16-04-16

Een fris weekend

Het weekend heeft zich niet zo warm aangekondigd. Koude wind en af en toe regen. Helemaal geen weer om buiten bezig te zijn. Ik had er ook geen zin ik, ik voelde me kouwelijk en al mijn knoken deden pijn. Gelukkig is het met binnen blijven over gegaan. Deze avond was er echt koude wind toen ik even buiten een luchtje ging scheppen. 5° was het ! Zoals een boer zijn gewassen inspecteert, zo liep ik rond het huis kijken hoe alles groeit en bloeit. In het groentetuintje kunnen de eerst stengels van de rabarberplant al geplukt worden, aan de aalbessenstruik zie je de trosjes  al groeien, alles wat gezaaid is komt nog niet boven  daarvoor zijn de nachten te koud . De grond kan niet genoeg opwarmen.

bloemen.jpg

Maar in de tuin staat alles groen en bloeien de voorjaarsbloemen.

bloemen1.jpg

De smeedijzeren leuningen van wat ooit een bankje was dat onder de grote treurwilg stond staan midden in het groen onder dezelfde treurwilg.

bloemen2.jpg

De blauwe druifjes hebben zich verbazend vermeerderd na een zachte winter!

bloemen5.jpg

Een soort ranonkels ( die ik nooit zelf heb geplant)hebben zich danig vermeerderd dat ze alle andere planten overwoekeren . Ik ga drastische middelen moeten gebruiken .

bloemen4.jpg

De forsythia was na de bloei vorig jaar erg ingekort en ik vreesde dat er dit voorjaar weinig bloei zou zijn. Helemaal niet waar. De struik staat weelderig te bloeien.

bloemen6.jpg

De bloei van de magnolia loopt ten einde. De jonge bladeren komen  te voorschijn.

bloemen7.jpg

22:49 Gepost in het weer, tuin | Commentaren (15) | Tags: tuin, het weer |

Commentaren

Je hebt al veel mooi bloeiends in de tuin.. maar dat zijn geen blauwe druifjes hè magda.. dat zijn boshyacintjes.. ze zullen nu ook wel al massaal weer in het Hallerbos staan te bloeien dan zeker!
Weet niet zeker of dat gele speenkruid is.. het lijken andere bloemetjes, met rondere blaadjes. Maar het groen en de groeiwijze lijken er wél sterk op. Het wortelt niet erg diep, je kunt het wegsteken waar je het niet wilt hebben, maar het blijft zó laag.. als er straks hogere plantjes gaan groeien zie je niks meer van dat speenkruid en sterft het vanzelf af door gebrek aan zonlicht.
Forsythia kun je goed snoeien zonder dat je aan bloei verliest.. ik had die hoop ook voor m'n vlinderstruik, maar voorlopig ziet die stomp er maar akelig kaal uit.. misschien toch te kort gesnoeid. Nou ja.. heb nog een uitzaaisel achter de hand om 'm eventueel te vervangen. Weet niet of ik veel aan m'n tuin ga doen dit jaar.. zolang Jaxon er nog dwars doorheen struint als we nog es buiten zijn, heeft het weinig zin hehe.
Groetjess!

Gepost door: mizzD | 17-04-16

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, dit zijn geen bos- of wilde hyacinten maar wel blauwe druifjes of muscari en ook nog druifhyacint genoemd. In het Hallerbos zijn het boshyacinten met hangende klokjes.

Ja dat is het speenkruid! Ik vond de naam niet meer. Maar het behoort tot de ranonkel familie. In één jaar tijd woekeren ze door de hele tuin. Mooi om zien als het bloeit maar het is werkelijk te veel geworden en het verstikt andere planten. Ik ga een deel van de tuin moeten omspitten! :-( Laag zeg je ,er zijn hier plaatsen dat het zeker méér dan 30 cm hoog komt! Ze staan met hun goesting in zware, vochtige grond.

Ik was nogal laat toen ik de forsythia snoeide en het leek er op dat die maar matig zou bloeien. Ineens is het één gele wolk geworden.

Gepost door: magda | 17-04-16

Nee, ik moet je hier toch echt tegenspreken hoor magda.. dat zijn absoluut géén blauwe druifjes.. je kunt in het midden van de foto al zo'n hangend klokje zien en de onderste knopjes van sommige aartjes beginnen zich ook al naar beneden te buigen.. blauwe druifjes (of muscari inderdaad) zijn echt hele andere bloemetjes.

Gepost door: mizzD | 17-04-16

mizzy, hoewel die hyacinten hier niet echt gelijken op die in het Hallerbos heb je wel gelijk. Het zal een variant zijn , ze zijn in elk geval niet zo sierlijk als die in de bossen.

