15-02-16

Op weg naar Nederland

 

fotoboek.jpg

Toen ik bezig was met oude foto's die ik in een paar dozen had gevonden  te sorteren, heb ik die in een mooi album met handgeschepte bladeren gestoken die dochterlief een paar jaar terug mee had gebracht uit Thailand.
Ik had dit album bewaard maar nooit foto's in gestopt. Nu vond ik een gelegenheid om oude foto's van jaren terug samen te brengen in dit album. Al pasten de foto's niet altijd volgens het formaat  van de vakjes. Toen ik er zo in bladerde dacht ik "elke foto heeft zijn verhaal, waarom zou ik dit hier niet eens vertellen"

fotoboek1.jpg

Deze foto hieronder is getrokken toen ik exact die dag 21 jaar werd. 

fotoboek2.jpg 

Ik kwam pas van de trein in het station van Den Haag(NL) en was op weg naar een tante van opa. Neen het was niet echt een tante maar zoals ze nu zeggen "zijn kotmadam". Hij verbleef bij haar toen hij op de Holland-Amerika lijn voer en zijn thuisadres op dat moment was bij tante Jopie wonende in Voorburg(NL). Opa was in contact gebleven met haar toen hij al lang terug was in zijn thuisland, Luxemburg. Ik ging een paar dagen bij  haar logeren.

Op die bewuste dag was ik op weg naar een studiecentrum in Scheveningen( NL)dat zich bezig hield met het lot van ongehuwde moeders. Ik moest nl. voor mijn eindwerk op school over dit onderwerp een vergelijkende studie maken tussen België en Nederland . In Belgie waren er op dat ogenblik (1962) zeven instellingen die deze meisjes onderdak en hulp gaven. Op dat vlak was Nederland mijlenver voor. Ik ging niet naar een instelling maar naar een studiecentrum dat me uit de doeken zou doen hoe deze meisjes in Nederland geholpen werden. Ik heb bergen informatie en boeken meegekregen die zeker niet in het kleine valiesje konden. Tante Jopie zorgde voor een extra tas waarin ik al de bekomen documentatie  kon stoppen en ik maar sjouwen op de terugreis! Toen waren er nog geen sneltreinen die je in één ruk van de ene kant van het land naar de andere kant brachten! Er moest verschillende keren overgestapt worden .

De foto is getrokken door een fotograaf die ik toevallig tegen het lijf liep op weg naar een tram. Het grappige van al was dat ik geen geld had gewisseld toen ik vertrok en in het station van Den Haag  kon ik ook geen  franken  wisselen voor guldens. Tja teveel met mijn gedachten bij hetgeen ik ginder kwam doen. Ik ben dan maar een hotel binnengestapt en vroeg aan het onthaal of ik guldens kon kopen . Dat kon toen ze hoorden dat ik in het station geen geld kon wisselen en ik had per sé guldens nodig om de tram te betalen. Nu zou dat probleem zich niet meer voordoen.

 

Commentaren

mijn aandacht heb je Magda

die ene foto vind ik wel heel mooi...

prettige avond gewenst

Gepost door: willy | 15-02-16

Reageren op dit commentaar

@Willy, met weemoed denk ik terug aan die tijd. Jong en met een hele toekomst voor me ! Een doorzetter om te bereiken wat ik wilde. Rekening houdende met de mogelijkheden van toen( niet te vergelijken met wat de jeugd tegenwoordig allemaal kan doen) mag ik niet klagen.

Gepost door: magda | 15-02-16

Het valt me op dat je kleinzonen wel heel sterk op jou lijken.

Gepost door: Benjamín | 15-02-16

Reageren op dit commentaar

@Benjamin, is me nog niet zo opgevallen dat ze op hun oma lijken. Maar de jongste lijkt enorm op zijn vader (mijn zoon) die dan enorm op mijn vader lijkt en ik lijk enorm op mijn vader. Kun je nog volgen,hihihi! Dus kan het best zijn dat een derde de gelijkenis beter ziet dan ikzelf.
In elk geval hebben beide kleinzoons en ook de oudste die nu voor drie maanden stage loopt in Ierland de sterke wil en het doorzettingsvermogen van hun oma.( stoef stoef).

Gepost door: magda | 15-02-16

wat een bijzonder leuk verhaal!
mooie foto's ook.

Gepost door: pieterbie | 16-02-16

Reageren op dit commentaar

@Pieterbie, een avontuurlijke periode in mijn jonge leven!

