04-12-15

Poetsen

 

 

poets.png

Het is al een tijdje geleden dat ik over mijn poetshulpen schreef. Ik schrijf bewust in het meervoud, want ik kan de tel niet meer bijhouden. In de loop der jaren heb ik al van alles meegemaakt met poetshulpen. Ik kan ik er een boek over schrijven. Maar deze week was nu toch wel de max. Ik zou een nieuwe hulp krijgen en twee dagen vòòr ze kwam belde de firma op dat deze hulp een ontslagbrief ging krijgen. Ik had geen reden tot lachen maar ik schoot toch in een lach. Dat had ik nu nog niet meegemaakt. Wellicht waren er klachten binnengekomen. Zeker niet van mij, want ik heb haar nooit gezien.

Dit jaar heb ik twee poetshulpen gehad. Eerst een jonge vrouw van 23 jaar die twee kindjes had van twee verschillende vaders en nu een soort latrelatie had met een man werkzaam in een sportcentrum in Brussel. Elke vrijdagavond trok ze met haar twee kinderen naar Brussel. Zij was geboren in België uit een Belgische moeder en een Marokkaanse vader. Zij is hier opgegroeid bij haar moeder maar heeft nog kontakten met de Marokkaanse familie. Zij verheerlijkte de Marokkaanse familie en lag hiervoor overhoop met haar moeder die vreesde dat de kinderen ginder door de familie zouden opgeëist worden... Ik wilde even situeren hoe haar achtergrond was, want dit speelde een grote rol in haar leven. Zij vroeg me dikwijls raad ivm haar kinderen. Van rechtswege (op vraag van haar moeder) is haar belemmerd geworden dat haar kinderen afgelopen zomer voor een paar maanden naar Marokko zouden gaan. Ik heb uren besteed om haar wegwijs te maken en haar op het hart te drukken geen domme dingen te doen. Verstandelijk was ze geen hoogvlieger.
Ze deed haar werk goed maar je moest er altijd rond en bij zijn. Wat je haar vandaag aanleerde was ze de volgende week al vergeten! Zij was absoluut niet geschikt om ergens te poetsen waar de mensen zelf uitwerken gingen. Wat ik vreesde gebeurde ook. De firma vroeg of ik tevreden was van haar werk. Ja als je haar continu begeleidde.  Daar was de firma niet tevreden mee, want op veel plaatsen is ze er alleen.
De firma heeft haar niet echt ontslagen maar gezorgd dat ze via de VDAB terug naar school kon om een opleiding te volgen die beter bij haar paste. Toch mooi hé. Ze is uitgebreid afscheid komen nemen van mij.

Toen kreeg ik een ander meisje, 22 jaar oud. Bij haar was kuisen de regel wel. Zij had een soort management opleiding( ze smijten tegenwoordig met namen) gevolgd in het bijzonder onderwijs en zag het zitten. Ik dacht dat ik het met haar had getroffen. Maar ze kreeg volgens haar geen uren genoeg om een fatsoenlijk loon te verdienen en daarenboven vloog ze van de ene kant van de gemeente naar de andere kant. Die afstanden zijn niet altijd te onderschatten. Zij keek uit naar een andere job en begin januari start ze in de keuken van een groot ziekenhuis in Brugge. Alle geluk lieve meid !

En zo ben ik dus terug ploeg één!! Waar is de tijd van mijn allereerste  " vrouwtje " die 32 jaar lang elke week is gekomen terwijl ik zelf uit werken ging!  ( klik)

19:35 Gepost in werken | Commentaren (14) | Tags: werken, poetshulp, 't vrouwtje |

Commentaren

zo kom je er niet veel tegen Magda..

je laatste hulp heeft meer dan gelijk,veel verplaatsingen , weinig uren ..

voor een kleine verloning..

prettige avond gewenst

Gepost door: willy | 04-12-15

Reageren op dit commentaar

@Willy, ik denk dat er vroeger wel meer waren zoals 't vrouwtje want de tijdsgeest was ook anders. Als je een werk had wilde je die goed doen en zo lang mogelijk. Tegenwoordig ben je niet ambitieus als je niet van de ene job naar de andere springt. Dat laat zich in alle lagen van de bevolking voelen.Het laatste meisje kwam pas van school, had pas een job , had zich nog niet eens bevestigd in die nieuwe job en de werkgever niet eens de tijd gegeven om haar méér uren te bezorgen en hup ze verandert al van werk!! Dat belooft voor de toekomst ! Voor jou ook een mooie avond!

Gepost door: magda | 04-12-15

Reageren op dit commentaar

Hoh, wat een verhalen! Wij hebben hier nog steeds onze eerste en zijn er erg tevreden over!

Gepost door: cuisine celine | 05-12-15

Reageren op dit commentaar

@Celine, het ligt niet altijd aan de poetshulpen hoor, ook de firma's hebben schuld dat poetshulpen het afstappen door hun asociaal beleid.

