29-11-15

Barcelona-Palau Nacional- Joan Miro Foundation

Van op de trappen van  het Palau Nacional 
(het Nationaal Kunstmuseum van Catalonië)
heb je dit zicht op de Plaça d'Espanya.

paleis5.JPG

Het was  onze bedoeling om in dit Museum één afdeling te bezoeken : een ongeëvenaarde verzameling romaanse kunst. Een groot aantal muurschilderingen, waarvan vele afkomstig zijn van verlaten kerken uit de nabijgelegen Pyreneeën.

Eerst een filmpje bekijken en dan het resultaat bekijken in het museum en beseffen welke kostbaarheden gered zijn geworden. Met een bepaald procédé worden de muurschilderingen als het ware afgepeld van de muren en daarna gerestaureerd  en overgebracht in het museum.

paleis1.jpg

Eén van ons wilde nog even in de afdeling Renaissance kijken. We zijn er met zijn allen doorgewandeld. Hier en daar hielden we  halt, zagen oa een Rubens  ( een schenking aan het museum), maar om deze afdeling te bezoeken moest je meer tijd uittrekken dan wij konden. Want wat wij nog wilden bezoeken had een sluitingsuur.

paleis2.jpg

Er is in dit Palau Nacional ook een prachtige grote zaal met mooie gaanderijen en er staat ook een orgel. Wellicht worden hier concerten gegeven. Maar echt weten doe ik het niet. Iemand van de lezers?

paleis3.JPG

paleis4.jpg

paleis6.jpg

In de omgeving van het Palau Nacional zijn er uitkijkplatforms waar je een adembenemend zicht hebt op Barcelona en op...de Sagrada Familia. Hier bij de ondergaande zon.

paleis8.JPG

We wandelden naar de Fondation Miro ,een kwartiertje wandelen van het Palau Nacional.

paleis7.jpg

Buiten zie je een paar sculpturen van Miro. Binnen mocht helemaal niet gefotografeerd worden. :-(
Het is wel de moeite om dit museum te bezoeken. Zoals bij Picasso beleef je ook hier de evolutie van deze kunstenaar.

paleis9.JPG

Het museum is gehuisvest in een modern gebouw.

paleis10.JPG

Op het dak kon ik een paar kleurrijke figuren fotograferen.

paleis11.JPG

Jammer dat het al donker was , want de stad met al zijn lichtjes was mooi. Maar dat kon mijn cannonetje niet aan! Hieronder de voorzijde van het museum.

paleis12.JPG

Ramp o ramp. Het trammetje waarmee we van de helling zouden rijden, reed niet meer!!
Met de bus zijn we dan rechtstreeks tot de Plaça Catalunya gereden . In het hotel gingen we even rusten en dat was best nodig  na zo'n dag , om dan nog later dan de dag ervoor iets te gaan eten. Neen deze keer niet in het steegje  waar El Nacional ligt maar er vlak naast aan de straat zelf . In een mooi artistiek wit ingerichte eetgelegenheid . Wij waren zo te zien toch nog aan de vroege kant, want toen we er waren liep het in een mum van tijd vol. Ik nam een geitenkaas salade. Erg origineel want de kaas( veel kaas) was geraspt, lag op een bedje van jonge spinazie, besprenkeld met tomatenjus, pijnboompitten en croutons. 't Ziet er niet veel uit maar het was een hele massa. De anderen kozen oa voor asperges met kaas, verschillende soorten gehaktbroodjes en risotto met saus en kaas.

paleis13.jpg

 

Commentaren

Als je je trip plant in het voor-of najaar of in de winter ben je sowieso meer gebonden aan het aantal uren licht. Maar toch zijn je foto's heel mooi hoor Magda, zo veel te zien en vaak te weinig tijd maar wat je hebt meegepikt kunnen ze niet meer afpakken.

Gepost door: Mieke | 30-11-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke, een geluk dat we zonnige dagen hebben gekend. En daardoor bleef het ook een ietsje langer klaar. Echt donker was het tussen 18 en 18.30uur. Stel je voor dat we zo'n weer hadden als nu dan was het zeker vroeger donker en hadden we niet veel zin meer gehad om buiten te lopen. Terwijl we nu soms om 23 uur in een pulletje liepen te slenteren op die brede lanen!!

Gepost door: magda | 30-11-15

Mooi weer wat je ons laat zien
Wat het orgel betreft moet ik je het antwoord schuldig blijven ik weet het ook niet

Gepost door: Merel | 30-11-15

Reageren op dit commentaar

@Merel, misschien eens vragen aan je zoon . Die zaal met de gaanderijen en dat orgel is gewoonweg prachtig. Maar waarvoor het gebruikt werd of nu nog gebruikt wordt kan ik niet achterhalen.

Gepost door: magda | 30-11-15

Ik volg je reisreportage op de voet en ik vraag me af wie van jullie voor het voorbereiden van zo'n trip instaat, want het lijkt me allemaal tot in de puntjes geregeld te zijn. Doen jullie dat samen of schuilt er een geboren gids in jullie midden?

