30-01-16

Een kort verhaal

regen.jpg

Het druppelde, het miezerde, het regende , het goot water.
Alle paadjes werden nat, het gras werd zompig,
en het tuinhuis werd een badhuis...
Toen kwam de zon heel even vanachter de wolken grijnzen,
de wolken verborgen haar en het werd donker.
Nu regent het niet meer...

 

 

18:53 Gepost in het weer | Commentaren (22) | Tags: weer, regen |

29-01-16

Herinneringen

menukaart.jpg

Ik ben aan huis gekluisterd door die ferme verkoudheid en het is in feite ook geen weer  om buiten te lopen al spreken de weermannen en -vrouwen hallelujah over het te zachte weer voor de tijd van het jaar. Het is buiten grijs, er is veel wind en het miezert! Maar wat de temperatuur betreft hebben ze gelijk. De thermometer aan de achterdeur wijst 10 ° aan. Pus 10 wel te verstaan. Het voelt helemaal niet zo aan. Ik zal wel kouwelijk zijn zeker!

Voor mij de ideale gelegenheid om eens orde te scheppen in tal van papieren, foto's en ander gerief die allemaal in meerdere dozen zijn gegooid om ooit eens als ik veel tijd en goesting had te sorteren.
Wel vandaag was zo'n dag.
De helft van de tijd was ik verzonken in het bekijken van oude foto's, die indertijd niet in een album zijn geraakt. Ofwel zijn het dubbele foto's, ofwel vond opa ze niet mooi genoeg om in te plakken (hij hield zich vroeger tijdens de wintermaanden dikwijls bezig met prachtige fotoboeken aan te leggen( toen was er nog geen sprake om die via internet te bestellen). Ook foto's van waterschade door gesprongen leidingen, veranderingen in het huis zoals tapijt buiten en parket erin, vernieuwen van de trap, schilderwerken binnen en buiten... Ik denk dat ik die eens in een fotomapje zal steken. Veel van die foto's zijn gemaakt voor de verzekering. Ik vond zelfs nog mijn schoolabonnement Knokke-Kortrijk terug voor de trein , dd 1963 ! Hoe is dat in die doos verzeild geraakt! En een oproepingsbrief van opa om te gaan kiezen dd 1987 en 1988 ! Ik zal maar eens verder kijken wat er nog allemaal naar boven komt.

Er zaten ook grappige dingen tussen zoals de menukaart hierboven. Toen er herhaaldelijk op het nieuws en in de kranten verteld en geschreven werd dat we een crisistijdperk tegemoet gingen,  bedacht de oudste zoon voor het jaarlijks Kerstfeest deze grappige menukaart.

Op de afbeelding toont het klein maar het was een lang papieren lint met bovenaan een roze strik ( die verdwenen is ondertussen). Dat werd op elk bord gelegd. Die roze strik was om het crisismenu op te vrolijken ,hihi!

Ik maakte toen inderdaad soep zonder ballen en het voorgerecht was een samenraapsel van fijn gesneden groenten met ik weet niet meer wat erbij( toch wel lekker), een kalkoen zonder opsmuk als hoofdgerecht, en als dessert moet het ijs met vruchtensla en slagroom geweest zijn. Die dag hebben we heel wat afgelachen want het was crisis en dit kon niet en dat kon niet. Crisis was het woord van die dag. Eerlijk het deed me wat als ik dit lange papieren lint in één van die opbergdozen terugvond.

update. Toen ik verder keek in die dozen heb ik een roze zijden lint gevonden waarop het menu voor de huwelijksmaaltijd van dochterlief was gedrukt .  Dit roze lint was rond een servet gestrikt en gaf een kleurige toets aan de gedekte tafels. Jammer dat een digitaal fototoestel toen een uitzondering was.  Ik heb  hier alleen het stukje met de bedrukte tekst gescand.

