05-11-15

maquettes en vlaggen

 

Gisteren waren beide kleinkinderen bij oma. Het weer was niet uitnodigend. Af en toe regen. Maar toch was de vraag " wat doen we vandaag ?". Ik stelde voor om eens naar het cc Scharpoord te gaan. Er was een tentoonstelling van de Vlaggen van Griet Dobbels en een tentoonstelling van maquettes in het kader van 30 jaar Architectuur in Vlaanderen. De oudste zag dit wel zitten en de jongste vond het ook oké want een beetje minder wandelen na twee dagen stappen mocht wel eens ;-)

De jongens vonden het achteraf een interessante uitstap. Dus niettegenstaande het mindere weer een geslaagde namiddag en de jongens verdienden bij thuiskomst zeker een paar pannenkoeken!

maquettes5.JPG

Een algemeen beeld van de tentoongestelde maquettes.

maquettes6.JPG

De stadshal op het E.Braunplein in Gent en het Justiepaleis in Antwerpen

maquettes.jpg

Veel maquettes van fabrieksgebouwen , sportzalen...

maquettes1.jpg

maquettes2.jpg

Het Rubensplein in Knokke-Heist(bovenste foto)

maquettes3.jpg

De lichtenlijn in Knokke-Heist en een voorbeeld van oud naast nieuw bij een restauratie

maquettes7.jpg

Het MAS in Antwerpen. Er was ook een heel grote maquette van het Eilandje
maar niet goed in beeld te brengen omdat het onder glas zat.

maquettes4.JPG

Griet Dobbels ( studeerde aan St Lucas in Gent,  Londen en Japan)ken je misschien niet van naam maar zeker heb je bij een bezoek aan de badstad de wapperende wind socks( in de volksmond windbroeken) al gezien aan de rand van het strand.

"Al vanaf het jaar 2000 wapperen ze elke zomer in de wind, alsof de zeedijk eventjes een vliegveld wordt. Ze functioneren als herkenningspunten voor toeristen, maar zijn ook het resultaat van een absurde en kinderlijke verbeeldingskracht van de kunstenaar die de wind wil grijpen. De masten met de windzakken zijn per drie geïnstalleerd op tien verschillende plaatsen en wapperen van Pasen tot de herfstvakantie. Naar aanleiding van de 15de verjaardag van 30 Wind Socks, een installatie van Griet Dobbels langs de kustlijn van Knokke Heist, worden de tekeningen, die nooit eerder te zien waren, getoond in Scharpoord. "

griet dobbels1.jpg

griet dobbels2.jpg

De kustlijn van België van de Westkust tot de Oostkust.

griet dobbels.jpg

 

Commentaren

Ik denk dat ze in Waregem ook eens een tentoonstelling gehouden heeft. Heel kleurig en echt mooi, dat zijn wel echt kunstwerken Magda. Dat moet inderdaad de moeite zijn om zien. Ja je hebt weer een heel interessant logje! Echt mooi.
groetjesss

Gepost door: greta | 05-11-15

Reageren op dit commentaar

@Greta, heb je het over die maquettes of over die windbroeken? Het is allebei mooi. Het voornaamst eis dat de kinderen genoten hebben en heel aandachtig keken en vragen stelden. De kinderen weten allang dat ik niet louter pretparken wil bezoeken , ze moeten bij de uitstappen ook iets leren zoals bv.de reden van die windbroeken : als een soort herkenningspunt op de zeedijk en dat de fantasie van de artieste er kunstwerkjes heeft van gemaakt.

Gepost door: magda | 05-11-15

Ik sta altijd n bewondering voor de bouwers van maquette, die mensen moeten een engelen geduld hebben.
die pannenkoeken zouden er bij mij ook wel ingaan ::)

Gepost door: liliane | 05-11-15

Reageren op dit commentaar

@Liliane, ik zou er het geduld niet voor hebben! Maar het is mooi om te zien.

Gepost door: magda | 05-11-15

Had hier de flyer ook gekregen en was ook al van plan om de tentoonstelling eens te bezoeken, zie nu dat het zeker de moeite is dus een stimulans om ermee door te gaan.

Gepost door: Mieke | 05-11-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke, op een grijze dag is het best leuk om daar eens rond te snuisteren. Ook de wind socks is leuk om te bekijken. Er zijn ook schilderijen van amateurs met als thema poppy's .Die worden verkocht ten voordele voor het museum For Freedom in Ramskapelle. Helaas geen foto's :de batterij van mijn nikonnetje was plat. Twee dagen na elkaar veel foto's gemaakt en vergeten op te laden. Pech.

