21-02-16

tuinwerken lang geleden.

 

tuinwerken.jpg

Nu de pc weer op volle kracht kan werken toon ik een gescande foto van tuinwerken. Natuurlijk is deze foto niet recent maar van jaren terug.
Tijdens een herfstweekend trommelde ik de kinderen bijeen en op één dag tijd harkten we alle bladeren die er van de bomen waren gevallen op een hoop . Toen stond de tuin nog vol met bomen zoals abelen, berken, esdoorns, sparren, treurwilgen, fruitbomen...eigenlijk veel te veel bomen voor onze tuin. Maar het was zo leuk voor de kinderen die in de bomen klauterden, er kampen in maakten... We gooiden de bladeren in de bloemenborders zodat de planten en bollen een dekentje hadden voor de wintermaanden. In het voorjaar werden de half vergane bladeren ondergespit. Het was een manier om de zware poldergrond geleidelijk aan ook lichter te maken. Toen we bouwden hadden we het geld niet om grond af te voeren en andere lichtere grond in te voeren. In de jaren 60 was dit ook niet gebruikelijk, alleen een laagje lichte grond werd erover gestrooid vooraleer het gras in te zaaien zodat die beter kon kiemen. Toen het later wèl werd gedaan hebben we dikwijls gemerkt dat in droge periodes ons gras langer groen bleef dan bij buurtje bijvoorbeeld. En dat was echt niet omdat we overdadig sproeiden.

De foto werd door de kinderen genomen en ik kan jullie verzekeren dat er bij dergelijke werken lol werd gemaakt zoals gooien met bladeren naar elkaar, op de hoop bladeren springen vooraleer die in de kruiwagen belandden, gegild als de wind de bladeren weer uiteen waaide en we weer opnieuw konden beginnen.
De drie kinderen hebben altijd geholpen in de tuin, want opa was altijd gaan werken ook in het weekend en 's avonds had hij geen zin meer in tuinwerken!  Wanneer ze er oud genoeg voor waren reden zij in mijn plaats het gras af, hielpen met snoeien van planten en struiken, met zaaien en planten van bloemen en nieuwe struiken, met omspitten in de bloemenborders. Ook in de grote groentetuin die ik jaren heb gehad op een 100tal meter verder in de straat hebben ze altijd geholpen.
Nu is het de volgende generatie die oma in de tuin helpt...

bomen.jpeg

Deze foto dateert van 1982 .

De nog jonge bomen zijn gesnoeid en de jongens knipten de takken in kleinere stukken en maakten er bundels van . Toen kwam er nog regelmatig van de gemeente een ophaaldienst voor klein hout en tuinafval. Gratis!

 

Commentaren

Mijn jongste zoon rijdt over het algemeen het gras af. Na eer herscaping van ons tuintje hebben wij alle bomen en struiken uit gehaald. Hoofdzakelijk gras, nu.
OT: je hebt gelijk dat het versieren van zo'n klein fluitje in houtsnijwerk de moeite moet zijn, ik zou het niet kunnen.
Merci voor je bezoekjes en je observaties.

Gepost door: pieterbie | 21-02-16

Reageren op dit commentaar

@Pieterbie, ondertussen zijn de meeste bomen uit de tuin verdwenen. Ze werden veel te groot en de berken moesten verdwijnen omdat één van de kleinkinderen erg allergisch eraan was. Ja zoals iedereen in het begin zet je de tuin vol met jonge planten en bomen maar je vergeet dat die groeien en groeien. Alleen de twee treurwilgen voor en achteraan mogen niet weg. Buurtje heeft er geen last van dat ze bij haar overhangen en ze zaagt zelfs als ik die om de vijf jaar helemaal snoei. Dit jaar is het zover met de treurwilg vooraan. Vroeger deed ik àlles zelf in de tuin alleen het snoeien van bomen niet, maar nu "delegeer" ik bepaalde werken ,hihihi!

Gepost door: magda | 22-02-16

Zulk soort oude foto’s vind ik zo mooi om te zien! Wat geweldig dat je deze foto’s met ons deelt. Wat een sfeer komt daar vanaf zeg, je krijgt er gewoon kippenvel van. Prachtig Magda!

Gepost door: greta | 22-02-16

Reageren op dit commentaar

@Greta, dank je . Ik geniet er zelf van want het is maar bij het terugzien van die oude foto's dat je je weer veel herinnert. OP de tweede foto zie je hoe jong de bomen nog zijn. Aan het tuinhuis staan er nu geen bomen meer. Ze werden allemaal veel te groot. Maar kom we hebben er toch jaren van genoten en de kinderen zeker die maakten er hun kampen in!

Gepost door: magda | 22-02-16

dat zijn wel mooie foto's Magda

en gratis, dat kennen ze hier iet

een aangename namiddag gewenst

Gepost door: willy | 22-02-16

Reageren op dit commentaar

@Willy, de gemeente verwent zijn inwoners ;-) . Je krijgt een soort bankkaartje en daarmee kun je twaalf keer gratis afval afleveren gaande van tuinafval, sloophout ,ijzer,en noem maar op. Van elk 12 beurten!! Daarna moet je een andere kaart kopen en die is ook niet zo duur. Ik weet niet exact hoeveel die dan kost. Hoelang dit nog duurt, niemand die het weet. In elk geval heb je hier dan ook minder sluikstortingen.

Gepost door: magda | 22-02-16

Een mooi nostalgisch postje, Magda. De jonge generatie heeft alvast het goede voorbeeld gekregen en zo doen zij nu hun best om Oma's tuin netjes te houden.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 22-02-16

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, ik zeg altijd " je moet anderen niet laten doen, wat je zelf niet doet". Dus stak ik de handen uit de mouwen en mijn kinderen en kleinkinderen doen dit ook! Ze nemen nu zelfs werk uit mijn handen. Ja als je oma geworden bent...

Gepost door: magda | 22-02-16

Zelfs als je in de tuin werkt, zie je eruit om door een ringetje te halen.

Gepost door: Benjamín | 22-02-16

Reageren op dit commentaar

@Benjamin , niet overdrijven hé hahaha. Ik heb maar een gewone jeans broek aan, een blouson en met haren in de wind.

Gepost door: magda | 22-02-16

Haha.. toevallig nog niet zo heel erg lang geleden stond er van míj een foto op m'n blog in dezelfde houding.. gravend in een tuin. Dié was overigens nog niet zó oud.. een jaar of 8 denk ik.. maar dat soort alledaagse kiekjes zijn altijd leuk hè.. roepen herinneringen op die je anders allang vergeten zou zijn.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 22-02-16

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, dat het herinneringen opriep ,dat is maar al te waar. Ik zie me nog bezig met de drie kinderen. Zo'n werkjes gebeurden altijd tijdens het weekend ,want in de week kwam ik pas om 18 uur thuis van mijn werk. Dan had ik wel andere dingen te doen dan in de tuin te werken. Hoewel tijdens de zomermaanden kon je ook langer buiten bezig zijn. Het moet wel fris geweest zijn want ik heb niet vlug zo'n warm vest aan om in de tuin te werken.

Gepost door: magda | 22-02-16

Heel leuk voor jou dat de volgende generatie ook met veel liefde oma helpt in de tuin. Want alleen zou het zeker niet meer kunnen maar op die manier kan je nog lang blijven geniten van je mooie tuin.

Gepost door: Mieke | 23-02-16

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.