22-12-15

Het familie kerstfeest

Het familiekerstfeest zondag is succesvol verlopen. Ik ben nog aan het nagenieten samen met de 2 jongens  die na het feest bij oma zijn gebleven. Ook  was ik te lui om de foto's te sorteren.
De dagen ervoor waren wel druk: Het huis helemaal in orde brengen met versieringen en kerstlichtjes. Zorgen dat er genoeg eten en drinken was, alles bijhalen of bestellen en ook niemand over het hoofd zien wat de cadeautjes betrof.
Zaterdag namiddag kwam dochterlief met man en kleinzoon om mijn living te verbouwen. Ze  hebben letterlijk alle meubels verzet, behalve de kasten! En het moet gezegd we konden met onze zeventien erg comfortabel zitten aan de drie tafels die in een boog bijeen waren gezet. De kinderen stelden zelfs voor om de grote eettafel te laten staan. Maar dat vond ik niet zo'n goed idee . Niet zozeer omdat de tv dan niet te bekijken was  maar vooral omwille van de stopcontacten  en het feit dat de salonmeubels een tikkeltje te groot zijn om in de Lvormige living verplaatst te worden.

Vooraleer iedereen 's avonds de deur uitging werden alle meubels  teruggezet, de tuintafel weer afgebroken  en in het tuinhuis teruggeplaatst en de ronde tafel  kreeg weer zijn plaatsje in een andere kamer.

Het was best leuk om in "een andere living " feest te vieren om dan 's avonds mijn "oude living" terug te vinden.
De hele dag hebben de oudste zoon en dochterlief voor alles gezorgd en werd ik uit de keuken verbannen. Iedereen heeft daarna helpen opruimen.
Wat een verwendag !

Het menu:

Allerlei hapjes vooraf ,
Op bevel van de kinderen geen soep of voorgerecht.

Het hoofdgerecht zijnde kalkoensneetjes in een sublieme champignonsaus (bij de beenhouwer opgehaald)  en een paar flinke côte à l'ossen , super gegrild door de oudste zoon . Smaken verschillen, dus konden ze kiezen.
Dit alles werd begeleid met een keuze van allerlei ( en veel te veel)groenten.
Alles is royaal bij deze beenhouwer. En dan had ik nog niet eens voor 17 mensen besteld!

Natuurlijk was er een dessert: vier soorten taart: aardbeien, frambozen , een kerststronk met slagroom en een chocomousse biscuit.

Of er genoeg eten was? Dochterlief heeft voor drie personen meegenomen zodat ze de andere dag niet hoefde te koken en zelf hebben de jongens , hun vader en ik de dag erop nog genoeg gehad voor een middagmaal.

Maandag was letterlijk een dag om uit te rusten. De kleinkinderen en ik sliepen een gat in de dag. We aten pas in de namiddag warm en brachten de lege schalen en bakken terug naar de beenhouwer. Alles goed verlopen ? vroeg hij. Een dikke duim omhoog!!

De jongens zijn hier bij oma maar het is geen weer om buiten te lopen, sterke wind en regenbuien.
Spelletjestijd en  de kinderen maakten oma wegwijs in haar nieuwe gsm die ik van mijn drie kinderen samen heb gekregen. Het is serieus wennen. Met de oude gsm kon ik in feite enkel nog bellen in het binnenland . Het simkaartje werkte niet goed meer en af en toe viel alles uit.

pakjes.jpg

Ik heb het me zelf dit jaar gemakkelijk gemaakt met de cadeautjes: voor iedereen hetzelfde. De kenners zullen de dozen wel herkennen denk ik. In elk geval was iedereen enthousiast met dit cadeau (of ze deden alsof ,hahaha) behalve voor Sébastien ,die heeft een rode duivel outfit gekregen.

kerstfeest1.JPG

De verbouwde living. Iedereen zat comfortabel en er werd al eens van de ene stoel naar de andere verhuisd om te kunnen met iemand anders babbelen.

kerstfeest2.jpg

Het schatje van de dag was mijn achterkleinkind , Margaux, op de foto samen met Elsbeth. De twee gastkinderen die logeren bij de oudste zoon en Ingrid genoten van het feest. In Hongarije en Thailand kennen ze geen Kerstfeest. Al helemaal geen feest waarop aan elkaar cadeautjes worden gegeven. Mijn drie kinderen kreeg ik in een zotte bui ook eens samen op de foto en dan nog de kleinkinderen.

kerstfeest3.JPG

Geen voorgerecht , maar talloze hapjes koud en warm. Op de foto dim sums.

kerstfeest.jpg

De verschillende taarten en rechtsonder het kalkoengebraad met groenten(dan ontbreken er nog groenten).

En nu is het rustig genieten tot ik Kerstavond mijn voetjes onder tafel kan steken bij mijn vriendin van jaren ver in Waasmunster en als het weer het toelaat gaan we Kerstdag zeker wandelen in de bossen aldaar.