herinneringen,foto's

19:51 Gepost in herinneringen | Commentaren (16) | Tags: herinneringen, foto's |

28-01-16

Pannenkoeken

pannenkoeken.jpg

Even uit circulatie geweest. Ik was snipverkouden geworden na het dagje wandelen in de regen in Brugge vorige vrijdag.
Ik lette er aanvankelijk niet op dat ik de andere dag zo kouwelijk was. Maar de zondag had ik prijs. Ik stond op met een ferme hoest maar voelde me niet echt ziek. Ik dacht een dagje rust zal me deugd doen. Deugd deed het wel maar daarmee was ik nog niet van mijn hoest verlost en had er daardoor  ook een slapeloze nacht op zitten.
Ach met hoestsiroop en de  tabletjes voor mijn sinussen zou het wel beteren. Zolang ik rustig beef zitten ging het nogal.
De dinsdag besloot ik toch maar naar de dokter te gaan want het leek niet over te gaan integendeel , en ik begon me "mottig" te voelen. De dokter gaf me een driedaagse antibioticakuur en...huisarrest! Zware verkoudheid.

Maar die drie pillen hielpen  wel om me een goeie nachtrust te geven. Voor de rest kan ik niet zeggen dat ik me genezen voel, de hoestbuien zijn wel niet meer zo zwaar...
Toen ik bij de apotheker om die pillen ging zei ze al lachend " aha je dacht er dit jaar aan te ontsnappen hé!"
Ze wist dat ik de laatste jaren tijdens de eindejaarsperiode telkens in de lappenmand beland was. "Maar de feestperiode is nu toch al een tijdje achter de rug", grapte ik terug.
Ja nu wat voorzichtig zijn en de mistige en regenachtige weerstoestanden wat mijden.
Het ergste vond ik dat ik woensdag een nieuwjaarsconcert in het Casino van Oostende aan mijn neus zag voorbijgaan. Wij( de senioren) gingen er een dagje van maken. Het mocht niet zijn .

Ik was nu niet zo ziek dat ik niks kon doen. Ik heb kerst en nieuwjaarskaarten ingeplakt en de stapel met de oude kaarten en brieven eveneens in een album gestoken.
Als afwisseling heb ik gisteren een hoop pannenkoeken gebakken voor de zoon die 's middags langskwam en nog een  heleboel voor de dochter die na haar werk kwam  om te zien of ze boodschappen moest doen voor me.

En vandaag de laatste donderdag van de maand, kwamen de twee vriendinnen op de koffie bij mij. Op stap gaan zoals we gepland hadden zat er echt niet in en zeker niet toen ik hoorde dat eentje de week ervoor ook zo ziek was geweest met zware hoestbuien.

Op 1 januari was ze jarig en dit hebben we vandaag gevierd. Ik had een fotoalbum besteld met foto's over onze maandelijkse bijeenkomsten van de afgelopen 2 1/2 jaar. Maar gezien de andere vriendin in maart jarig is had ik voor haar ook dit album besteld.

En vòòr ze deze middag langskwamen heb ik nog eens een stapel pannenkoeken gebakken en hebben we geklonken met een glaasje champagne op de verjaardag ( te laat ) van de ene vriendin en de verjaardag van de andere vriendin( te vroeg).

 

maandelijkse uitstapjes1.jpg

 

26-01-16

Oude kerst- en nieuwjaarskaarten

oude kaarten.jpg

Toen de oudste zoon  in december  kwam op het Kerstfeest bracht hij een hele stapel oude kaarten mee die hij nog gevonden had in een grote ijzeren fotodoos van mijn moeder. Veel van die kaarten waren aan mij gericht en ook nog een deel aan mij en opa. Hoe die daar terecht zijn gekomen weet ik niet. Maar Luc veronderstelde dat ik die wel graag zou terug willen. Er staken ook kaarten tussen met een brief bij van vrienden en goede kennissen.Kaarten en brieven die zeker 50 jaar oud zijn.

