15-08-15

Iedereen op de fiets.

 Woensdag was het tegenaan de 30 °,  bijna de helft meer dan vandaag! Er was een fietstocht voorzien bij de senioren. De zon scheen ongenadig maar gelukkig was er redelijk veel wind. In elk geval ik had mijn zonnehoed mee. Na de appelflauwte van begin juli wilde ik niet hetzelfde tegenkomen.

Omdat we in verschillende hoeken van de gemeente wonen was er een verzamelpunt voorzien ter hoogte van een groot rondpunt buiten Westkapelle. Het was veel te warm om daar te wachten en we zochten de schaduw op onder de bomen een eindje verder bij de kanalen "de Stinker en de Blinker"( de Stinker is een afwateringskanaal en de Blinker is het Leopoldkanaal). Ze liggen naast elkaar gescheiden door een middenberm.

fietsen.jpg

Toen zagen we in de verte fietsers komen en dachten dat het die van ons waren. Maar er bleven maar fietsers in onze richting komen... we zouden maar met een 20 tal zijn.

fietsen1.jpg

Er kwam precies geen einde aan en ze reden allemaal op de baan zelf! De auto's sjokten er achteraan in een ellenlange file!

fietsen2.jpg

Toen kwam de bezemwagen en er achter nog een soort menselijke bezemfiets  wellicht om zeker te zijn dat er geen fietsers meer achter kwamen. Ik heb ze luid aangemoedigd en sommigen vroegen of we ons niet bij hen wilden voegen. "Neen neen we wachten op onze eigen groep".

