28-02-16

Brugge snoepstad?

Ons bezoek aan de Magdalenakerk had tot onze verwondering ongeveer anderhalf uur geduurd. De man die toezicht hield in de kerk had ons zoveel verteld en dan waren we zelf overal nog gaan rondkijken. We hadden ons geen minuut verveeld. We keerden terug al wandelend door het Astridpark. De politie reed met een combi dwars door het park. We vernamen dat er hier nogal veel aanrandingen gebeuren....

astridpark.jpg

Bij het buitenkomen van het park zagen we een  hele rij typische gevels en we wandelden ook voorbij de vroegere gevangenis...

wandeling.jpg

...via een mooi gesnoeide bomen tot aan de Rozenhoedkaai. We kregen daar de gelegenheid niet om zelf foto's te maken. Een meisje kwam op ons toegelopen en wilde ons drie samen op de foto zetten. Uit een viertal foto's koos ik deze omdat je nog goed de achtergrond ziet (dat door zoveel toeristen wordt bewonderd). Er is ook een aanlegsteiger voor de bootjes die rondvaarten doen op de Reien

wandeling1.jpg

Brugge is bekend voor zijn kantwerkwinkeltjes maar tegenwoordig zie je meer en meer  snoepwinkels hun deuren openen. In de Katelijnestraat zijn het voornamelijk pralinewinkels maar in de Wollestraat zijn het meer pralinen èn snoepwinkels. De keuze is er enorm.

wandeling2.jpg

wandeling3.jpg

Sommige winkels zijn zo mooi dat je er even binnenstapt om de inrichting te bewonderen. De winkel op de foto's hier onder opende pas 6 maanden geleden de deuren. Met de glimlach knikken ze dat je er foto's mag maken( Ik heb de gewoonte om altijd toestemming te vragen ).Aja, gratis reclame hé  ;-)

wandeling4.jpg

wandeling5.jpg

Wij hebben er niets gekocht, dat is kunnen  voor een snoepkont zoals ik! Maar buiten was het weer omgeslagen en we vonden het beter om flink door te stappen tot zo dicht mogelijk bij de Parking van het Zand( waar de auto stond). Het was beginnen regenen en hagelen en niet zo maar een klein beetje. In de Hema hebben we ons tegoed gedaan aan een koffie met gebakje zoals ik gisteren al vertelde. Het was er lekker warm want we waren alle drie verkleumd. Toen we na een uurtje opstapten regende en hagelde het niet meer.
We hadden in elk geval een mooie namiddag beleefd.

wandeling6.jpg 

27-02-16

De Magdalenakerk in Brugge

Toevallig zag ik op Facebook een paar foto's van voor mij bekende gezichten die op een schommel zaten in een kerk in Brugge. Ik ging het artikel dat er bij hoorde lezen en vond dat wij op de maandelijkse uitstap met de vriendinnen wel eens tot daar konden gaan. We hadden al een paar keer niet kunnen weg gaan door het slechte weer en kwamen bijeen bij mij thuis. Het culturele luik van onze maandelijkse uitstapjes werd bijgevolg niet gevuld, zeg nu zelf wafels, oliebollen en taartjes horen eerder thuis bij smakelijke genoegens !smile

Bijna ging de uitstap niet door omdat we tot vlak na de middag een paar ferme hagelbuien te verwerken kregen. Maar het weer klaarde op en we konden vertrekken. Op het einde van de wandeling kregen we opnieuw een ferme regen en hagelbui over ons heen. We gingen schuilen in de Hema bij een kop koffie en een gebakje. Het was er erg druk en wat bleek : na 16 uur krijg je daar een grote kop lekkere koffie plus een gebakje voor ... 2 euro. Kan het best geloven dat het er druk was! Onthou deze tip maar bij een volgend bezoek aan Brugge!

Nadat de auto geparkeerd was onder 't Zand wandelden we dwars door Brugge naar het Astridpark. Vlakbij het park ligt de Magdalenakerk.

brugge.jpg

brugge1.jpg

brugge1a.jpg

De kerk gezien van achteraan bij binnenkomst.

brugge2.jpg

Momenteel zijn interieurarchitecten bezig met maquettes te maken van de kerk en hoe die kan ingericht worden voor organisaties die gebruik willen maken van deze ruimte. De tafels die er staan worden gebruikt door de scholen die hier komen voor bezinning of ook om voorstellen tot gebruik van deze ruimte.

 

brugge3.jpg

brugge8.jpg

Hier een detail van een kruisweg. Onder een beeld van de kruisweg wordt die op een andere manier uitgebeeld:
Deze tentoonstelling van de hand van Bernard Sercu (1953)is tijdelijk en noemt "De Lettenbergontwerpen, een kruisweg voor een nieuwe tijd."  Een meditatieve tocht langsheen zeven benaderingen van de kruisweg van Jezus.

brugge4.jpg

De kerk is aan de buitenkant helemaal opgekuist( nieuwe goten en nieuw dak) en ook het groen rond de kerk is gesnoeid. Het schilderwerk binnenin komt binnenkort aan de beurt. Met een klein gift krijg je een zakje met blauwe schilfers van het plafond.

brugge5.jpg

brugge6.jpg

brugge7.jpg

Een paar mooie kerkmeubels

brugge10.jpg

Er kan geen cent meer gestopt worden in de verschillende vakjes.

brugge9.jpg

Vriendinnen duwden dit kaartje( die je daar kon kopen) in mijn handen.

brugge11.jpg

En hier is de bewuste schommel. Deze schommel kadert in een kunstproject van vorig jaar en zal binnenkort verwijderd worden. De schommel hangt midden in de kerk. Tot in de nok van het dak hangen de koorden. De zitbank bestaat uit een stevig blok hout.

