30-09-15

appels...

Deze morgen bracht de schoonmama van mijn dochter een grote zak appels. Of ik er iets kon meedoen. Zeker en vast! Het zijn heel lekkere eetappels maar die bewaren niet zo goed. Ik heb me aan het schillen gezet.  In het zonnetje op het terras  en uit de wind. Er was redelijk veel wind en het was zeker geen fietsweer! Resultaat : 8 potten appelmoes! Ik verwacht nog een zak appels!!

 

appels.JPG

appels1.JPG

appels2.JPG

Terwijl de appels zachtjes gaar kookten  heb ik in de tuin allerlei planten afgesneden. Het is misschien wat vroeg, maar het weer is er ideaal voor en het mooie van veel planten is er toch af. Twee zo'n afval zakken, goed aangestampt,  heb ik gevuld. Morgen doe ik nog een beetje voort.

tuinafval.JPG

O de tuin zal bijlange nog niet kaal zijn. Kijk eens welke reuze dahlia's er nu bloeien en vooraan in de tuin komen er met rode bloemkoppen open. En die met gele bloemkoppen blijven maar bloeien.

dahlia.JPG

gele dahlia.JPG

Juist toen ik me ging neerzetten, moe maar tevreden van mijn dag,  bracht de tuinier nog een bos kleine wortelen ( die wil hij niet kuisen ,"veel te veel werk"zegt hij dan). Néééén, die kuis ik vandaag niet meer. Deze morgen heb ik er al een hoop geschrapt en heb er wortelsoep van gemaakt en gisteren had ik mijn bezigheid om postelein te kuisen en te koken om in te vriezen.

In feite ben ik niet zo gek op wortelsoep omdat ik die soep wat zoet vind. Internet bracht me redding met een recept dat het proberen waard was. Ik zal in de toekomst nog méér wortelsoep maken. Zo lekker was die soep.

Hier het recept:

Een flinke bos wortelen, 1 grote ui, 1 grote aardappel, een beetje paprika, rasp wat verse gember, kippenbouillon blokje. 
Vraag me geen hoeveelheden bij mij vliegt alles in de pan en dan proef ik wel of er iets bij moet zoals meer paprika of meer gember, of meer kruiden....
Als alles een halfuurtje gekookt heeft, de mixer erin en je bekomt een romige soep.

Maar nu even niksen , ik ben moe en dat komt door de wind die rond mijn hoofd blies.....hihihi!

 

 

19:31 Gepost in tuin, werken | Commentaren (14) | Tags: tuin, werken, appels |

Commentaren

Niet Maya de bij, maar Magda de bezige bij, hi hi.
Ik heb vandaag voor de eerste keer confituur van groene tomaten gemaakt. Het zijn maar twee potjes want het zijn de laatste tomaatjes die niet meer rijpen. Als het lekker is volgend jaar meer.

Gepost door: liliane | 30-09-15

Reageren op dit commentaar

@Liliane, ja ik ben graag bezig en als je dan groenten en fruit krijgt verwerk ik die graag voor de komende winter. Allemaal dingen die ik niet moeten kopen. Ik heb graag een voorraadje in huis. Ik heb het nog gehoord dat groene tomaten confituur erg lekker is. Heb je een recept ? dan probeer ik dat ook eens !

Gepost door: magda | 30-09-15

Goed bezig geweest Magda ;-) Hier staat ook nog een emmer appels, gekregen van een vriendin. zaterdag zal ik er appelmoes mee maken en een appelcake bakken.
Verleden jaar maakte ik confituur van groene tomaten. Het was niet slecht maar ook niet echt wauw :-) Eerder iets om te eten met paté, zoals ajuinconfituur (die ik dan wel heel lekker vind)
Hier het recept dat ik gebruikte:
400 g tomaten (liefst groene, maar met rode gaat het ook)
400 g minuutsuiker (versie 1 kg suiker voor 1 kg fruit)
snuifje kaneel (1/4 theelepel, zeker niet meer)
1/2 theelepel mosterd
rasp van 1/2 citroen
een paar draaien zwarte peper

Gepost door: bea | 01-10-15

Reageren op dit commentaar

@Bea, dank je wel, ik ga het zeker eens proberen.Ik heb al tomaten gehaald die rood zijn van buiten maar groen vruchtvlees hebben! (toeval).Morgen ga ik aan de slag.

Gepost door: magda | 01-10-15

Altijd goed bezig en het resultaat mag er zijn
Lekker ook zo versgemaakte appelmoes

Gepost door: Merel | 01-10-15

Reageren op dit commentaar

@Merel, zelfgemaakte appelmoes bij het begin van de herfst.Ik smeer er een vers boterhammetje mee als dessert.

Gepost door: magda | 01-10-15

Wortelsoep, wel dat ga ik eens proberen Magda. Hier ook ontzettend veel wind, echt koud voor de tijd van het jaar. En recepten laat die gerust komen, want zo'n kookwonder ben ik helemaal niet, en zeker niet in soep. Ja het tuinwerk komt er aan, dat zijn goeie zakken voor groenafval die je daar gebruikt, en echt sterk en makkelijk om dragen, terwijl die plastiek zakken altijd scheuren.
veel kook- en tuinplezier!

Gepost door: greta | 01-10-15

Reageren op dit commentaar

@Greta, met dit recept voor wortelsoep ben ik fan geworden van wortelsoep,hahaha! O die zakken meteen spiraal in heb ik gekregen van de zoon. Die vond het bij de opruiming bij zijn overleden schoonvader. Hij dacht onmiddellijk aan zijn mama want voor mij zijn ze prima handelbaar en nadien kan ik ze mooi opplooien en in de bijbehorende hoes steken.Ze nemen geen plaats in het tuinhuis.Ik heb er zelf ook maar die zijn groter en soms te zwaar voor mij.

Gepost door: magda | 01-10-15

Het stopt nooit hé Magda, ben ook graag bezig maar af en toe mag het eens stoppen. Een beetje tijd voor jezelf, niemand verantwoording geven, zalig.

Gepost door: Mieke | 01-10-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke, o maar het komende weekend is er eentje voor mezelf hoor!Nu het zo'n ideaal weer is om in de tuin te werken, wil ik voortdoen tot ik klaar ben ,het gaat flink vooruit op die manier. Ik heb al herfstdagen gekend met regen,wind en koude en het moest ook gebeuren.

Gepost door: magda | 01-10-15

Ik kan me echt niet heugen wanneer ik nog appelmoes at.. dat is hier toch meer iets voor kleine kindjes die maar weinig lusten eigenlijk.. met appelmoes maak je alles lekker hehe.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 01-10-15

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, niet enkel kleine kindjes krijgen appelmoes omdat ze anders niet graag hun eten opeten. Ik ken veel grote mensen die graag zelfgemaakte appelmoes eten.Sommigen eten het als toetje na hun maaltijd.

Gepost door: magda | 01-10-15

jij verwacht een heel leger eters zeker Magda :-)
flink gewerkt weer zoals altijd

Gepost door: fotorantje | 03-10-15

Reageren op dit commentaar

@Antje, hihi, dat is vooral voor de kleinkinderen als ze op vakantie komen.

Gepost door: magda | 06-10-15

De commentaren zijn gesloten.