02-06-15

Le Grand Hornu

 

Hornu is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen en een deelgemeente van de Waalse stad Boussu.

De plaats is vooral bekend als locatie van de historische mijnsite van Le Grand-Hornu, een complex van industriële gebouwen en woonwijken gebouwd bij het begin van de 19e eeuw in opdracht van de Franse industrieel Henri De Gorge. Na de mijnsluiting in 1954 en jaren van verval dreigde de volledige sloop die slechts werd voorkomen door de aankoop van de site door een plaatselijk architect die op eigen initiatief met de restauratie begon. Nadien werd de site overgenomen door de Provincie Henegouwen

Le Grand-Hornu is sedert 2012 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco!

Opgetrokken tussen 1810 - 1830 en gebouwd in neoklassieke stijl, is Le Grand-Hornu veel meer dan een mijn met fabriekshallen. Het complex omvat ook arbeiderswoningen, kantoren, werkplaatsen en het 'Kasteel de George'; de woning van de beheerders. De hoofdgebouwen omringen twee prachtige ovaalvormige pleinen, waar zich vroeger het leven na het werk afspeelde. De arbeiderswijk van Le Grand-Hornu ligt naast het industriecomplex en was uitzonderlijk comfortabel voor zijn tijd. Zo zijn de huisjes ruim en hebben ze een tuintje.( informatie gids en internet)

hornu4.JPG

hornu1.JPG

hornu2.JPG

Op het plein voor de ingang van het mijngebouw één van de mijnschachten die afgesloten is: gesloten in 1954 en had als diepte 787 m.

hornu3.jpg

hornu5.jpg

Op het binnenplein zijn er links en rechts twee grote metalen poorten waarin een ode wordt gebracht aan de mijnwerkers: handen, wielen van de mijnwagentjes, kolen, bouten... Indrukwekkend om zien.

hornu6.jpg

hornu7.JPG

hornu8.JPG

hornu9.JPG

Neen geen overblijfselen van een kerk , maar wel van de burelen van de ingenieurs! Bij de onderste foto rechts kijk je dwars over het grote plein naar het gebouw waar het machineatelier was en waar de stoommachine stond die de drijfkracht leverde voor de werktuigen.

hornu10.jpg

hornu11.JPG

hornu12.JPG

Juist buiten de mijn had de eigenaar een grote woning gebouwd "Kasteel De Gorge"

hornu13.JPG

hornu14.JPG

Overal zijn nog sporen van de mijn zoals betonnen platen,stukken steen ,muren.

hornu15.jpg

Op het terrein is een crypte van de vroegere eigenaars en familie.

hornu16.jpg

De mijnwerkers die in deze mijn werkten woonden rond de mijn in voor die tijd mooie woningen met een verdieping, voorzien van sanitair en waterputten. De kinderen van de mijnwerkers liepen ook school en gingen bijgevolg niet op zeer jeugdige leeftijd in de mijnen werken. Deze huizen zijn gerestaureerd en worden nog altijd bewoond.

hornu17.jpg

Zoals ik bij de vorige logjes schreef werden de mijnschachten na de sluiting van de mijnen opgevuld met alles wat ze op het terrein vonden om daarna met een dikke betonnen plaat afgesloten te worden. Daarop een betonnen steen met de datum van sluiting en de diepte van de schacht. Op deze mijnsite tonen ze waarmee de schacht werd opgevuld.

hornu18.jpg

hornu19.jpg

In een nieuwe vleugel (waar er oa ook tentoonstellingen) zijn daalden we een lange trap af en daar stapte je een donkere ruimte in waar aan de muur een jas hing met rondom lichtjes. Er hingen glazen kaders die de anonieme mijnwerkers voorstelden. Het was een akelige ruimte . Je hoorde in feite niets , af en toe het geluid van sijpelend  water en geklop. De werksfeer van de mijnwerkers.
Toen gingen we terug naar boven en kwamen in een vreemde héél lange ruimte waar zwarte jassen omhoog hingen en voortdurend ronddraaiden.Je moest letterlijk door en onder die jassen  lopen. Wanneer de mijnwerkers afdaalden hingen ze hun kleren aan een haak die ze met een touw tot aan het plafond trokken. Er bestonden nog geen kastjes om iets in op te bergen!

hornu20.jpg

hornu21.JPG

hornu22.JPG

Een plaats in de Borinage die  zeker het bezoeken waard is !
Hornu is gemakkelijk te bereiken vanuit Mons met een bus.

Commentaren

interessant!
mooie fotoreeks ook

Gepost door: fotorantje | 02-06-15

Reageren op dit commentaar

@Antje , deze helemaal gerestaureerde site is zeker een bezoek waard. Het moet in de tijd dat het gebouwd is een gigantisch project geweest zijn. Aan de ene kant werden de mijnwerkers héél goed behandeld maar aan de andere kant waren ze in ruil ook veel verplicht aan hun werkgever. Er is ook een restaurant bij en een mooi groot terras buiten, nu was er een tentoonstelling van design en eentje van schilderijen. Teveel voor de tijd die we ter beschikking hadden. De geschiedenis rond deze mijn site interesseerde me enorm. De twee andere mijnsites laten je meer zien hoe het er in die tijd echt aan toe ging , want niet alles is gerestaureerd en in Marcasse is het één grote vervallen site met veel restanten. Daar was ik wel erg onder de indruk. Het moet hels geweest zijn om daar in die mijn te werken. Deze mijn stond als gevaarlijk bekend.

Gepost door: magda | 02-06-15

En ik heb maar weer eens kunnen mee genieten van je uitstap

Gepost door: liliane | 02-06-15

Reageren op dit commentaar

@Liliane, bij het uitzoeken van de foto's geniet ik nog eens van deze uitstap! Dan ben ik vergeten dat ik hiervoor zo vroeg mijn bed uit moest, hahaha!

Gepost door: magda | 02-06-15

dit heb ik meteen op mijn "to do" lijstje geplaatst Magda...

prachtige foto's heb je er gemaakt

groeten

Gepost door: willy | 03-06-15

Reageren op dit commentaar

@Willy, zal wel zijn. Het is echt de moeite waard! De werkelijkheid is mooier dan foto's kunnen weergeven. Het is prachtig gerestaureerd.

Gepost door: magda | 03-06-15

Hornu bezocht ik ook, enkele jaren geleden. Een schitterende mijnwerkerssite is het daar.
Zoals je zegt, Magda, zeker het bezoeken waard.

Gepost door: Fluwijn | 05-06-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.