09-12-15

De kerstlichtjes

Vooraleer aan de kerstverlichting te beginnen heb ik eerst een honderdtal bollen geplant. Ik weet het dat ik behoorlijk laat ben. Maar toen ik deze bollen voor nog geen 5 euro in de aanbieding zag liggen, kon ik het niet laten om ze te kopen.  De meeste bollen in mijn tuin steken nog in de grond. Ik heb ze niet allemaal uitgehaald toen ze uitgebloeid waren. Dat kan best om eens een jaartje over te slaan, al groeien ze wel niet meer zo hoog en kunnen de bloemkoppen kleiner zijn.
Met het zachte weer is alles in de tuin nu veel langer blijven bloeien en dan vind ik het jammer om die planten al te verwijderen om plaats te maken voor de bollen. Maar nu heb ik het toch gedaan met de afrikaantjes . Het mooiste is er wel van af.
Als het zachte weer blijft duren zullen veel planten al aan de lente beginnen denken. Het krulhazelaartje hangt al vol katjes-in-wording en de Amerikaanse sering toont al blauwe bloemen en  de winterjasmijn wacht niet eens op de winter en begint al te bloeien!

tuin.jpg

Het was heerlijk om in het zonnetje buiten bezig te zijn en toen het schemerig werd heb ik een paar foto's gemaakt van de kerstverlichting die ik buiten had aangebracht. Twee lichtslingers geven geen  blauw licht(zoals op de foto te zien is) maar helder wit licht

verlichting.jpg

Binnen heb ik al het een en ander in kerstsfeer omgevormd.

verlichting1.jpg

Onder kerstboom heb ik een dorpje opgebouwd met eenvoudige huisjes in houtschors. In ieder huisje heb ik een lichtje van een lichtslinger geplaatst. De kerk heb ik dit jaar gekocht daar stak een ledlampje op batterijen in.

dorpje.JPG

De kerstboom heeft al twee lichtslingers maar morgen komen de kerstbollen erin. Ik heb eerst eens naar de foto's gekeken van vorig jaar en het jaar ervoor. Ik heb bollen genoeg vergaard in al die jaren om eens af te wisselen :-) (hier ook is het blauwe licht in werkelijkheid wit licht)

kerstboom1.JPG

 

 

19:52 Gepost in Kerst | Commentaren (20) | Tags: kerst, kerstverlichting, bloembollen |

Commentaren

heel sfeervol Magda...

ik dacht dat afrikaantjes enkel als groenbemester gezaaid werden, maar mooi zijn ze wel

prettige avond

Gepost door: willy | 09-12-15

Reageren op dit commentaar

@Willy, afrikaantjes worden veel in de tuin gebruikt omdat ze ongedierte verjagen.Wordt ook in de groententuin gebruikt tussen de groenten om dezelfde reden.Bij mij staan ze overwegend onder de rozen om ziektes te voorkomen.

Gepost door: magda | 09-12-15

Ziet er sfeervol uit. Vandaag heb ik de kerstboom ook versierd, buitenlichtjes is voor morgen. Moet nog even inspiratie opdoen!!!
Fijne avond verder, groetjes

Gepost door: Chrisje | 09-12-15

Reageren op dit commentaar

@Chrisje, ik zag je boom op FB . Hij is echt mooi. Ik moet voor de boom binnen nog wat inspiratie opdoen :-)

Gepost door: magda | 09-12-15

Heel sfeervol daar bij jou

En ja de natuur weet het niet meer zo goed

Gepost door: Merel | 09-12-15

Reageren op dit commentaar

@Merel, daar zit ik me bloembollen te planten en ernaast bloeien planten die allang in winterslaap moeten zijn. De natuur id in de war en wat gaat het resuttaat zijn volgend voorjaar ?

Gepost door: magda | 10-12-15

Waarschijnlijk niet slecht om pas nu die knollen te planten, het vriest tenslotte nog niet. Mijn narcissen, krokussen en zelfs hier en daar tulpen staan al ferm met hun blaadjes uit de grond. Eén narcisje bloeit zelfs al enkele weken :-)
Je bent goed op dreef met de kerstversiering, ziet er mooi uit. Ik beperk me tot de boom en enkele extra lichtjes in vazen....het opruimen al in mijn achterhoofd :-) Op foto zien mijn witte lichten er ook blauw uit.

Gepost door: bea | 10-12-15

Reageren op dit commentaar

Bea, ik ben altijd al een "kerstversierster" geweest. Tegenwoordig ben ik al flink verminderd maar ik kan het toch nog niet helemaal laten. Tot het familiekerstfeest begint ben ik bezig van hier nog iets en daar kan het ook nog beter...Er loopt hier ook niemand in mijn weg hé ;-)
Ik had in het voorjaar een aantal bollen uit de grond gehaald omdat ik anders geen zomerbloeiers kon zetten. Ik was die tulpenbollen en narcissen vergeten en die staan nu al met een flink stengel. Ik heb ze toch nog diep in de grond gestoken , wie weet...
Opruimen doe ik meestal met de kleinkinderen samen. Het hangt er een beetje vanaf hoe de kerstvakantie valt. Anders begin ik gewoon met de versieringen en laatst van al breek ik de kerstboom af ('t is toch een nep en die verliest geen bladeren ). Het moet ook niet in één dag gebeuren, ik heb er tijd voor.

