13-09-15

Open Monumentendag.

 

Vandaag was het Open Monumentendag. In de krant las ik dat in Brugge oa de school waar ik drie jaar de lessen heb gevolgd ook meedeed aan Open Monumentendag. Met drie schoolvriendinnen trokken we deze middag naar het Koninklijk Lyceum aan de Spiegelrei. Ik reed met de auto tot bij één van de vriendinnen die aan de rand van de stad woont en we reden dan met de fiets naar het centrum. We parkeerden vlakbij het Van Eyckplein en zagen in de verte al publiek staan op het brugje vòòr de school.

OM.JPG

Het Van Eyckplein gezien vanaf het brugje.

OM1.JPG

We maakten een foto bij de ingang van de school.

OM2.jpg

Er waren twee groepen in het gebouw elk met een gids en we dienden te wachten. Maar het begon zo geweldig te regenen dat de portierster van dienst ons binnen in de gang liet wachten. En dat het hard regende zie je aan al de paraplu's van de toeristen die op de reien een boottochtje deden.

OM3.JPG

Terwijl we binnen aan het wachten waren keken we door een raam en zagen de binnenkoer . Behalve een likje verf en ander tuinmeubilair was er in al die jaren niet veel veranderd aan de " speelkoer". Alleen is er een nieuwe gelijkaardige boom geplant. In het oranje gebouw was de turnzaal en aanpalend het sanitair blok. En op de eerste verdieping in het witte gebouw links kregen we franse les en zij die richting wetenschappen volgden kregen wiskunde in het gebouw met de roze en blauwe vlakken. Niet te geloven dat er aan het uitzicht in feite niets is veranderd sedert meer dan een halve eeuw geleden !

OM4.jpg

De school toonde veel tekenen van verval! Besparingen? Maar de mooie uitgewerkte muren waren er nog.

OM5.jpg

In de huidige eetzaal was vroeger een grote klas en samen met een schoolvriendin zaten wij ergens achteraan(toen werden de leerlingen volgens hun grootte een bank toegewezen en blijkbaar behoorde ik tot de grootste van de klas). Het eerste jaar verwenste ik deze school. De mentaliteit in de stad was helemaal anders dan bij ons aan de kust. Nadat de leerlingen vlak na de middag geteld werden en vlak vòòr de lerares naar de klas kwam lieten een schoolvriendin en ik ons door het laatste raam zakken en sprongen op straat en trokken ervan onder. Er waren geen klikspanen en niemand die het te weten kwam. We trokken dan naar een jongeren café waar een grote jukebox stond en namen op het normale uur de trein naar huis. We hebben dit regelmatig gedaan. Het raam boven het luik daar lieten we ons uit zakken.

OM6.JPG

Het regende pijpenstelen en we bezochten geen andere monumenten meer, maar zochten eerder een tearoom om ons wat te kunnen opwarmen.

De Chocolate Jungle Bar in de Vlamingstraat leek ons ideaal . Daar serveert men chocolademelk, maar dan op zijn Mexicaans in tassen van keramiek of in kokosnootachtige schelpen. Het interieur doet wat jungle achtig aan .Ik heb er niet veel foto's getrokken, ik was zo kletsnat dat mijn haren tegen mijn gezicht aan plakten en ik liever de hete chocolade dronk dan foto's maken. De beker warme chocolade was spicy , heet en erg lekker. Je moet er eerst in een tuit blazen tot je het hoort borrelen en dan aan de andere kant voorzichtig drinken. 

OM7.jpg

Met een Amerikaanse studente die ons teken deed dat we rustig aan haar tafeltje konden zitten( er was geen plaats meer in de kleine zaak) werd een geanimeerd gesprek gevoerd en zij zorgde ook voor onderstaande foto's. In elk geval een gezellige afsluiter van een verregende Open Monumentendag!

OM8.jpg

Commentaren

Magda, jammer dat ik dat niet wist, ik heb daar ook 4 jaar school gelopen en eerst 6 jaar aan de overkant aan de Spinolarei. De lagere school dan. Nadien ben ik naar het HRITO (glazen kot) op Sint Michiels geweest en daar kwam ik precies van een gevangenis in een open speeltuin terecht. Zou dat niet achter jou gezocht hebben Magda, dat jij durfde te brossen ;-).
De eerste foto's zijn bij mij verdwenen weer problemen bij skynet vermoed ik, hoop dat ze er terug opkomen want ik ben benieuwd.

Gepost door: Mieke | 14-09-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke, ik heb van mijn 15 tot 18 jaar daar school gelopen en we gingen over de middag eten in de Spinolarei. De meisjes die vanaf hun 15 jaar daar naar school kwamen en daarenboven van de kust waren die hadden het in het begin erg moeilijk. Sommige leraressen zeiden vlakaf dat we het nooit zouden aankunnen. In hun ogen was hun school te elitair voor meisjes die van de kust kwamen en continu in vakantiesfeer leefden! Alsof dat waar was. Dan begrijp je best dat we het soms niet meer zagen zitten en het aftrapten. Eén meisje kwam elke dag al wenend naar school en de vrijdag was te verleidelijk om het af te trappen. Ik was eerder een stil meisje op school en van zo iemand verwachten ze het niet hé!

