24-11-15

Barcelona- Casa Battlo

 Op de terugweg van het Parc Güell bracht de bus ons tot het bekende huis dat Gaudi heeft gerenoveerd: de Casa Battlo. De bus stopte vlak voor deze woning. Dus we hoefden maar de straat over te steken ,ons ticket te tonen aan de portier en we konden binnen. Wat een luxe als je ervoor zorgt op voorhand entreekaartjes te hebben. Niks aan te schuiven!

Het huis werd oorspronkelijk tussen 1875 en 1877 gebouwd. In 1900 werd het aangekocht door de rijke industrieel Josep Battló i Casanocas, die Gaudí de opdracht gaf om het oude pand af te breken en te vervangen door een nieuw gebouw. Gaudí overtuigde Batlló er evenwel van om het gebouw te renoveren in plaats van af te breken. Hij heeft niet alleen het exterieur gerenoveerd maar ook gezorgd voor het interieur. Je kijkt er echt je ogen uit . Maar door de drukte is het bijna niet mogelijk om mooie foto's te maken. Als je echt mooie foto's wil zien kun je op internet als je Casa Battlo intikt. Ik deed mijn best...

De Casa Mila , een appartementsgebouw aan de Passeig de Gràcia ook opgericht door Gaudi hebben we wel gezien ...van op de bus...maar we zijn niet meer tot daar geraakt.

barcelona,vriendinnen,casa battlo
foto van internet Casa Mila

gaudi huis.JPG

Het was vlak vòòr de schemer inviel maar toch lukte het me om van de buitengevel van Casa Battlo een paar foto's te  maken.

gaudi huis1.JPG

Binnen val je van de ene bewondering in de andere. Waar het enigszins mogelijk was vermijdt Gaudí het gebruik van rechte lijnen .

gaudi huis2.JPG

gaudi huis3.jpg

Deze luster creëert een lijnenspel tegen het plafond.

gaudi huis16.JPG

Deze verlichte muren waren een systeem voor verluchting.

gaudi huis15.JPG

gaudi huis4.JPG

En als je door het raam naar buiten kijkt zie je veel mensen die kijken of foto's maken van dit mooie gebouw.

gaudi huis5.JPG

gaudi huis6.JPG

Op de eerste verdieping heeft Gaudi ook een terras aangekleed en zelfs de achtergevel oogt héél mooi.

gaudi huis7.JPG

gaudi huis8.JPG

De overdekte binnenkoer is prachtig bezet met tegeltjes.

gaudi huis9.JPG

 Het dak is ook een en al verrassing.

gaudi huis10.JPG

Het kleurrijke geschubde dak lijkt op de huid van een reptiel. 
De kleine toren met een kruis zou het zwaard van Sint Joris voorstellen dat in de draak steekt.

gaudi huis14.JPG

gaudi huis12.JPG

Vlak voor de duisternis inviel nog een zicht over Barcelona vanop het dak van Casa Battlo.

gaudi huis11.JPG

gaudi huis13.JPG

En toen namen we met tweetjes een kleine lift die bediend werd door een vriendelijk dametje. Ik zag het niet meer zitten om al die verdiepingen weer af te dalen al slingerend door de talrijke kamers. De rest van het gezelschap kwam al puffend beneden . Ze hadden dit kleine liftje, dat meer op een dienstliftje leek, niet gezien. Het was ook maar een schortje groot, met moeite voor drie mensen.
Toen was de dag echt voorbij  en gingen we ons opfrissen om na een korte rust de stad in te duiken om ergens te eten.
Mijn canonnetje had voor die dag de geest gegeven. Maar ik kreeg een foto doorgestuurd waarop je kunt zien dat we die avond uitgebreid hebben gegeten( en ook gedronken ;-) : een uitgebreide visschotel met reuze grote mosselen, inktvis, kreeftjes
, verse zalm, onbekende ( voor mij)witte  vis en ik vergeet er beslist nog een paar  op te noemen....

navarra.jpg

Commentaren

Gaudi heeft van Barcelona een wondermooie stad gemaakt, Magda. Ik denk dat jullie vol bewondering en met volle teugen genoten hebben.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 24-11-15

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn ,in het straatbeeld is Gaudi overal vertegenwoordigd tot in de straatlantaarns toe! Mooie gebouwen , brede lanen, veel groen in de straten, het verkeer is er erg gedisciplineerd en het openbaar vervoer brengt je overal heen! Ja we hebben genoten...en er zijn al plannen om nog eens terug te gaan.

Gepost door: magda | 24-11-15

naast de Sagrada Familia vond ik dit het mooiste gebouw van Gaudi in Barcelona Magda..

rechte lijnen zijn er bijna niet en vooral vooral het prachtige 'houtwerk" is me bij gebleven..

een architectonisch wondertje..

ook op culinair vlak was dit zo te zien een genietdagje...

prettige dag

Gepost door: willy | 24-11-15

Reageren op dit commentaar

@Willy, gaudi hield blijkbaar niet van rechte lijnen en oa de deuren in dit huis zijn werkelijk pareltjes. Maar teveel publiek om foto's te maken. Altijd was er wel iemand die voor de lens voorbij liep. Dit is een onbetaalbare woning ! En na al die jaren nog altijd "modern". We kiezen lukraak een restaurant uit en zien dan wel. Maar deze was werkelijk super( vlakbij de Place de Catalunyia -Rest.Navarra), mooi interieur, lekker eten en niet prijzig.