Gepost door: magda | 10-12-15

Wat gezellig bij jou in huis Magda. Wat mooi gedaan. VAn de week hebben wij grote raam verlichting gedaan. Onze moeder is dol op lampjes. Ze zegt is altijd gezellig bij jullie. Je tuin helemaal verlicht. Zo mooi!!!! Iedereen wil vast bij jou komen. Hoop werk aan gehad. Bloembollen daar twijfel eraan. Ze komen wel eerder uit. Het is te zacht van deze jaar. Je ziet overal bloeien. Heel raar gezicht in de winter.Volgens mij zie niks gebeuren met deze winter.
Fijne dag.

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 10-12-15

Reageren op dit commentaar

@Ferry&Jacqueline, ik ben er zeker van dat jullie huis helemaal in de kerstsfeer baadt. Jullie houden van versieren. Ik vind deze periode van het jaar altijd erg gezellig en al die versieringen en lichtjes fleuren de donkere dagen op. Ja de kinderen en kleinkinderen vinden het wat leuk, ik stelde al voor om met kerst allemaal op mijn kosten uit eten te gaan. Dat willen ze niet want het is veel gezelliger thuis. Ik moet er wel aan toevoegen dat de kinderen helpen met de voorbereidingen en als het feest gedaan is wordt alles opgeruimd. Als iedereen de deur uit is, is mijn woning opgeruimd en netjes. Lief van hen hé!

Gepost door: magda | 10-12-15

Dat gaat daar ten huize Magda een heel sfeervolle kerst worden. Prachtig gedaan, ik zou het niet beter kunnen, zeker met lichtjes dat is altijd een gevecht op die naar mijn zin te krijgen.
Gisteren hebben mijn tuinmannen ook nog tulpenbollen geplant, en nooit halen wij die uit, en hier staan er al zeker vijf jaar dezelfde en de tulpen zijn nog groter geworden Magda, kijk als ze er bloeien ga ik eens speciaal voor jouw een foto van laten nemen.
Mooi, en heel uitnodigen zowel buiten als binnen,
Ijskoud hier vandaag, en een flauw zonnetje, wat een verschil met eergisteren.

Gepost door: greta | 10-12-15

Reageren op dit commentaar

@Greta, ik vind het zelf fijn om het huis binnen en buiten in kerstsfeer te brengen. Ik heb het zo gezien bij mijn moeder en zelf doe ik het nu ook. Zelfs toen ik nog uitwerken ging.
Ja ergens heb je wel gelijk, de tulpen die in het voorjaar bloeiden en ook al een tijkje in de grond bleven zitten waren dit jaar groter en hoger dan andere jaren. Komt misschien omdat ze de hele winter konden doorgroeien. We sturen elkaar een foto volgend jaar van onze bloeiende tulpen ,hahaha!
Hier is het vandaag helder weer maar inderdaad frisser dan gisteren. Buurman reed gisteren nog zijn gras af, hij vond het veel te lang staan om zo door de winter te komen! Ik ben blij dat ik gisteren wat in de tuin heb gewerkt. Nu zou ik het toch te koud vinden.

Gepost door: magda | 10-12-15

gezellig
leuk ook de buitenverlichting

Gepost door: fotorantje | 10-12-15

Reageren op dit commentaar

@Antje ,in vroegere jaren toen de hele straat nog jonge kinderen had ,verlichtte iedereen zijn voortuin. Het was werkelijk plezierig om 's avonds een wandelingetje te maken in de omgeving. Dan was het een tijdje niks meer en nu zie ik dat er weer meer en meer kerstverlichting terugkomt. Met de ledlampjes is het ook gemakkelijker, want vroeger moest je om de haverklamp een lamp vervangen.

Gepost door: magda | 10-12-15

Je bent al goed op weg Magda, het zal er weer pico bello uitzien. Ben ook nog niet klaar maar morgen hoop ik rond te zijn met de versiering, binnen dan toch. Zaterdag komen de lampjes buiten dan.

Gepost door: Mieke | 10-12-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke ,ik heb mijn hart opgehaald en het huis ziet er nu uit als een slagveld...overal is er wel iets gevallen, lintjes, takjes, glinsters... morgen met de stofzuiger rondlopen en dweilen. Maar 't ziet er goed uit,vind ik.

Gepost door: magda | 10-12-15

Magda, onder onze Kerstboom rijd altijd een treintje, en een van de poezen zorgde er voor dat de hij af en toe beweegt ze klimt dan tot boven in de boom om de ballonen wat af te motten .

Gepost door: liliane | 10-12-15

Reageren op dit commentaar

@Liliane, oei dan heb jij wel een speelse kat. Vlekje met haar 16 jaar kijkt er eens naar en kruipt dan vlug in haar mand.

Gepost door: magda | 11-12-15

vind dat heel leuk in de tuin. wij moeten er nog mee starten met de versiering, eerlijk gezegd.

Gepost door: pieterbie | 14-12-15

Reageren op dit commentaar

@Pieterbie, ik ben begonnen met de lichtjes buiten, dat leek me gemakkelijker dan de kerstboom optuigen :-)

Gepost door: magda | 15-12-15

De commentaren zijn gesloten.