10-01-16

Mooi weekend

 

sluis.jpg

Gisteren waren dochterlief en ik samen op stap . Even de grens over met haar Mini. Niet zo'n goed idee, van die Mini bedoel ik, want toen we terugkeerden moest ik bijna dubbel tussen de boodschappen zitten. Het is altijd leuk om even over de grens de dagelijkse boodschappen te doen want daar vind je dikwijls dingen die wij niet in de winkel bij ons  vinden.
Deze keer wilde ik wat toespijs voor de boterham en kandij suiker want die is fijngemalen en bij ons zijn het brokken. Zeker wordt de vla niet vergeten. Ik heb er mee met appel en kaneel, met hopjessmaak en met citroensmaak. Jong belegen komijn kaas is ook mijn favoriet.
Het was erg kalm in Sluis en overal werden we vlug bediend. De winkeliers waren ontspannen en er kon hier en daar een praatje af. Ik heb het al anders geweten wanneer het stadje propvol toeristen zit.
We hebben elk onze winkels waar we al jaren naar toe  gaan, al verkopen ze dezelfde produkten, maar een keertje meegaan met de andere is leuk want elke winkel heeft wel andere prioriteiten.
Deze week hoorde ik op het nieuws dat je rekening met centen zal afgerond worden naar boven of naar onder toe. In Sluis doen ze dat al veel langer, geen haan die daar nog over kraait. Wat ze nu ook doorgevoerd hebben is dat je geen gratis plastiektasjes meer krijgt of je moet er voor betalen en het is niet minnetjes . Het is wennen maar we hadden ons voorzien van verschillende grote tassen van grootwarenhuizen. Bij ons komt dit aarzelend op gang en in veel winkels geven ze een tasje maar als je op de rekening kijkt hebben ze je toch iets aangerekend nl 0,01 cent.

verjaardag sebbie.jpg

Vandaag hebben we een laat verjaardagsfeestje gehad bij Sébastien thuis. Zijn neefje en nichtje met hun ouders waren er en natuurlijk de beide oma's. Een gezellige namiddag en op die manier vierde  de jarige tweemaal zijn verjaardag.

Commentaren

Sluis, ik kan niet zeggen hoeveel jaren het geleden is dat ik er nog kwam.
Af en toe passeren wij er wel nog eens, als wij met Vinyl naar zijn geboorteplek in Zeeland rijden.

Gepost door: pieterbie | 11-01-16

Reageren op dit commentaar

@Pieterbie, in het vervolg even afslaan ,je kunt overal héél gemakkelijk je auto kwijt( mits betaling natuurlijk) op de talrijke parkings aan de rand van Sluis. Van kindsbeen af reden we door Sluis naar de familie in Heille en Aardenburg. Zo kwamen we veel in Sluis en bleven we er komen na de aanleg van de ringbaan rond Sluis.Dochterlief heeft 10 jaar in een bank in Sluis gewerkt en deed er uiteraard ook haar boodschappen als ze over de middag vrij was. Toen al de Belgen buitengewipt werden met het ontstaan van Europa ,werkt ze nu in Knokke. Maar nog dikwijls doet ze haar boodschappen in Sluis. Nooit het weekend want dan is het er apedruk en liefst in de voormiddag of vlak na de middag. Dan zijn de toeristen er nog niet of ze zijn aan het eten ;-)

Gepost door: magda | 11-01-16

Ja van mij ook jaren geleden dat ik er nog was. Mmmm heerlijke taart Magda.
In het Kruidvat en Blokker moet je betalen voor hun plastic tassen. Ik gebruik meestal van die grote stevige veel herbruikbare tassen (met de merknaam er op), Delhaize heeft er soms echt mooie. Ja soms mis je wel die plastiek tasjes, maar bij de apotheek krijg je nog altijd een gratis zakje mee. Hou ik bij in mijn handtas speciaal voor onverwachte momenten.
Ook zoveel regen en zo koud daar bij U Magda? Echt rotweer hier.

Gepost door: greta | 11-01-16

Reageren op dit commentaar

@Greta, vroeger hadden we altijd een boodschappenmand mee en toen kregen we opeens overal plastiek of papieren zakken. Tja dan liet je die mand maar thuis hé! Ik herinner me nog dat er mensen waren die een stevig tas maakten van tapijtstof met lederen hengels aan!! En dan die echte rieten manden ook met lederen hengsels. Ja bij blokker en kruidvat zeggen ze het nog dat ze het tasje aanrekenen. In de viswinkel in Sluis krijg je altijd een groot witte plastiektas mee . Maar bij het nakijken van de rekening zag ik staan 0,01 voor het plastiek tasje. Daar zeggen ze niks maar ze doen het. Nu vis is ook delicaat en zo'n plastiek tas gebruik je enkel maar voor de aangekochte vis. De geur blijft erin steken hoe je die ook wast en spoelt.Misschien komt er een tijd dat we een frigobox moeten meenemen om de vis erin te leggen,hahaha!

Gepost door: magda | 11-01-16

Als dat geen gelukzakje is zomaar 2 keer je verjaardag kunnen en mogen vieren. Zo leuk en hij geniet er zichtbaar van. Sluis kan inderdaad ongelooflijk druk zijn Magda en het is dan vast eens heel aangenaam als je lekker kan flaneren en rustig boodschappen doen.