Gepost door: magda | 24-11-15

Je kan bijna niet geloven Magda dat een mens dat in één leven allemaal kan bedenken en ook nog laten uitvoeren. Een waar genie. Kan het heel goed geloven dat jullie voor die dag ook wel meer dan voldoende gestapt, gewandeld en geslenterd hadden.

Gepost door: Mieke | 24-11-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke, ik kan het ook bijna niet geloven wat die man in zijn leven verwezenlijkt heeft. Barcelona zou niet zijn zoals het nu is moest Gaudi niet bestaan hebben!

Gepost door: magda | 24-11-15

Nu weet ik waarom ik altijd hoor dat ze naar Barcelona op vakantie gaan. Echt de gebouwen lijken zo uit een sprookjesboek te komen, gewoon niet voor te stellen dat ze dat gemaakt krijgen.
O die verschillende soorten vis daar had ik willen aanschuiven aan tafel.
Ach ja de Japanners die kom je nu op alle uithoeken van de wereld tegen, zelf nu zondag zag ik ze poseren aan een voertuig van het leger op de grote markt in Brussel.
Hoe was het weer bij U Magda? gewoon ijskoud hier, met regen en regen, donker, kortom echt weer om binnen te blijven. En dan nog zo'n korte dagen....
groetjessssssss

Gepost door: greta | 24-11-15

Reageren op dit commentaar

@Greta,ik moet toegeven dat ik ook niet wist dat Barcelona zo mooi is. Je kunt er redelijk goedkoop eten en kledij ,handtassen en schoenen zijn daar echt goedkoop :-) Die visschotel was enorm. We hebben echt moeite moeten doen om alles op te eten. Behalve in Parc Güell jebben we geen " last" gehad van horden toeristen die voor onze voeten liepen,hihihi!
Het weer trekt op niks. 2° deze morgen ,5° overdag en om de haverklap regen! En om 16 uur werd het al donker.

Gepost door: magda | 24-11-15

Alweer een schitterende dag om in te kaderen. Je hebt het prachtig weergegeven Magda. Een lekkere en gezellige afsluiter van een mooie dag. Ik zie jullie glunderen!
Groetjes

Gepost door: Chrisje | 24-11-15

Reageren op dit commentaar

@Chrisje, we waren echt moe die dag en 's avonds hebben we het er eens goed van genomen. Tja, resultaat de slappe lach met alles en nog wat. En een ober die ons van het begin tot het einde in de watte legde! Die spanjaarden kennen er iets van hahaha!

Gepost door: magda | 24-11-15

Sommigen vinden de verwezenlijkingen van Gaudi kitscherig en op een bonbonnière lijken, maar bij mij bevredigen ze op onnavolgbare wijze mijn magische honger naar schoonheid. Ik kan er niet genoeg van krijgen.

Gepost door: Benjamín | 24-11-15

Reageren op dit commentaar

@Benjamin, ik treed je bij. Ik zou in zo'n huis best willen wonen, liever dan in de blokkendozen die ze tegenwoordig modern noemen. Het leven mag wat gebogen en krullerig zijn ,leuker dan al die strakke lijnen.

Gepost door: magda | 24-11-15

Deze zijn wel bijzonder mooi, en je hebt er weer van genoten ook hé.
Uiteraard is het wat extravagant, maar veel beter dan wat je nu ziet lang onze zeedijken en steden
Dan mag het wat frivoler en uitdagend zijn, en absolut niet te maken met kitsch.

Gepost door: roy | 25-11-15

Reageren op dit commentaar

@Roy, dat vind ik ook. Je wordt gewoonweg vrolijk als je ziet wat Gaudi allemaal gemaakt heeft. Helemaal niet saai. Wat zou onze kust mooi zijn met zo'n gebouwen! :-)

Gepost door: magda | 25-11-15

Daar waren lucretia en ik dus ook.. en we brachten er flink wat tijd door.. je kwam er gewoon ogen te kort. Volgens mij gaan er méér toeristen naar Casa Milo.. maar volgens lucretia ( en zij is een echte Barcelona-kenner! ;-) ) is Battlo véél mooier en specialer. Ik had het ook niet willen missen.. zo schitterend allemaal.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 25-11-15

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ik denk ook dat Battlo mooier is dan Milo. We hebben Milo van buiten gezien maar hadden niet meer de tijd om die ook te bezoeken.

Gepost door: magda | 03-12-15

heel erg jammer dat je daar geen deftige foto's kunt maken, natuurlijk.
Maar zo is het soms met heel drukke toeristische attracties.
Daarom ben ik er ook niet altijd zo'n hevige fan van.
En daarom verkies ik van een stad zoals NYC in de herfst te bezoeken.
Niet om de lagere tarieven alleen :-)

Gepost door: pieterbie | 26-11-15

Reageren op dit commentaar

@Pieterbie, dat was wel de enige plaats waar het zo druk was dat je altijd wel iemand had die door je foto liep,nochtans werd je er ook met mondjesmaat binnengelaten. En zonder flits is het al moeilijker om foto's te maken in ruimtes die niet zo goed verlicht zijn. Op de meeste bezienswaardigheden mocht je foto's maken maar dan zonder flits.

Gepost door: magda | 26-11-15

super mooi wat gaudi daar allemaal verwezenlijkte

Gepost door: fotorantje | 29-11-15

Reageren op dit commentaar

@Antje, je staat perplex hoe hij die woning heeft ingericht. Jammer maar foto's binnenin was niet te doen omdat het zo druk was.

Gepost door: magda | 03-12-15

De commentaren zijn gesloten.