08-12-15

ooievaars en het Zwin

ooievaar.jpg

Toen ik vorig weekend met de fiets boodschappen ging doen en via een ommetje terugkeerde langs het fietspad van Knokke naar mijn huis, zag ik twee ooievaars wandelen in een heel grote weide. Onverstoord liepen ze in die weide heen en weer ondertussen pikkend in het gras. Ik stapte van mijn fiets en wachtte even want ze kwamen mijn richting uit.
Hadden ze me in de gaten ? In elk geval ze draaiden zich om en wandelden terug in de andere richting. Op de onderste foto zie je hoever ze al zijn. Het zijn geringde ooievaars, dus zeker afkomstig uit het Zwin.

ooievaar1.jpg

Ik vraag me af waar deze dieren overnachten nu het Zwinreservaat aan het vernieuwen is en hun vaste nesten daar momenteel niet meer zijn.
De ooievaars zijn bij uitstek de vogels die je het meest aantreft in het reservaat .
Ik heb pas een artikel gelezen dat de renovatie in het Zwin vlot verloopt en tegen deze zomer zullen de deuren opnieuw opengaan. Momenteel wordt werk gemaakt van de afwerking binnen de verschillende gebouwen (het bezoekerscentrum, het natuureducatiecentrum en het kijkcentrum). 
Er is daarna nog wel werk aan de winkel want volgend jaar starten de uitbreidingswerken in het Zwin: het grensoverschrijdend natuurgebied wordt niet alleen 120 hectare groter, het wordt ook veiliger en waardevoller. Onder andere door het verbreden en het verdiepen van de Zwingeul wordt de verzanding aangepakt, een nieuwe dijk zal de kustveiligheid verhogen. En dit alles in samenwerking met de provincie Zeeland.
Kom je deze zomer ook al eens kijken ?  De foto's van de renovatie zijn veelbelovend!

19:23 Gepost in knokke | Commentaren (16) | Tags: ooievaars, 't zwin, renovatie |

Commentaren

Ik was ervan overtuigd dat ooievaars trekvogels waren, maar jouw blog bracht me aan het twijfelen, dus ben ik even internet gaan interpelleren en ik blijk het wel degelijk bij het rechte eind te hebben. Het is dan ook verwonderlijk dat jij nog twee exemplaren op je weg ontmoet, al weet ik niet wanneer hun trek eigenlijk aanvangt. Nu ja, op de keper beschouwd begint de winter pas over een paar weken.
Als het Zwin opengaat, ben ik zeker van de partij, want een uil mag daar natuurlijk niet ontbreken.

Gepost door: Benjamín | 08-12-15

Reageren op dit commentaar

@Benjamin, ik was zelf verwonderd om de ooievaars nu nog te zien. Die ringen dragen ze tenslotte omdat er op die manier kan gezien worden waar ze in de winter heenvliegen. Deze hebben blijkbaar nog geen zin om te vertrekken. De temperaturen zijn ook nog niet winters . Ik heb deze week vastgesteld dat er nog elke avond een egel het bord van de buitenpoes komt leeg eten. Een egel is geen propere eter , die trippelt in het bord en lap ik had prijs. Een flinke egel komt in de vroege avond langs ,die denkt ook nog niet aan zijn winterslaap!!

Gepost door: magda | 08-12-15

ik ben benieuwd Magda
...
inmiddels geef ik er de voorkeur aan het Zwin vanuit Cadzand te bewonderen

prettige avond

Gepost door: willy | 08-12-15

Reageren op dit commentaar

@Willy, ik hoef je echt niet te vertellen dat ik ook meestal vanuit Cadzand in het Zwin loop ;-)

Gepost door: magda | 08-12-15

Ik dacht eigenlijk ook dat ooievaars trekvogels waren, maar hier bij de flat stonden er dus ook nog een heel stel.. misschien is de nood aan (ver-)trekken door de opwarming van de aarde niet meer zo nodig? ;-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 08-12-15

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, het is met de ganzen ook zo ,ze vliegen overdag naar Damme en komen 's avonds terug naar het Zwin. Aan vertrekken lijken ze ook nog niet te denken. Het zachte weer zal ook hier wel een rol in spelen. Er zijn opvallend veel ooievaars in onze streek. Komt het omdat hun habitat in het Zwin verstoord is of komt het door de zachte winters of zouden er nu zoveel ooievaars zijn. Maar een paar jaar terug kwam ze niet tegen in de weiden, ze bleven meer rond het Zwin.

