20-01-16

Wandeling in het Zwin

 

Vandaag was het grijs en nat weer en er hing een lichte nevel. Het had 's nachts gevroren en het was glad op straat, maar de positieve temperatuur deed de gladde plekken vlug ontdooien. 
Geen weer om vandaag een wandeling te maken, en daarenboven was het vandaag bowling dag. Maar gisteren was het prachtig weer. Ik was in de keuken bezig met de inhoud van de kasten eens een goeie beurt te geven en alles weer piekfijn in orde te zetten. Wanneer Gerrit-Jan terug komt mag hij de houten wandbekleding en het plafond afwassen!  Als hij tenminste terugkomt!

Toen ik 's namiddags door het keukenraam keek en de zon zag , dacht ik "laat alles maar vallen, trek je jas aan en ga wandelen. Want na een paar uurtjes is de zon weg en valt de avond. Ik ruim de boel wel op en sla een dweiltje als ik terug thuiskom."( heb ik effectief nog gedaan)
Ik heb het me niet beklaagd. Ik reed naar Cadzand, parkeerde mijn auto aan de voet van de wandeldijk en begon aan een erg leuke wandeling.

't zwin.jpg

Vanop het uitkijkpunt zag ik de monding van het Zwin. Het was eb en er was maar een kleine watergeul die het Zwin instroomde. Toen ik verder wandelde zag ik dat het enorm laag tij was. 

't zwin1.jpg

Nu de begroeiing op zijn winters is zag ik heel goed al de vakantiehuisjes en de stacaravans. In de verte Cadzand-bad.

't zwin2.jpg

De stipjes in de verte ( op de eerste foto)waren wandelaars aan de Belgische kant van het Zwin. Door de lage waterstand konden ze gewoon wandelen tot in Cadzand. De donkere lijn op de bovenste foto daar was de zanddijk en bij laag tij is er nu een enorm strand ontstaan.
Zelf stond ik bij de tweede foto waar een tijd geleden een dijk was opgeworpen om eventuele olievervuiling van een gezonken schip voor Zeebrugge op te vangen. De zanddijk was weer afgevoerd maar nog niet helemaal op het vroegere niveau. Vlak ervòòr hebben zich allemaal kuilen gevormd.

't zwin3.jpg

Bij opkomend tij kan het water niet zomaar het Zwin invloeien en gebeurt dit in een wijde bocht. Op de eerste foto zie je de bocht( de plassen die je nu ziet bij laag tij) die het zeewater maakt . En het strand is zo immens ver dat ik me afvroeg of het zeewater bij vloed wel ver genoeg de Zwingeul kan instromen!

't zwin5.jpg

Op de bovenste foto zie je een groot gat in de duinenrij. Dit is veroorzaakt door de Sint Niklaas storm van een paar jaar geleden. Eigenlijk beangstigend ! Want wat zal er gebeuren wanneer er nog eens zo'n storm is? Op de foto zie je ook water waar er al ettelijke jaren nooit meer water was en er al duinvegetatie begon te groeien!

Op de tweede foto een berg bijeengebracht hout en takken. Op dat ogenblik kreeg ik gezelschap van een Nederlandse dame die vertelde dat een man woonachtig in de streek zich dagelijks bezighoudt met takken en wrakhout en wortels van struiken samen op een hoop te leggen. Zij toonde in de duinenrij een dergelijke hoop die vermengd was met zand dat bij stormweer rondvliegt en zich vastzet in die hopen . Tegen de duinenrij zag je hierdoor het ontstaan van een nieuw duin! Ik heb er geen foto van omdat we een geanimeerd gesprek voerden en samen verder wandelden.