We vernamen achteraf dat er ongeveer 150 mensen vanuit Oostende kwamen met de fiets en op kop...Johan Vande Lanotte.
Op de bezemwagen( maar dat merkte ik pas achteraf op) stond " Fietsers op de fiets met Johan." In elk geval hadden ze er al een flinke rit op zitten toen ze bij ons langsreden en ze moesten nog terug ook!

~~~~~~~~~~~~~~~~

Wij hadden een verkorte versie van de oorspronkelijk geplande fietstocht omdat het die dag véél te warm was om een lange rit te doen. (De meesten hebben géén elektrische fiets).

beheerswerken.jpg

beheerswerken1.jpg

Wij fietsten niet op de baan maar sloegen een landweggetje in en reden voorbij een project ivm waterbeheerswerken.
Ik heb het lang geleden nog gezien toen ze daar aan het werken waren en er was nog geen waterbekken en  alles errond was nog kaal. Nu is het een mooi stukje natuur geworden. Er zijn zitbanken geplaatst en panelen met uitleg.

seniorenfietsen1.jpg

We fietsten ook langs de Stinker. Het tweede kanaal ligt achter de rij bomen. De middenberm was totaal verdord en veel eendjes zaten aan de rand van het water.

seniorenfietsen2.jpg

Niet zover van de zee verwijderd rijd je door een polderlandschap met velden waar het graan pas is geoogst  en weilanden met koeien zover het oog reiken kan. Links op de tweede foto zie je de typische rij bomen langs het kanaal..

seniorenfietsen3.jpg

seniorenfietsen4.jpg

Het eindpunt van de fietstocht was een landelijke tearoom waar we door de inrichters van de fietstocht getrakteerd werden!  Toen we terug huiswaarts reden was de temperatuur wat gezakt en was het veel aangenamer om te fietsen.

seniorenfietsen5.jpg

21:47 Gepost in fietsen, senioren | Commentaren (16) | Tags: fietsen, senioren, zomer |

Commentaren

Goedemorgen Magda,

Het was gezellig geweest voor senioren fietsentocht geweest. Het was te warm geweest op die dag. Gelukkig was redelijk veel wind. Dat scheelt ook weer. Gelijk mooie omgeving om te kijken en fotograferen. Wat is daar mooie buurt om te fietsen. Ik vind landschappen erg mooi om te zien. Daar hou ik zo van. Dan kom je aan rust toe. Helaas is bij ons niet zo. We zitten met ander dingen aan hoofd. Lekker pannenkoeken eten. Jullie zijn wel bruin geworden door de mooie weer. Mooie foto's heb je gemaakt. Nog bedankt.
Fijne zondag.

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 16-08-15

Reageren op dit commentaar

@Ferry&jacqueline, ja als we gaan fietsen zoeken we wel rustige wegen uit. Het is tijdens de zomermaanden al zo druk in eigen stad dat we allemaal liever de natuur opzoeken. Veel fotograferen zat er niet in want ik kan moeilijk overal halt houden om foto's te maken. Veel foto's heb ik gemaakt al ...fietsend! hihi! Ik had me goed met zonnecreme ingesmeerd want met zo'n felle zon zou je wel verbranden . Een mooi bruin kleurtje heb ik er wel aan overgehouden.

Gepost door: magda | 16-08-15

Bij de eerste foto's dacht ik: zoveeeeel senioren! Niet dat er niet veel senioren mogen zijn, integendeel, maar zo een grote groep fietsende senioren....alé, een beetje verder las ik dat het jullie groep niet was :-)
Mooi tochtje maakten jullie en de traktatie, schone (lekkere) beloning.

Gepost door: bea | 16-08-15

Reageren op dit commentaar

@Bea, ik zou zitten bibberen op mijn fiets moest ik tussen zo'n massa mensen moeten fietsen. Neen we waren met 17 mensen en dat is meer dan genoeg. Iedereen kent iedereen en dan fiets je eens met die en een eind verder met iemand anders. Geen kliekjes bij ons. Door de hitte van die dag was de rit 10 km korter gemaakt en dat was maar verstandig ook. Er was gekeken om toch stukken onder de bomen te kunnen rijden. Die traktatie heeft niemand geweigerd,hahaha!

Gepost door: magda | 16-08-15

Gezelliger met een kleine groep Magda, en minder gevaarlijk, want we worden ouder.
Vreemd toch, er rijdt een bekende naam mee, en iedereen als een kudde schapen daar achteraan. Heb dat al dikwijls gezien. Hier 'n fietststocht voor 'n heel ziek meisje, niemand te zien van die soort, wel de doodgewone mensen, zelf van omliggende gemeenten waren erbij. Geef mij maar jou groep, en ik zou even een stukje tussendoor rijden zodat ik vlugger bij de pannekoeken komt.

Gepost door: greta | 16-08-15

Reageren op dit commentaar

@Greta, ja je zegt het goed. Ik weet niet waar het plezier zit om met zo'n massa mensen te fietsen. Ik schreef het al bij Bea ik zou zitten bibberen op mijn fiets uit schrik dat ik tegen iemand aan zou rijden of aan een andere fiets zou haperen. En met die bekende mens reden ze dan ook nog eens allemaal op de baan zelf!! Gevolg een ellenlange file achter hen!!! Die pannenkoek/wafel was wel de verrassing .Daar hadden ze vooraf niets van gezegd

