03-11-15

Mist !!!

Gisterenmorgen was het mistig, maar gelukkig brak de zon door en het was opnieuw zonnig weer. Na de middag reed ik met Sébastien ( ja het is vakantie hé! Zijn grote broer komt een paar dagjes later)naar 't Zwin zodat hij ook eens de zanddam kon zien.
Maar terwijl we richting Cadzand reden zag je zomaar de mist over de velden kruipen en eenmaal we de trappen aan 't Zwin naar boven gingen zagen we de zon achter een mistgordijn waar ze af en toe eens doorbrak maar meestal niet. De meeste foto's lijken wel op zwart-wit foto's.
Gelukkig hadden we allebei een warme jas aan want in een truitje lopen zat er niet in. Telkens de zon wat kon doorbreken was het minder fris. In niets te vergelijken met de vorige zonnige en zelfs warme dagen.

't zwin.jpg

't zwin1.jpg

Op bovenstaande foto's zie je dat er in de zanddam een opening is gemaakt. Om de paar dagen wordt de zanddam opengemaakt zodat het zeewater bij vloed de geul kan binnenlopen . Dit is nodig voor de zoutminnende planten in het Zwin zelf.

't zwin2.JPG

Terwijl we stonden te kijken bij een uitkijkplaats en ik een foto nam van Sébastien, kwam een mevrouw op me toe en zei" laat me eens een foto maken van jullie beiden. Dat zal een mooi souvenir zijn voor later..."

't zwin3.jpg

Na een gezellig babbeltje en het geven van wat informatie over de reden van die dam, zijn Sébastien en oma naar de zanddam gestapt.

't zwin4.jpg

Het plakkaat dat het verboden is om op de dam te wandelen heeft een leuk stickertje bij gekregen : ook verboden voor fietsen!! Je ziet een stukje van de zanddam  die opengeduwd is.

't zwin5.jpg

Oma wandelde langs het strand en Sébastien op de dam tot aan de opening.

't zwin6.jpg

Dat moet  telkens een enorm werk zijn om zo'n groot gat te maken en na de vloed weer te dichten! Op het ogenblik dat wij er waren was het eb.

't zwin7.jpg

Iedere keer dat ik bij de zanddam ben gekomen, zag ik dat het water op een andere manier de geul in loopt. Het lijkt wel op een meanderende rivier!

't zwin9.jpg

Ik had toevallig deze mensen als randdecor gebruikt bij een foto met zicht op de inham van 't Zwin met de duinenrij van de Belgische kust op de achtergrond. Ook om een beetje een idee te geven dat het zeewater bij hoog tij niet recht aan recht toe de geul instroomde. Toen wij naar het strandpaviljoen stapten zag ik hen verder wandelen richting Cadzand met nul zicht in de verte. De mist sloeg helemaal toe vanuit zee!

't zwin11.JPG

Altijd druk bezocht het strandpaviljoen de Zeemeeuw in Cadzand.

't zwin8.JPG

We warmden ons op aan een wafel  met warme chocomelk en een thee met  een warme appelbol.

't zwin10.JPG

Daarna zijn we met flinke tred via het wandelpad teruggekeerd naar de auto. Pas halfvijf maar ferm fris geworden. Op de foto zie je helemaal in de verte in de mist waar we een uurtje ervoor gewandeld hadden.

Commentaren

het Zwin is daar altijd anders Magda..

ik vind het daar een fascinerende plek

hopelijk mag die dam daar nu snel weg..

groeten

Gepost door: willy | 03-11-15

Reageren op dit commentaar

@Willy, ze mogen zeggen wat ze willen maar wat de zee achterlaat bij eb is niet pluis!!!
Eigenlijk niet te geloven dat op een paar kilometer er heel ander weer was. Wij vertrokken in het zonnetje en kwamen 10 minuten later aan het Zwin in de mist. Ik schreef het al de zee meandert telkens anders als de vloed opkomt en in de geul binnenstroomt. De vorige keer met Marc moesten we bijna op de duinen klimmen om er droog voorbij te geraken! Bij eb is het in feite zelfs gevaarlijk om op dat modderige zand te lopen...je zakt er gewoon in!

