14-03-16

De tuin in het prille voorjaar.

Gisteren was het even een rustpauze en heb ik zelfs in het zonnetje een dutje gedaan op het terras. Ik had één tuinstoel uit het tuinhuis gehaald. In het zonnetje was het heerlijk, maar eenmaal in de schaduw was het bibberen als je geen jasje aan had. De tuinmeubels heb ik verder nog niet uitgehaald, ik vind  echt nog te vroeg.

zetel.JPG

De wind en de zon zorgden er voor dat het water uit de tuin wegtrok en ook in het tuinhuis bleven er alleen nog wat natte vloerstenen over. Hopelijk blijft het nu een tijdje droog. Een heldere hemel zorgt er wel voor dat het 's nachts toch nog vriest en elke morgen ligt het gras er wit bij. Blijkbaar zonder veel erg voor de planten in de tuin. Ik had in het najaar een paar stekjes longkruid bij buurtje meegenomen en die hebben het blijkbaar naar hun zin en bloeien. Ik zal er wel een ander plaatsje moeten voor zoeken want dat worden grote pollen.

longkruid.jpg

Vandaag ben ik de grasmachine gaan ophalen die ik voor nazicht binnen bracht bij Aveve. Sjonge wat kreeg ik zin om het gras af te rijden. Na de middag toen de zoon gegeten had en terug was naar zijn werk, heb ik het gras afgereden, maar zonder opvangbak. Het mes stond op hoge stand, om te beginnen vond ik het wel veiliger want op bepaalde plaatsen stond het gras veel te hoog. Later zet ik de machine op een lagere stand. Maar kijk eens, nu ligt het gras toch al een stuk mooier en kan de grond nog vlugger opdrogen. Heb ik geluk dat ik in het najaar nog eens extra geverticuteerd heb, ik zie nergens mos. Daar had ik met al die nattigheid voor gevreesd. Het gras ligt er niet denderend bij, kan ook niet als het tot voor een paar dagen halverwege in het water heeft gestaan. Een beetje mest straks zal wel wonderen doen.

gras.jpg

Wanneer het weer zo kan blijven kan ik de bloemenborders fatsoeneren want dat is na zo'n natte winter zeker nodig. Nu nog een oplossing vinden voor de sieruitjes die woekeren en de andere bloemen verdringen. Hoe die ooit in de bloemborder zijn terecht gekomen weet ik niet. Ik kan me niet herinneren die minuscule bolletjes geplant te hebben. Daarenboven ruiken die plantjes zo naar uien dat ik ze daarvoor alleen al niet zou gekocht hebben. Buurtje heeft in het najaar een emmer ( ja ja een emmer vol) bolletje uitgeschept en ik denk dat er nog veel emmers met uibolletjes in de grond zitten. Die moeten er echt uit want ze verstikken de crocusjes, tulpen , narcissen. Zelfs vaste planten moeten eraan geloven. Ik zal wellicht een laag aarde moeten afscheppen... In een tuin weet je altijd wel wat doen ;-)

sierui.jpg

19:06 Gepost in tuin | Commentaren (12) | Tags: tuin, gras afrijden |

Commentaren

Bij ons was het hier wel redelijk fris, koud zou ik zeggen. Zaterdag was een heerlijke zonnige dag.
Nog veel plezier met het tuinieren het houd je in beweging wat ik eigenlijk een beetje mis.

Gepost door: Emmy | 15-03-16

Reageren op dit commentaar

@Emmy, het doet deugd dat je weer buiten bezig kan zijn. Zolang de zon er is, is het te doen ,deze namiddag verdween ze en dan was het weer ijzige wind.

