14-09-15

De Dom van Keulen

We gaan er eens opnieuw aan beginnen , want het logje over de Dom van Keulen is in het niets verdwenen. Er gebeurden zoveel andere dingen ondertussen dat ik het alsmaar uitstelde om terug aan dit logje te beginnen.
Er was nogal opzoekingswerk aan vooraf gegaan en opnieuw beginnen was absoluut niet zo leuk.
Ik heb zoveel mogelijk informatie opgezocht op internet om de foto's te voorzien van uitleg. Het is absoluut niet de bedoeling om alles te beschrijven over de Dom . Ik wil een impressie geven hoe mooi en rijk ,letterlijk en figuurlijk, deze kerk is. Op een avond hebben wij geluisterd naar gezangen in de Dom tijdens een avonddienst. De toeristen mogen dan enkel achteraan blijven kijken en luisteren. Je kon ook toestemming krijgen om de hele dienst mee te maken.

Ik schreef dat we na onze aankomst in Keulen eerst gingen eten en daarna naar het hotel gingen. In het hotel namen we onze intrek in de respectievelijke kamers( drie kamers met twee bedden), we namen een rustpauze want we waren al vroeg uit de veren en behoorlijk onder de indruk van hetgeen op de Thalys was gebeurd... Na een douche  trokken we opnieuw naar het centrum van Keulen om eerst en vooral de Dom te bezoeken.

Op het grote plein vòòr de Dom is het een drukte van jewelste. De mensen lopen er in alle richtingen : naar de winkelstraten naar het nabijgelegen treinstation, naar de Altstad , naar het Römisch-Germanisch museum dat vlak naast de Dom ligt...

Dom7.JPG

Op het grote plein vòòr de Dom staat een gerestaureerd overblijfsel van een poort om de stad langs het Noorden binnen te komen gebouwd in 50 na Christus.

Dom.JPG

Ook staat er aan de rand van het plein een model van de torens op de Dom. In originele grootte nl  9,5 m hoog en 4,6 meter breed.

DSC_0096.JPG

Dit museum vlak naast de Dom bezochten we de laatste dag. Héél mooi en interessant en...ideaal op een dag dat het meer dan 34 ° was!! Later meer over dit museum.

rom.mus..JPG

De Dom van Keulen  noemt in feite Dom St Peter und Maria. Het is een gotische kathedraal waarvan de bouw is begonnen in 1248 en stilgelegd werd in de 15e eeuw om dan afgewerkt te worden in neogotische stijl in 1880. Met een lengte van 144 meter, een breedte van 86 meter en 44 meter tot het plafond is het tot op de dag van vandaag een van de grootste kerken ter wereld.

Dom1.JPG

Dom3.JPG

Dom4.JPG

Dom5.JPG

Dom6.JPG

Dom8.JPG

Het beeld van de Maagd Maria in het Westportaal van de Dom.

Dom9.JPG

In de Dom mocht gefotografeerd worden zonder flits.

Dom10.JPG

Veel glasramen zijn in de oorlog gesneuveld maar sommige zijn gespaard gebleven  zoals deze hieronder. Dit glasraam maakt deel uit van vijf glasramen geschonken door Koning Ludwig I van Bayern. Ze worden de Bayernfenster genoemd. Hieronder zie je drie (gedeeltelijk) glasramen. Voor mij onmogelijk om er méér op de foto te zetten wegens de grootte van de glasramen en de zuilenrijen ervoor..

Dom11.JPG

De Dom heeft vier orgels waarvan deze spectaculair oogt alsof hij aan de pilaren hangt!

Dom12.JPG

Een prachtig in hout uitgesneden retabel. Het was te druk om er dichtbij te geraken. Ik vond niets hierover op internet. Wie wel?

De redding kwam van  Benjamin met de link http://koelner-dom.de/index.php?id=16702&L=1

Het gaat hier om het St Agilulfus altaarstuk , bestaande uit verschillende panelen c.1520. Dit altaarstuk bevond zich in de  Maria ad Gradus(=Maria aan de Trappen) kerk die is afgebroken in 1817 .