Gepost door: magda | 03-11-15

Heel mooie foto's Magda vooral die eerste, die heeft zo iets mystiek. Wel koud wat het hier ook gisteren, met een mist die pas tegen de middag stilletjes verdween.
groetjessssssss

Gepost door: greta | 03-11-15

Reageren op dit commentaar

@Greta , ja zonder zon was het erg frisjes. Gelukkig was het praktisch windstil. Hier was het 's morgens erg mistig en tegen de middag mooi zonnetje maar rond 15 uur sloeg de mist weer toe en we waren blij dat we de auto terug zagen. Die mist kruipt gewoon in je kleren!

Gepost door: magda | 03-11-15

Prachtige foto's Magda!

Gepost door: Zij | 03-11-15

Reageren op dit commentaar

@Zij ,mysterieuze dame dank je wel voor het compliment!

Gepost door: magda | 03-11-15

Mooie foto's geworden hoor Magda, zelfs op een mistige dag. Hier was het nog zonnig tot rond een uur of 3 in de namiddag en toen begon het ook heel vlug af te koelen.
Die appelbol doet me watertanden, lekker!!

Gepost door: Mieke | 03-11-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke ,hier was het omgekeerd, 's morgens erg mistig en tegen de middag zon maar vanaf 15 uur weer volop mist en het was werkelijk koud. De ene dag 20° en de andere dag kun je al een warme jas verdragen!
Warme appelbol met gekarameliseerd suiker en kaneel is in Cadzand en omstreken hun specialiteit. We konden iets warms goed verdragen want naar de auto toe was het nog een halfuur flink doorstappen!! Opgewarmd konden we er weer tegen.

Gepost door: magda | 03-11-15

Wat een leuke uitstap, Magda ! Het moet wel bijzonder zijn om daar te wandelen op een mistige dag. Maar met een warme wafel en appelbol ging jullie uitstap alvast niet de mist in.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 03-11-15

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, bijzonder was het wel ,maar ook bijzonder frisjes. Je rijdt 10 minuten van je huis en van de zon kom je in de mist terecht! Het viel al met al nog mee om foto's te maken. Er hangt zoiets mysterieus over.

Gepost door: magda | 03-11-15

Mist hoort wel heel erg bij het seizoen natuurlijk. Mooie strandbeelden!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 03-11-15

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, aan mist verwacht je je wel als het overdag zo'n mooi weer is en de nachten redelijk koel. Hier zagen we de mist letterlijk de grond uitkomen.

Gepost door: magda | 03-11-15

Ik ben van plan om naar het Zwin af te zakken als de renovatie achter de rug is, of is daar geen sprake meer van?

Gepost door: Benjamín | 03-11-15

Reageren op dit commentaar

@Benjamin, oei dan moet je nog geduld hebben tot volgend jaar. Maar ik rij steeds naar Cadzand , parkeer aan de camping en loop zo naar de zwingeul tot in Cadzand bad vnl in de zomer. Tegenwoordig houden we halt aan het eerste strandpaviljoen en wandelen dan op het verharde pad terug.

Gepost door: magda | 03-11-15

Die eerste foto's van de mist zijn bijzonder mooi en dan het weten dat we hier gisteren gans de dag een stralend blauwe lucht hadden

Gepost door: Merel | 03-11-15

Reageren op dit commentaar

@Merel , ik had liever ook de zon gezien hoor! Want het was maar frisjes! Toch had die mist zijn charmes. Het dempt ook het geluid en het maakt de omgeving wat griezelig. Een laat Halloween!

Gepost door: magda | 03-11-15

De mevrouw die de foto nam was precies erg in de 1-2 november mood.... :D Wel een heel mooie foto al duurt het hopelijk nog lang alvorens hij als souvenir kan dienen. De eerste twee zijn bijzonder, echt alsof het zwart-wit foto's zijn.
Een gezellig strandpaviljoen, tof interieur.

Gepost door: bea | 04-11-15

Reageren op dit commentaar

@Bea, nu je het zegt, maar ik geloof niet dat die mevrouw het zo bedoelde hoor. Ze zei in het gesprek erna dat het toch leuk is om met je kleinkinderen op stap te gaan en dat een foto toch een leuke herinnering is aan zo'n vakantie.

Gepost door: magda | 04-11-15

Bijzonder leuk die foto van jullie beiden aan de grenspaal.

Gepost door: pieterbie | 12-11-15

Reageren op dit commentaar

@Pieterbie, met dank aan de dame die zelf voorstelde van ons beidjes een foto te maken!

Gepost door: magda | 22-11-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.