27-02-16

De Magdalenakerk in Brugge

Toevallig zag ik op Facebook een paar foto's van voor mij bekende gezichten die op een schommel zaten in een kerk in Brugge. Ik ging het artikel dat er bij hoorde lezen en vond dat wij op de maandelijkse uitstap met de vriendinnen wel eens tot daar konden gaan. We hadden al een paar keer niet kunnen weg gaan door het slechte weer en kwamen bijeen bij mij thuis. Het culturele luik van onze maandelijkse uitstapjes werd bijgevolg niet gevuld, zeg nu zelf wafels, oliebollen en taartjes horen eerder thuis bij smakelijke genoegens !smile

Bijna ging de uitstap niet door omdat we tot vlak na de middag een paar ferme hagelbuien te verwerken kregen. Maar het weer klaarde op en we konden vertrekken. Op het einde van de wandeling kregen we opnieuw een ferme regen en hagelbui over ons heen. We gingen schuilen in de Hema bij een kop koffie en een gebakje. Het was er erg druk en wat bleek : na 16 uur krijg je daar een grote kop lekkere koffie plus een gebakje voor ... 2 euro. Kan het best geloven dat het er druk was! Onthou deze tip maar bij een volgend bezoek aan Brugge!

Nadat de auto geparkeerd was onder 't Zand wandelden we dwars door Brugge naar het Astridpark. Vlakbij het park ligt de Magdalenakerk.

brugge.jpg

brugge1.jpg

brugge1a.jpg

De kerk gezien van achteraan bij binnenkomst.

brugge2.jpg

Momenteel zijn interieurarchitecten bezig met maquettes te maken van de kerk en hoe die kan ingericht worden voor organisaties die gebruik willen maken van deze ruimte. De tafels die er staan worden gebruikt door de scholen die hier komen voor bezinning of ook om voorstellen tot gebruik van deze ruimte.

 

brugge3.jpg

brugge8.jpg

Hier een detail van een kruisweg. Onder een beeld van de kruisweg wordt die op een andere manier uitgebeeld:
Deze tentoonstelling van de hand van Bernard Sercu (1953)is tijdelijk en noemt "De Lettenbergontwerpen, een kruisweg voor een nieuwe tijd."  Een meditatieve tocht langsheen zeven benaderingen van de kruisweg van Jezus.

brugge4.jpg

De kerk is aan de buitenkant helemaal opgekuist( nieuwe goten en nieuw dak) en ook het groen rond de kerk is gesnoeid. Het schilderwerk binnenin komt binnenkort aan de beurt. Met een klein gift krijg je een zakje met blauwe schilfers van het plafond.

brugge5.jpg

brugge6.jpg

brugge7.jpg

Een paar mooie kerkmeubels

brugge10.jpg

Er kan geen cent meer gestopt worden in de verschillende vakjes.

brugge9.jpg

Vriendinnen duwden dit kaartje( die je daar kon kopen) in mijn handen.

brugge11.jpg

En hier is de bewuste schommel. Deze schommel kadert in een kunstproject van vorig jaar en zal binnenkort verwijderd worden. De schommel hangt midden in de kerk. Tot in de nok van het dak hangen de koorden. De zitbank bestaat uit een stevig blok hout.

Een beetje uitleg over het gebruik van deze kerk. 

"De Heilige Magdalenakerk ligt aan het Koningin Astridpark langs de Schaarstraat in Brugge. Ze werd gebouwd in 1873. De klassieke neogotische Magdalenakerk kreeg met 'Brugge culturele hoofdstad 2002' een nieuwe binnenarchitectuur. YOT vzw realiseerde dit project en organiseert er regelmatig events of kunstprojecten. De Magdalenakerk blijft als kerk ook functioneren voor de eredienst. Zo wil YOT met het MAGDA project onderzoeken hoe het gebruik van de kerk door de burgers én de spirituele traditie elkaar kunnen versterken: studenten interieurarchitectuur (KULeuven) gaan dit voorjaar in gesprek met mogelijke nieuwe gebruikers van het gebouw. Het resultaat is deze zomer al te zien in de kerk.