't zwin4.jpg

Nelleke is haar naam, ze is fotografe en woonachtig op de Veluwe, maar een regelmatige bezoekster van Cadzand. Zij wilde een foto van mij maken  maar tot onze hilariteit bakte ze er niet veel van behalve de bovenste foto( ze was een smartphone niet gewoon). Ik stond er meer niet of maar half op ! Dan maar een selfie gemaakt van ons beiden. Ik ben dit ook nog niet gewoon dat merk je wel aan mijn blik.
Ik was veel te warm gekleed.  Muts en sjaal had ik niet nodig gehad maar ja dan doe je de muts niet meer af anders lijk je op een vogelverschrikker!
Een uurtje wandelen in het zonnetje en een groot stuk in aangenaam gezelschap. Dat heeft deugd gedaan.
Toen we elk in onze auto stapten( die toevallig naast elkaar stonden) zwaaiden we elkaar uit  met de hoop  elkaar nog eens terug te zien op wandel in het Zwin! Het ging allemaal te vlug om eventueel een mail adres door te geven. Nelleke ik bewaar deze foto tot wanneer ik je nog eens tegenkom op wandel in Cadzand!!

18:59 Gepost in wandelen | Commentaren (20) | Tags: zwin, wandelen, nelleke |

Commentaren

Goeie avond Magda, het is al een tijdje geleden, maar ook vooral dank voor je bezoeken zoals gewoonlijk aan de blog. Uiteraard zijn andere mediums gemakkelijker om berichten te sturen naar elkaar, maar wij houden het nog altijd op onze blog. Je bericht is tevens goed ontvangen hoor, zelfs meerdere malen
Hopelijk gaat alles goed met jullie en de familie. Ik ben hier op de dienst wat uitdovend, na al die hervormingen is er heel wat veranderd. Ze gingen verleden jaar al eens kijken naar mijn einde loopbaan, nu februari 41 jaar dienst en we naderen de 59 lentes dit jaar....dus " tis tied dat het ut is...." Maar we zijn natuurlijk nog altijd op alle vlakken bezig en zeker als natuurgids/zeeanimator. Voor mij nu het van het, om zeeklassen en anderen te begeleiden te Nieuwpoort, Koksijde en Middelkerke.
We blijven ons verder scholen met allerlei cursussen te volgen in de branche. Tot hoors of ziens. Luc de pompier

Gepost door: Luc | 20-01-16

Reageren op dit commentaar

@Luc ,die dag had ik overal problemen met reageren en sommige bloggers hebben mijn reactie meerder malen kunnen lezen ,hahaha!
Ik kreeg al een hele tijd geen reactie gepost bij jou en nu blijkt het ineens in meervoud toch toe te komen. Ik probeer het seffens nog eens, :-)

Ooh , ik zie dat je na je pensionering nog veel plannen hebt ,en in een zwart gat vallen zal je zeker niet !! Je hebt een hobby gevonden die je helemaal zal opslorpen!

Gepost door: magda | 21-01-16

en of je gelijk had om er op uit de trekken...

die talrijke vakantiehuizen, hebben Cadzand wel veranderd... en niet ten goede..

de macht van de immobiliën denk ik dan...

ik vroeg me al een tijdje af wat er me die dijk gebeurd was

en je vijfde foto, vind ik een echte topper

prettige avond

Gepost door: willy | 20-01-16

Reageren op dit commentaar

@Willy, Cadzand is een tweede Zoute aan het worden en dat wordt door veel mensen in de streek niet in dank afgenomen evenmin de werken aan een jachthaven !Het typische karakter van Cadzand verdwijnt hierdoor. Je mag het wel zeggen :de macht van de immobiliën
Het si al de tweede maal dat er een zanddijk werd aangelegd :de eerste keer opdat het zeewater in het Zwin (Belgische kant zou lopen ) en nu voor die olievervuiling. Elke keer verandert dit de Zwingeul zelf en zeker niet ten goed. Die Nederlandse mevrouw bevestigde dit ook. De werken aan de uitbouw van de Zeebrugse haven speelt hier ook wel een rol.

Gepost door: magda | 21-01-16

Dat moet ik nog leren: stoppen met wat ik bezig ben om eerst iets leuks te doen en daarna afwerken waar ik stopte.
Ferme wandeling deed je en leuk om toevallig met iemand aan de praat te raken.