Nu ik twee fotoalbums had gekocht vorige week  kon ik niet alleen de huidige Kerst-en Nieuwjaarskaarten inplakken maar ook die oude kaarten. Een mooi werkje nu ik tengevolge van die uitstap naar Brugge( in de regen)snipverkouden ben. Ik heb zelfs een dokter moeten opzoeken want ik hoest me te pletter...

kaarten.jpg

De kaart links dateert van 1964 en is gericht aan mijn vader en moeder van moeders zuster op dat ogenblik wonende in Toronto. Een lange brief is er geschreven op het dunne papier. In die jaren werden er ook veel kleine kaartjes gestuurd zoals op de foto rechts. Moest je tegenwoordig dit formaat sturen dan moet je extra postzegels plakken. Op de collage hieronder nog zo'n klein kaartje.

kaarten1.jpg

Ook zelfgemaakte kaartjes zoals die van Zr Marion ,een kloosterlinge die een paar jaar met mij heeft gecorrespondeerd. Ik heb nooit geweten hoe ze aan mijn adres is geraakt. Zij wilde van gedachten wisselen met een jong meisje. En ik moet bekennen dat ik dikwijls felle discussies met haar heb gevoerd over godsdienst, geloof en politiek. Zij werd na enkele jaren teruggeroepen naar het klooster en mocht niet meer met de buitenwereld communiceren.  Ik miste haar brieven en had haar graag eens in werkelijkheid ontmoet. Zij heeft me wel een foto van haar gestuurd waarop ze stond in witte bloes en blauwe rok.

Het is een album geworden met veel mooie herinneringen aan mensen die al lang overleden zijn , aan vrienden die ik uit het oog verloren heb. Alleen het kaartje en hun handschrift zijn gebleven...

 

25-01-16

Werken in de hele wijk.

werken.jpg

werken1.jpg

Er zijn al een paar weken werken bezig in de wijk. Wat er precies gebeurt lijkt niemand goed te weten , maar het is onder andere iets met kabels. In de voorbije jaren ( en ik woon hier ruim 40 jaar)zijn de trottoirs al meerdere keren vlak na elkaar opengelegd. Blijkbaar is er nu toch enige coördinatie. Ik heb het geweten dat de trottoirs  in een korte tijdspanne tot drie keer toe werden opengegooid voor verschillende werken. Een buurvrouwtje van de straat achter mij zat er bij te wenen , want telkens moest ze haar auto een heel eind verder parkeren en werden er zelfs geen platen gelegd om haar woning te bereiken. Ze moest maar over de gegraven geul springen!! Deze keer wel, maar auto's moeten weer een straat verder geparkeerd worden. Overal staan er borden met " werken" , "verboden richting" of "verboden af te slaan". Borden die in feite geen enkele zin hebben want ze werken er niet , zoals je ziet waar de werfauto's staan. Niemand stoort er zich aan want anders kun je niet tot aan je woning. Moesten ze nu eens éénrichting verkeer tonen dan zou je dat aanvaarden. Och eenmaal 17 uur ligt alles stil en rijdt iedereen zoals gewoonte door al die straten waar ze verbodsborden hebben neer geplant.

Ik heb niets tegen die werken , want het zal ons op een of andere manier ten goede komen, maar ik heb wel iets tegen die mannen die er een duivels genoegen in lijken te scheppen om bij dag en dauw ijzeren platen te laten vallen of andere vreselijke geluiden zodat je bijna uit je bed valt van het verschieten. De eerste keer dacht ik dat er ergens een bom was ontploft. Je hebt beslist geen wekker nodig  tegenwoordig en meestal is het nog donker als ze al beginnen! Het is zoiets van "ik wakker, iedereen wakker" Bah, en ik ben al geen matinaal mens. Ik heb dan sloten koffie nodig om mijn ontplofte zenuwen weer rustig te laten worden ;-) Eén ding weet ik zeker, aan die werken komt er een einde en dan is het hier weer totale rust.

17:52 Gepost in knokke, werken | Commentaren (12) | Tags: straat, werken, knokke |

23-01-16

Brugge in de regen

Ik had afgesproken met een vroegere schoolvriendin om vrijdag( gisteren) in Brugge te shoppen. Je weet dat ik ik op zoek was naar fotoalbums( gevonden in de Hema) en nog een cadeautje voor een binnenkort jarige. Daar kan ik echt niets over kwijt want ze komt hier ook lezen. Dus reed ik naar de schoolvriendin en parkeerde bij haar mijn auto. Haar tuinman was daar toevallig en we moesten de bus niet nemen naar het centrum, hij zou ons wel voeren omdat hij toch in het centrum zijn. Halverwege de Katelijnestraat zette hij ons af.