Gepost door: magda | 15-09-15

nog iets: ze kregen de kustmeisjes niet klein. We studeerden allemaal na drie jaar geslaagd af!!

Gepost door: magda | 15-09-15

Oh, ik zag hier gisteren maar twee foto's.. dacht al wel dat dat niet de hele post was!
Leuk zo herinneringen ophalen naar aanleiding van OpenMonumentendag! Die schoolgebouwen.. als ze er nog stáán zijn ze vaker niks veranderd.. het onderwijs mag nooit zoveel geld kosten hè. Heb weleens gelezen dat er in Nederland heel wat van die gebouwen gewoon onveilig zijn..! en daar slijten dan kinderen en jongeren een groot deel van hun dagen..! Ze kunnen er beter allemáál aan ontsnappen door zich uit een raam te laten zakken hè hahaha! Wel goed dat je lang bent, want dat lijkt me nog een flinke hoogte hoor!
Het viel in Dordt toen ik daar was ook in het kader van OM-dag heel erg mee met het weer, maar nu ik dit schrijf op deze maandag dondert en bliksemt het buiten en valt de regen als een watergordijn naar beneden!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 14-09-15

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, we hebben staan kijken buiten en het was toch een serieuze hoogte om ons daar uit het raam te laten zakken en te springen . Nu zou ik dat zeker niet meer durven. Het schoolgebouw is van buiten een beschermd monument maar binnenin is het er maar zielig! Het heeft zijn beste tijd gehad. Veel kregen we ook niet te zien en daarenboven waren er veel te veel bezoekers. Je hoorde van alle kanten dat het oud leerlingen waren die de binnenkant nog eens wilden zien. De stortregens lieten niet eens toe om op de binnenkoer te komen. Nu de jungle bar maakte veel goed en we hielden aan onze kletsnatte kleren toch geen kou aan over.

Gepost door: magda | 15-09-15

Tof om na al die jaren nog eens je school te kunnen bezoeken, al begrijp ik niet goed waarom je dat deed. Zo een stout kind dat je was, ontsnappen via een raam om te brossen...foei! Hahahaha, niet te geloven dat jij zo'n rakker was, en ik die dacht dat jij een heilig boontje was :D

Gepost door: bea | 14-09-15

Reageren op dit commentaar

@Bea, ik was een heilig boontje echt waar, maar wat zou je allemaal niet doen uit pure ellende. Ik kwam van een moderne school waar gemengd onderwijs werd gegeven en dan beland je in een oud schoolgebouw met mensen die een enorm vooroordeel hadden tegen meisjes van de kust!! Enkel voor meisjes en je mocht niet naar de jongens kijken. Daar begrepen wij niks van. Al hebben ze ons niet klein gekregen.

Gepost door: magda | 15-09-15

leuk om je vroegere school te kunnen bezoeken
amai gingen wij op de middelbare school niet moeten proberen, daar kon je zelfs geen woord fluisteren zonder straf te krijgen

hier ook uitgeregend, jammer hé van die spelbreker

Gepost door: fotorantje | 14-09-15

Reageren op dit commentaar

@Antje, ik heb er nooit erg graag school gelopen. Zo'n bekrompen mentaliteit en in feite snap ik nog altijd niet hoe een vriendin en ik dat durfden! Maar toen we de medeleerlingen beter leerden kennen viel het toch wat mee. Zij stonden achter ons en durfden al eens reageren tegen die vooroordelen van de leraressen tegenover meisjes van de kust.

Gepost door: magda | 15-09-15

De scholen waar ik geweest zijn ( zowel het lager als het hoger ) zijn er niet meer. De buiten kant van het gebouw hoger onderwijs staat er nog om dat het geklasseerd is, maar er zijn nu luxes flats in gemaakt.

Gepost door: liliane | 14-09-15

Reageren op dit commentaar

@Liliane, weet je dat de kleuter- en lagere school waar ik indertijd op school zat, als school werd afgeschreven en overgenomen werd door de diensten van het gemeentebestuur en nog later werd het een Politiekantoor. Daar heb ik een groot deel van mijn carrière gewerkt en ben er ook pensioen gegaan. Mijn kantoor was waar ik vroeger in het 5e leerjaar gezeten heb :-)

Gepost door: magda | 15-09-15

Wat gezellig dat jullie naar Open Monumentendag geweest zijn. Leuk dat je vroeger school ging kijken. Slang uit de muur is grappig om te zien. Was je niet bang? Wat leuk dat jullie studente tegen kwam. Leuke serie foto's heb gemaakt. De laatste foto even bijkomen.
Groetjes Jacqueline & Ferry.

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 15-09-15

Reageren op dit commentaar

@Ferry&Jacqueline , het is altijd leuk om dingen van vroeger eens terug te zien, hé. Het regenweer was de grote spelbreker . Gelukkig vonden we die leuke junglebar en met het Amerikaanse meisje hadden we een fijn gesprek. Zij was erg nieuwsgierig en stelde veel vragen hoe wij hier leven en erken.

Gepost door: magda | 15-09-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.