zijn we aan de laatste etappe van onze herdenkingsroute : Zonnebeke.

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 houdt de herinnering levendig aan de Slag van Passendale waarbij in 1917 in honderd dagen tijd een half miljoen slachtoffers vielen voor slechts acht km terreinwinst.

zonnebeke.JPG

zonnebeke1.JPG

We stapten door de poort het domein in en gingen onder een stralende zon in het park onze stokbroodjes opeten die we vlakbij in een grote zaak hadden gekocht. De zaak ligt op een strategisch interessante plaats zo vlak bij dit domein! Je kon er letterlijk alles kopen van vlees, charcuterie, brood en banket, slaatjes, desserts , drank en een afdeling waar je een broodje kon bestellen naar eigen smaak! We zaten te genieten van het prachtige park en zagen vlak vòòr ons het mooie Kasteeldomein van Zonnebeke.

zonnebeke3.jpg

Zicht op de ingang van het Kasteeldomein met een majestueuze trap.

zonnebeke4.JPG

Maar eerst wandelden we door het park waar een nieuw gedeelte was aangelegd. "De herinneringstuintjes".Deze bestaan uit rode paaltjes die een vallende beweging maken symboliserend het bloed van de vallende soldaat en elk tuintje heeft de vorm van een poppy en het hart is een ronde zitbank. Deze tuin is nog volop in opbouw.

zonnebeke5.jpg

zonnebeke6.jpg

Eenmaal de begroeiing compleet zal zijn wordt het een intieme plaats om de doden te herdenken.

zonnebeke7.JPG

De achterzijde van het mooie Kasteeldomein.

zonnebeke8.JPG

Het museum is in dit kasteeldomein .Er wordt aandacht besteed aan uniformen, slagveldarcheologie en artillerie.  Op de eerste verdieping krijg je een uitgebreid overzicht van de Eerste Wereldoorlog in de streek en dit aan de hand van een unieke collectie historische voorwerpen, foto- en filmmateriaal.

zonnebeke9.jpg

Langs een steile trap daalden we af en werd getoond hoe de Britse troepen ondergronds leefden. Bangelijk! Het was moeilijk om in die smalle gangen en in halve duisternis foto's te maken. Allerlei tafereeltjes hoe het dagelijks leven verliep onder de grond! In een filmzaaltje speelde een film over het verloop van de oorlog. Een stukje grond gewonnen, een stukje grond verloren...

zonnebeke14.jpg

In een paar zalen werd veel historisch materiaal getoond.

zonnebeke11.jpg

Daarna wandelden we door lange loopgraven waar hier en daar een soort schuilplaats werd gebouwd....

zonnebeke12.jpg

...en werd een gereconstrueerde  noodwoning bezocht die na de oorlog werden gebouwd want vele dorpen waren van de kaart verdwenen.

zonnebeke13.jpg

Voor zover je dit een mooie dag kunt noemen, ben ik zeker dat de kinderen genoten hebben van alles wat ze gezien en gehoord hebben. De schoolreis gaat dit jaar voor beiden ook die richting uit. "Maar dan weten we er al veel over "was hun commentaar.

Hiermee ben ik aan het einde gekomen van een herdenkingsroute samen met de schoondochter , de kleinkinderen en de gaststudente.

In juni 2014 was ik met de Senioren reeds in de Westhoek. Je kunt mijn logjes lezen door hier op te klikken: klik

22:12 Gepost in Actualiteit, Pasen | Commentaren (14) | Tags: 14-18, zonnebeke, westhoek |

Commentaren

We mogen het nooit vergeten en het is goed er de jeugd over te vertellen.We moeten hen dankbaar blijven wanr zij zorgden voor onze vrijheid

Gepost door: marylou | 06-05-15

Reageren op dit commentaar

@Marylou, we mogen het nooit vergeten en het is aan ons nu om het de jongeren eens te tonen wat de gevolgen zijn van zo'n waanzinnige oorlog. De kleinkinderen hebben zich op die dag geen minuut verveeld of zich vervelend gedragen!

Gepost door: magda | 07-05-15

Indrukwekkend en goed dat de jeugd er ook attent wordt op,gemaakt ... Het mag nooit vergeten worden

Gepost door: merel | 06-05-15

Reageren op dit commentaar

@Merel, ik heb in het "nooit vergeten" met die herdenkingsdag een steentje bijgedragen.

Gepost door: magda | 07-05-15

t is een boeiende reeks bezoeken geweest voor groot en klein!
k wist niet dat zonnebeke een kasteeldomein had

Gepost door: fotorantje | 06-05-15

Reageren op dit commentaar

@Antje , hier kon ik er niet zo uitgebreid over uitweiden: Er is héél veel gedaan om dit domein te laten uitgroeien tot een mooi park en museumsite. De tuin met de poppy's moet nog veel groter worden en op het domein staat nog een kasteeltje dat nu zal geïntegreerd zodat het een geheel wordt. Het is allemaal nog pril maar veel vooruitgang is er al geboekt sedert ik er verleden jaar ook was. Daar zou jij je hart ophalen met foto's maken :-)

Gepost door: magda | 07-05-15

Wat leuk zo een uitgebreid verslagje!

Gepost door: cuisine celine | 06-05-15

Reageren op dit commentaar

@Céline ,er zijn uitgestippelde routes rond Ieper in het kader van de herdenking 14-18 ,moet je beslist eens doen!

Gepost door: magda | 07-05-15

een kasteeldomein was me onbekend..

einde van een bijzonder knappe reeks, waar je heel wat tijd in gestoken hebt..

waarvoor dank Magda

groeten

Gepost door: willy | 06-05-15

Reageren op dit commentaar

@Willy, zo wordt deze museumsite genoemd. Het mag gerust die naam dragen al is het nog in volle expansie. Inderdaad ik heb er tijd ingestoken in deze reeks. Dank voor je opmerkingsgave! Begin maar eens uit de stapel foto's die door mij en de kleinzoon zijn genomen een representatieve reeks te maken! Maar ...ik doe dit graag.

Gepost door: magda | 07-05-15

Mooi hoor zowel het domein als de foto's die jij ervan genomen hebt en in een prachtige collage hebt gegoten.

Gepost door: Mieke | 06-05-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke ,het domein is een bezoek waard en al vlug ben je er een paar uren in kwijt als je alles grondig wilt bekijken.

Gepost door: magda | 07-05-15

In mijn vorige blog heb ik daar ook over geschreven. We hebben ook in dat domein gegeten en het museum bezocht. Je geeft het knap weer!

Gepost door: Gidsjoris | 06-05-15

Reageren op dit commentaar

@Gidsjoris, als het een tijdje geleden is dat je daar was ,moet je beslist nog eens teruggaan. In het kader van 14-18 is er al veel gedaan om het hele domein op te knappen en voortdurende doen ze verder.

Gepost door: magda | 07-05-15

De commentaren zijn gesloten.