Dom13.JPG

Dom14.JPG

De Dom van Keulen werd oorspronkelijk gebouwd om de Relikwieën van de Drie Koningen te huisvesten . Deze religieuze overblijfselen behoren tot de belangrijkste in heel het christendom en het zal dus niet als een verrassing komen dat ze een prominente plaats in de kathedraal innemen. Je vindt ze meteen achter het hoofdaltaar in een prachtig versierde graftombe in de vorm van een basiliek. Het is een samenvoeging van de drie sarcofagen die volgens de overlevering de stoffelijke overschotten van de Drie Koningen bevatten. Het dateert uit de 12e eeuw en is volledig in goud en zilver en bezet met edelstenen.

Dom15.JPG

Het Kruis van Gero, een levensgroot uit eikenhout gesneden kunstwerk over de kruisiging van Jezus dat uit de 10e eeuw stamt.

Dom16.JPG

In de Dom staat de "Schmuckmadonna"een met votiefgeschenken behangen Mariabeeld. Op de jurk van de 'Schmuckmadonna' zijn de giften, de votiefgeschenken, vastgemaakt. Het beeld van de  'Schmuckmadonna', waarvan men denkt dat het wonderen tot stand kan brengen, stamt uit de 17de eeuw.

Dom17.JPG

Het beeld van de H. Ursula en de 11000 maagden( het verhaal klik hier).

Dom18.JPG

Het 14e eeuwse St Clara altaar.

Dom19.JPG

Een Russische student maakte deze foto van ons. Het enige wat ik verstond was "Ruski" en hij klopte op zijn borst. Maar hij begreep wel dat ik hem vroeg om een foto te nemen! Dank je wel mijnheer Ruski !

Dom20.JPG

 Deze man is een bewaker, geen geestelijke. Hij houdt toezicht op het gedrag van de toeristen. Er lopen veel bewakers rond die allemaal radiofonisch met elkaar in verbinding staan. Zij zijn discreet maar streng.

Dom22.JPG

In de gewelven onder de Dom zijn veel  tombes van bisschoppen, heiligen en zelfs belangrijke staatslieden en ook belangrijke en kostbare stukken. De schatkamer van de Dom was niet toegankelijk toen wij er waren. De poort was gesloten en je kon  enkel een glimp  zien door het traliewerk.

Dom23.JPG

Als je de Dom verlaat is er een glazen wand met  modern glaswerk dat wonderwel een mooie schijn gaf in de Dom zelf.

dom25.JPG

Zware deur met koperen beleg  aan de Westfaçade. Het koper van de klink en de deurklopper glimmen door het vele aanraken.

Dom21.JPG

De Dom 's avonds met nog altijd veel mensen op het plein onszelf incluis !

Dom24.JPG

 

 

19:10 Gepost in vrienden, Vrije tijd | Commentaren (15) | Tags: keulen, dom, vriendinnen |

Commentaren

Een indrukwekkende kathedraal, die Dom van Keulen. Lang geleden heb ik ze ook eens bezocht. En toen ik soldaat was in Keulen heb ik vaak op het plein voor de Dom rond gehangen.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 14-09-15

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn ,ja inderdaad indrukwekkend. We zijn er tweemaal naar toegegaan en dan nog heb je niet alles gezien. Op het plein naast de Dom zitten en hangen er honderden jongeren! Jij heb daar wellicht ook nog gezeten. De foto van het plein hier is het vooraangezicht van de Dom. In het logje van het voetbal zie je de zijkant met al die trappen.

Gepost door: magda | 14-09-15

Wat een gebouw! Aan pracht en praal geen gebrek.

Gepost door: bea | 14-09-15

Reageren op dit commentaar

@Bea, het is een imposant gebouw en dan zagen we niet eens alles. Want op een bepaald uur worden er gedeeltes afgesloten.

Gepost door: magda | 14-09-15

je hebt er meer dan je werk van gemaakt Magda..

zo'n opgehangen orgel oogt heel spectaculair en voor de organist betekent dit een ganse klim..

het orgel van de Brusselse kathedraal bevindt zich ongeveer op de zelfde plaats..

een immense gotische kerk , waar je ogen te kort komt..

prettige avond gewenst

Gepost door: willy | 14-09-15

Reageren op dit commentaar

@Willy, dank je wel. Ik heb mijn best gedaan om alle gegevens terug op te zoeken en dat was wel niet zo eenvoudig. Ik kreeg niet altijd de zoekresultaten van de vorige keer terug onder ogen.
Je kunt gerust een paar keer de Dom bezoeken wil je alles zien. Eeuwen christelijke geschiedenis !

