11-10-15

de Zanddam

"Genoeg gewerkt", zei de dochter vrijdag. "We gaan op stap". 
Je zegt dan niet neen tegen je dochter en dus waren we vrijdag namiddag op stap. Sluis onveilig gaan maken. Ze is verknocht aan dit stadje. Ze heeft er ook tien jaren gewerkt in de banksector tot de crisis aanbrak en alle Belgen die er  werkten een schop onder hun kont kregen en mochten vertrekken al dan niet met een premie.
Maar ze gaat er regelmatig terug ...om te winkelen. Ze heeft zo haar adresjes waar ze haar nog kennen toen ze daar dikwijls tijdens de middagpauze haar boodschappen deed.
's Avonds was ik te moe om nog te bloggen( tja die dagen met boenen en poetsen lieten hun sporen na) en daarenboven moest ik fit zijn voor de andere dag want dan ging ik op stap met een lieve vriendin.

Ik haalde haar gisteren, zaterdag, op rond half twaalf aan de tram . Het weer was uitstekend en gezien we beiden graag wandelen reden we eerst en vooral naar het Zwin(Nederlandse kant). Auto geparkeerd bij de grote camping en we klommen de trappen op naar het grindpad waar je tot aan het haventje van Cadzand kan wandelen.
Wij wandelden niet tot aan het haventje, want we wilden allebei de zanddam zien die er was aangelegd om eventuele olie van het gezonken schip voor de kust tegen te houden.

zanddam.jpg

Vanop het wandelpad zagen we de zanddam al.

zanddam1.jpg

Grapje met het plakkaat dat midden in de zwingeul staat!

zanddam2.jpg

Maar dit plakkaat staat er pas en iedereen lapt het aan zijn voeten!! Leuke wandeling van België naar Nederland!! De dam zou 300m lang zijn.
Wij hebben het niet gedaan tenslotte stond de auto in Nederland en we wilden een beetje langs het water wandelen om dan langs het grindpad terug te keren..

zanddam3.jpg

zanddam4.jpg

Mijn wandelmaatje liep een stukje op de zanddam en liet zich dan zakken naar beneden waar ik stond. Ik was al eerder naar beneden gegleden !! Het zand ligt niet zo vast zodat je er bij elke stap diep inzakt.

zanddam5.jpg

We vervolgden aan de waterlijn onze wandeling richting Cadzand . Het zwarte wat je tussen de schelpen en steentjes ziet  is zwarte smurrie !!?

zanddam6.jpg

Een eind verder was er een strandpaviljoen en daar namen we een rustpauze en dronken wat. Het was immers nog een heel stuk terugwandelen. Maar dat deden we wel op de grindweg. Dat liep gemakkelijker. Vanop de grindweg hadden we een mooi zicht op de zee en op de zwingeul met de zanddam.

zanddam7.jpg

Nog een laatste blik op de zanddam en dan terug de trappen naar beneden. Het wandelmaatje kon het niet laten om zaadjes van de kardinaalsmuts te verzamelen. Hier groeien die struiken weelderig en momenteel zijn ze nog overladen met bloempjes en zaaddoosjes. Zouden die elders kunnen gekweekt worden ? Hier is het tenslotte zandgrond.

Toen was het tijd om huiswaarts te rijden, want het eten dat ik voorbereid had zou nu wel smaken. Ik vond het veel gezelliger om bij mij thuis te eten dan op restaurant. Daar konden we op ons gemak wat bijpraten. Daarenboven was het een speciaal weekend in Knokke-Heist en overal zou het nu wel druk zijn.
Maar waarom het zo druk was gisteren... daarvoor moet je wachten tot morgen. Ik ben er nog eens vandoor deze namiddag.

 

12:49 Gepost in wandelen | Commentaren (10) | Tags: wandelen, 't zwin, vriendin, zanddam |

Commentaren

Dat hebben ze daar toch met die zanddam vlug voor mekaar gekregen, hoop uit de grond van mijn hart dat de schade echt beperkt blijft. Geniet van je namiddag Magda.

