07-07-15

de laurierhaag

Ik vertelde een tijdje terug dat ik de laurierhaag aan de voorzijde van de woning smaller en lager wilde krijgen. Ik heb die beetje bij beetje gesnoeid . Met een grote snoeischaar heb ik de haag smaller gemaakt en minstens een halve meter lager gesnoeid. Een uurtje per dag, want na een uur kon ik de grote snoeischaar niet meer deftig opheffen.

haag.jpg

Toen ben ik voor vijf dagen naar de familie in Luxemburg geweest ( daar toon ik nog wel beelden van) en eenmaal terug thuis begon ik de takjes, dooie bladeren en klimop die ik voordien al had uitgetrokken in zakken te stoppen. Het was warm die dag maar niet zo snikheet als de paar dagen daarop. Ik nam me voor om niet langer dan een uur bezig te zijn. Niettegenstaande ik in de schaduw van de grote treurwilg bezig was, liep het zweet langs me en voelde ik me niet goed worden. Nochtans had ik een zonnehoedje op die ik speciaal in de solden hiervoor had gekocht. De mooie zonnehoed die ik heb is om te zonnen hé en niet om te werken, hahaha!

Ik ben in huis gegaan, was erg duizelig en voelde me misselijk.  Ik dronk een paar glazen water om te bekomen. Maar het hielp niet.
Een hitteslag ! De hele namiddag in de zetel gelegen in de koele en half verduisterde living,  ik ben vroeg gaan slapen en ook de andere dag voelde ik me nog steeds niet honderd procent. Die hete dagen ben ik veilig binnengebleven en heb me rustig gehouden.

haag1.jpg

De jongens kwamen maandag naar oma op vakantie . Allebei zijn ze  erin gevlogen de oudste om de laurierhaag verder af te werken , terwijl  Sébastien de kleine struikjes mooi in vorm sneed met een klein snoeischaar. Maar eerst had Cédric alle dooie plekken in het gras flink geharkt, dan gras afgereden, oma haalde een paar zakken teelaarde en Sébastien heeft de kale plekken opgevuld met aarde. Ik kan jullie verzekeren dat dit een hele karwei was. Ik had werkelijk een zootje gemaakt met het sproeien tegen onkruid in het gras ( heb een product gebruikt voor onkruid èn gras).

haag2.jpg

Ondertussen  snoeide Cédric vandaag ook de voorkant van de haag en in de namiddag werden alle takken los in de auto "gestampt" (de achterbank was neergelaten en een groot zeil werd in de auto gelegd). Ik wist niet dat er zoveel in de auto kon!

haag3.jpg

Na tweemaal een ritje met een bomvolle auto naar het recyclagepark ligt de tuin er nu opgeruimd bij.

auto.jpg

En terwijl Cédric en ik over en weer reden , plukte  Sébastien in oma's tuintje naast het huis de aalbessen!

aalbessen.JPG

Morgen komt de oudste kleinzoon, Kevin, om met de elektrische heggeschaar de voorkant van de haag te fatsoeneren en hier en daar zal hij nog een paar serieuze dikke takken met een zaag moeten afzagen. Dat ging niet met de grote snoeischaar. Dat zal ook nog een berg takken met zich meebrengen die naar het recyclagepark moeten .
Oma kan dit wel overlaten aan de twee mannen, zelf ga ik gelei maken van de blauwe bessen en confituur van kleine aardbeien.
Daarna is er alleen nog het gewone onderhoud in een tuin zoals gras afrijden en planten en groenten water geven. En niet te vergeten het plezierige werk zoals groenten oogsten.

Dan gaat alle aandacht naar de twee kleinkinderen om hen een mooie vakantie te bezorgen.

 

 

2013-06-29-20-53-40_vakantie-pretletters.jpg

 

 

Commentaren

Toch fijn en gezellig dat ze hub oma zo helpen .... Geniet er maar van

Gepost door: merel | 08-07-15

Reageren op dit commentaar

@Merel, geloof me dat doen ze echt uit vrije wil.

Gepost door: magda | 10-07-15

Wel tof Magda dat je zo'n flinke en behulpzame kleinzonen hebt. Ze hebben je heel wat werk uit de handen genomen. Toch oppassen geblazen hoor met die hitte, kan even schadelijk zijn als te grote kou.
Je "werkhoedje" mag er ook best zijn. Al is de showhoed natuurlijk het prijsbeest.

Gepost door: Mieke | 08-07-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke, ik had de warmte wel een beetje onderschat. Blijkbaar helpt het niet zelfs als je bezig bent in de schaduw en met een zonnehoedje op. Ik ben nadien wel wat voorzichtiger geweest.