Gepost door: magda | 08-12-15

Ik durf niet te raden hoe lang het geleden is dat ik nog eens in het Zwin was en van de ooievaars genoot.

Gepost door: pieterbie | 09-12-15

Reageren op dit commentaar

@Pieterbie ,dat gaat zo maar niet hé, in juni gaan de deuren weer open. Zorg maar dat je erbij bent. Ondertussen kun je wel aan Nederlandse kant genieten van het Zwin (veel leuker om er te wandelen. Weliswaar zonder de ooievaars.

Gepost door: magda | 09-12-15

Daar schrijf je nu wat ze Magda, ben ook benieuwd waar de ooievaars nu gaan verblijven. Gelukkig is het echt geen winter nu, hier schijnt de zon volop vandaag, lijkt wel een lentedag. O ja de egeltjes, zelfs nog kleintjes die zijn hier iedere avond volop te zien, zolang ik egels zie, zet ik altijd schoteltjes met eten zoals voor de katten, en daar zijn ze dol op.
Echt tuinweer vandaag, hier gaan ze voor het laatst nog eens alles opruimen, en dan weer wachten tot de volgende lente....
Zonnige groeten!

Gepost door: greta | 09-12-15

Reageren op dit commentaar

@Greta, je zegt het en ik deed het. Zo'n mooi weer buiten. Ik had in Sluis in de aanbieding 100 tulpenbollen kunnen kopen voor niet eens 5 euro. Wel gemengd van kleur maar met 100 bollen kun je al een mooi perkje maken. Bijna allemaal heb ik ze geplant en daarvoor heb ik nog veel " stinkertjes " moeten uittrekken. Die blijven maar bloeien alhoewel niet meer zo mooi. Het is ook de hoogste tijd om bollen te planten en met zo'n dag zoals vandaag was het ideaal. En zo is een mens weer eens in de buitenlucht.

Gepost door: magda | 09-12-15

Ik ben nog nooit naar het Zwin geweest, maar het staat al zo lang op mijn lijstje, ik moet er dringend eens werk van maken!

Gepost door: cuisine celine | 09-12-15

Reageren op dit commentaar

@Celine, het is een natuurgebied uniek in België. Sommige mensen zijn ontgoocheld omdat ze meer een pretpark verwachten maar dat is het helemaal niet. Ikzelf vind het leuker om aan de Nederlandse kant te wandelen. Je kunt er in het Zwin zelf wandelen of op een soort schelpenpad( waarop je ook kunt fietsen) tot aan Cadzand bad. OP het strand zelf zijn er strandpaviljoenen waar je een mooi zicht hebt op zee en waar je lekker en niet duur kunt eten of gewoonweg iets drinken. Aan de Belgische kant kun je tot het einde van de zeedijk wandelen of fietsen en dan door de Zwinbosjes terugkeren. Doe ik dikwijls met de kleinkinderen. Allé tot ziens als je het eens afkomt :-)

Gepost door: magda | 09-12-15

Knap gefotografeerd Magda, ze staan er heel duidelijk op. Het zwin wordt prachtig, de samenwerking tussen de overheden en de provincie zijn hier een voorbeeld te noemen. Ben ook al heel benieuwd.

Gepost door: Mieke | 09-12-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke, sedert de samenwerking met de verschillende diensten is er op natuurgebied al héél veel verbeterd. De Zwinbosjes alleen al trekken héél veel wandelaars en fietsers , het bosje van Heist is helemaal vernieuwd en aantrekkelijk gemaakt , de Baai van Heist is voor vogelliefhebbers aantrekkelijk... Het moet niet altijd spektakel gehalte hebben om te kunnen genieten.

Gepost door: magda | 09-12-15

las het net ergens dat het zwin deze zomer zal openen
dat zal wel heel veel volk trekken

Gepost door: fotorantje | 10-12-15

Reageren op dit commentaar

@Antje ,de heropening is voorzien voor juni 2016. Ik heb al foto's gezien hoe het er bij afwerking zal uitzien. Het zal de moeite zijn. Het was ook hoogtijd dat het hele reservaat werd heringericht. Het was oubollig geworden en ook weinig verzorgd.

Gepost door: magda | 10-12-15

De commentaren zijn gesloten.