Een beetje uitleg over het gebruik van deze kerk. 

"De Heilige Magdalenakerk ligt aan het Koningin Astridpark langs de Schaarstraat in Brugge. Ze werd gebouwd in 1873. De klassieke neogotische Magdalenakerk kreeg met 'Brugge culturele hoofdstad 2002' een nieuwe binnenarchitectuur. YOT vzw realiseerde dit project en organiseert er regelmatig events of kunstprojecten. De Magdalenakerk blijft als kerk ook functioneren voor de eredienst. Zo wil YOT met het MAGDA project onderzoeken hoe het gebruik van de kerk door de burgers én de spirituele traditie elkaar kunnen versterken: studenten interieurarchitectuur (KULeuven) gaan dit voorjaar in gesprek met mogelijke nieuwe gebruikers van het gebouw. Het resultaat is deze zomer al te zien in de kerk.

Yot( klik) vzw onderzoekt hoe het kerkgebouw kan evolueren tot een plaats van ontmoeting (buurtreceptie, fototentoonstelling, tijdelijke koffiebar, circusvoorstelling, …).  Niet alles kan in een kerk, maar misschien wel meer dan je denkt!"

~~~~~~~~

Onze wandeling terug naar de auto is voor morgen. Zo kunnen jullie nog een beetje mediteren!!

 

25-02-16

vriendinnendag

schommel.jpg

...en ze kon het schommelen niet laten
op de laatste donderdag van de maand !

Waar waren wij?

22:35 Gepost in vrienden | Commentaren (15) | Tags: maandelijks uitstap, schommel |

24-02-16

lenteschoenen

schoenen.JPG

Ja het kriebelt bij mij al een beetje om terug op stap te gaan zodra het mooi weer is. Wandelen of fietsen het is me om het even als ik die winterkleren maar kan opbergen en luchtig gekleed mag rondlopen. 

Ik heb alvast en paar vrolijke  wandelschoenen  gekocht. Vorige zaterdag waren dochterlief en ik op boodschappen  in de Hyper Carrefour in Brugge. De plaatselijke Carrefour is een tijdje gesloten want ze zijn opknappingswerken aan het doen.
In Brugge is de winkel veel groter en het gamma uitgebreider. Daar zag ik deze wandelschoenen. Op die regenachtige dag brachten deze schoenen  toch een  straaltje zon. Twee paar kopen betekende een ferme afslag. Dus een paar hoge wandelschoenen voor dochterlief en een paar lage voor mij. Vandaag had ik ze al kunnen aantrekken, de hele dag scheen de zon(maar het was wel frisjes). Maar ik wacht toch maar even tot het echt mooi weer is.

 

19:11 Gepost in grappig | Commentaren (21) | Tags: wandelschoenen |

23-02-16

gedaan...

...met naaien. Het naaiatelier sluit een poosje. Ik heb  de twee niet afgewerkte kussens die we verleden week maakten, vandaag volledig afgewerkt: alle "frulletjes" vast gestikt, slopen  gemaakt en opgevuld. Ik had beloofd aan de vriendinnen dat ik die twee kussens zou afwerken. Het vroeg méér werk dan ik dacht. Spreek me  momenteel niet meer over kussens naaien. Nu nog een plaatsje vinden waar ik de kussens kan opbergen tot er weer een vraag komt voor een voelkussen. 

kussens.JPG

Terwijl ik aan het naaien was zag ik op het dak van het tuinhuis een tortelduif over en weer lopen en af en toe kroop zij/hij onder de nu nog kale takken van een clematis.
's Morgens zie ik twee tortelduifjes in de boom zitten vlakbij mijn slaapkamer raam. Dan denk ik " zouden het die tortelduifjes zijn van verleden jaar".  In een reactie vorig jaar schreef iemand dat tortelduifjes altijd op dezelfde plaats blijven om te broeden. Toen hebben ze een paar keer  in een krakkemikkig nest onder de dakgoot zitten broeden  maar er kwam telkens niks van terecht. Op het dak van het tuinhuis zou het wel eens kunnen lukken. Veel bouwen aan een nest moeten ze niet  als ze in de takken van de clematis een plaatsje kunnen vinden. Ik ga het in de gaten  houden.

duif.jpg

update: Mizzd heeft gelijk dit is geen tortelduif maar een gewone duif .De foto hieronder is wèl een tortelduifje. Tortelduifjes zijn veel kleiner dan het exemplaar op het tuinhuis.

 

duifjes.jpg

Verleden jaar onder de dakgoot

22:27 Gepost in werken | Commentaren (16) | Tags: naaien, duifjes, voelkussens |

22-02-16

Parasolvoet

egel.JPGOnlangs kreeg ik in een reactie de vraag wat dat vreemd object was op mijn terras achteraan.