Gepost door: magda | 16-08-15

mooi zeg heerlijk genieten van de natuur en heerlijk in groep rijden vind ik fijn
150man zou toch te veel zijn voor me
heel mooi reeks weer

Gepost door: antony | 16-08-15

Reageren op dit commentaar

@Antony ,inderdaad 150 man is me ook teveel om samen te fietsen! Het moet nog leuk blijven en in kleine groep kun je nog genieten van de omgeving waar je fietst.

Gepost door: magda | 16-08-15

"de Stinker en de Blinker" heb ik altijd al vreemde namen gevonden Magda..

deed de "de Stinker " bij die hoge temperaturen zijn naam eer aan, vraag ik me nu af...

fijne zondag

Gepost door: willy | 16-08-15

Reageren op dit commentaar

Willy, de Stinker is een afleidingskanaal dat het overtollige water van de Leie moet afvoeren. Het afgevoerde water was sterk vervuild door de industrie (en de vlasroterij) en het stonk dan ook. Maar tegenwoordig is dit niet meer zo want er zitten nu terug vissen in dit kanaal. De Blinker dient als ontwatering van de omliggende polders en dit water is niet zo vervuild en kreeg dan als tegenhanger van de Stinker de bijnaam de Blinker. Lees meer over het ontstaan van de twee kanalen op bijgevoegde link.(http://www.damme-online.com/nl/natuur/dubbelkanaal.htm). Veel leesplezier!!

Gepost door: magda | 16-08-15

Ik merk dat jij foto's durft te nemen terwijl je aan het fietsen bent. Zo zul je nog eens in het ziekenhuis terechtkomen. Nu ja, vanuit je bed zul je ongetwijfeld ook mooie foto's kunnen nemen.

Gepost door: Benjamín | 17-08-15

Reageren op dit commentaar

@Benjamin, ik doe dit allang. Meestal landschappen en plaatsen waar het rustig is. Ik hou de camera hoog, zonder te kijken knip ik . Het resultaat valt dikwijls mee! De rest verwijder ik . Natuurlijk niet als ik iets bv de Beeldenroute volgde. Toch liever niet vanuit mijn bed ;-)

Gepost door: magda | 17-08-15

Ik heb die man op moeten zoeken, die Johan Vande Lanotte.. en ik herken 'm van die toestanden toen, toen er maar geen nieuwe regering gevormd kon worden hè.. toen was ie een soort van bemiddelaar toch? Maar het zal toch niet alléén maar om die man gegaan zijn dat die hele stoet fietsers daar reden? Daar zal toch wel één of ander goed doel aan gehangen hebben?
In feite maakt het niet zo héél veel uit of je in een groep van 150 fietst of in eentje van 20.. zo'n grote groep valt toch altijd in kleinere uit elkaar. En het is de Tour de France toch niet? er zullen zo snel op dat tempo geen ongelukken gebeuren hoor.

Maar het lijkt me een mooie landelijke fietstocht geweest.. met een lekker zoet einde! :-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 17-08-15

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, het is inderdaad die man die moest bemiddelen. Hij is in de streek een gekend politicus en heel sportief. Hij is een Sp.a kopman en van Oostende. Wellicht was er van de partij uit een fietstocht ingericht. En zoals Greta schreef met een gekend figuur op kop doen er vielen mee!! Gewoon gezellig met zijn allen fietsen zonder meer. Die groep blijft bijeen hoor want vooraan en achteraan rijdt er een bezemwagen en wordt er gezorgd dat ze met zijn allen over kruispunten en rode lichten kunnen rijden. Nee niks voor mij.
Bij ons verliep het gemoedelijker en de een reed al eens vlugger dan de andere, maar dat stoorde zeker niet op de landelijke wegen.

Gepost door: magda | 17-08-15

Leuke fietstocht Magda en gelukkig viel de hitte toch nog mee. Toen wij pas getrouwd waren woonden wij in een klein huisje(boederijtje) benden de dijk aan de stinker en toen dit huisje te koop kwam wilden wij dit aankopen. De bank wilde ons echter geen lening geven omdat dit huisje zou onteigend worden wegens de verbreding van het schipdonkkanaal. Tot op heden 40 jaar later is de verbreding nog steeds een twistpunt. Jammer want het was een prachtig huisje met veel verbouwingsmogelijkheden en een grote lap grond.

Gepost door: Mieke | 26-08-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke, jammer voor jullie plannen indertijd. Ik geloof nooit dat die twee kanalen één zullen worden of dat er een verbreding komt. Er is teveel weerstand en ik vraag me echt af welk nut dat zou hebben . Welke werken worden dat: niet enkel verbreden maar ook serieus verdiepen.

Gepost door: magda | 26-08-15

De commentaren zijn gesloten.