Gepost door: magda | 10-07-15

een laurierhaag...zwijg me er van Magda

het onderhoud is een karwei van jewelste, ikzelf zie er heel tegen op..

zou je dat niet beter aan anderen overlaten...

je kan niet alles doen toch..

groeten

Gepost door: willy | 08-07-15

Reageren op dit commentaar

@ Willy, een van de zoons zegt wel eens " gooi die haag er uit" .Dat zou me een bom geld kosten want ik heb aan vier kanten zo'n haag en die is al een flink aantal jaartjes oud. Zolang opa het kon hield hij het bij , de laatste jaren van zijn leven kon hij het zelf niet meer ,maar liet ook niet toe dat anderen het werk deden. Gevolg een metershoge haag en veel te breed. Er kwam op het einde wel een tuinman maar die snoeide alleen de zachte delen en de haag bleef dus maar doorgroeien en de twijgjes werden takken en de takken werden dikker...Wel dan ben ik zelf begonnen met de haag dunner te maken en ook lager. Ik heb er mijn tijd voor genomen en niks geforceerd. Alleen waren de takken aan de voorkant blijven doorgroeien en nu heb ik met de hulp van de drie kleinzoons daar korte metten mee gemaakt. Wees maar overtuigd dat die hele haag niet meer de lucht zal ingaan. En daarenboven heb ik nu al gezien dat de drie andere zijden echt een verjongingskuur hebben ondergaan nu al die dikke takken weg zijn . Ik onderhoud al jaren de tuin zelfs toen opa nog leefde en zolang mijn gezondheid het toelaat doe ik verder . Het zwaarste werk laat ik wel door anderen doen ;-)

Gepost door: magda | 10-07-15

Goed gewerkt Magda! Ja we zijn niet zo jong meer en soms voelen we er ons maar flauwtjes bij. Zeker als het zo overdreven warm is.
Ge hebt gelukkig nog een paar flinke kleinzonen! Die kleine is toch een mooi kereltje hé.
Dat hoedje van Sluis om in de tuin te werken? ;-)

Gepost door: Emmy | 08-07-15

Reageren op dit commentaar

@Emmy, ja dat is dat hoedje van Sluis, kan toch moeilijk nòg een hoedje kopen wanneer moet ik die dan allemaal dragen ,hahaha! Ja die kleine windt iedereen rond zijn vingers ! Ik ben toch wel een ietsje geschrokken van die appelflauwte want zo heel lang was ik niet bezig maar ja zoals je zegt we worden er niet jonger op. Gevolg de rest van de dag en ook de volgende dag in de zetel ! Ik had hoofdpijn en was ontzettend duizelig.

Gepost door: magda | 10-07-15

Magda toch! Het was echt geen weer om zo'n werk te doen, zelfs in de schaduw was het snikheet. Ik zweette als een os zonder dat ik zware inspanningen deed :D Die kleinzonen van u, ferm mannekes om zo hun oma te helpen, chapeau!
Zelfgekweekte groenten oogsten is inderdaad een plezier. Ooit dacht ik dat een moestuin te arbeidsintensief was maar ik neem mijn woorden terug :-) Het valt best mee, meer nog, bij mij werkt het ontspannend en geeft het veel voldoening.

Gepost door: bea | 09-07-15

Reageren op dit commentaar

@Bea ik zal in het vervolg wel wat beter oppassen. Zelfs in de schaduw is het gevaarlijk heb ik nu ondervonden. Ja ik heb schatten van kleinzoons en ze doen het echt met hun goesting. De zoon zegt dikwijls " en bij mij willen ze niet helpen of het is met een lang gat! " Het is de manier waarop je het aanbrengt denk ik :-)

Bea ik heb 18 jaar een hele grote groententuin gehad en met de hulp van mijn kinderen en later de kleinkinderen heb ik er bergen groenten en klein fruit uitgehaald. De tuin werd te groot om te onderhouden en nu heb ik nog een klein tuintje langs het huis. Juist genoeg voor mezelf, want vroeger kweekte ik van alles en de kinderen kregen er veel van mee. Ik ben beginnen tuinieren toen mijn moeder stierf en ik in een gat viel want ze had veel zorgen nodig en lag veel in het ziekenhuis. Dat viel allemaal weg. De kinderen hebben toen geholpen om een lap( bouw) grond te helpen omspitten een eindje verwijderd van ons huis. We tuinierden daar met vier gezinnen op ( een stuk grond van 1200m2). Ik kon me daar echt ontspannen , mijn verdriet verwerken en de problemen vanop mijn werk afreageren. Vond je me niet in mijn eigen tuin dan kwamen ze me wel zoeken in de grote groententuin. Dus ik begrijp maar al te goed hoe je je voelt met je tuin.

Gepost door: magda | 10-07-15

De commentaren zijn gesloten.