Yot( klik) vzw onderzoekt hoe het kerkgebouw kan evolueren tot een plaats van ontmoeting (buurtreceptie, fototentoonstelling, tijdelijke koffiebar, circusvoorstelling, …).  Niet alles kan in een kerk, maar misschien wel meer dan je denkt!"

~~~~~~~~

Onze wandeling terug naar de auto is voor morgen. Zo kunnen jullie nog een beetje mediteren!!

 

Commentaren

Betalen voor schilfers? En dat er mensen zijn waar je ze gratis en voor niets van de schouders kunt plukken :D
Leuk kaartje, de schommel ook.

Gepost door: bea | 27-02-16

Reageren op dit commentaar

@Bea, alle beetjes helpen denken ze en het is wel een originele manier om te bedanken als je een cent in een soort glazen bol deponeert in ruil voor een zakje "plafond"schilfers. :-) !

Gepost door: magda | 28-02-16

Leuk dat je fb dit tegen kwam. Het is interassant om te lezen hoe het zit. Leuke foto's om te zien. Vooral kerk is erg mooi om te zien. Leuk dat vriendinnen kaart jou gegeven had. Leuke foto van jou. De laatste foto is apart om te zien jou schommelen. Dan ik kerk nog wel. Dank je wel voor reacties bij ons. Mooi hé liedje. Heel gepast erbij. Daar word ik zo stil van.

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 28-02-16

Reageren op dit commentaar

@Ferry&Jacqueline, het is wel een originele manier om de kerk een nieuwe functie te geven. Er worden nog erediensten gegeven op aanvraag zoals ,doop,trouw en begrafenis. In Maastricht is een mooie kerk in gebruik als boekenwinkel . Die si heel mooi hiervoor ingericht.

Gepost door: magda | 28-02-16

wel bijzonder, een schommel in een kerk,
wie weet zou het meer volk trekken met zo'n zitjes :-)

Gepost door: fotorantje | 28-02-16

Reageren op dit commentaar

@Antje, ik zie de kerkgangers al allemaal schommelen,hahaha! Het was een onderdeel van een vorig kunstproject en gezien het succes van die schommel bleef die wat langer hangen in de kerk. Alle middelen zijn goed om volk te lokken moeten ze gedacht hebben.

Gepost door: magda | 28-02-16

amai, had daar geen idee van, bedankt voor de tip!

Gepost door: pieterbie | 28-02-16

Reageren op dit commentaar

@Pieterbie, ik wist het tot voor kort ook niet. Maar ze zijn al sedert 2002 bezig om de kerk een andere invulling te geven. De buitenrestauratie is gedaan en nu gaan ze binnenin beginnen. Ondertussen zijn er al verschillende projecten en tentoonstellingen geweest ,er worden ook concerten gegeven in deze kerk. Het is interessant wat ze allemaal van plan zijn. Er staat ook nog mooi kerkmeubilair.

Gepost door: magda | 28-02-16

ooh, dit zijn leuke foto's! en wat een leuk kaartje, haha!

Gepost door: cuisine celine | 28-02-16

Reageren op dit commentaar

@Celine, de vriendinnen vonden dat dit kaartje bij mij paste,hahaha!

Gepost door: magda | 28-02-16

Wat een prachtig houtsnijwerk. Is dit een trap Magda waarmee je op de preekstoel kan gaan? Eigenlijk geen slecht idee zo blijft toch nog altijd de oorspronkelijke roeping van dit pand bestaan, en die kruisweg dat is wel iets apart. Moet een heel boeiende uitstap geweest zijn!
Hou je warm Magda, want hier er is een ijskoude oostenwind , ondanks de zon.

Gepost door: greta | 28-02-16

Reageren op dit commentaar

@Greta, het is inderdaad de trap naar de preekstoel. Je ziet de preekstoel op de tweede foto. Ik durfde niet zo goed van dichtbij nog een foto maken. De toezichter zat daar vlakbij en ik voelde me wel een beetje terughoudend om daar nu een foto te maken. Het is nog altijd een kerk waar je discreet rondloopt zonder anderen te storen. De kruisweg werd op 7 verschillende manieren uitgebeeld. De meest opvallende zie je op de laatste foto vlak achter mijn vriendin op de schommel.
Greta ,het is hier al twee dagen zo ijzig koud dat ik niet buiten ben gekomen. Ik zou zeker weer enorme last gehad hebben van mijn sinusjes en mijn hoedje zou ook niet veel geholpen hebben.. Ik heb een paar gezellige lange telefoontjes gehad en dat is zoveel als iemand op bezoek gehad hebben :-)

Gepost door: magda | 28-02-16

Reageren op dit commentaar

hier kijk ik van op Magda

een interessant project en goed om dit te weten

prettige dag

Gepost door: willy | 29-02-16

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.