Gepost door: Mieke | 11-10-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke, verrassend vlug hebben ze die dam gemaakt en nu las ik dat ze om de drie à vier dagen een gat in de dam zullen maken bij hoogtij zodat het water kan binnenstromen. Anders ontstaat er teveel schade aan de natuur als het zilte water er niet meer komt!! Ik hoop dat ze een beetje vlugger dan nu het geval is die olie uit het wrak pompen!

Gepost door: magda | 11-10-15

dat bord hebben ze duidelijk speciaal voor jou gezet.. Magda.

druk.. je hebt wel iets met sportieve oldtimers dacht ik


fijne zondagavond

Gepost door: willy | 11-10-15

Reageren op dit commentaar

@Willy, hihi hoe kun je het raden ! 't was meer dan de moeite en het weer zat ook mee. Ik ben maar 1 dag geweest van de bijna vier dagen. Een overrompelende drukte!!

Gepost door: magda | 11-10-15

Hallo Magda, het zijn erg grote werken geweest om een natuurramp te vermijden.
Wat gebeurt er toch allemaal.
Jullie hebben er een leuke wandeling kunnen maken en daarna gezellig samen gegeten, zo is de dag op een leuke manier verlopen.
Spijtig dat ik niet meer op mijn blogs kan inloggen. Heb skynet al een paar keer gecontacteerd ....
Vele groetjes

Gepost door: Chrisje | 11-10-15

Reageren op dit commentaar

@Chrisje, ja dat is zeker jammer. Misschien nog eens aandringen bij skynet ofwel een nieuwe blog starten. Momenteel ondervind ik moeilijkheden door de nieuwe windows 10.
Ik krijg telkens meldingen van errors op een script. Ik heb daar helemaal geen verstand van . Soms moet ik twee tot drie klikken om dat bericht kwijt te geraken en dan pas kan ik verder werken. Op FB kan ik bijna niet meer reageren zonder telkens dat bericht te krijgen. Ik zal eens dit eens moeten laten nakijken.
In elk geval fijn dat je eens langs kwam. Ik kom regelmatig eens kijken bij jou ,maar ja als je op je eigen blog niet geraakt kun je ook geen logjes plaatsen hé! De laatste dagen was het hier echt aangenaam weer en daar hebben we van geprofiteerd! Vanaf deze nacht zou het merkelijk kouder worden.Groetjes en tot nog eens!!

Gepost door: magda | 11-10-15

@ chrisje..
Kimmekepunk had dat probleem ook, kon niet meer op haar blog inloggen, nadat ze Windows10 gedownload had. Maar zij kwam er achter dat het lag aan 'Edge' dat je als browser daarbij krijgt ( zoals ik nu Internet Explorer heb en jij waarschijnlijk ook eerst had). Probeer eens een andere browser.. bij Kim lukte het met Googlechrome!

Gepost door: mizzD | 11-10-15

Het zal voor die zanddam niet goed zijn als iedereen daar maar overheen loopt te wandelen.. daarmee beschadigt ie en zal ie bij hoog water wellicht sneller weer breken. Maar ik snap wel dat het wel héél uitnodigend is om het wél te doen hehe.
Mooie foto's allemaal!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 11-10-15

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, zo'n massa mensen liepen er die dag niet en eenmaal het weekend voorbij is het toch veel kalmer aan de kust. Zoals ik bij Mieke al schreef gaan ze de dam af en toe openmaken om het zeewater te laten binnenstromen bij hoogtij. Dus dan kan er al niet erg veel gewandeld worden op deze zanddam.

Gepost door: magda | 11-10-15

Maar het zand was nog erg rul zoals je schrijft.. dan is zoiets al snel kapot lijkt me.. ook met wéínig wandelaars. Die borden zetten ze er toch niet voor niets bij. :-P

Gepost door: mizzD | 11-10-15

De commentaren zijn gesloten.