 

 

17:31 Gepost in Kerst | Commentaren (17) | Tags: kerst, kinderen, kleinkinderen |

Commentaren

Ach Magda, zo hartverwarmend, een heerlijk feest met allen tesamen, daar hou ik ook heel erg van. Door omstandigheden dit jaar kan de oudste zoon met familie er niet bij zijn, ik vind dit ontzettend jammer maar daar kan je niks aan doen. volgend jaar begin ik met Pasen te plannen zodat we met kerstmis weer allemaal samen zijn. het zag er allemaal pico bello uit, om duimen en vingers af te likken.

Gepost door: Mieke | 22-12-15

Reageren op dit commentaar

@Mieke , na al die jaren gaat het samenbrengen van de hele familie al heel wat gemakkelijker en daarenboven houdt iedereen ervan om elkaar regelmatig terug te zien en dat doet een moederhart héél goed.

Gepost door: magda | 23-12-15

Een prachtig familiefeest, waar later vast nog eens aan teruggedacht zal worden. :-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 22-12-15

Reageren op dit commentaar

@Mizzy dat deed me eraan denken om een paar collages te plaatsen van vroegere familie kerstfeesten!We denken dikwijls terug aan al de vorige Kerstfeesten ...

Gepost door: magda | 23-12-15

Een heel geslaagd feest, op alle gebied ;-)

Gepost door: bea | 23-12-15

Reageren op dit commentaar

@Bea, het was geslaagd en iedereen ging tevreden naar huis. Daarvoor doe je het hé

Gepost door: magda | 23-12-15

Wat heerlijk familie feest. Onder elkaar. Het was voor jullie gezellig feest gehad. Drukke bedoeling bij jullie. Jullie hebben eerder gevierd met de familie. Wij gaan gewoon de eerste kerstdag vieren. Ook met de familie. Dan komen bij ons eten. Leuke foto's is het geworden. Wij hebben ook veel cadeautjes gekocht. Uitzonderlijk veel deze reis. Ik heb je log genoten bij jullie.

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 23-12-15

Reageren op dit commentaar

Oja eten ziet heel mooi uit Magda.

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 23-12-15

@Ferry&Jacqueline ,wij komen al jaren het weekend vòòr Kerst samen om Kerst te vieren. Zo kunnen de kinderen naar hun respectievelike schoonfamilies gaan tijdens de Kerstdagen. Goed opgelost hé en iedereen tevreden.

Gepost door: magda | 23-12-15

wat een mooi familiefeest..Magda

het is en goed idee om dit vooraf te vieren, anders hebben sommigen te veel verplichtingen..

mooie kerstavond gewenst en op Kerstdag een leuke wandeling in de bossen gewenst

Gepost door: willy | 23-12-15

Reageren op dit commentaar

@Willy, als een mens wat flexibel is ,dan kan er niets mis gaan !Of we met Kerstavond of Kerstdag of een paar dagen ervoor samenkomen doet er niet toe .Het samenzijn is het belangrijkste. Ik wens jou ook mooie Kerstdagen toe ! Die boswandeling zal me echt goed doen ( nu maar hopen dat het niet regent)

Gepost door: magda | 23-12-15

prachtig feest
geniet van de rustige kerstdagen

Gepost door: fotorantje | 23-12-15

Reageren op dit commentaar

@Antje, ik vind het altijd heerlijk om na het familiefeest een paar rustige dagen te hebben.Zelfs de kleinkinderen genieten van het wat rustig aan doen...

Gepost door: magda | 23-12-15

Magda ,Zo een groot familie heb wij niet. wij zijn thuis met drie kinderen ,een oudere broer , en een jongere zus. Mijn broer heeft zelf drie kinderen en een kleinkind, ik heb twee kinderen en geen kleinkinderen, mijn zus heeft drie kinderen maar ook geen kleinkinderen. Verbouwingen zijn hier zeker niet van toepassing.

Gepost door: liliane | 25-12-15

Reageren op dit commentaar

@Liliane, een grote familie heb ik niet ,ik had maar één broer en die is overleden toen hij 56 jaar was. Ik heb wel drie kinderen en zes kleinkinderen .Dan kom je vlug aan een mooi getal hoor als ze allemaal met hun echtgenoot en vriend komen en dan nog twee gastkinderen die bij de zoon wonen voor een jaartje. Maar gezien ze allemaal de handen uit de mouwen steken ,valt het best mee. In mijn eentje zou ik het niet redden. En al wat teveel is aan eten wordt verdeeld en meegenomen of in de diepvries gestopt.

Gepost door: magda | 27-12-15

Het zag er een heel geslaagd feest uit zo met zijn allen samen!
De kleine Margaux is al een flink meisje hé.
Rust is nog niet voor nu, dat zal je pas hebben na Nieuwjaar en als de vakantie terug achter de rug is. Hier van hetzelfde.
Hier geen verbouwingen gedaan onze gelijkvloers is immers nog leeg en heel fijn om feestjes te houden ;-)

Gepost door: Emmy | 26-12-15

Reageren op dit commentaar

@Emmy, de grote drukte is voorbij , ik heb in de week wel de kleinkinderen voor een paar dagen. Maar ik moet niet meer zorgen voor eten voor een grote bende! Ik had Margauxtje al een tijdje niet gezien, sjonge wat veranderen die kleintjes toch vlug!

Gepost door: magda | 26-12-15

De commentaren zijn gesloten.