Gepost door: magda | 06-12-15

Met mijn helleboog kreeg ik twee maand om de twee weken een poetshulp van de mutualiteit, zij kwam altijd 5 minuten te ,de rustpauze duurde 30 in plaats 10 minuten, ze stofte de tv kast en poetste de wc al zittend. ( ik wilde haar nog vragen of ze misschien een tandenborstel moest hebben voor de wc) want mijn schilpadden waren vlugger. En ik maar lijdzaam toe zien, (want daar zat ik met mijn helleboog te niksen) .Ik heb haar dan toch eens gevraagd waarom ze voor poetsvrouw werkte, haar antwoord" vaste shop bij de mutualiteit want er zijn er te weinig we zijn maar met twee".ik ergerde me blauwt maar had de hulp nodig.

Gepost door: liliane | 05-12-15

Reageren op dit commentaar

@Liliane , ik zal ook nooit wennen aan die jonge "dingen" . Die scheppen geen vreugde in hun werk . Ikzelf kan nog altijd genieten als ik gepoetst heb omdat alles dan weer eens blinkt.( of tenminste ik denk dat het blinkt,hahaha)

Gepost door: magda | 06-12-15

het is inderdaad niet evident de dag van vandaag.
ik hoor het overal.
heb het ook aan de lijve ondervonden met de PWA voor het sportcafé waar ik mede verantwoordelijk voor ben.

Gepost door: pieterbie | 06-12-15

Reageren op dit commentaar

@Pieterbie, als je dan eentje hebt die het graag doet en goed doet ,dan rammelt de firma met haar voeten en vliegt ze van de ene kant van stad naar de andere kant. Niemand houdt zo iets vol. Want daarvoor krijgen ze geen vergoeding he!

Gepost door: magda | 06-12-15

Ja ik heb ook heimwee naar mijn eerste huishoudhulp Gaby! Wat een verschil met nu. Ze komen enkel werken omdat ze moeten, of ze verliezen hun inkomen.
Geef mij maar de tijd terug van uw" Vrouwke" en ons Gaby, wil dat ik de klok kon terugdraaien.

Gepost door: greta | 06-12-15

Reageren op dit commentaar

@Greta, jij begrijpt het hé. Ja we kunnen de tijd niet terugdraaien.

Gepost door: magda | 06-12-15

Heb 10 jaar terug ook moeten beroep doen op poetshulp Magda omdat ik toen werd geopereerd aan mijn rug. Eerst kreeg ik ook jong meisje maar toen ik aan de beterhand was moest ik veranderen omdat die hulp enkel bij ziekte mocht komen, toen kreeg ik nieuwe hulp en ik noemde haar "mijn witte tornado". Chantal kon poetsen als geeneen, vlug en grondig, Als we een koffietje dronken halverwege haar poetsdienst zat ze al op haar stoel te draaien om weer te beginnen tot het noodlot toesloeg en Chantal van de ene op de andere dag niet meer kon werken, ze had een kwaal aan haar ruggegraat waardoor ze steeds krommer groeide. Daarna in een paar maanden tijd een pleiade aan poetshulpen totdat ik het zelf opgegeven heb en maar zelf ben beginnen poetsen en nu ben nog ik altijd tevreden over haar ;-))

Gepost door: Mieke | 06-12-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke ,ik nader ook het stadium dat ik denk het helemaal zelf te zullen doen. Tenslotte heb ik het afgelopen jaar in feite al driekwart van het jaar er alleen voor gestaan. Ik heb ook al verschillende héél goeie krachten gehad ,maar ziekte was ook de reden dat ze het stopzetten. En dan ook de firma's die rammelen met die mensen en zelfs met hun klanten. Zo heb ik een firma buitengegooid omdat ze telkens de dagen veranderden! Ik dacht dat de klant koning is!! Gelukkig verkeer ik nog in goede gezondheid maar toch merk ik dat ik "geen witte tornado" meer ben ;-) en ik ben daarenboven ook nog actief buitenshuis. De dokter zegt wel eens als mijn bloeddruk weer wat aan de hoge kant is" wanneer word jij nu eens rustiger"...

Gepost door: magda | 06-12-15

Ik kan met het wel voorstellen.
De schrik slaat aan ons hart om iemands hulp nodig te hebben.
Nu dat mijn vrouw al een tijdje iets in de rug heeft, en met foto's en bloedonderzoeken niets is te vinden, niettegenstaande ze bijna niet weg kan van de pijn in rug en been. Paracetanol pillen met hopen helpen erg weinig, met slaaptekort, en levensmoeheid tot gevolg.
Je mag super gelukkig zijn als je gezond bent, en dat zijn er velen niet.

Gepost door: roy | 06-12-15

Reageren op dit commentaar

@Roy, ja gezondheid is alles als je van leeftijd bent. Maar een beetje hulp in mijn huishouden zou erg welkom zijn. Het is een groot huis en de tuin is er ook nog. Het ligt niet altijd aan de poetshulpen dat het niet vlot gaat maar zoals ik hierboven al schreef ook aan de firma's zelf. Die gedragen zich soms als echte "heersers" en mensen van nu slikken dat niet meer( waar ze gelijk in hebben). Maar de pineut zijn wij die hulp vragen.

Gepost door: magda | 06-12-15

De commentaren zijn gesloten.