Gepost door: magda | 18-04-16

Ah ja.. het kan qua bloei en kleur altijd wel wat verschillen, maar het blad, dat is helemaal hetzelfde. Blauwe druifjes hebben veel smallere blaadjes. Én heel andere bloemetjes dus.
:-)

Gepost door: mizzD | 19-04-16

Ja Magda ondanks het koude voorjaar staat toch alles weer op tijd in bloei. In een voorjaarse handomdraai wordt een winterse kale treurwilg plots prachtig heldergroen!
Hier is al een deel tuinwerk gedaan, hortensia's en siergrassen geknipt, maar er staat heel wat tuinwerk te wachten. Nu binnenkort de buxus, een nieuw gazon aanleggen, en zo blijft een mens bezig. Maar u hebt wel veel mooie bloeiende struiken staan. Opgelet, ook het slakkenleger is in topconditie in deze aangename weersomstandigheden! Deze morgen waren er al een paar vroeg op pad.
Jammer van die gure wind.
Zondagse groetjessssssssss

Gepost door: greta | 17-04-16

Reageren op dit commentaar

@Greta , eerst was het weer te slecht om de treurwilg te snoeien en een paar dagen zachter weer kwam er toen en plots hangen er mooie groene slingers. Tja de tuinman kon niet onmiddellijk komen en dan hebben we samen beslist om de boom te fatsoeneren en in het najaar een volledig knipbeurt te geven. Ja er wacht nog een heleboel werk , maar ik doe het als de wind niet zo guur is want ik had mezelf wat voorbij gelopen met het afspuiten van het achterterras en twee paadjes rond het huis. Het was wel niet zo koud maar de wind was er en dat heb ik naderhand aan mijn gewrichten gevoeld. Zelfs mijn kinderen zeggen dat die koude wind door je heen trekt, dus zo kouwelijk ben ik ook niet als zij als jongeren mensen dat al vinden :-) .Verleden jaar had ik praktisch geen last van slakken, hopelijk blijven ze dit jaar ook achterwege!!

Gepost door: magda | 17-04-16

Toch altijd weer jammer dat een magnolia zo vlug is uitgrbloeid

Gepost door: Merel | 17-04-16

Reageren op dit commentaar

@Merel, dit jaar heeft de magnolia langer gebloeid dan andere jaren. Soms vielen de bloesems al af na één week ,nu staat die toch al een kleine maand in bloei. Maar hij is ook wat later in bloei gekomen en dat zal ook wel meegeholpen hebben.

Gepost door: magda | 17-04-16

als ik dit bekijk, weet ik én ding zeker Magda

foto's van mijn tuin, durf ik niet publiceren..

en toch ben ik er tevreden meer

Gepost door: willy | 17-04-16

Reageren op dit commentaar

@Willy, als jij tevreden bent met je tuin ,is dat al heel wat. Ik toon hier natuurlijk ook maar de mooiste plekjes en daarbij zo enorm groot is de tuin ook niet . Foto's kunnen bedriegen !

Gepost door: magda | 17-04-16

ziet er heel mooi uit je tuin!
Hier viel het nog mee.
Ik werkte gisteren gans de namiddag buiten, terras ziet er nu redelijk proper uit.
Vandaag gingen wij na een etentje zelfs op een terras in het zonnetje gaan zitten, ik deed mijn jas uit.

OT: ik ben niet echt een apple freak. Een Mac heb ik niet, het zijn hier allemaal PCs.
Maar ik heb wel een iPhone en een iPad. Een iWatch begin ik niet aan. Vind ik duur en ik zie de grote meerwaarde er niet van in.

Gepost door: pieterbie | 17-04-16

Reageren op dit commentaar

@Pieterbie , de wind zat hier anders dan anders en het was echt niet aangenaam om buiten bezig te zijn. Vandaag ( maandag) wel want ik heb het gras afgereden en kantjes bijgewerkt maar in de namiddag verdween de zon en was het weer fris.

Ik laat die discussie over aan de kinderen en ben tevreden met wat ze voor mij uitkiezen. Tenslotte moet ik toch aan hen de gebruiksaanwijzing vragen en dan kan ik maar beter hetzelfde nemen wat zij hebben. Ik kan goed mijn plan trekken maar de evolutie gaat zo snel en dat gaat wel eens boven mijn petje. Ik volgende wel enkele jaren pc avondlessen zodat ik met wat uitleg weer vlug mee ben. Bij pannes helpen ze me ook uit de problemen . De meerderheid hier heeft geen apple.

Gepost door: magda | 18-04-16

dat ziet er daar al dik in orde uit, lentig :-)

Gepost door: fotorantje | 19-04-16

Reageren op dit commentaar

@Antje, 't werd tijd ook!

Gepost door: magda | 19-04-16

De commentaren zijn gesloten.