26-05-15

De Terrils

Ik ben ondertussen al bekomen van een zware (maar héél leuke)dag . De Senioren trokken er weer eens op uit. Niet onze groep alleen. Er was zondag een Trefdag van alle verenigingen in het Vlaamse landsgedeelte . Elk jaar wordt een andere stad uitgekozen. Verleden jaar was het Ieper gekozen omwille van de start van de Herdenking van de Grote Oorlog. Dit jaar werd het Mons/Bergen als Culturele Hoofdstad van Europa.

mons.JPG

Ongeveer 500 mensen namen deel aan dit gebeuren!  De bijeenkomst was  in een grote sporthal aan de rand van Mons waar we 's morgens koffie en een  stuk luchtig en gesuikerd broodje kregen (wat in het dialect Montois een panin genoemd wordt). Daarna stapte iedereen in de respectievelijke bus waarop vermeld stond naar welke activiteit hij je zou voeren. We kregen allemaal een lunchpakket mee( een belegd stokbrood, een flesje water, een appel en een verpakte wafel! )

Je kon kiezen om te  wandelen of te fietsen met een gids, je kon naar de scheepslift van Strépy-Thieu , je kon kiezen voor de Van Gogh route ( Van Gogh verbleef een tijdje in Mons) of de mijnwerkersroute , verkenning van de stad zelf en nog zoveel meer. 

Wij kozen voor de  mijnwerkersroute en de aangeduide bus  bracht ons naar de belangrijkste mijnsites van Mons: Le Grand Hornu, Terril du Levant en Marcasse. Wij leerden het verhaal van de mijnwerkers en het harde labeur.

Het was super interessant en we hadden een heel goede gids bij ons . Het was stralend weer en gelukkig duurden de busritten naar de mijnsites niet zo lang en kregen we ruimschoots de tijd om op eigen tempo alles te bekijken.

Ik begin met de "zwaarste" van de drie mijnsites nl Terril du Levant (cuesmes) omdat ik gisteren al twee foto's postte die genomen waren toen we er naar toe reden.
De Borinage is gekenmerkt door de vele terrils  begroeid met struiken en bomen. De natuur heeft ze aangekleed , alleen de grond is nog een en al steenafval. Dat heb ik gemerkt toen we de terril beklommen. 50 meter steil omhoog!

Op die dag was er een internationaal treffen van motorijders die eveneens de berg beklommen via een uitgekozen parcours! Niet gemakkelijk voor ons en evenmin voor hen!  Maar we waren aan beide kanten héél galant voor elkaar. Zij pasten hun rijstijl aan wanneer ze langs ons reden en wij gingen aan de kant staan tot ze voorbij waren. Een beetje kat en muis spel tot we de top hadden bereikt.
Deze site is in privé handen en in één van de gebouwen wordt er een manège uitgebaat.

terril2.JPG

terril6.JPG

terril3.JPG

terril4.JPG

de manège

terril5.JPG

terril7.JPG

En na het opeten van onze lunch in de bar bij de manège  begonnen we met de klim. Bij sommigen bleef het bij proberen en keerden ze al vlug terug toen ze de steile helling zagen. Een gids heeft met hen een wandeling in de omgeving gemaakt.

terril8.jpg

morgen wandelen we naar de top.

 

 

23:22 Gepost in senioren, Vrije tijd | Commentaren (10) | Tags: mons, senioren, terrils |

Commentaren

dat kan je een grote bijeenkomst noemen daar in Bergen, 500 senioren en dan die groep motards nog
en die motards konden toch wel de mensen die de berg niet opraakten even meegenomen hebben hé :-))

Gepost door: fotorantje | 27-05-15

Reageren op dit commentaar

@Antje, 500 deelnemers aan die dag maar iedereen deed niet hetzelfde . De groepen waren verdeeld en ieder deed waar hij voro gekozen had.
Op zo'n motor zou je me niet krijgen al hing mijn tong op de grond. Gevaarlijk op de koop toe want het gebeurde af en toe dat er eentje steigerde op de steilste plaatsen!!

Gepost door: magda | 27-05-15

Amai Magda, petje af hoor. Je bent ook een doorzetter. Zal vast heel mooi geweest zijn, die omgeving ziet er super uit. Ook een goeie gids is niet te versmaden, die kan de uitstap maken of breken. Jullie hebben dus geluk gehad.
Dan nog een ganse kleurrijke groep motards die respectvol zijn. Pure luxe!!

Gepost door: Mieke | 27-05-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke, de gidsen bij dergelijke uitstappen zijn altijd heel goed. Bij één bezoek kregen we nog eens plaatselijke gidsen voor de rondleiding. Wij waren verwittigd dat er een motorbijeenkomst was en zij waren verwittigd dat er een bus met bezoekers kwam. Dus waren we van weerskanten voorbereid. Het gaf zelfs nog ambiance aan dit onderdeel van ons bezoek aan mijnsites.

Gepost door: magda | 27-05-15

Hmm.. dat kwam wat ongelukkig uit dan, dat die grote groep motorrijders er ook waren die dag. Al maar goed dat iedereen een beetje rekening met elkaar hield.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 27-05-15

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ik schreef het hierboven al dat die motorijders een beetje voor ambiance zorgden en het respect voor elkaar kwam van beide kanten. En ze waren met veel op die internationale ontmoeting van motorijders. Een ideale plaats om met die motoren op zo'n berg te rijden.

Gepost door: magda | 27-05-15

Bergen was en is duidelijk een perfecte keuze.
Groetjes,
Joris

Gepost door: Gidsjoris | 27-05-15

Reageren op dit commentaar

@Gidsjoris ,Bergen was een schot in de roos. Iedereen was uiterst tevreden en we hadden ook het mooie weer aan onze zijde hé!

Gepost door: magda | 27-05-15

Jullie waren er dus niet alleen ook al die motorrijders kozen voor Bergen

Gepost door: merel | 27-05-15

Reageren op dit commentaar

@Merel ,blijkbaar, het was een internationale samenkomst. We zagen oneindig veel motoren. In elk geval hadden zij -en wij ook natuurlijk- geluk met zo'n mooi en droog weer. Bij regenweer zouden we niet eens begonnen zijn aan die klim. Het was nu al moeilijk.

Gepost door: magda | 27-05-15

De commentaren zijn gesloten.