27-11-15

Barcelona-Seu Kathedraal- El Nacional

De dag was bijna ten einde en maar goed ook. We sleepten ons al wat voort ;-) maar toen we de befaamde Seu Kathedraal op onze weg tegenkwamen  wilden we deze zeker zien. De officiële Catalaanse benaming is : Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia (Kathedraal van het Heilige Kruis en Sint-Eulalia) of kortweg La Seu.
Het was buiten al zo schemerig dat ik onmogelijk nog een deftige foto van de buitenkant kon maken. Om een idee te hebben hoe deze kerk eruit ziet nam ik een foto van internet :

kathedraal seu.jpg

De kathedraal overdag en bij nacht.

kathedraal bij nacht.jpg  

Ik heb geprobeerd om nog wat foto's te maken in de reeds schemerige kerk. Bij bepaalde kapellen mocht niet  gefotografeerd worden. Te kostbaar wellicht want er stond bewaking bij.

kathedraal seu1.JPG

Het interieur van de kerk bestaat uit een breed schip dat verlicht wordt door grote, vijftiende-eeuwse glasramen. Het middenschip wordt geflankeerd door zijbeuken met achtentwintig zijkapellen. Die zijkapellen zijn ongelooflijk mooi en rijkelijk en kostbaar versierd.

Kathedraal4.JPG

Kathedraal.JPG

Kathedraal2.JPG

Kathedraal3.JPG

Kathedraal5.JPG

Kathedraal6.JPG

Kathedraal1.JPG
Een biechtstoel in gebruik!

 

De kathedraal is ook bekend om haar veertiende-eeuwse kruisgang onder de blote hemel, met een klein binnenpleintje dat omzoomd wordt door een prachtige gotische zuilengang.

Kathedraal7.JPG
Er lopen steeds dertien ganzen rond op het binnenplein. Elke gans staat voor een jaar in het leven van de martelares Sint Eulalia, een jong meisje dat naar verluidt in de vierde eeuw door de Romeinen zou zijn doodgemarteld vanwege haar religie. De ganzen lieten luidruchtig van zich horen. Het geluid weergalmde in deze half gesloten-half open ruimte.

Kathedraal9.jpg

Kathedraal8.JPG

We wandelden daarna door de verlichte straatjes naar ons hotel waar we eerst wat gingen uitrusten en ons verfrissen om dan zoals de Barcelonezen laat op de avond uit te gaan eten. Wij bezochten El Nacional.
Niet te missen adres  als je in Barcelona wilt eten in een mooi kader : Passeig de Gràcia, 24 Bis, 08007 Barcelona, Spanje (klik) Druk op klik en lees wat er over El Nacional geschreven wordt anders wordt het hier veel te lang. Gewoon doen als je in Barcelona bent. Het is een hele ervaring. Vanaf de straat zie je enkel een groot verlicht uithangbord. Ga het steegje maar in en geniet.

el nacional8.JPG

el nacional7.JPG

el nacional.jpg

el nacional1.jpg

el nacional2.JPG
Op de foto hieronder zie je naast de man op de voorgrond mijn vriendinnen opstaan om weg te gaan na een heerlijke maaltijd. Wachtenden staan al klaar om onze plaats in te nemen.

el nacional3.JPG

el nacional9.jpg

Oorspronkelijk was het een café theater om te eindigen in een garage.
De marmeren wastafels zijn uniek en de toiletten zijn precies kleine kamertjes!

el nacional6.jpg

Commentaren

" El Nacional ", jullie hadden dat ook op culinair gebied goed gepland, zo te zien...
zelf kende ik het niet...

het fotograferen in de kathedraal is wel heel moeilijk, ook overdag is er weinig licht..

en met die smalle straatjes er rond valt het ook niet mee..

prettige dag Magda

Gepost door: willy | 28-11-15

Reageren op dit commentaar

@Willy, dit adres hadden we gekregen van vrienden die er al eens waren en ons op het hart drukten er zeker eens te gaan eten. Vooral bezocht door de Barcelonezen! Een unieke plaats .en eenhele belevenis. Ook n iet duur
Ik ben blij dat ik niet de enige ben die het niet gemakkelijk had om op die plaats en in de smalle straatjes errond te fotograferen.Het zon-schadow contrast was soms enorm.

