26-01-16

Oude kerst- en nieuwjaarskaarten

oude kaarten.jpg

Toen de oudste zoon  in december  kwam op het Kerstfeest bracht hij een hele stapel oude kaarten mee die hij nog gevonden had in een grote ijzeren fotodoos van mijn moeder. Veel van die kaarten waren aan mij gericht en ook nog een deel aan mij en opa. Hoe die daar terecht zijn gekomen weet ik niet. Maar Luc veronderstelde dat ik die wel graag zou terug willen. Er staken ook kaarten tussen met een brief bij van vrienden en goede kennissen.Kaarten en brieven die zeker 50 jaar oud zijn.

Nu ik twee fotoalbums had gekocht vorige week  kon ik niet alleen de huidige Kerst-en Nieuwjaarskaarten inplakken maar ook die oude kaarten. Een mooi werkje nu ik tengevolge van die uitstap naar Brugge( in de regen)snipverkouden ben. Ik heb zelfs een dokter moeten opzoeken want ik hoest me te pletter...

kaarten.jpg

De kaart links dateert van 1964 en is gericht aan mijn vader en moeder van moeders zuster op dat ogenblik wonende in Toronto. Een lange brief is er geschreven op het dunne papier. In die jaren werden er ook veel kleine kaartjes gestuurd zoals op de foto rechts. Moest je tegenwoordig dit formaat sturen dan moet je extra postzegels plakken. Op de collage hieronder nog zo'n klein kaartje.

kaarten1.jpg

Ook zelfgemaakte kaartjes zoals die van Zr Marion ,een kloosterlinge die een paar jaar met mij heeft gecorrespondeerd. Ik heb nooit geweten hoe ze aan mijn adres is geraakt. Zij wilde van gedachten wisselen met een jong meisje. En ik moet bekennen dat ik dikwijls felle discussies met haar heb gevoerd over godsdienst, geloof en politiek. Zij werd na enkele jaren teruggeroepen naar het klooster en mocht niet meer met de buitenwereld communiceren.  Ik miste haar brieven en had haar graag eens in werkelijkheid ontmoet. Zij heeft me wel een foto van haar gestuurd waarop ze stond in witte bloes en blauwe rok.

Het is een album geworden met veel mooie herinneringen aan mensen die al lang overleden zijn , aan vrienden die ik uit het oog verloren heb. Alleen het kaartje en hun handschrift zijn gebleven...

 

Commentaren

Magda, het leven is een aaneenschakelingen van herinneringen, en momenten om te koesteren.

Gepost door: liliane | 26-01-16

Reageren op dit commentaar

@Liliane , als je dit allemaal terugziet ga je met je gedachten terug naar die tijd en beleef je alles opnieuw. Soms vraag je je af of je de juiste beslissingen hebt genomen ...

Gepost door: magda | 26-01-16

super, wat een leuke herinneringen!

Gepost door: pieterbie | 27-01-16

Reageren op dit commentaar

@Pieterbie, soms heb ik het verlangen om die tijd nog eens te kunnen beleven. Ik zou het veel bewuster doen dan toen... Hebben we dat niet allemaal? We zouden dit anders gedaan hebben en we zouden ...

Gepost door: magda | 27-01-16

mooie herinneringen Magda...

dergelijke zaken zijn wat mij betreft verloren gegaan..

hetzelfde geldt voor foto's uit mijn "jonge tijd"

jammer..

beterschap gewenst

Gepost door: willy | 27-01-16

Reageren op dit commentaar

@Willy, wat vind ik dit jammer voor jou. Het is altijd leuk om foto's of brieven van vroeger nog eens te kunnen bekijken of lezen.

Gepost door: magda | 28-01-16

Zo prachtig Magda, die oude kaarten heb ik jammer genoeg niet meer. Ze waren zo prachtig in alle formaten, in alle soorten papier, sommigen met gekartelde rand. Fantastisch dat je die bijhoudt.
Een klein neveneffect van jouw uitstapje naar Brugge, hoop dat je er niks aan overhoudt zoals vorig jaar. Beterschap gewenst hoor.

Gepost door: Mieke | 27-01-16

Reageren op dit commentaar

@Mieke, Het was echt ontroerend om brieven van 50 jaar geleden te lezen van mensen die allang overleden zijn . En dan die lieve briefjes van pennevrienden.Je vraagt je af wat er met hen is geworden.En die kaarten in zo'n fijn papier dat je je afvraagt hoe konden ze daar nu nog deftig op schrijven en die met gekartelde randjes. Ik weet dat die albums niet verloren zullen gaan omdat de oudste zoon zich enorm interesseert in alles wat in de familie is gebeurd .

Gepost door: magda | 28-01-16

Wat mooi op'naar terug te kijken ... De warmte van kerstwensen in een album

Gepost door: Merel | 27-01-16

Reageren op dit commentaar

@Merel, zo'n album haalt veel herinneringen boven!

Gepost door: magda | 28-01-16

Inplakken geeft een mooi geheel, maar als je die kaartjes nog eens in wilt scannen of zo vervloek je die lijm..! De beschadigingen aan de oude zwartwit foto's die uit m'n moeders albums zijn gehaald doen me zowat écht pijn..! Hoop dat je echte fotolijm gebruikt hebt (ook bij de Hema te koop).. die laat zó los.
Er worden hier nog vaak genoeg van die hele kleine kaartjes verstuurd met kerst.. mag eigenlijk niet,maar het komt wonderlijk genoeg toch aan. :-)
Groetjess!

Gepost door: mizzD | 27-01-16

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ik ben een vooruitziende vrouw , hahaha, en die kaartjes zijn echt wel zo ingeplakt dat je ze gemakkelijk loskrijgt. Na een tweetal dozijn albums ben ik dit al gewoon hoor!!! Hier kun je je best niet meer wagen aan die kleine kaartjes en ook niet aan het vierkante model die ze in nederland veel verkopen, gegarandeerd moet je extra port betalen!

Gepost door: magda | 28-01-16

Mooi om door die herinneringen te 'dwalen'. Laatst vond ik bij mijn ouders thuis nog een schoendoos met mijn Eerste & Plechtige Communiekaarten terug. Grappig wat je allemaal leest na zoveel jaren...

Gepost door: lucretia | 28-01-16

Reageren op dit commentaar

@Lucretia , dingen die je allang vergeten was ,komen weer in je herinnering terug als je die kaarten en brieven herleest. Zelfs een geboorte kaartje van de tweede zoon in het frans om naar de familie van opa te sturen! Ik wist niet eens dat ik die nog had. Alleen jammer dat ik geen enkel geboortekaartje terugvind van de oudste zoon. Het waren zelfgemaakte kaartjes en wellicht had ik er geen meer over . Onlangs vroeg de zoon ernaar. Spijtig ,spijtig!

Gepost door: magda | 28-01-16

Om uw aandacht
Meer aandacht voor uw problemen financiers.Enfin relief
Ik slaagde erin om een lening van € 20, 000 krijgen via het forum, die me in contact gebracht met een persoon die in staat zijn om mezelf te bevredigen in een korte tijd was.
Als je ook teleurgesteld waren of dat u behoefte heeft aan krediet, lening of u bent niet toegestaan Banking, neem dan contact op GROUP SANSONETTI niet echt erkend particuliere kredietverstrekkers het veld.
Ps: Neem contact op met hem nu als je geïnteresseerd bent tevreden te zijn en terug te komen om te getuigen zijn.
Contact: Contact@sansonettigroup.com
Yours.

Gepost door: Nathalie | 05-02-16

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.