16-02-16

communie in de jaren 50

 

fotoboek.jpg

Nog een foto uit dit album.
Een communie foto van de tweede dag. De eerste dag droegen de meisjes allemaal een witte lange feestjurk en de tweede dag een gewoon feestelijk jurkje. Waarom het communiefeest over twee dagen gespreid was herinner ik me niet meer zo goed.
Natuurlijk kwam er in die tijd een professionele fotograaf aan te pas en daar moest je poseren met het resultaat dat je hieronder ziet. Een bijgewerkte foto (nu zouden ze dat fotoshoppen noemen) die helemaal niet naturel was. Bekijk die wenkbrauwen en die bijgewerkte lippen .
Je kreeg dan voor de eerste keer in je leven een permanentje in je haar. Daar was je zes maanden zoet mee. Krullen tot in je hals( ik noemde het een bobbiekop) en op de foto is het haar op het voorhoofd met brillantine glad gestreken!

Het enige wat ik mooi vond waren mijn schoenen. Ik was gek op die wandelschoenen die helemaal in waren op dat moment.

Het jurkje kende een triestige afloop. Ecru van kleur in een heel mooie stof was het. Ik was er fier op. Maar op een goeie dag had ik een ongelukje. Stiekem had ik een trekje gedaan aan de sigaret van mijn vader. Ik verslikte me zodanig dat er as viel op het smokwerk . Ik veegde het er vlug af maar het was niet weg. Ik probeerde dan met een natte doek en wreef de as er meer in dan af. Resultaat jurkje naar de knoppen en een flinke uitbrander van mijn ouders.

communie.jpg

19:34 Gepost in herinneringen | Commentaren (16) | Tags: herinneringen, communie |

Commentaren

ik heb in de jaren 60 mijn communie gedaan, ook de eerste dag in een wit kleedje en de tweede dag in een gewoon feestkleed. Ik heb het dan over mijn plechtige communie
Volgens mij was het omdat er de tweede dag een dankmis was

Je staat mooi op de foto, wel spijtig van je ecru kleedje

Gepost door: merel | 16-02-16

Reageren op dit commentaar

@Merel , dat waren nogal familiefeesten want de hele familie kwam samen en dat werd allemaal thuis gevierd! Ik herinner me dat een vriendin van mijn moeder dan kwam koken zodat mijn moeder zich daar niet moest mee bezighouden.En de tweede dag was het wat rustiger en werden de restjes opgegetenen dan kwamen goeie vrienden ook meefeesten. Ja dat jurkje was geen lang leven beschoren en repareren kon niet.NU zouden ze er al vlug een sticker over zo op naaien ;-)

Gepost door: magda | 17-02-16

prachtige foto!
Ik hou zo van die oude foto's.
Inderdaad grappig die bewerkingen die ze deden.
Heb hier nog een vergroting van de grootouders van mijn vrouw in onze living hangen.
't Zijn precies filmsterren.

Gepost door: pieterbie | 17-02-16

Reageren op dit commentaar

@Pieterbie, de bedoeling van de fotograaf was wel goed ,maar ik zie er zo geforceerd uit. Eer je goed zat voor die fotograaf duurde dat wel eventjes. een beetje schuin zitten ,je hoofd wat draaien ,je mond wat open ,je handen zus en zo. Hoe kun je dan een natuurlijke foto bekomen !

Gepost door: magda | 17-02-16

Heel mooi deze foto. Je staat prachtig op de foto. Gelukkig is jurk goed afgelopen. Toen was jij heel erg jong. Heel apart de eerste foto dat papier gekaft is. Het zou niet zeggen. Er zit diepte erin. Fijne dag.

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 17-02-16

Reageren op dit commentaar

@Ferry&Jacqueline, op die foto was ik 12 jaar. Er is geen kaftpapier rond het album. Het voorblad is een olifant uitgesneden in hout.

