28-07-15

We keerden via een omweg terug naar Belgie...

 

De laatste dag was aangebroken en we hadden geen zin om recht naar huis te rijden. We waren in Luxemburg geraakt via een omweg en we zouden huiswaarts rijden ook via een omweg !
We reden via Larochette naar Ettelbruck en van daar richting Bastogne om de autostrade te nemen naar Luik en zo verder tot we thuis geraakten . Maar vòòr we Bastogne naderden sloegen we af en gingen naar Wiltz (L).

ettelbruck.jpg

Een stadje waar de  sfeer van vroeger is blijven hangen , met felgekleurde gevels en smalle straten en overal monumenten die herinneren aan de tweede wereldoorlog!

"Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Wiltz zwaar getroffen. In boeken over de oorlog wordt Wiltz ook wel de Martelaarsstad genoemd. Een monument herinnert aan de staking van 31 augustus 1942, toen de inwoners het werk neerlegden uit protest tegen de Duitse bezetter. Als herinnering staan in de stad een Amerikaanse tank en enkele kanonnen."

wiltz2.JPG

Op 8 november 1944, voordat de slag om de Ardennen begonnen was, was General Eisenhouwer nog in Wiltz geweest.

wiltz4.jpg

"Het kasteel van de vroegere graven van Wiltz is heden opgetrokken in de stijl van de Renaissance daterend van haar heropbouw in 1631. Het kasteel biedt onderdak aan het informatiecentrum van Wiltz, het nationaal museum van de bierbrouwkunst , het museum van de Slag om de Ardennen" en in een vleugel is er ook een jeugdcentrum/thuiszorg centrum ( daar geraakten we niet helemaal uit.
Behalve het informatiecentrum was er niet veel te bezoeken toen wij er waren.

wiltz.jpg

wiltz1.jpg

Langs een trap met kapotte en doorgesleten treden kon je naar een lager gelegen tuin( met beeldende kunst in de tuin) gaan waar op een hoek de heksentoren staat. Daar verbleven de heksen tot ze op de brandstapel gingen.

wiltz5.JPG

Maar wat ik vooral eens wilde zien was het bekende open luchttheater waar grote concerten worden gegeven.(theater, opera, ballet, concerten van klassieke en hedendaagse muziek allemaal in openlucht ). Wat een akoestiek: ik heb mijn keel eens opengezet,hahaha! Dit toch enigszinsins overdekte theater ligt pal naast het kasteel.

wiltz6.JPG

En toen zochten we een restaurantje waar we tegen een miniprijs een halve kip met salade en friet kregen. Vriendelijke bediening en alles heel lekker.
Tja toen stapten we de auto in en reden we huiswaarts. Onderweg nog een plasstop en een ijsje op een bankje in de  zon! Nergens fileproblemen .
We hadden vijf mooie dagen  en dat vraagt echt om herhaling...

vazkantie,luxemburg,vrienden,wiltz

Commentaren

Dat was een heel mooie, interessante, smakelijke en ook nog gezellige korte vakantie.. zo mogen er meer zijn hè magda! :-)
Wij waren afgelopen weekend bijna ook naar Bastogne gereden.. maar het weer maakte dat het ietsjes dichter bij Luik in de buurt bleef, de uitstap. Vanaf morgen ga ik daar over posten!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 28-07-15

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ja het was een heerlijke tijd ginder ,zo heerlijk dat ik met de jongens een drietal dagen ben teruggegaan in juli :-)

Gepost door: magda | 28-07-15

mijn zomer van 2015 is alle dagen kinesist . :(
Maar het komt wel weer goed.

Gepost door: Liliane | 28-07-15

Reageren op dit commentaar

@Liliane , ik hoop dat de kinesist veel verbetering kan brengen. Voor jou is 2015 echt een pech zomer.

Gepost door: magda | 28-07-15

Nu weet ik watik hoordemet die akoestiek kwam je stem tot hier bij ond

Gepost door: merel | 29-07-15

Reageren op dit commentaar

@Merel, hahaha! Ik kon het niet laten om even te proberen!

Gepost door: magda | 29-07-15

mooi kasteel
blij dat je het zo goed gesteld hebt

Gepost door: fotorantje | 30-07-15

Reageren op dit commentaar

@Antje , ik heb het erg goed gesteld en weet je wat ook zo fijn is dat de banden met de familie opnieuw zijn aangehaald. Jaren zijn we niet geweest omdat opa de reis niet meer aankon! En zij verkozen hun vakantie door de brengen in het zonnige zuiden waarin ik ze geen ongelijk kan geven. Het klimaat is er in de winter stukken kouder dan bij ons. Ik ben er nu twee jaar na elkaar geweest en deze keer was het precies of we elkaar maar een weekje niet hadden gezien ipv een jaar.... Ik denk dat ze nu zelf ook gemakkelijker eens zullen komen. Ze moeten niet eens op hotel ,ik heb plaats genoeg.

Gepost door: magda | 30-07-15

Mooie collages Magda, een waardige afsluiter van jullie reisje.

Gepost door: Mieke | 31-07-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.