Gepost door: magda | 15-03-16

Hier gisteren ook het gras gemaaid, ,maaaaaaaar, wij hebben zoveel mos staan, dat het eigenlijk geen gazon meer is, door die overvloedige regen, dit jaar.
Ha die kleine witte bolletjes Ipheion is de naam, maar mijn tuinman noemt ze Oude Wijfjes, ik denk dat die zijn die hier ook zo welig groeien, dat is een vergif in de tuin Magda, je moet ze echt met bolletje en al eruit trekken. Ze vormen op den duur dikke pollen en de bloemen verschijnen tegelijk met het grasachtige blad. Oude wijfjes voelen zich overal thuis, tussen stenen, in potten en zelfs in het gras. En, ze nemen beetje bij beetje je hele tuin in.
Ik ga het eens opzoeken ze op Internet, nu jij dat schrijft, wil het ook weten of het juist is.
Gisteren hier in de zon, blies een ijskoude wind die verknoeide alles, enkel het water is volledig weg, gelukkig maar.
Veel tuinplezier,

Gepost door: greta | 15-03-16

Reageren op dit commentaar

@Greta, ik heb niettegenstaande de tuin in het water stond géén mos! Ik had in september nog geverticuteerd ,blijkbaar had dit toch zijn nut( hoewel mijn zoon zei dat ik zot was om dit nog een keer voor de winter te doen).
Ik weet niet of die sieruitjes hier zijn wat jij schrijft. Er groeit eerst een massa stengels die lijken op wild gras ,die gaan allemaal plat liggen en dan pas komen er witte stengels met een mooi bloemknopje . Mooi om te zien als er zoveel staan zoals bij mij. Maar het woekert en als je ze uittrekt met de knolletjes eraan dan zitten er massa's piepkleine knolletjes aan. En omdat er zoveel zijn ruik je ze al van ver . Het lijkt niet op Ipheon . Ik denk wel dat het tot de familie van Allium behoort ,maar ik vind geen gelijkenis op google .
Vandaag ook wat in de tuin gewerkt ,maar zodra de zon weg is ,vlug gestopt. Veel te koud.

Gepost door: magda | 15-03-16

ik had vandaag voorzien om gras te maaien Magda...

maar de koude wind heeft mij van gedacht doen veranderen..

morgen allicht, alhoewel het nog niet dringend is

prettige dag

Gepost door: willy | 15-03-16

Reageren op dit commentaar

@Willy ,het was te doen toen ik het gras afmaaide zo vlak na de middag. Maar een paar uur later was de zon weg en dan zou het toch te koud geweest zijn. Echt dringend was het nu ook niet maar ik wilde dat nieuwe gras dat hoog boven de rest uitstak gelijk krijgen met het oudere gras. Herinner je nog dat ik verleden jaar verkeerd was en "onkruid èn gras" gespoten had! Later heb ik nieuw gras gezaaid in al die kale plekken en dat gras stond nu enorm hoog. Met het gras afrijden zie je het verschil niet meer :-)

Gepost door: magda | 15-03-16

Nu doe je me ook twijfelen Magda, ga het ook even moeten opzoeken, maar ik had er zoveel in mijn tuin, dat het ondoenbaar werd. Ja de bloempjes groeien op een stengel, zijn net witte sterretjes, maar ze woekeren en woekeren, dat het een lieve lust is. De kleine bolletjes ruiken net naar ajuin, maar hier zegde de tuinman dat dit voorkomt omdat er indertijd boomschors werd gedaan om het onkruid tussen de bomen minder te laten groeien, en dat dit daar moet inzitten. Ik noem ze altijd bosanemoontjes, maar ik zie ze liever gaan dan komen, want ongevraagd zitten ze door je hele tuin.
Magda weer een raadsel, ben zelf benieuwd wat het eigenlijk kan zijn.
'n goeie avond,

Gepost door: greta | 15-03-16

Reageren op dit commentaar

@Greta, ik ga ook nog eens verder zoeken. Ik las oa dat er 300 soorten sierui bestaan!!

Gepost door: magda | 15-03-16

Je bent alweer goed bezig Magda, dat gaat er hier heel binnenkort weer pico bello bijliggen.

Gepost door: Mieke | 16-03-16

Reageren op dit commentaar

@Mieke, ik doe het rustig aan , zolang je de zon ziet en wat uit de wind is het te doen.

Gepost door: magda | 17-03-16

dat kan toch fantastisch deugd doen: een tukje in de vroege lentezon.

Gepost door: pieterbie | 18-03-16

Reageren op dit commentaar

@Pieterbie, na zo'n lang binnenzitten doet het echt deugd ,zeker als je uit die schrale wind kunt zitten!

Gepost door: magda | 18-03-16

De commentaren zijn gesloten.