Gepost door: magda | 14-09-15

zo druk daar amai
mooie foto's nam je, je hebt er werk van gemaakt
indrukwekkend die Dom

Gepost door: fotorantje | 14-09-15

Reageren op dit commentaar

@Antje , in de Dom is het rustig en sereen , al lopen er veel mensen rond. Je kijkt en fotografeert naar eigen tempo.

Gepost door: magda | 14-09-15

Wauw... méér dan genoeg informatie.. en wat een mooie foto's.. je bent er echt los gegaan hè magda! :-) Had ik ook gedaan hoor.. kunst is kunst, ook al is dit dan religieuze.
Dat de overblijfselen van de Drie Wijzen in de dom van Keulen liggen heb ik nooit geweten.. hoe zijn die dáár nu toch terecht gekomen? :-)
Keulen is zo ongeveer de enige Duitse stad waar ik nooit de kerstmarkt van bezocht. Heb deze mooie dom dus ook nog nooit van dichtbij mogen aanschouwen.. heb de schade nu een klein beetje in kunnen halen via jouw foto's! :-)
Meneer Ruski heeft jullie prachtig op de foto gezet! :-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 14-09-15

Reageren op dit commentaar

ps. ik schreef naar Skynet over die problemen die jij, en ook kimmekepunk, met de blog hadden nadat je Windows 10 geïnstalleerd had.. zij weten van niks en zijn erg nieuwsgierig naar wat er precies misging. Dit ook om problemen voor andere Windows10-gebruikers in de toekomst te elimineren. Misschien kun je ook eens mailen?

Gepost door: mizzD herself | 15-09-15

@Mizzy, ik heb een pak foto's genomen dat mag je wel zeggen. Ik heb er hier maar een gedeelte op gezet. Ik wilde enkel een impressie geven. Er was zoveel moois te zien. We zijn er ook tweemaal naar toe gegaan en hebben een gedeelte van een dienst meebeleefd. De gezangen waren erg mooi. Jammer dat er bepaalde gedeelten nogal vroeg werden afgesloten.

Ik heb momenteel geen problemen met skynet ,natuurlijk niet omdat ik terug met windows 7 werk. Maar het zal beter zijn wanneer ik de problemen die in ondervond meedeel aan skynet. Het kan toch niet dat je bewerkingspagina om de haverklap in het niets verdwijnt en je op een lege pagina kunt lezen, "Oeps, de pagina is er niet meer!" Is dit met je lachen !!

Gepost door: magda | 15-09-15

Goedemorgen Magda,

In Dom van Keulen is heel mooi om te zien. De kerk is echt werkelijk mooi om te zien. Houtwerk zak heel veel werk ingestoken zijn. Leuk dat Russische student bij jullie foto ging maken. Ik vind ramen zo mooi Magda. Leuk dat je mag naar binnen kijken.
Ik heb je foto's genoten.
Fijne week.
Groetjes Jacqueline & Ferry.

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 15-09-15

Reageren op dit commentaar

@Ferry&jacqueline, als jullie ooit eens in Keulen geraken moet je beslist een bezoek aan de Dom brengen. De glasramen zijn fantastisch om te zien.

Gepost door: magda | 15-09-15

Het retabel waarover je op internet niets terugvond is het Kruisigings polyptych van het altaar van St. Agilulfus. Onder die noemer zul je het zeker op internet vinden, zij het allicht niet in het Nederlands, zoals bijvoorbeeld hier:

http://koelner-dom.de/index.php?id=16702&L=1

Gepost door: Benjamín | 15-09-15

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,dank je wel om dit te willen meedelen. Ik heb voornamelijk op Duitse sites gezocht en nergens kwam dit Retabel te voorschijn. Ik wist ook niet goed in welke richting ik moest zoeken omdat ik geen enkel aanknopingspunt had. Ik heb me ondertussen ook verder verdiept in de geschiedenis van de Maria ad Gradus kerk.

Gepost door: magda | 15-09-15

De commentaren zijn gesloten.