Gepost door: Benjamín | 30-11-15

Reageren op dit commentaar

@Benjamin,het is een complexe vraag! Laat ons zeggen dat we allemaal ons aandeel hebben , maar één van de dametjes is na haar actieve leven als leerkracht gids geworden in Brugge. Het is ook iemand die veel op reis gaat ( één van haar zoons woont in het buitenland). Wij kennen elkaar al sedert we naar de middelbare school gingen en sedert een flink aantal jaren gaan we samen op driedaagse citytrip. Nu was het de eerste keer dat we met een vliegtuig weggingen voor 5 dagen. Iedereen mag een reisbestemming aanduiden en dan spreken we daar samen over. Iedereen mag suggesties aanbrengen. Zo heb ik eens gezegd dat ik bij een citytrip naar Londen ook eens een bekende tuin wilde zien. Dat werd in het reisschema opgenomen en we reisden door naar Kew Garden. Voor Barcelona kozen we niet enkel voor de meest bekende en bezochte bezienswaardigheden maar ook voor datgene dat haalbaar was in die korte periode. De gidse stelt dan een plan op ( wat we ter plaatse niet altijd stipt volgen) wat we op één dag kunnen doen. Zij zorgt ook voor het vervoer( vliegtuig) en het hotel. Ter plaatse gaan we naar het infokantoor en verzekeren ons van ticketten voor tram, metro en musea. Die mensen zijn altijd heel vriendelijk om ons allerlei praktische raad te geven( zoals 1 euro per persoon bovenop het ticket voor de Sagrada Familia om aan een andere ingang seffens binnen te kunnen, of een tijdsblok aanduiden zodat je ook niet lang moet aanschuiven) dan is het aan ons om de juiste vervoersmiddelen te nemen ( gewapend met een kaart in de hand). Ik ben de fotograaf van dienst en tracht zoveel mogelijk informatie te vinden bij hetgeen we bezoeken. Een ander zorgt voor de betalingen ( wij leggen geld samen en één persoon betaalt de rekeningen, dat gaat vlot op die manier) Wij waarderen onze gidse zo dat er altijd één maaltijd voor haar door de overige dametjes samen wordt betaald. Besluit :laat ons zeggen dat we allen samen een geoliede machine vormen met respect voor elkaar.

Gepost door: magda | 30-11-15

zo krijg ik dat "Palau Nacional " toch nog te zien Magda...

en die zaal is "schitterend" ..

prettige avond

Gepost door: willy | 30-11-15

Reageren op dit commentaar

@Willy, dat paleis hebben we niet echt tot in de puntjes bekeken. Daarvoor is het te groot en er is teveel te zien. Maar die zaal intrigeert me . Het moet een reden gehad hebben toen ze dit paleis bouwden en wellicht wordt het nu ook nog gebruikt.

Gepost door: magda | 30-11-15

Ongelooflijk mooi is het daar, jullie hebben echt veel gezien (en gegeten). Ben nu wel benieuwd naar het antwoord op Benjamins vraag.

Gepost door: bea | 30-11-15

Reageren op dit commentaar

@Bea, we hebben inderdaad veel gezien en héél lekker gegeten. Het antwoord staat bij Benjamin.

Gepost door: magda | 30-11-15

adembenemend die hall!

Gepost door: pieterbie | 01-12-15

Reageren op dit commentaar

@Pieterbie, die hall is inderdaad zo mooi dat ik graag wilde weten welke functie die nu nog heeft.

Gepost door: magda | 01-12-15

Hoi Magda, was een weekje out hier door een panne van mijn laptop.
Ik zie/lees dat jullie nog in Barcelona rondwandelen, het is indrukwekkend wat jullie allemaal gezien hebben.
Wij komen regelmatig in Barcelona om de ferry te nemen en dan is er helaas geen tijd voor een stadsbezoek.
Vele groetjes

Gepost door: Chrisje | 01-12-15

Reageren op dit commentaar

@chrisje, het waren prachtige dagen en ik raad jullie aan om toch eens niet zo vlug de ferry te nemen en een dagje uit te trekken om Barcelona te bezoeken.

Gepost door: magda | 01-12-15

Wat mooi daar Magda. Het is daar wel te veel zien. Daar hou ik zo van. Wat mooi kleurrijke beelden. Heel apart. Eten ziet echt lekker uit. Ik heb je foto's genoten.

Groetjes,

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 02-12-15

Reageren op dit commentaar

@Ferry&Jacqueline, we hebben veel gezien en het mooie weer maakte het nog eens zo aangenaam. Die beelden stonden boven op het platte dak van het museum en werden mooi verlicht. Ook had je een mooi uitzicht op de stad ,maar het was al te donker om foto's ervan te maken.

Gepost door: magda | 02-12-15

Prachtige beelden van Barcelona laat je ons zien, Magda. Wij worden hier als het ware rondgeleid in deze stad. Een heel mooi reisverslag !

Gepost door: Fluwijn | 02-12-15

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, als ik iets zie wil ik er ook meer van weten en gezien het toch slecht weer was de eerste dagen heb ik me met opzoekingen beziggehouden.

Gepost door: magda | 02-12-15

prachtige musea!!

Gepost door: fotorantje | 04-12-15

Reageren op dit commentaar

@Antje ,dat zekeren vast maar jammer dat je in Miro niet mocht fotograferen. Er hing daar een tapijt door de kunstenaar gemaakt waar je echt je ogen uitkeek. Zo monsterlijk groot , maar mooi en kleurig.

Gepost door: magda | 04-12-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.