Gepost door: bea | 20-01-16

Reageren op dit commentaar

@Bea , ik had al een paar keer het plan om een winterwandeling te doen wanneer de zon scheen laten afhangen van mijn bezigheden in huis. En telkens was de zon verdwenen en was het te koud of regende het om nog te starten. Deze keer heb ik letterlijk sop en bezem en spons... laten liggen. Ik heb het me niet beklaagd. Ik keerde terug met een heleboel nieuwe energie ; :-)

Gepost door: magda | 21-01-16

mooie wandeling
eerst wandelen, de rest komt later :-)
dat vind ik toch haha, zeker als het droog is

Gepost door: fotorantje | 20-01-16

Reageren op dit commentaar

@Antje ,zo zie ik het ook ,of tenminste probeer ik toch te doen. Je moet tijdens de wintermaanden zoveel als mogelijk zonne energie opdoen als de zon er is tenminste! Na zo'n wandeling voel je je precies als herboren.

Gepost door: magda | 21-01-16

Een mooie, deugddoende strandwandeling in de winterzon, Magda. En zo komen wij ook heel wat interessants te weten over de kuststrook van Cadzand. Je had er bovendien nog een leuke ontmoeting. Zulke onverwachte kennismakingen zijn vaak erg aangenaam.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 20-01-16

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, ik ben nogal nieuwsgierig van aard en weet graag wat ik zie. Nelleke vertelde nog een hoop dingen die ikzelf niet eens wist. Haar ontmoeten was al leuk en zeker als het ook nog eens iemand is die graag een babbeltje slaat.

Gepost door: magda | 21-01-16

Groot gelijk om het werk even te laten liggen en voor een wandeling te kiezen en dan nog aangenaam gezelschap tegen te komen
Dank je ook voor je uilleg bij je foto's

Gepost door: Merel | 20-01-16

Reageren op dit commentaar

@Merel, die wandeling heeft ontzettend deugd gedaan. Zonnig en helemaal geen wind . Dat heb je als er aflandige wind is en blijkbaar was het die dag zo. Je kon gerust zonder dikke kleren daar wandelen. Maar ja die doe je niet uit hé , uit schrik het toch koud te krijgen en een verkoudheid op te doen. Tenslotte is de temperatuur deze dagen toch aan de lage kant.

Gepost door: magda | 21-01-16

Amai, wat heb jij mooie foto's van de omgeving gemaakt!
Poetsen en schilderen, enz...
Ik moet dringend tijd maken, inplannen, 't is erg...
Misschien wil jij eens langs komen?
Grapje, hoor.

Gepost door: pieterbie | 21-01-16

Reageren op dit commentaar

Pieterbie, dat is een mooi compliment van een goeie fotograaf. Het waren foto's met de nieuwe smartphone en ik blijk er nu toch al een beetje beter mee over de weg te kunnen. (Toch gemakkelijker met de grote camera ).
Ik wil wel komen helpen dirigeren hoe je moet kuisen...! Het grote werk laat ik aan Gerrit-Jan over, hahaha!

Gepost door: magda | 21-01-16

Ziet er inderdaad leuk gezelschap uit. Als ik Nelleke ooit tegenkom in het Zwin, dan laat ik het weten.
Blij om via mijn nieuwe blog hier nog eens te komen neuzen.

Gepost door: Gidsjoris | 21-01-16

Reageren op dit commentaar

@ach Gidsjoris, je bent er weer, ik zal eens komen kijken wat jij allemaal te vertellen hebt !

Gepost door: magda | 21-01-16

Als ik zo dicht bij het strand woonde als jij, deed ik helemaal niks meer in het huishouden..! hahahaha! Heel mooie foto's hoor!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 21-01-16

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, moest de poetshulp regelmatiger komen dan was het van dat,hahaha!

Gepost door: magda | 23-01-16

Fantastisch Magda, die toevallige ontmoetingen, die kunnen soms zo intens zijn. Ik ben ervan overtuigd dat je Nelleke zeker nog zal terugzien op één van jouw wandelingen.

Gepost door: Mieke | 22-01-16

Reageren op dit commentaar

@Mieke, zo'n onverwachte ontmoetingen zijn soms echt intens omdat je zoveel wilt vertellen en als je voelt dat het klikt verlaat je elkaar met een zekere spijt. Wie weet zie ik haar inderdaad nog eens terug gezien ze al 12 jaar regelmatig naar Retranchement komt!

Gepost door: magda | 23-01-16

De commentaren zijn gesloten.