Ik heb vandaag in de regen eens een foto van dichtbij gemaakt. Ik constateerde dat er zelfs water op het verhoogd terras stond en dat bij de achterburen het water tot halverwege hun tuin stond. In het tuinhuis was er nu geen water te zien maar de stenen vloer lag nat en gelukkig staan de kinderfietsen op een pallet. Als het zo blijft regenen zal het water in het tuinhuis ook stijgen. Bah, rot weer en tegen water is er echt niks te beginnen.
Vlak voor het tuinhuis staan er potten met planten die tegen een winters duwtje kunnen en toch enigszins beschermd staan. Maar ook een mand die ik vergeten was en waarin nog wat oude tulpen en narcis bolletjes staken. Vergeten te planten en ze bloeien nu vanuit die mand!!

tuinhuis.jpg

Maar het gaat hier nu over dat gedrocht op het terras !

Een op zijn rug liggende egel dient als parasolstaander en ik kan jullie verzekeren dat het beestje niet zal omvallen bij stormweer. Ik dacht aanvankelijk dat de parasolstok door de buik van het beestje moest, maar de maker van dit betonblok was zo vriendelijk om het boven zijn kopje te doen. Hij ligt er nu wat groenig bij , als het echt voorjaar wordt krijgt hij een mooi sopje zodat hij er weer netjes bijligt.

egel1.jpg

Van parasolvoeten gesproken. Ik heb er nog een paar, vooraleer we aan die egel toekwamen. De wind kan hier nogal een boosdoener zijn en soms vlogen de parasols om met voet  en al, zelfs met een paar kinderkopjes erop. En vroeger hadden we van die staanders die je moest vullen met water of zand. Die vlogen gewoon mee met de parasol. Allemaal goed op een zonovergoten dag zonder veel wind.

Het zal nog wel een tijdje duren eer die parasolvoeten worden gebruikt! Ik zal dan ook eerst het terras mogen afspuiten zo groen ligt die erbij door al die nattigheid.

parasolvoeten.jpg

17:32 Gepost in tuin | Commentaren (12) | Tags: terras, tuin, parasol, parasolvoeten |

21-02-16

tuinwerken lang geleden.

 

tuinwerken.jpg

Nu de pc weer op volle kracht kan werken toon ik een gescande foto van tuinwerken. Natuurlijk is deze foto niet recent maar van jaren terug.
Tijdens een herfstweekend trommelde ik de kinderen bijeen en op één dag tijd harkten we alle bladeren die er van de bomen waren gevallen op een hoop . Toen stond de tuin nog vol met bomen zoals abelen, berken, esdoorns, sparren, treurwilgen, fruitbomen...eigenlijk veel te veel bomen voor onze tuin. Maar het was zo leuk voor de kinderen die in de bomen klauterden, er kampen in maakten... We gooiden de bladeren in de bloemenborders zodat de planten en bollen een dekentje hadden voor de wintermaanden. In het voorjaar werden de half vergane bladeren ondergespit. Het was een manier om de zware poldergrond geleidelijk aan ook lichter te maken. Toen we bouwden hadden we het geld niet om grond af te voeren en andere lichtere grond in te voeren. In de jaren 60 was dit ook niet gebruikelijk, alleen een laagje lichte grond werd erover gestrooid vooraleer het gras in te zaaien zodat die beter kon kiemen. Toen het later wèl werd gedaan hebben we dikwijls gemerkt dat in droge periodes ons gras langer groen bleef dan bij buurtje bijvoorbeeld. En dat was echt niet omdat we overdadig sproeiden.

De foto werd door de kinderen genomen en ik kan jullie verzekeren dat er bij dergelijke werken lol werd gemaakt zoals gooien met bladeren naar elkaar, op de hoop bladeren springen vooraleer die in de kruiwagen belandden, gegild als de wind de bladeren weer uiteen waaide en we weer opnieuw konden beginnen.
De drie kinderen hebben altijd geholpen in de tuin, want opa was altijd gaan werken ook in het weekend en 's avonds had hij geen zin meer in tuinwerken!  Wanneer ze er oud genoeg voor waren reden zij in mijn plaats het gras af, hielpen met snoeien van planten en struiken, met zaaien en planten van bloemen en nieuwe struiken, met omspitten in de bloemenborders. Ook in de grote groentetuin die ik jaren heb gehad op een 100tal meter verder in de straat hebben ze altijd geholpen.
Nu is het de volgende generatie die oma in de tuin helpt...

bomen.jpeg

Deze foto dateert van 1982 .

De nog jonge bomen zijn gesnoeid en de jongens knipten de takken in kleinere stukken en maakten er bundels van . Toen kwam er nog regelmatig van de gemeente een ophaaldienst voor klein hout en tuinafval. Gratis!