Gepost door: magda | 17-02-16

Heb helemaal geen ervaring met dat soort dingen.. niet met communie doen en ook niet met professionele fotografen.. mijn vader fotografeerde ons zelf altijd hè. En dan werd er ook niks bewerkt, al ontwikkelde en drukte hij z'n foto's wel zelf af in de doka op zolder. Maar eerlijk gezegd zie ik niks bewerkt aan jouw foto.. zal wel aan mijn ogen liggen zeker? Of jij ziet dat beter omdat je jezelf beter kent?
Stiekem een trekje van de sigaret van je vader??? Dáár heb ik zeker weten ook helemaal geen ervaring mee hahahahaha, dat zou niet in m'n hoofd opgekomen zijn hoor, maar ik was dan ook een braafje hè. :-)))
Groetjess!

Gepost door: mizzD | 17-02-16

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, foto's nam mijn vader wel , maar voor gelegenheden zoals deze werd een fotograaf opgezocht. Die zorgde er ook voor dat je foto's kreeg om aan de familie uit te delen en bij de drukker werden dan communieprentjes gedrukt die je op de dag van je communie aan iedereen die je kende of van wie je een kaartje of cadeautje kreeg gaf.
Die foto ,wel daar vind ik mezelf meer een wassen beeld op ! Die sigaret was meer opstokerij van mijn broer die maar een jaar jonger was. Durfje of durf je niet...en je wilt niet onderdoen hé!!

Gepost door: magda | 17-02-16

allemaal mooie herinneringen in dit originele thailandalbumpje

Gepost door: fotorantje | 17-02-16

Reageren op dit commentaar

@Antje , ja dat is zo en dan nog met foto's die ergens niet in de andere albums zijn terecht gekomen.

Gepost door: magda | 17-02-16

Magda, wat jammer van je kleedje. Alhoewel het ook wel een beetje grappig is om te lezen :-) Zo hebben we allemaal wel eens iets gedaan zeker :-)

Gepost door: Ellen | 18-02-16

Reageren op dit commentaar

@Ellen, tja dat hoort bij opgroeien hé! Maar het kleedje was wel naar de vaantjes en daar konden mijn ouders niet mee lachen. Ik herinner me dat de tweede zoon ook eens aan een sigaretje trok van zijn vader . Mijn man zag het en zei "jongen doet dat toch niet stiekem ,trek maar eens flink door". Hij deed het en was daarna doodziek. Hij was ongeveer een jaar of 10. Hij heeft tot heden e n dage nooit nog een sigaret opgestoken!!

Gepost door: magda | 18-02-16

Mooie foto toch hoor Magda, je zag er wel al heel volwassen uit. Zal wel aan de "kunsten" van de fotograaf liggen. Wij hadden ook twee kleedjes, een lang wit en het mijne voor de tweede dag was biljartgroen. Herinner mij ook nog dat we met mama een paar keer na de communie door Brugge wandelden op familiebezoek en ondertussen bewonderd te worden. Je zou daar nu niet meer mee moeten afkomen.

Gepost door: Mieke | 18-02-16

Reageren op dit commentaar

@Mieke, ik was wel groot voor mijn leeftijd in die tijd( nu ben ik klein als ik naast mijn kleinkinderen sta ! ) maar hier is het gezicht toch echt bijgewerkt.
Hahaha, ja je moest echt door vrienden en familie bewonderd worden. Ik had daar een gloeiende hekel aan. Je kreeg dan meestal een cent of een cadeautje en dan gaf je een communieprentje. Ik heb onlangs van een nicht een communiekaartje van mezelf terug gekregen want ik zelf had er geen meer. Nee nu zouden de jongeren dit niet meer willen doen. De twee kleinzoons droegen een pij en zodra de mis was afgelopen werd die pij uitgedaan. De meisjes lopen ook niet meer in zo'n lang wit kleed dikwijls in organza of tule met kant. Manman wat zijn de tijden veranderd!!

Gepost door: magda | 18-02-16

ik vind het een prachtige foto, ik ben dol op zulke oude foto's. En ik zie de gelijkenis met jou vandaag!

Gepost door: vanessa | 27-04-16

Reageren op dit commentaar

@Vanessa, dank je voor het compliment. Ik voel me nog jong maar toch niet zo jong als op deze oude foto,hahaha!
ps. je hebt een interessante blog en heel leuk ingekleed!

Gepost door: magda | 27-04-16

De commentaren zijn gesloten.