08-11-15

Canadamars

 Op 6,7 en 8 november 2015 werd voor de 71e keer de Canadese bevrijding herdacht. Op vrijdag 6 november vonden herdenkingsplechtigheden plaats in Nederland in Eede, Aardenburg en Sluis in het bijzijn van de ‘For Freedom Pipes Band’. Op zaterdag 7 november werd er een bloemenhulde gebracht aan het Verzetsplein, gevolgd door een kerkdienst in de H. Margaretakerk bij het station van Knokke. In Adegem werd dan weer hulde gebracht aan de Canadese gesneuvelden op de militaire begraafplaats door een ruime delegatie uit Knokke-Heist.

Voor hen die de 33km te lang vonden was er op zaterdag 7 november 2015 een monumententocht . Bij deze wandeling lag de nadruk op de monumenten die opgericht werden ter nagedachtenis van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

Vandaag zondag 8 november was er de 42e Canadese Bevrijdingsmars met als belangrijkste afstand  de 33 km lange tocht tussen Hoofdplaat en Knokke. De tocht volgt de route van de Canadese bevrijders tijdens W.O. II via Oostburg, Zuidzande naar Knokke .

Ik heb al meerdere keren uitgebreid verteld over deze herdenking.(klik) (klik) (klik)

Ik ben vandaag tot in de Oosthoek gereden waar juist op dat ogenblik de Harmonie Sint Leo uit Brugge muziek speelde ,waar de Pipers toekwamen en gevolgd werden door soldaten die nog gezwind in de pas liepen. De andere wandelaars sijpelden in groepjes de Oosthoek binnen. Iedereen wandelde op zijn eigen tempo. Iedereen werd met applaus ontvangen door het publiek dat hen opwachtte. Daarna stapten alle deelnemers aan deze mars door naar Knokke zelf en werden hierbij begeleid door de muziekkorpsen en een hele rij legervoertuigen.

 

canadamars1.jpg

canadamars2.jpg

canadamars3.jpg

canadamars4.jpg

canadamars10.jpg

 

canadamars6.jpg

canadamars7.jpg

canadamars8.jpg

canadamars9.jpg

De deelnemers aan deze wandeltocht hadden nog een uurtje wandelen voor de boeg voor ze aan de finish bij het gemeentehuis kwamen. Met het muziek van de harmonie en de doedelzak spelers zal dat wel in gezwinde pas gebeuren.
Ik reed de andere kant huiswaarts toe en hield op de landweg nog even halt om de ondergaande zon te fotograferen. Een mooi einde van een warme dag: om 17 uur was het nog steeds 17° ! 

avondzon.JPG

avondzon1.JPG

18:39 Gepost in herinneringen | Commentaren (14) | Tags: canadamars |

Commentaren

Zo te zien op de foto's was het een goed georganiseerd optocht. Mooi om deze gebeurtenissen nog altijd te herdenken, zo kunnen we het aan de volgende generatie doorgeven ... nooit meer oorlog.
Fijne week verder Magda

Gepost door: Chrisje | 08-11-15

Reageren op dit commentaar

@Chisje, het is een jaarlijkse traditie geworden en ik vernam zopas dat er vierduizend wandelaars ingeschreven waren!!! Dat kan tellen hé! Ik probeer er elk jaar ergens te zijn op de route van 33 km. Dit jaar was ik naar een verjaardagsfeestje van één van de kleinkinderen , maar ik heb er toch voor gezorgd dat ik -tegen dat de stoet in de Oosthoek kwam(een wijk aan de rand van Knokke) waar er dan een korte ceremonie is- er aanwezig te zijn.
Ik weet dat ik de Canadese familie een plezier doe met dan foto's door te sturen. De vader van een vrouw die inwoont bij mijn familie heeft als piloot meegeholpen aan de bevrijding van België. Deze jaarlijkse herdenkingsmars vinden ze ginder ongelooflijk prachtig na al die jaren!
Voor jou ook een fijne week. Ik zal er zeker van genieten!!

