03-09-15

Brussel-Keulen

  

Met de trein reizen is altijd een  avontuur, maar vrijdag 26 augustus 2015 zullen we niet vlug vergeten. We namen een trein vroeger dan noodzakelijk vanuit onze respectievelijk woonplaatsen, want je weet maar nooit dat we de aansluiting met de Thalys in Brussel zouden missen.

Ik kwam van het verst en normaal rijdt deze trein over Brussel naar Genk. Op de trein zei de conducteur dat iedereen moest overstappen in Brugge . De trein reed niet door naar Genk maar keerde gewoon terug naar Knokke. Ik verwittigde de vriendinnen dat ze niet op deze trein konden opstappen maar dat ik moest uitstappen. Blijkbaar zijn er problemen met het aan- en loskoppelen van de trein want de trein komende van Knokke en die komende van Blankenberge worden in Brugge gekoppeld en rijden dan door over Brussel naar Genk. Deze keer niet dus! In Brugge wachtten de vriendinnen me op , gelukkig maar want de conducteur stuurde iedereen voor Brussel naar perron 4 terwijl de trein op perron 3 stond te wachten.

Tot Brussel geen problemen en bijgevolg waren we veel te vroeg voor de Thalys. We gingen dan maar ontbijten in een brasserie buiten het station: een croissant en koffie/thee.

We stapten daarna terug het station binnen en stapten op de Thalys die ons naar Keulen zou voeren. Dat dachten we toen toch!
De overval onlangs in de Thalys heeft ervoor gezorgd dat de controle op de trein verscherpt was. De mevrouw die de tickets nakeek was vergezeld van twee mannen van Securail . Beiden hadden een kogelvrij vast aan en liepen vòòr haar en achter haar. Het gaf een beklemmend gevoel en zeker toen we in Luik even halt hielden en op de perrons veel politiebewaking zagen.
De trein reed verder en toen we in het Duitstalig gedeelte van België waren remde de trein plots af in een onooglijk stationnetje en stopte.
Aanvankelijk wist niemand wat er gaande was . We kregen alleen het bericht dat de portieren niet open mochten en dat we in de trein moesten blijven. Na een tijdje koerste iemand met een fluojasje door de middengang van de trein en we begrepen dat de trein "iemand had aangereden"!
Veel later kwam een man die ons in het Frans toesprak en vertelde dat er een ongeluk gebeurd was en dat we allemaal de trein moesten verlaten met medename van onze bagage. De trein reed niet meer verder tot na het onderzoek van het gebeurde.

We stonden op het perron, mochten niet het stationnetje uit. Toen kwam iemand van de NMBS zeggen dat we allemaal met bussen naar Aachen zouden gevoerd worden, waar we dan met een trein naar Keulen konden verder rijden. Ondertussen werden we aangesproken of er iemand gekwetst was door het bruuske remmen, of er iemand psychologische hulp nodig had. De reizigers werden in twee groepen verdeeld en moesten  op twee verschillende plaatsen verzamelen om geen chaos te krijgen als de bussen toekwamen. Kort daarop kwamen twee grote accordeonbussen die elk meer dan 150 personen konden vervoeren. De bussen zaten stampvol. We reden met die twee bussen naar het station van Aachen waar er inmiddels al een trein klaar stond voor al de gestrandde reizigers. We werden begeleid tot aan de trein en vòòr de trein aanzette werd er nogmaals gevraagd of alles in orde was!

We hebben dikwijls kritiek op de spoorwegen, maar hier kan ik niet anders dan hen lof toezwaaien voor de efficiëntie waarop alles gecoördineerd werd. De reizigers gedroegen zich ook voorbeeldig , wellicht ook onder de indruk van het gebeurde. Iedereen hielp elkaar om de trein te verlaten (laag perron)en iedereen wachtte geduldig af en stapte daarna rustig in de bussen.

Achteraf bekeken is alles snel geregeld geweest en met twee uur vertraging reden we het station van Keulen binnen!

brussel.jpg

Het was nog erg rustig in Brussel om 8 uur in de morgen!

brussel1.jpg

Strenge controle op de Thalys.

brussel2.jpg

brussel3.jpg

Het mooie station van Luik . Hier zie je enkel twee agenten maar er waren er veel meer.

brussel4.jpg

Het dorp Hergenrath was  overrompeld door ambulances, brandweerauto's,mugauto's , auto's van Infrabel, een helicopter die na een tijdje opsteeg .Op de foto's hieronder (linksboven) zag ik de Notartz met een betrokken gezicht terugkeren van achteraan de trein. Eerst moesten alle passagiers weg eer ze hun lugubere taak konden voortzetten, ving ik op.

brussel5.jpg

Ik heb er niet opgelet hoelang de rit naar Aachen duurde, maar eenmaal we daar toekwamen  werden we opgevangen en begeleid naar de trein .

brussel6.jpg

 Hoe de reis verder verliep verneem je morgen...

20:45 Gepost in vrienden | Commentaren (16) | Tags: vriendinnen, thalys, ongeluk, keulen |

Commentaren

Oef wat een avontuur Magda .

Gepost door: Liliane | 03-09-15

Reageren op dit commentaar

@Liliane ,een ongevraagd avontuur !

