30-07-15

vergeten groente

Postelein 

groente.jpg

 

Nu we het toch over eten hebben ...kennen jullie Postelein?
Het is in onze streek niet zo bekend , maar als kind at ik het regelmatig bij tante  Regina en nonkel Clement toen ik op vakantie was op hun boerderij.

Postelein is gezond en bevat veel vitamines (vooral C), omega 3 en waardevolle mineralen, zoals magnesium. Postelein wordt zoals spinazie meestal kort gekookt in eigen vocht. Het kan ook rauw in salades worden gegeten.

Jaren geleden had ik in de grote tuin (waar ik toen tuinierde) postelein gezaaid. Jaar na jaar zag ik de struikjes opnieuw bovenkomen. Het zaait zich gemakkelijk uit. Ik tuinier allang niet meer in die grote tuin , maar de eigenaar van deze tuin brengt me jaar na jaar een heleboel struikjes uit die tuin.
Hij lust het niet, maar ik wel. Deze week heb ik de blaadjes van de struikjes getrokken, gekookt en ingevroren. Er waren er teveel om in één keer op te eten. Deze winter zal er regelmatig  postelein in een bechamel sausje op het menu staan.

18:04 | Commentaren (14) |

Commentaren

Bij het hier lezen van die naam hier, herinnerde ik me dat terug van de schooltijd. In de oudheid adviseerde Plinius de Oudere ( ons bekend van MizzD haar vakantie rebus) de plant als een amulet te dragen als afweer tegen duivels. Ik ben benieuwd waar ik dat ga vinden en hoe dat gaat smaken?!

Gepost door: greta | 30-07-15

Reageren op dit commentaar

@Greta ,er worden veel goede eigenschappen toegeschreven aan postelein en daarom is het verwonderlijk dat het zo weinig bekend is.
Waar je dit kan vinden ? Ik zou het niet weten. Zaad zoeken( misschien via internet) en ergens in een verloren hoekje zaaien in jou grote tuin!!

Gepost door: magda | 30-07-15

Ik ken de naam wel, maar heb het nog nooit op. Mijn moeder zei altijd dat het op spinazie leek, maar dan met een meer gronderige smaak.. tja, dat klinkt niet bepaald uitnodigend om het eens te gaan proberen dan hè! ;-)
Ik vraag me altijd af waaróm groenten 'vergeten' worden.. wellicht toch ook wel een beetje omdat het niet ieders smaak is?
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 30-07-15

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, gekookt lijkt het op spinazie maar ik vind de smaak zelfs zachter dan spinazie. Gekookte andijvie daarentegen smaakt bitterder dan spinazie. Ik denk eerder dat ze van vergeten groenten spreken als het een tijdje uit de aandacht verdwijnt. Wij aten toen ik nog kind was bv rode bieten als warme groenten met spekjes en ui meegestoofd en als je dat zei keken ze naar je of ze het in Keulen hoorden donderen. Ik moet er wel bij zeggen dat mijn vader die zelf kweekte want in de winkel zag je niet eens rode bieten. Jaren later zie je overal rode bieten maar voornamelijk in slaatjes. Van postelein begrijp ik het niet goed want die groente is heel gemakkelijk te kweken. Per toeval vond ik in de Aveve zaad van postelein en nu moet ik niet eens meer zaaien ,het komt vanzelf terug! Het kuisen vraagt wel wat werk want je moet de blaadjes van de stengel plukken.
Niet ieders smaak betekent nog niet dat bepaalde groenten vergeten geraken. Ik denk eerder dat veel groenten mode gebonden zijn. En tegenwoordig kun je ook veel recepten vinden om variatie te maken in het bereiden van groenten.

Gepost door: magda | 30-07-15

Rode bietjes? die zijn toch nooit vergeten? ik eet al van kleins af aan krootjes.. lekker met een rauw uitje erdoor en een speklapje erbij.. niet te versmaden hoor! Vriendlief is er ook gek op.. dus ze staan hier vaak op het menu, vooral in de winter. Ik kook ze echter nooit zelf (koop ze voorgekookt in vacuümverpakking.. handig, heb je die rode rommel niet hehe), maar ze zijn wel rauw te verkrijgen.. altijd al geweest ook hier.
Ik zou echt niet weten waarom bepaalde groenten vergeten raken.. er zouden meer oorzaken voor kunnen zijn. Maar gek genoeg zijn die meeste groenten toevallig wél allemaal niet echt míjn smaak. :-)

Gepost door: mizzD | 30-07-15

@Mizzy, krootjes of rode bieten waren vroeger niet bekend in onze streek en je kon ze echt niet kopen. De familie van mijn moeder woonde tegen de Nederlandse grens en sommige van haar zusters woonden in Nederland. Op die manier kenden wij hier de groenten al van toen ik zelf nog een kind was. Nu is het ook hier algemeen bekend.

Gepost door: magda | 31-07-15

nee, volgens mij heb ik dat nog nooit gegeten

Gepost door: fotorantje | 30-07-15

Reageren op dit commentaar

@ Antje, als kind kreeg ik dit regelmatig bij mijn tante. Later heb ik het nooit meer gezien tot ik het zaad vond van postelein. In de handel zag ik het ook nog niet, misschien in speciaalzaken.

Gepost door: magda | 30-07-15

Magda,"Vergeten groeten zijn niet zo goedkoop, omdat er niet veel in de winkels te koop zijn. Wel bij bio boerderijen, die nu al goed in de markt liggen (bij ons toch).

Gepost door: Liliane | 30-07-15

Reageren op dit commentaar

@ Liliane, ja dat kan best zijn dat je op bioboerderijen moet zijn en inderdaad wat méér moet betalen voor die " vergeten groenten".

Gepost door: magda | 30-07-15

Kende het enkel van naam Magda, maar het ziet er heel lekker uit. Zal wel smaken vermoed ik.

Gepost door: Mieke | 31-07-15

Reageren op dit commentaar

@#Mieke, een gezonde groente zo te lezen. Misschien vind je dit in een biowinkel.

Gepost door: magda | 31-07-15

de naam klonk mij bekend in de oren Magda

maar ik had geen idee hoe het er uit zag

groeten

Gepost door: willy | 31-07-15

Reageren op dit commentaar

@Willy en nu dus op zoek naar die groente van weleer!!

Gepost door: magda | 31-07-15

De commentaren zijn gesloten.