Gepost door: magda | 08-11-15

een mooie traditie en de wandeltocht is een echte klassieker...Magda...

prettige zondagavond

Gepost door: willy | 08-11-15

Reageren op dit commentaar

@Willy, het is echt een klassieker geworden en ik vernam deze avond dat er 4000 deelnemers ingeschreven waren voor deze wandeling!! Het is een overrompelende gebeurtenis die een hele week duurt . Er is van alles te doen in die week. En het weer speelt ook ene grote rol in het aantal deelnemers.

Gepost door: magda | 08-11-15

Het was daar Canadese bevrijding herdacht. Mooie foto's had je gemaakt. Herdenken is zeker heel belangrijk dat niet vergeet. Het blijft altijd wel gevoelig. De mensen hebben meegemaakt. Wandeltocht is wel bijzonder om te mee te lopen. Dat willen de mensen ook doen. Het was gelukkig mooi weer geweest. Het was aangenaam temperatuur daar. Liefs 17 graden. Te warm in november.
Fijne week Magda.

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 09-11-15

Reageren op dit commentaar

@Ferry&Jacqueline, dit stukje van België is als laatste bevrijd geworden door de Canadezen. Ze hebben er weken overgedaan om via Nederland hier te geraken. Ik was pas 4 jaar maar ik herinner me nog goed hoe de Canadezen met hun tanks Knokke kwamen binnengereden en door iedereen toegejuicht werden. Ik kreeg er mijn eerst kauwgum en een banaan van hen!! Deze mars is een traditie geworden en er komen elk jaar Canadezen af om dit bij te wonen. Door het mooie weer waren er 4000 wandelaars ingeschreven !!!

Gepost door: magda | 09-11-15

Het is wel een bijzonder jaar geweest Magda met al die herdenkingen.
Mooi weer voor de tijd van het jaar, hopelijk blijft het nog een tijdje zo, en verder een aangename en niet een te heel drukke week gewenst.

Gepost door: greta | 09-11-15

Reageren op dit commentaar

@ Greta, we mogen zeker niet klagen over het weer! Of het deze week niet druk zal worden betwijfel ik hoor. Ik trek er vanonder :-)

Gepost door: magda | 09-11-15

Een schitterende en indrukwekkende optocht, Magda !

Gepost door: Fluwijn | 09-11-15

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn , ik heb er maar een heel klein stukje van kunnen meemaken. Ik was op een verjaardagsfeestje . Maar het is me toch gelukt om het laatste stukje mee te maken in de Oosthoek. Iedereen is stil als ze die speciale liederen spelen zoals onder de Menenpoort, zeker als de pipers bezig zijn. Het applaus dat ze krijgen is navenant!! Met 4000 wandelaars en zo'n zacht weer kunnen de inrichters zeker van een groot succes spreken.

Gepost door: magda | 09-11-15

Heel mooie impressie van die marsen van de ganse entourage van deze herdenking. Je moet het maar doen, niet iedereen heeft er dat voor over.

Gepost door: Mieke | 09-11-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke, de dankbaarheid voor de Canadezen die Knokke indertijd bevrijd hebben is altijd groot geweest.Ik geloof dat we bijna het laatste stukje van België waren die nog bezet was. En elk jaar was er een herdenkingsmars. Die is nu zo uitgegroeid dat er een hele week aan besteed wordt. Met 4000 wandelaars dit jaar kun je wel van een groot succes spreken. Heel veel mensen uit de streek doen eraan mee. Daarom niet altijd de 33 km, je kunt ook kortere afstanden kiezen.

Gepost door: magda | 09-11-15

Reageren op dit commentaar

leuk dat ze dit elk jaar opnieuw herdenken.
ziet er groots uit.

Gepost door: pieterbie | 14-11-15

Reageren op dit commentaar

@Pieterbie, deze herdenking wordt echt in ere gehouden en elk jaar komen er ook soldaten uit verschillende landen ( vooral Canadezen) die deelnemen aan de verschillende herdenkingen die in die herdenkingsweek plaats hebben. Er is hier ook een Museum " For Freedom" over de WO II :hoe het eraan toe ging in de streek en ook over de bevrijding van Knokke en omstreken door de Canadezen. Dit jaar waren er 4000 deelnemers aan de verschillende wandeltochten samen.

Gepost door: magda | 21-11-15

De commentaren zijn gesloten.