Op de eerste foto zie je hoe rustig het in de Katelijnestraat was ter hoogte van de OLVr kerk. Anders lopen daar drommen toeristen. Er was regen voorspeld die dag maar toen was het nog droog! De regen kwam later...

brugge5.jpg

In die straat loop je langs veel etalages met allemaal lekkere dingen en het was bijna middag en we kregen honger en dan kijk je nog eens zo graag naar dergelijke winkels. Maar we lieten ons niet verleiden...

brugge.jpg

brugge1.jpg

brugge2.jpg

brugge3.jpg

Eenmaal we onze boerekool binnen hadden keken we naar andere zaken in de etalages,hahaha!

brugge4.jpg

Sommige handelaars verkeerden nog in kerststemming.

brugge6.jpg

En de kerstwinkels zagen er in het grijze weer aantrekkelijk uit.

brugge11.jpg

Toen we  op de Markt kwamen was het flink beginnen regenen. We waren goed gekleed en koud was het niet echt. Weinig volk , het positieve aan die regen was dan weer dat je goed de gevels rondom de markt kon zien. De koetsier zag jammer genoeg geen klanten afkomen.

brugge7.jpg

brugge8.jpg

We wandelden over de verlaten Burg en door het Blind Ezelstraatje.

brugge9.jpg

De andere kant van de Blinde Ezelstraat kun je bijna nooit zonder toeristen zien. Mooi hé.

brugge10.jpg

De regen was nu toch te fel om er nog langer in rond te lopen. Over de Vismarkt loodste mijn vriendin me mee naar een gezellig bruin café.

 

Brugge12.jpg

De boerekool was ondertussen al gezakt en we hadden zin in een snoepertje bij de koffie. Maar dat hadden ze niet en ik zei al lachend tegen de vriendelijke ober dat we onze eigen koekjes dan maar zouden opeten." Doe gerust, wij leveren de drank en eet jij maar je eigen snoepjes". Dat deden we ook, lekkere koekjes van uit de Hema , "Roomboter boggetjes " typisch Amsterdams koekje met stukjes butterscotch" staat er op het pakje. We zijn er hier allemaal dol op en vriendin vond ze ook zo lekker.

brugge13.jpg

We bleven daar gezellig een uurtje babbelen en er kwam hoe langer hoe meer volk binnen. Het regenweer is dan weer voor iemand goed! Toen we zagen dat de regenbui bijna over was stapten we op en konden we terug naar de Markt wandelen . Want daar zouden we met de bus naar de woning van vriendin te rijden. Mijn auto stond daar immers.
Op de Rozenhoedkaai hingen er nog grote bollen in een boom. Ze brandden nog niet  want het was nog niet duister genoeg. Misschien werden ze helemaal niet meer aangestoken.

brugge14.jpg

We kwamen nog heel wat kantwinkels tegen .

brugge15.jpg

Eenmaal op de markt schuilden we in de ingang van het Historium( klik). Een pop in een decor van een middeleeuws Brugge ,nodigt je voortdurend uit om het Historium te bezoeken .

  brugge16.jpg

En het regende en bleef maar regenen. Ik was blij dat ik zonder problemen thuis geraakte. Zo kalm dat het in de stad was ,zo druk was het op de weg.
De regen kon ons in feite niet zoveel deren, we konden honderduit met elkaar babbelen en ondertussen heb ik gevonden wat ik wilde vinden!

brugge17.jpg

 

18:46 Gepost in op stap, vrienden | Commentaren (18) | Tags: brugge, wandelen, vriendin |

22-01-16

Winterkost

boerekool.jpg

Vandaag gevonden wat ik zocht:
Fotoalbums om mijn kerst en nieuwjaarskaarten in op te bergen (in de Hema  in Brugge).
Ook nog stamppot van boerekool en worst gegeten met in het midden een kuiltje vol jus .  Perfect en lekker!!

23:43 Gepost in op stap, vrienden | Commentaren (14) | Tags: brugge, fotoalbums, boerekool |