03-12-15

Ik ben een bourgondiër

rode bieten.JPG

 

Ik was gisteren aan het vertellen dat ik soep heb gemaakt van knolselder en ui en bietjes en rodekool uit de tuin heb gehaald. Maar misschien denken jullie "dat vertelt ze wel maar dat zien we niet".
Kijk wat ik deze middag heb gegeten.
Gebakken aardappelen( ik had aardappelen over van de dag ervoor en hier wordt niks weggegooid), rode bietjes gestoofd met gesnipperde ui, en een varkenskotelet met picklessaus( ik ben dol op pickles) .
Het was een reuzekotelet: ik at het hartje van de kotelet, Vlekje kreeg het minder mooie gedeelte en  Flappie ,de buitenpoes , kreeg het reuze been dat er aanhing om af te kluiven. Met nog een restje witte wijn was dit een lekkere maaltijd. Een vanille ijsje met rode bessensaus maakt het menu compleet.

Waarom ik mijn menu hier op de blog gooi? Ik hoor regelmatig van mensen die alleen zijn " bah ik doe geen warm eten klaar voor me, dat is de moeite niet. Of ik kook niet, ik ga een "platje" halen bij de beenhouwer of het warenhuis ".
En dan zijn het juist die mensen die steen en been klagen dat ze hun dagen niet kunnen vullen, dat ze zich vervelen, dat ze zich eenzaam voelen...

Opa is er nu niet meer, maar toen hij nog leefde en ging werken, was ik alleen om te eten toen er nog geen kinderen waren . Wanneer de kinderen de deur uit waren was ik terug alleen . Ik heb nooit gelaten om te koken voor mezelf en voor de kinderen. In die tijd kon je ook nog geen bereide gerechten bij de beenhouwer of het warenhuis kopen. Ik had wel een moeder die regelmatig grote potten eten klaar maakte zoals stoofvlees, hutsepot, waterzooi, soep. Meer dan een keer zei ze "kind je mag nooit laten van eten ".
Toen opa op prepensioen ging  heeft hij de keuken in beslag genomen. Ik verzeker jullie dat hij er wat van kon hoor! Na zijn dood was het voor mij wel weer wennen om in de potten te roeren.

Laten van eten, nooit van me leven , daarvoor ben ik een echte Bourgondiër! 

19:43 Gepost in voeding | Commentaren (12) | Tags: koken, eten, bourgondiër |

Commentaren

Heel goed van jou dat je ook zonder opa blijft koken
Ziet er wel een reuze grote portie uit dat zou ik nooit opkrijgen

Gepost door: Merel | 03-12-15

Reageren op dit commentaar

@Merel, ik kook graag niettegenstaande mijn ouders dachten dat die s"tudentenkop" dat nooit zou kunnen ;-) Het was ook teveel hoor, ik had al die gebakken patatjes op mijn bord geschoven. De merels hebben er verder van gesmuld!

Gepost door: magda | 03-12-15

groot gelijk Magda!
k zorg zelf dat van wat ik maak ook een portie invries, altijd gemakkelijk

Gepost door: fotorantje | 04-12-15

Reageren op dit commentaar

Antje, op die manier moet je niet alle dagen lang in de keuken staan hé!

Gepost door: magda | 04-12-15

Eens zien of m'n reactie nu blijft plakken.. ik vermoed dat het komt omdat ik op het notebook aan het typen ben overdag.. die kan ik in de kamer gebruiken hè.. de pc staat boven, maar ik laat Jaxon nog niet graag alleen in de woonkamer hehe.
Jij bent natuurlijk ook wel een hele bezige bij.. dan heb je ook meer trek in eten. Mensen die de hele dag niet veel doen (als alleen maar klagen hehe) hebben vast ook genoeg aan iets kleins en snels. Ikzelf kook meestal als ik alleen moet eten ook niet voor mezelf eigenlijk hoor.. ik ga inderdaad vaak voor een diepvriespizza of een kant-en-klare pasta of zo.. ze hebben hier lekkere penne met zalm en courgette. Of een grote eenspersoons salade.. compleet met alles erop en eraan.. lekker makkelijk en tóch gezond. Maar soms heb ik weleens trek in iets wat ik graag lust en vriendlief niet en dan kook ik dat eens voor mezelf.. vooral bloedworst met rode kool eet ik dan vaak, mét gekookte aardappelen en gebakken appel. 't Is dus niet dat ik niet eet, maar ik eet ook graag wel eens makkelijk.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 04-12-15

