29-05-15

De mijn van Marcasse

Na het bezoek aan de Terril du Levant( de benaming zou te maken hebben met het licht van de opkomende zon) reden we langs dorpen waar de mijnwerkershuizen mooi gerestaureerd zijn  en waar er een hoop ronde punten zijn waar onze dubbeldekbus met zwier langs reed en me bijna iedere keer de schrik rond mijn hart liet slaan. Wat kon die man dat gevaarte de baas. Ik heb meer dan één keer mijn ogen gesloten omdat ik vreesde dat hij een auto zou rammen of bij een bocht tegen een gevel zou schuren . Ik zat op de voorste rij boven ,wel een ideale plaats om onderweg wat foto's te maken vanuit mijn hoge zitplaats. Toen de bus langs smalle straten rijdend plots  links indraaide zagen wij een vervallen gebouw . Dat was de mijn van Marcasse. Foto is getrokken vanuit de bus zelf.

marcasse.JPG

De smalle ingang was al even rommelig als het buitenzicht van het gebouw. Volgestouwd met plastiek bloemen, kaarsjes, beelden, banken... Toen we de gedenkplaat lazen begrepen we dat het een eerbetoon was aan de laatste slachtoffers van een gasontploffing in deze mijn. Jaarlijks is er nog een herdenkingsplechtigheid.

marcasse1.jpg

De Marcasse is een kolenmijn die tot 1953 gebruikt werd om kolen te produceren. Het was altijd al een gevaarlijke mijn. Er zijn veel mensen omgekomen tijdens het werk door explosies. Vincent van Gogh heeft dit nog verteld in een brief in april 1879 naar zijn broer Theo. Van Gogh was toen zelf in deze mijn afgedaald tot op 700 meter om deze te ontdekken. Hij kwam naar deze streek om te prediken maar koos uiteindelijk voor kunstenaar.
 De mijn van Marcasse diende dan ook als inspiratie voor veel van zijn eerste tekeningen. In 1953 sloot de mijn de deuren vanwege een enorme gasontploffing die aan 24 mensen het leven kostte. 

  marcasse2.jpg

De desolate plek is tegenwoordig wel te bezoeken. Je kunt de resten van de mijn en allerlei bovengrondse werktuigen nog zien. Ik laat hier een reeks beelden zien van deze mijnsite. Of dit ooit nog kan gerestaureerd worden zoals de plannen zijn van de huidige eigenaars stel ik erg in vraag. Het ligt er al meer dan vijftig jaar te verkommeren en de natuur is stilletjes aan bezig met het opruimwerk !!

marcasse3.JPG

marcasse4.JPG

marcasse5.JPG

marcasse6.JPG

marcasse7.JPG

De eigenares vertelde zelf de geschiedenis van deze mijnsite.

marcasse8.JPG

marcasse18.JPG

marcasse9.JPG

marcasse10.JPG

marcasse11.JPG

marcasse15.JPG

marcasse16.JPG

marcasse14.JPG

marcasse17.JPG

In de verte de paardenstal voor de paarden die in de mijn werkten.

marcasse20.JPG

marcasse21.JPG

marcasse27.JPG

Het was erg warm die namiddag en enkele paarden zochten schaduw in de half vergane paardenstallen.

marcasse29.JPG

De terrils zijn hier nog goed zichtbaar.

marcasse22.JPG

marcasse23.JPG

marcasse24.JPG

Over het hele domein restanten van de mijn zoals staven, betonblokken, ijzeren potten...

marcasse26.JPG

Over het hele domein bloeiende brem

marcasse28.JPG

Een rustplekje in deze groene oase. Ik wil hier wel een weekje vakantie doorbrengen.

marcasse19.JPG

De  mijn van Marcasse -of beter gezegd de restanten ervan-is niet bepaald een plaats waar je vrolijk van wordt. En het is zoals de gids ook zei niet echt een toeristische trekpleister. Maar je wordt hier wel met je neus op de werkelijkheid gedrukt.

 

Commentaren

whaw, toffe locatie om foto's te nemen, van roest tot natuur

Gepost door: fotorantje | 30-05-15

Reageren op dit commentaar

@Fotorantje, gaan we er eens naar toe? Jij zou zeker een dag nodig hebben om van alle hoekjes een foto te maken. Ik koos er voor de blog enkele uit!! In al de verwaarlozing door de jaren heen was de natuur er mooi!

Gepost door: magda | 30-05-15

vrolijk word ik er niet van Magda, maar het is wel bijzonder interessant om zien...

het zorgt voor een meer genuanceerde kijk op deze streek, die door ons toch weinig bezocht wordt..

prettige dag gewenst

Gepost door: willy | 30-05-15

Reageren op dit commentaar

@Willy, vrolijk werd ik er ook niet van en zeker niet van het verhaal over ontploffingen en doden. Ik trapte het stilletjes af en zocht wat mooiere beelden waar de natuur de overhand aan het nemen was. Restauratie? volgens mij een utopie.
Deze streek kennen wij Vlamingen niet goed maar het is wel de moeite waard om er eens naar toe te gaan. Zoals de gids ook zei " je ziet op deze twee plaatsen hoe het leven er vroeger aan toe ging. De authenticiteit is bewaard gebleven en echte toeristische trekpleisters zijn het niet.

Gepost door: magda | 30-05-15

Er blijven bijna niks anders meer dan ruïnes over, dit restaureren zou een titanenwerk zijn en heel veel geld kosten. De slachtoffers van de mijnen, daar waren er ook tientallen van en je hoort het nog vaak elders in de wereld, deze toestanden bestaan nog.
Maar je hebt er wel een mooie reportage van gemaakt Magda.

Gepost door: Mieke | 30-05-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke, inderdaad er zijn nog plaatsen in de wereld waar die toestanden zoals hier indertijd jammer genoeg nog bestaan. We waren allemaal behoorlijk onder de indruk. Zoals ik bij Willy schreef: de authenticiteit is bewaard gebleven. Het is er absoluut geen toeristisch pretpark .

Gepost door: magda | 30-05-15

Het paard is de moeite van het bekijken waard. De rest kan me allerminst bezielen.

Gepost door: Benjamín | 30-05-15

Reageren op dit commentaar

@Benjamin, de paarden die daar rondliepen, hebben geen besef wat er daar vroeger was. Ze hebben alle ruimte en veel groen . Ter plaatse zou je wèl onder de indruk zijn van dit verleden.

Gepost door: magda | 30-05-15

De commentaren zijn gesloten.