Gepost door: magda | 05-11-15

Heel interessant, Magda. Op deze tentoonstelling zou ik ook wel een namiddagje kunnen ronddwalen.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 05-11-15

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, het is interessant en als je bepaalde maquettes ziet moet daar veel werk aan zijn. Zeker een aanrader voor druilerige dagen en dan uitblazen in de cafetaria ;-)

Gepost door: magda | 05-11-15

Wat bestaan er toch 'finessige' mensen op de wereld. Ik moet er niet aan denken dat ik zoiets moet maken, want mijn onhandigheid is bijna spreekwoordelijk.

Gepost door: Benjamín | 05-11-15

Reageren op dit commentaar

@Benjamin ,ik ben misschien minder onhandig dan jij , maar ik zou het geduld er niet voor hebben. Ik vind het "prutswerk"

Gepost door: magda | 05-11-15

Die maquettes, daar zou ik ook met veel be- en verwondering naar kijken om dezelfde reden als Benjamin. Om uit een bouwpakket een kast ineen te steken, daar draai ik mijn hand niet voor om. Maar zo'n precisiewerk als maquettes....oeioeioei :-)

Gepost door: bea | 05-11-15

Reageren op dit commentaar

@Bea, bij sommige maquettes had ik niet de indruk dat er daar precisiewerk aan te pas was gekomen. Het leek er eerder op dat er een idee werd gegeven om dan later uit te werken.

Gepost door: magda | 05-11-15

dat lijkt me iets voor een mindere dag Magda..


de indruk die een maquette geeft, wijkt vaak af van deze van het uiteindelijke verwezenlijking

het belang van maquettes is wel verminderd, door de moderne architectuur software..

en zo'n een maquette is vaak een dure aangelegenheid...

prettige avond

Gepost door: willy | 05-11-15

Reageren op dit commentaar

@Willy dat het eindresultaat afwijkt van een maquette daar ben ik van overtuigd. Ik schreef het al bij Bea dat sommige maquettes eerder een idee naar voren wilden brengen en ver van precies waren. Ik ben er zeker van dat de meeste plannen nu met een software pakket worden gemaakt.
De maquette van het MAS en het Antwerps justitiepaleis en van het Eilandje , daar hebben ze werk van gemaakt en zal ook niet in één twee drie gemaakt zijn.

Gepost door: magda | 05-11-15

Een leerzaam vakantiedagje.. moet kunnen! :-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 05-11-15

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, zo'n dingen doen de jongens graag en ze leren er ook nog iets bij.

Gepost door: magda | 05-11-15

Hier was het weer wel goed en ja als het buiten niet mee valt dan maar binnen iets leuks zoeken

Gepost door: Merel | 06-11-15

Reageren op dit commentaar

@Merel, wat kan het weer toch verschillend zijn in ons landje! Maar gelukkig is er altijd wel kans om binnen als buiten iets te doen of te bezoeken.

Gepost door: magda | 06-11-15

Magda ik bedoel de beiden, die windbroeken dat staat er denk ik al vele jaren tijdens in de vakantie, of heb ik het nu zo verkeerd voor? Maar deze zijn wel heel kleurrijk.
Die maquettes dat is nog geregeld te zien bij grote projecten in de bouw. Maar je moet je toch maar de kennis voor hebben en het geduld. Duitsers hebben daar een mooi lang woord voor fingerspitsegeful .... hoop dat ik dit laatste woord juist schrijf?!
groetjes

Gepost door: greta | 06-11-15

Reageren op dit commentaar

@Greta, ja die windbroeken staan hier al een tiental jaar aan de kust en zijn ondertussen een vertrouwd beeld geworden tijdens de zomermaanden.

Ja dat is waar in het Duits klinkt het zo mooi: fingerspitzengefühl. Bijna juist geschreven Greta hihihi!
Ik schreef het ergens al dat de meeste maquettes niet zo precies leken maar meer om een idee naar voren te brengen. Er waren erbij die echt heel mooi waren en zeker met dat vinger gevoel gemaakt waren.

Gepost door: magda | 06-11-15

een werk waar geduld voor nodig is en een goede fijne motoriek :-)

Gepost door: fotorantje | 06-11-15

Reageren op dit commentaar

@Antje, ik zou het niet zo mooi voor mekaar krijgen en nu en dan zou er een blokje of latje de lucht invliegen. ;-) Ieder zijn specialiteit hé.

Gepost door: magda | 06-11-15

Best wel indrukwekkend om te zien!

Gepost door: cuisine celine | 06-11-15

Reageren op dit commentaar

@Celine ,die tentoonstelling is best indrukwekkend ,zeker als je de uitleg erbij leest waarom ze dit of dat gedaan hebben.

Gepost door: magda | 06-11-15

lijkt mij een knappe tentoonstelling dit.
interessant.

Gepost door: pieterbie | 13-11-15

Reageren op dit commentaar

@Pieterbie, was inderdaad een interessante tentoonstelling ,kon er niet uitgebreid foto's nemen want de batterij gaf de geest. Ik was die vergeten op te laden :-(

Gepost door: magda | 22-11-15

De commentaren zijn gesloten.