Gepost door: magda | 16-02-16

Gewoon schitterend al die foto's van vroeger, deze winter is het hier ook zo'n aangenaam werkje, wat dia's inscannen van vroeger, foto's op data brengen en ga zo maar door. En ja naar het schijnt moet ik nog werken tot aan mij 60ste, dus het lukt al niet meer om op 59 op pensioen te gaan bij de brandweer, dus nog even doorbijten pffff

Gepost door: Davidluc | 16-02-16

Reageren op dit commentaar

@Luc, gelukkig ben ik een mens die alles bewaart en nu ik er tijd voor heb scan ik dat het een lieve lust is. Zo heb ik ze digitaal ook. De foto's probeer ik in de albums onder te brengen waar ze thuis horen. Ik heb er meer dan 20 staan. En de andere foto's berg ik in een nieuw album op.
Tja Luc ik kwam het indertijd ook tegen. Met de samenvoeging met de Rijkswacht zou ik op 58 jaar weg kunnen het werd noppes en ik moest tot mijn 60 ste fulltime werken. Er kon niet overgeschakeld worden bv naar 4/5 of halftime. Ik heb ook moeten doorbijten en het werk vermeerderde alsmaar met het zelfde personeel: ploeg één :-)
( kwam erbij: slachtoffer bejegening, slecht nieuws meldingen, bijstand verlenen....)

Gepost door: magda | 16-02-16

Leuk dat je oude spullen voor te schijn halen. De eerste foto is heel apart om te zien.
De oude foto's van vroeger is juist heel bijzonder om te zien. En je verhaal heb je leuk geschreven.

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 16-02-16

Reageren op dit commentaar

@Ferry&jacqueline, herinneringen ophalen via foto's vind ik echt leuk. Die eerste foto is een heel mooi album in handgeschept papier en de olifant is in hout ingewerkt. Echt een mooi stuk.

Gepost door: magda | 16-02-16

Hopelijk hebben ze je daar in dat hotel niet zo opgelicht als ik eens in België in een dancing.. men zéi dat je er met guldens kon betalen, maar toen we er kwamen was het 'alleen papierekes'.. en toen kostte één glaasje cola ongeveer m'n hele tientje, want ik kreeg maar een paar van die Belgische muntjes terug..! :-)))
Groetjess!

Gepost door: mizzD | 16-02-16

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, neen ik werd heel hoffelijk geholpen ,maar ik kende ook de waarde van guldens hé!! Had er al meer mee te maken wonende in het grensgebied.

Gepost door: magda | 16-02-16

Ik kende de waarde van de Belgische franken ook, maar dat weerhield die lui in die dancing niet de boel lekker op te lichten hoor hehe.

Gepost door: mizzD | 16-02-16

Een knappe foto van een knappe, jonge dame, Magda.
Toen was een treinreis naar Nederland nog een heel avontuur. Zo te lezen bewaar je aan tante Jopie mooie herinneringen.
Groetjes !

Gepost door: Fluwijn | 16-02-16

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn, hoho ik voel me geflatteerd! Dat mag je wel zeggen .
Ja zo'n treinreis in die tijd was echt een avontuur. Maar een leuk avontuur en niet met allerlei verrassingen zoals tegenwoordig.
Tante Jopie was een dame met een groot hart. Zij was vrijwilligster in een home voor meisjes geplaatst door de Jeugdrechtbank! Tot ze naar een bejaardenhuis verhuisde bleven we met elkaar in contact.Toen kregen we af en toe nog wat nieuws via een nichtje van haar.

Gepost door: magda | 16-02-16

Ja, dat is nu echt het gemak van de Euro hé. Met dat geld wisselen hebben veel mensen een serieus 'frangetje' of 'Guldens' bijverdiend.

Gepost door: Gidsjoris | 16-02-16

Reageren op dit commentaar

@Gidsjoris ,ja dat is nu het gemak van een eenheidsmunt. In Sluis zijn veel toeristen in de zak gezet bij het wisselen van geld. Het was gewoonweg schandalig.

Gepost door: magda | 16-02-16

Leuk verhaal Magda vooral van dat wisselgeld. Mooie foto hoor van een prachtige jongedame.

Gepost door: Mieke | 18-02-16

Reageren op dit commentaar

@Mieke, dat wisselgeld... jong en vol overmoed hé! Maar toch mijn plan getrokken. De wereld lag nog open .

Gepost door: magda | 18-02-16

Wat mooi Magda, dat verdient zeker om in een album opgeborgen te worden. Ik heb geen foto's meer, mijn vader die maakte altijd dia's, en later bij een inbraak hebben ze de hele boel meegenomen, ze waren in zo'n metalen dozen opgeborgen, die echt heel sterk het uitzicht van die metalen geldkoffertjes hadden. Nooit hebben wij ze terug gekregen.
Echt mooie foto's!

Gepost door: greta | 18-02-16

Reageren op dit commentaar

@Greta, mijn man maakte in zijn jonge jaren ook dia's dat was veel goedkoper dan foto's maken. Later heeft hij die dia's allemaal ingescand met een apparaatje. Hoewel de kleuren niet echt mooi zijn , is het nu toch een mooie souvenir. De dia's zelf zitten in een smalle metalen doos waar je elke dia in een vakje kan steken. Die heb ik nog allemaal. Ik vind het erg jammer voor jou dat je nu geen dia's of foto's van vroeger hebt. Het is fijn om daar een sin te kijken en wee je de kinderen en kleinkinderen hebben altijd graag in de albums gekeken en dikwijls werden de dia's op een scherm getoond. Nu gaat het allemaal veel eenvoudiger ,een stick in de TV steken en je ziet ze op het TV scherm.

Gepost door: magda | 18-02-16

De commentaren zijn gesloten.