16-09-15

De kweepeer

De kweepeer of kwee is een plant uit de rozenfamilie en is nauw verwant aan de appel, de peer en de lijsterbes. De soort komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Kaspische Zee. Kweeperen zijn rauw vrijwel niet te eten door het harde en zure vruchtvlees. Maar verwerkt tot compote, jam, marmelade, gelei, vruchtensap, thee, wijn en likeur zijn ze heerlijk.

Ik ben twee dagen bezig geweest met het verwerken van twee grote emmers kweeperen. Uit het vuistje kun je die peren niet eten. Zelfs met een mes moet je moeite doen om die door te snijden. Maar verwerkt en bereid als moes of gelei zijn ze héél lekker. In de handel vind je ze  praktisch niet. Misschien in speciaalzaken maar meestal bekom je ze via mensen die een kweepeer boom staan hebben. De oogst is het ene jaar héél rijk en het andere jaar kan het noppes zijn. Het is nu al een paar jaar geleden dat ik er via een vriendin een emmer op de kop kon tikken. Of ik er nog moest hebben, vroeg ze, want de oogst was zo rijk dat ze er geen raad mee weet. Moesten ze gemakkelijk te verwerken zijn dan zou ik zeggen " graag" ,maar neen ik heb genoeg aan die twee emmers.

Ik heb gewoon de kweeperen laten stomen in mijn steriliseer ketel waarin dan een hulpstuk wordt geplaatst die het sap opvangt. Ik heb niet eens de moeite genomen om de kweeperen door te snijden, je krijgt er alleen maar pijnlijke polsen van én de kans dat je mes breekt.

Na een tijdje stomen duw je de kweepeer tot de schil het begeeft en je duwt af en toe flink op de vruchten tot er enkel nog moes overblijft. Van dit moes heb ik wat uitgeschept en even laten koken met suiker . Heel lekker om bijvoorbeeld straks bij wild als compote te geven.

Het sap heb ik door een zeef gegoten en heb er met minuut suiker gelei van gemaakt.( 1 liter sap op 1 kg geleisuiker).Ik heb 17 confituur potjes gelei. Hemels lekker!

De rest van het moes en het sap( nog 4 liter) heb ik gesteriliseerd om later nog  gelei te maken of als compote te gebruiken.

De weck ketel stond aan de achterdeur. Buiten kon niet want het regende te veel en helemaal binnen  ...tja dan is er teveel stoom in huis. Er zit hier iemand die héél tevreden is met het resultaat van twee dagen jongleren met kweeperen!

 

kweepeer.JPG

kweepeer1.JPG

kweepeer2.JPG

kweepeer3.JPG

kweepeer4.JPG

kweepeer5.JPG

kweepeer6.JPG

18:48 Gepost in werken | Commentaren (13) | Tags: kweeperen |

Commentaren

Wat leuk om te zien, ik heb het nog nooit geproefd denk ik.

Gepost door: Ellen | 16-09-15

Reageren op dit commentaar

@Ellen ,wellicht niet want ik heb nog nooit kweeperen in de handel gezien. Meestal wordt het doorgegeven bij mensen die een boom staan hebben. Zo geraak ik er tenminste aan. Is ook héél lekker om bv de appels bovenop een appeltaart mee in te smeren ! ;-)

Gepost door: magda | 16-09-15

Reageren op dit commentaar

in die potjes ziet het er beter uit dan in die ketel :-)

Gepost door: fotorantje | 16-09-15

Reageren op dit commentaar

@Antje ,ja die brij ziet er niet zo smakelijk uit en nochtans is kweepeermoes met wat suiker erbij erg lekker. Ik liet de klokhuizen en de vellen achter natuurlijk ,hihi!

Gepost door: magda | 16-09-15

zo kun je weer even verder - een aardig voorraadje heb je ,het kost wat werk maar achteraf heb je er ook plezier aan

Gepost door: merel | 16-09-15

Reageren op dit commentaar

@Merel, dat is waar! en daarenboven doe ik zoiets graag. Alleen moet er ik voor zorgen zelf nog wat van over te hebben . Het is ook een apart presentje als je ergens op de koffie gaat.

Gepost door: magda | 16-09-15

Ik heb zo'n boom in de tuin en ik doe eigenlijk niets met de peren, maar ik haal ze wel in huis, omdat ze zo'n onbeschrijfelijke geur verspreiden.

Gepost door: Benjamín | 17-09-15

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,dat ga ik onthouden voor volgend jaar! Als je er mij bezorgt dan zorg ik voor gelei . Je kunt ze dan ook eens proeven ipv enkel maar ruiken

Gepost door: magda | 17-09-15

De gelei ziet er lekker uit, de kleur alleen al...mmm. De moes lijkt me minder appetijtelijk maar blijkbaar bedriegt schijn :-)

Gepost door: bea | 17-09-15

Reageren op dit commentaar

@Bea, iedereen die van de gelei proeft vindt ze heerlijk en het is ook goed te gebruiken als afwerking voor een fruittaart : bv. de appels van een appeltaart ermee bestrijken. Ja dat moes ging ik weggooien maar toen ik een recept las waarin een mevrouw schreef dat je ook het moes kon gebruiken , heb ik er toch een deel van opgeschept ,suiker bijgedaan en dan gesteriliseerd. Ik zal het gebruiken deze winter bij feestmenu's.

Gepost door: magda | 17-09-15

je hebt wat voor je werk, zelf heb ik er nog nooit van geproefd

groeten

Gepost door: willy | 17-09-15

Reageren op dit commentaar

@Willy, ik zal eens een proeverij moeten organiseren. Er wordt gesproken van vergeten groenten ,maar dat is nu eens vergeten fruit. Ik heb er vroeger horen over vertellen en hoe moeilijk het was om een kweepeer te verwerken. Ook nooit geproefd tot voor een paar jaar. Ik wist niet hoe eraan te beginnen . Dank zij een Nederlandse site die voornamelijk over kweeperen ging heb ik het geprobeerd. Dat doorsnijden van die peren was een titanen werken ik heb het erop gewaagd om het via mijn stoom en sap ketel te doen. Met zo'n ketel en veel tijd geraak je er moeiteloos.

Gepost door: magda | 17-09-15

Ach Magda je bent toch weer aan de slag gegaan met je kweeperen. Een 'vergeten' fruitsoort, zoals ze dat nu mooi zeggen he. Ik weet niet hoe het smaakt, enkel gezien bij mijn oma. Maar mijn moeder lustte ze niet, dus maakte ze het ook nooit klaar voor ons. Ja totaal verkeerd, ik maak alles klaar ook al lust ik het zelf niet.
Heerlijk logje weer even terug in de tijd van toen!

Gepost door: greta | 18-09-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.