17-08-15

Eentje minder...

Ik voel me een beetje triest vandaag en zelfs het weer is wat somber alsof het mijn stemming aanvoelt.

Ik heb hier al dikwijls verteld dat ik het konijn en de twee kippetjes van de buren verzorg als zij weg zijn. Gezien ze momenteel méér in Le Pays des Collines verblijven dan in hun huis aan de kust  werd mij gevraagd of ik de dieren wilde verzorgen. Ik doe dat tot heden nog altijd met veel plezier.
Ik heb een buurman (die een eindje verder tuiniert) die regelmatig zorgt dat ik groen heb voor de beestjes zoals koolbladeren, héél kleine aardappelen die ik dan kook, klaver , paardenbloembladeren... Hij zorgt ook voor hooi om de hokken van de beestjes te verversen...  Buurtjes zorgen ervoor dat er grote zakken graan  staan voor zowel het konijn als voor de kippen.
Het is een dagelijkse bezigheid geworden van mij . De beestjes kennen me zo goed dat het konijn zijn oren spitst als hij mijn stem hoort en de kippetjes (die ik Trientje en Trienette noem) komen al vlug naar het hek gelopen. Beide kippetjes zetten zich dan met hun vlerken half omhoog neer om gestreeld te worden. Best een grappig zicht!

Deze week merkte ik dat het ene kippetje,Trientje, minder enthousiast was . Ik dacht dat het last had van het warme weer en zorgde dat hun waterkom nog eens extra ververst werd. De andere dag zat ze maar te zitten  en toen wist ik al wat er zou gebeuren. Trientje is al meer dan vier jaar oud. Ik zette haar op haar strobedje in het kippenhok.
De andere dag kwam ik in de grote kippenren maar werd enkel door Trienette en het konijn verwelkomd.
Ik vond nergens het andere kippetje en wist niet goed wat er kon gebeurd zijn. Ik  ging terug naar huis , maar bedacht me en keerde terug. Het was me opgevallen dat Trienette per sé wilde dat ik naar het andere uiteinde van de kippenren zou gaan waar het hok van het konijn staat. Toen ik dus terugkwam in de kippenren, liep ze weer voor mijn voeten -al tok-tok-tok roepend- naar het hok van het konijn.

Ik volgde het beestje en moest me behoorlijk bukken voor de doorhangende takken van een vlierboom en toen zag ik achter het hok van het konijn Trientje liggen. Ze leefde nog. Ik nam haar op en bracht haar naar het kippenhok.
Buurtjes kwamen die namiddag thuis. Ik vertelde het hen van Trientje. De andere dag kwamen ze zeggen dat Trientje dood was. Hoewel ik zeker was dat dit ging gebeuren  doet het  me echt iets.

Vandaag zijn de buurtjes terug weg en ik ben terug het konijn en Trienette eten gaan geven. Ze hadden me één dag niet gezien en het kippetje liep als een gek rond me en wilde gestreeld worden. Het konijn hupte over en weer.

 Trientje tussen Trienette en het konijn.

kippen.JPG

21:43 Gepost in buren, dieren | Commentaren (12) | Tags: dieren, buren, kippen, konijn |

Commentaren

ach, Trientje is niet meer
wat zijn ze toch ook slim hé, zoals die andere je naar haar vriendinnetje wou brengen

Gepost door: fotorantje | 18-08-15

Reageren op dit commentaar

Ook al is het maar een kippetje je hecht je eraan

Gepost door: Merel | 18-08-15

Reageren op dit commentaar

Dieren brengen zoveel in je leven, dat kunnen mensen zonder dieren zich niet voorstellen! Ze brengen vreugde, gezelschap, vriendschap… plezier, liefde, trouw. Ze weten je zoveel vertellen, op hun eigen manier, als je maar luisteren wilt! Je ziet hoe Trienette jouw wilde duidelijk maken dat ze hulp zocht voor haar Trientje, o zo mooi die vriendschap tussen jullie beiden.

Gepost door: greta | 18-08-15

Reageren op dit commentaar

Als altijd gaat het een dierenvriend aan het hart als een diertje dat ze om zich heen hebben gehad, sterft. Het is onvermijdelijk, maar het doet je altijd wat hè.
Ik heb zelf geen ervaring met kippen.. wist niet dat het zulke slimme en sociale dieren waren.. heel mooi verhaal.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 18-08-15

Reageren op dit commentaar

oh, wat jammer om dit te moeten horen.
Is ook een beetje begrijpelijk dat jij jou zo voelt (dierenvrienden begrijpen elkaar) ;-)

Gepost door: cuisine celine | 18-08-15

Reageren op dit commentaar

kan ik best bergrijpen dat je dan wat somber voelt je heb er ook voor gezorgd en krijgt toch een beetje een band mee ,
groetjes antony

Gepost door: antony | 19-08-15

Reageren op dit commentaar

jammer Magda, ik zou er ook niet vrolijk van worden...

maar je hebt wel nog een kippetje dat wilt gestreeld worden..

en dat is toch een unicum

prettige dag

Gepost door: willy | 19-08-15

Reageren op dit commentaar

@Iedereen:Dank je wel voor jullie lieve woorden. Ik hecht me teveel aan de beestjes die ik heb of verzorg. En als er dan eentje dood gaat ben ik even het noorden kwijt.
Het andere kippetje zoekt nu gezelschap bij het konijn. Maar in feite zaten de twee kippen en het konijn al altijd dicht bij elkaar. Trienette wordt nu extra geaaid en ze maakt lawaai voor twee als ze me ziet komen. Ze treurt op haar manier want sedertdien legde ze geen eitjes meer! Er wordt wel eens gezegd " een kip alleen is geen kip" Daarmee wordt bedoeld dat je minstens twee kippetjes moet houden. Ik ben benieuwd wat buurtje gaat doen in de toekomst.

Gepost door: magda | 20-08-15

Reageren op dit commentaar

Heel vervelend dat Trientje niet meer is. Arme Trientje. Het kan wel voorstellen dat je somber bent. Ga je oppassen van ander. Dan gebeurt wat. Ik vind voor jou rot. Ik ben ook gek op beesten. Hopelijk krijgt ander kipje nieuwe vriendje. Leuke konijn heeft de buren.

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 21-08-15

Reageren op dit commentaar

@Ferry&Jacqueline, ik denk niet dat buurtje er nog een ander kippetje gaan bijhalen. Trienette is al een viertal jaar oud. Ze zijn van plan om haar mee te nemen naar de B&B die ze uitbaten in Le Pays des Collines waar ze negen kippetjes hebben lopen .

Gepost door: magda | 26-08-15

Och Magda zo lief dat je dat ook nog doet voor je buren. Die dieren beseffen maar al te goed wie er goed voor hen is en ik begrijp je gevoel van verdriet. Als is het misschien maar een kip, ht is een leven wezen die jou ook toonde hoezeer ze je waardeerde.

Gepost door: Mieke | 26-08-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke ,het konijn en het overgebleven kippetje treuren nog steeds. Vanaf de dag dat Trientje is gestorven heeft Trienette géén eieren meer gelegd! Het konijn en Trienette zitten nu dicht bij elkaar overdag en als ze me ziet afkomen maakt ze een kabaal van jewelste. Heel korte toktokjes na elkaar..

Gepost door: magda | 26-08-15

De commentaren zijn gesloten.