Gepost door: magda | 04-09-15

Sjee.. met zúlke treinreizen heb je geen uitstap verder meer nodig.. al genoeg meegemaakt onderwég!
Wat een verhaal! het gebeurt helaas maar al te vaak hier in de buurt van Rotterdam dat er vertraging is of dat er treinen uitvallen met als oorzaak 'een aanrijding met een persoon'. Weet niet of dat bij jullie ook uit eigen beweging was, maar hier dus vaak wél..!
Groetjess!

Gepost door: mizzD | 03-09-15

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, voor zover we konden afleiden uit het feit dat een Notarzt onverrichterzake terugkeerde van ergens aan de laatste wagons ,de heli wegvloog zonder dat er iets of iemand ingeladen werd, en we allemaal zo vlug als mogelijk werden weggeleid van het perron, doet sterk vermoeden dat buiten het oog van mensen een begrafenisondernemer zijn werk ging doen.

Gepost door: magda | 04-09-15

Mja.. maar dan kan het echt een ongeluk zijn of een zelfmoord hè.. dat bedoelde ik eigenlijk.

Gepost door: mizzD herself | 04-09-15

Een hele belevenis alvorens in Keulen aan te komen. Terwijl ik las dacht ik dat het eigenlijk (ondanks de tegenslagen) al bij al nog vlot verliep, maar best. Twee uurtjes vertraging is niet echt een drama, het kon erger. Die extra beveiliging wekt misschien wat 'ongemak' op maar eerlijk, liever dat dan nog eens zo een gek op de trein.

Gepost door: bea | 04-09-15

Reageren op dit commentaar

@Bea, dat oponthoud duurde slechts twee uur voor we de draad weer konden oppakken, maar voor degene die onder de trein lag was het in dat onooglijk dorpje zijn eindstation. Die extra beveiliging zijn we niet gewoon en doet vreemd aan en je voelt je enigszins op je ongemak, maar in het licht van de gebeurtenissen onlangs op de Thalys is het een soort geruststelling.

Gepost door: magda | 04-09-15

Het mag ook wel eens gezegd worden als de spoorwegen hun taak naar behoren uitvoeren. Dikke pluim dus voor de coördinatie. Zo zijn jullie toch nog vlotjes op jullie bestemming geraakt.

Gepost door: Mieke | 04-09-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke, als het goed is mag het inderdaad ook eens vermeld worden. Je moet het maar voor mekaar krijgen om meer dan 300 reizigers te evacueren uit een godverlaten dorp om in Keulen tot de vaststelling te komen dat het mààr twee uren oponthoud geweest is. Het gerecht moet ook zijn werk kunnen doen zonder dat er belangrijke sporen gewist worden! De reizigers bleven kalm en niemand morde en dat is grotendeels ook door het correct en kordaat optreden van bepaalde mensen van de NMBS.

Gepost door: magda | 04-09-15

zo werd het wel een heel lange trip Magda...

maar al bij al, hebben de spoorwegen efficiënt ingegrepen..

die beveiliging kan ik best begrijpen,maar gisteren zag ik in Brussel een politieagent die met een machinegeweer op wacht stond...

en daar voelde ik me alles behalve veilig bij

groeten

Gepost door: willy | 04-09-15

Reageren op dit commentaar

@Willy, het aantal agenten die we op de perrons zagen in Luik bezorgde ons ook een ongemakkelijk gevoel en bij de terugreis toen we uitstapten in Brussel , werden de reizigers die instapten ( de trein reed door tot in Parijs) aan elke ingang gecontroleerd op hun ticket. Velen keken vreemd op want normaal doen ze dat niet op de Thalys!

Gepost door: magda | 04-09-15

Er geraken” is een belangrijk voorwaarde.Kortom soms staat je leven letterlijk stil omdat je er niet geraakt. Vroeger was met de trein reizen aangenaam, het vliegtuig een belevenis, maar nu.... zelfs met de auto voel ik me er helemaal niet meer gerust Magda.
Je zijt toch weer thuis dat is al een gehele geruststelling.

Gepost door: greta | 04-09-15

Reageren op dit commentaar

@Greta, om eerlijk te zijn hebben we er niet teveel blijven bij stilstaan, we hadden het al moeilijk genoeg met het overlijden van die ene schoolvriendin die zo graag eens naar Keulen wilde gaan. Ik ontken niet dat we ons meer ongemakkelijk voelden met al die security en agenten in de trein en op de perrons ,ook bij de terugreis( waar we gelukkig probleemloos in Brussel geraakten)

Gepost door: magda | 04-09-15

Amaai Magda, wat een bewogen reis naar Keulen ! Gelukkig is voor jullie alles nog vrij vlot verlopen, maar het was vast een treinreis die jullie niet gauw zullen vergeten.

Gepost door: Fluwijn | 04-09-15

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn we gaan die treinreis zeker niet vlug vergeten. Voor ons was het een paar uur geduld hebben vooraleer we ter bestemming kwamen , maar voor de persoon die een einde aan het leven maakte was het letterlijk een eindstation..

Gepost door: magda | 04-09-15

wat een start van jullie uitstap
zo erg altijd die aanrijdingen, weer een familie met verdriet
toen ik vorige dinsdag hier iemand uitzwaaide had de trein ook vertraging wegens aanrijding van een persoon

Gepost door: fotorantje | 05-09-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.