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ik had een broer die een heel goeie kok was en in de beste restaurants heeft gewerkt, een man die een baan had in een clubhouse van de Golf en ook graag kookte, mijn moeder kon ook héél goed koken. Wat wil je dan als je met lekker eten verwend werd. Dan wil je dat ook proberen en toen opa kookte heb ik mijn ogen de kost gegeven en dat komt me nu goed van pas. Met ouder worden heb ik ondervonden allergisch te zijn voor bewaarmiddelen in medicatie en in voeding. Bijgevolg sta ik weigerachtig tegenover bereide maaltijden bij de beenhouwer of in de supermarkt... Ach en als je het wat coördineert hoef je ook niet alle dagen uren in de keuken te staan. Ik heb juist rode kool/appelmoes gemaakt en dat ga ik eten met kippenworst( ietsje minder vettig dan boerenworst) en gekookte aardappelen.

ps de reactie komt door , het ligt wellicht aan het gebruiken van je notebook

Gepost door: magda | 04-12-15

Magda, dat zier er overheerlijk uit. Wij koken hier ook elk om beurten omdat we elk zo'n beetje onze specialiteiten hebben. Ik vind het enorm verstandig dat je niet toegeeft aan de gemakzucht om niet meer te koken nu je alleen bent. Je kan die dagschotels toch nooit zo lekker kopen als je ze zelf maken kunt.

Gepost door: Mieke | 04-12-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke, ik kan ook eens een pizza eten of ravioli of een kou platje maken met charcuterie...maar dat is meestal als ik aan het poetsen ben en de tijd vergeet en dan honger krijg ,tja dan moet het rap gaan ,hihi!

Gepost door: magda | 04-12-15

Ik ben altijd al alleen geweest, maar dat belet me niet om vrijwel elke dag uitbundig te koken en nog uitbundiger te smikkelen. Als ik een keertje echt geen zin of tijd heb, wend ik me tot een etablissement dat te eten schaft, want ik ben eveneens een overtuigd Bourgondiër.

Gepost door: Benjamín | 04-12-15

Reageren op dit commentaar

@Benjamin, zover heb ik het nog niet gebracht dat ik bij geen zin om koken naar een etablissement ga waar ze eten verschaffen. Maar er zijn wel dikwijls gelegenheden om toch te gaan smikkelen en dat sla ik nooit af!

Gepost door: magda | 04-12-15

een stevig bordje is dat.
ik kan je volledig volgen. Gezien ik heel hard werk en mijn vrouw house manager is, is de afspraak dat ik hier maar mijn voetjes onder tafel moet schuiven.
Maar ik hou er van eten te gaan kopen en ik hou er even zeer van om mijn eigen potje te koken. Ik maak ook andere dingen klaar dan mijn vrouw. Ik ben een vleeseter en mijn vrouw eet dat niet of nauwelijks.
Groot gelijk heb je, blijven vol houden.

Gepost door: pieterbie | 05-12-15

Reageren op dit commentaar

@ Pieterbie, mijn man kookte graag en kon he ook héél goed,dus ik liet hem doen . Maar er waren toch dingen die ik klaarmaakte omdat het lekkerder was beweerde hij dan( of hij had eens geen zin in koken :-) ) Hij deed ook heel graag de inkopen en soms moest ik hem wel afremmen als hij weer eens thuiskwam met een vracht etenswaren.

Gepost door: magda | 08-12-15

De commentaren zijn gesloten.