27-05-15

Terril du Levant

Een deel van de deelnemers aan de Mijnwerkersroute gingen de terril op, de anderen keerden al vlug terug of begonnen niet eens aan de klim. De bovenste foto: de klimmers, de onderste foto: zij waren al moe van een wandeling rond de site!!!

terril22.jpg

Toen we naar boven gingen zagen we onderweg allerlei overblijfselen van het mijnwerkersverleden. Kolenwagens waar eens de toegang was om in de mijn af te dalen. De mijn is gesloten in 1973 en had een diepte van 1350 m. De mijnschacht is gevuld met allerlei materiaal dat niet meer kon dienen en afgedekt met een dikke betonplaat.

terril9.JPG

terril10.JPG

Aan de ene kant van het pad wellicht een machinekamer, want aan de andere kant een steile helling met trappen en palen waar kabels hebben aangehangen

terril11.JPG

terril12.JPG

terril23.JPG

Tussen het groen allerlei betonnen restanten van de mijn.

terril16.jpg

Ongelooflijk dat planten, bloemen en bomen kunnen groeien op steenafval!

terril13.jpg

Het was niet gemakkelijk noch voor de klimmers, noch voor de motorijders. Maar de motorijders respecteerden enorm het feit dat we telkens aan de kant gingen staan met een "merci" en wij van ons kant moedigden hen aan! En zoals een medeklimster zei,"zo kunnen wij telkens een ogenblik uitrusten". Het was niet te doen om in één ruk boven te geraken.

terril14.jpg

Eenmaal boven genoten de motorijders ook van het mooie uitzicht over de Borinage.

terril15.JPG

En mooi was het. Op de bovenste foto helemaal in de verte Mons. Het was wel mooi weer, maar toch hing er een lichte nevel. 

terril20.jpg

Naast het hoofdgebouw waar nu een manège in gevestigd is staat een vervallen gebouw dat dienst deed voor de paarden die in de mijn werkten. De paarden die onder in de mijn de wagonnetjes trokken bleven hun hele leven onder in de mijn. De paarden die boven de wagonnetjes trokken verbleven in dit gebouw 

terril17.JPG

Nu verblijven de  paarden en pony's van de manège in een deel van dit gebouw..

terril18.jpg

We gingen ook in een vlakke mijnschacht waar ook wagonnetjes door de paarden werden voortgetrokken. Die paarden bleven bovengronds. Op het einde van de mijnschacht was een rond gemetselde schacht waar de wagonnetjes met kolen naar boven kwamen. Ik kon er geen betere foto maken wegens de smalle mijngang. Ook deze put is volgegooid met allerlei materiaal en toegedekt met een dikke betonlaag.

terril21.jpg

Toen werd het tijd om terug naar de bus te gaan . We werden uitgezwaaid door de motorijders met een "bonjour en bon voyage"! Ook aan hun uitstap was blijkbaar een einde gekomen. De moto's werden nagekeken en anderen namen een rustpauze met een picknick.

terril19.jpg

Blij dat we wat konden uitrusten reden we naar een volgende site, waar menig Urbex fanaat zijn hart zou kunnen ophalen!

 

Commentaren

De smalle mijngang en schacht ,brrr niets voor mij (claustrofobie).Maar wel genoten van je verhalen en foto's .

Gepost door: liliane | 27-05-15

Reageren op dit commentaar

@Liliane ,het was gewoon juist onder de begane grond hoor. Maar hoe dieper je in de mijngang gingen hoe duisterder het werd ( was wel een beetje verlicht) zodat je een idee had hoe het er honderden meters onder de grond aan toe ging.

Gepost door: magda | 28-05-15

mooie foto's, boeiend verslag
prachtig zicht, blij dat jij de bergtocht aankon :-)

Gepost door: fotorantje | 28-05-15

Reageren op dit commentaar

@Antje, ik voelde me maar een klein bergbeklimmertje . Voor bergbeklimmer zal ik toch wat meer moeten trainen, hahaha!

Gepost door: magda | 28-05-15

Oef, het is toch best wel een smal pad en dan die motoren langs je heen.. echt wel een beetje een gedoe hè. En dat terwijl je al de uitdaging van die steile beklimming te ondergaan hebt.. want het ziet er inderdaad best zwaar uit dat pad. Chapeau dat je dat volhield tot boven hoor!
Van die paardjes heb ik wel vaker gelezen.. vind dat wel een beetje zielig, maar die beestjes wisten niet beter hè.. zoiets als met dieren in de dierentuinen.. als je geen vrijheid gekend hebt, is gevangenschap ook niet zo'n last. 't Was voor de mensen uiteraard ook zwaar, dat werk daar in dat benauwde donker.. brr moet er niet aan denken hoor!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 28-05-15

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, voor het uitzicht alleen al wilden we naar boven. We deden het langzaam aan ,dat hadden ze ons ook aangeraden. Niks stoerdoenerij gewoon op eigen tempo lalg alles er droog bij ,anders zou ik het ook niet gewaagd hebben.
Die paarden ,tja daar waren we toch allemaal van onder de indruk. Ik mag er niet op doordenken. En zoals je schrijft ook voor de mensen was dat werken ondergronds in feite onmenselijk.

Gepost door: magda | 28-05-15

een stevige klim die duidelijk de moeite waard was..

paarden in de mijn, Gaia bestond toen nog niet dacht ik

interessante informatie heb je er bij geplaatst

prettige dag

Gepost door: willy | 28-05-15

Reageren op dit commentaar

@Willy, we bezochten drie mijnsites. Alle drie erg verschillend maar alle drie even boeiend. Hornu is héél bekend en werkelijk iets om U tegen te zeggen zoals alles in een nieuw kleedje werd gestoken. Maar Du Levant en Marcasse zijn zo uit het leven gegrepen en je kunt je nog heel goed voorstellen hoe hard dit leven toen was.

Gepost door: magda | 28-05-15

Hey Magda, daar zit jij op die bovenste foto mooi fier te wezen. Gelijk heb je, een super prestatie vind ik dat. Een mens kn daar zo'n deugd van hebben achteraf en terugblikken met een brede glimlacht op je gezicht. Proficiat hoor.

Gepost door: Mieke | 29-05-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke, we waren allemaal fier dat we zijn boven geraakt al was het maar om te stoeven tegen hen die niet mee durfden of konden. hahaha. Heel attent was de leiding die mijn fotoapparaat ongevraagd overnam om een foto te maken waar ik zelf ook bij kon staan! Zo kan ik bewijzen dat ik wel degelijk bij de klimmers was, hahaha!

Gepost door: magda | 29-05-15

't Was dus de moeite waard. Mooi om zien dat mensen onderling een flinke portie respect tonen.

Gepost door: Gidsjoris | 29-05-15

Reageren op dit commentaar

@Gidsjoris, dat strekt die motorijders tot eer. Anders konden we niet naar boven moesten ze wild en woest gereden hebben.

Gepost door: magda | 29-05-15

De commentaren zijn gesloten.