Gepost door: magda | 28-11-15

Alé, dat er nog mensen zijn die zonden te biechten hebben :-)

Gepost door: bea | 28-11-15

Reageren op dit commentaar

@Bea, daar was ik oook verwonderd over. En die biecht duurde lang , wa hadden al de hele kerk en de kruisgang bezocht en toen we terug naar buiten gingen ,zat die persoon er nog!!!!

Gepost door: magda | 28-11-15

De ganzen herinner ik me, de kathedraal niet.. denk dat wij die niet binnen gegaan zijn. Er zijn overal prachtige restaurants in Barcelona blijkbaar.. ik zag er ook een paar toendertijd met lucretia.. en allemaal andere! :-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 28-11-15

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, het kan best zijn dat je een andere ingang nam die rechtstreeks in de Kruisgang uitkwam. Aan die ingang konden we niet binnen wegens te veel volk die stond aan te schuiven. Het hoekje om was dan de grote ingang van de kathedraal en van daaruit kwam je ook bij de kruisgang.
Je hebt keuze te over van restaurants en nergens was het echt duur en kon je er goed eten. Maar die El Nacional is wel een speciaaltje. Daar kun je in die grote ruimte een restaurantje uitkiezen naargelang je zin had in tapas,vis, uitgebreid of niet.Naar zuiderse normen waren we vroeg ( 21 uur) en konden nog kiezen !

Gepost door: magda | 28-11-15

Mooi verslag. Een reis die zeer bewonderenswaardig en bijzonder was. Net als in de Tower in Londen daar zijn het raven, en hier ganzen, ben benieuwd waarom die hier nu nog zoveel jaren later ook nog aanwezig zijn Magda?!

Gepost door: greta | 28-11-15

Reageren op dit commentaar

@Greta, die ganzen dat is een traditie voor de martelares Eulalia die zoveel jaren als er ganzen zijn gemarteld werd voor haar geloof en zoals de zwanen in Brugge ook een traditie zijn .

Gepost door: magda | 28-11-15

Wat is daar heel erg mooi om te zien. Echt belevenis om te kijken. Daar hou ik zo van. Verschillende plekken gaan kijken. DE kerk ziet schitterend uit. 13 ganzen in binnenplein ziet apart uit. Grappig dat daar zwommen. Jullie hadden heerlijk maaltijd gegeten. Zeker daar erg druk. Kun je goed zien op de foto's.
Fijn weekend.

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 28-11-15

Reageren op dit commentaar

@Ferry&Jacqueline ,op deze reis hebben we idnerdaad enorm veel gezien en ook genoten. Ik denk dat we nog eens zullen teruggaan :-)

Gepost door: magda | 28-11-15

ziet er best de moeite uit dat restaurant.
Lekker gegeten?
Tja, te donker is te donker hé voor foto's. Ik maakte dat mee met de grootste kathedraal ter wereld in Harlem.

Gepost door: pieterbie | 29-11-15

Reageren op dit commentaar

@Pieterbie, ik kan je El Nacional aanraden. Je kunt kiezen waar en wat je wil eten. Helemaal niet duur en een enige belevenis.
Om foto's te maken was het wel jammer dat het zo vroeg donker werd en dan hadden we nog geluk met het weer , want bij slecht weer zou het nog vroeger donker geweest zijn.

Gepost door: magda | 03-12-15

mooi om mee te volgen, zo ben ik daar ook eens :-)

Gepost door: fotorantje | 29-11-15

Reageren op dit commentaar

@Antje, ik hoop dat je hier echt wat hebt kunnen meegenieten. Zo'n uitstap zou te zwaar zijn voor jou. We vielen 's avonds ook doodmoe ons bed in , zelfs geen zin om in de bar nog iets te drinken of om naar het nieuws op TV te kijken.

Gepost door: magda | 03-12-15

Donker of niet, je hebt er wel iets moois van gemaakt Magda.

Gepost door: Mieke | 01-12-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke, dank je wel, ik heb mijn best gedaan !

Gepost door: magda | 03-12-15

De commentaren zijn gesloten.