Gepost door: Mieke | 11-01-16

Reageren op dit commentaar

@Mieke, en of hij tevreden was. Nog een keertje taart voor zijn verjaardag en oma kon het niet laten om toch nog wat kleine cadeautjes mee te brengen. Dus nog een keertje uitpakplezier op de koop toe. Daarna spelen met zijn neefje en nichtje.

Gepost door: magda | 11-01-16

rustig in Sluis..Magda

dat zal allicht met de periode van het jaar te maken hebben..

en een koopjesperiode kennen ze bij mijn weten in Nederland niet

groeten

Gepost door: willy | 11-01-16

Reageren op dit commentaar

@Willy, geen koopjestijd in Sluis? Daar zeveren ze er niet over zoals in België met hun spertijden en zo meer. Er zijn solden van begin december tot eind januari en de zomersolden beginnen al in juni tot einde juli!!! Elk jaar is er een auto te winnen met de "lotjes" die je krijgt bij je aankopen in de wintersolden. In de week is het meestal druk tussen 15 uur en 17 uur. Nu is het erg rustig en dat is wel te wijten aan de lege portemonnee na de feesten.
Ik weet natuurlijk niet hoe het ver in Nederland aan toe gaat. Sluis is wel een echte uitzondering want de meeste winkels zijn er zeven op zeven dagen open. Zelfs in het nabije Aardenburg en Oostburg is dit niet zo.

Gepost door: magda | 11-01-16

Magda, je moet het ) uit de link weglaten, vandaar...

ik heb het inmiddels gecorrigeerd

Gepost door: willy | 12-01-16

Gemalen kandijsuiker? bedoel je bruine basterdsuiker? :-) Leuk dat sommige heel gewone dingen van hier als vla voor jullie speciaal zijn.. ik heb voor de fokkers van Axel ook weleens vla meegenomen.. die vonden dat ook zo lekker hehe.
Er is hier eigenlijk het hele jaar door opruiming, maar er is nog steeds ook wel een echte winter- en zomeropruiming in de kledingzaken.. dan moeten ze plaats maken voor de nieuwe collectie hè. In de grotere steden zijn de winkels steeds vaker ook op zondagmiddag open.. maar in de kleinere gemeenten en vooral dan die met een christelijk gemeentebestuur niet. Plaatsen die veel door toeristen bezocht worden zijn daarop wel een uitzondering natuurlijk.. daar is men van die inkomsten afhankelijk en kan er ineens veel..! ;-)
Bedragen worden hier inderdaad al heel lang afgerond op 5 ct.. er worden ook geen NL eurocenten en tweecentstukjes meer uitgegeven.. al heel lang niet. Heel weinig zaken (alleen de Aldi en de Lidl dacht ik) geven nog steeds wél centen terug, maar dat is echt een uitzondering. Dat van die plastic tasjes is inderdaad nog maar pas ingegaan.. vooral in het begin lastig als je er nog niet op rekent.. loop je met je pasgekochte T-shirts in je handen! Heb tegenwoordig altijd wel zo'n tot een klein bolletje opvouwbaar tasje bij me.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 11-01-16

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, hahaha ik heb vorige week ook met een paar pull's gekocht in Sluis in mijn armen gelopen. Gelukkig stond mijn auto maar een 50 m verder . Ik heb ook altijd een opgerold platiektasje bij me maar deze keer niet omdat ik van handtas had verwisseld. Mijn dochter en ik hebben afgesproken dat we een paar van die lichte plastiektasjes onderaan de handtas zullen leggen.Ik heb er altijd bij in de koffer vn de auto ,maar ja dan vergeet je die tassen van een warenhuis mee te nemen...

Neen neen ik bedoel echt kandij suiker van het merk Van Gilse.Die is fijn gemalen en bij ons is de kandij suiker echt in grote brokken. Niet gemakkelijk om in je kopje thee te doen. Basterd suiker ken ik hoor,witte, bleekbruine en donkerbruine. Als je echt lekker en fijn gebak wilt maken moet je basterdsuiker gebruiken!
Dat afronden naar boven en onder toe ,wordt hier niet consequent toegepast, wel door nederlandse ketens die bijhuizen hebben in Begië.

Gepost door: magda | 11-01-16

Wat leuk met je dochter op stap ging. Wezen boodschappen gedaan. Kandij suiker ken ik. Ik had vroeger wel eens gebruikt. Nu allang niet meer. Het was wel daar erg rustig bij sluis. Ik ga ook vaak dezelfde winkel om te kopen. Gisteren ging ik naar supermarkt het was daar ook heel erg rustig. Het lijkt wel dat mensen minder toe gaat. Of bestelde dan via internet? Ik zou het niet weten. Plastic zakken moet je overal betalen. Ik heb opgevouwen tasje bij me. Grote tas heb ik voor me zelf. Het is ook verwarrend. Sommige zaken doen het niet mee. Gewoon dan weer gratis. Meeste zaken doen het wel mee. Taarten ziet prachtig uit.Had weer verjaardag feestje. Het is ook weer voorbij.

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 13-01-16

Reageren op dit commentaar

@Ferry&jacqueline,ja januari is echt een maand met vele verjaardagen. En gezien het een maand is waarin de dagen nog kort zijn ,is dit wel leuk! En wat die tasjes betreft , het is het is gewoon wennen want héél lang geleden namen onze moeders en grootmoeders altijd zelf een boodschappentas mee! Dat moeten we nu ook maar weer doen!

Gepost door: magda | 13-01-16

De commentaren zijn gesloten.