21-04-16

De Aardenburgse Havenpolder

Wanneer je van Sluis naar Aardenburg rijdt , zie je vòòr je Aardenburg binnenrijdt  rechts van je een natuurgebied. Dit was vroeger poldergebied. Pas in 2007 werd de polder omgevormd tot natuurgebied. In 2008 begon men met de inrichting ervan waarbij de zware zeeklei, die door de Eede was afgezet, deels werd afgegraven om voor de versterking van dijklichamen te worden gebruikt. Aldus ontstond er weer een geul. In vroeger eeuwen, wellicht reeds van het begin van onze jaartelling, had Aardenburg een haven. Een zichtbaar overblijfsel is de Kaaipoort die nog bestaat. Er is een wandeling van 3 km in het gebied uitgezet die men in Aardenburg of in Draaibrug kan beginnen.( Bron Internet)

Ik heb dit gebied nog als polderlandschap met akkers en weiden gekend. Telkens ik er langs rij wil ik ergens halt houden om eens van naderbij te kijken. Maar er zijn geen parkingplaatsen voorzien.  Nu had ik al een paar keer opgemerkt dat er bij houten afsluitingen een klein , maar echt klein, stukje verharding was . De kunst was om op tijd te zien waar die afsluitingen waren. Het is een redelijk druk bereden weg ( en zeker met de werken aan de A11 waar het verkeer afgeleid wordt langs hier om de expresweg te bereiken in Maldegem).

Het is ongelooflijk als je ziet dat in die korte tijd het polderlandschap herschapen is in een natuurgebied vol watergeulen en typische gras -en duinbegroeiing. Het krioelt er van vogels ,klein en groot.
Ik probeerde er foto's te maken maar het zonlicht zat zo laag dat het meer op de tast gebeurde. Maar je krijgt er toch een idee van.
De hoofdrolspelers waren een paar ganzen die een enorm kabaal maakten en tot dichtbij het hek kwamen.

aardenburg.jpg

aardenburg1.jpg

aardenburg2.jpg

Als afleidingsmanoeuvre( ?)en luid taterend liepen twee eenden constant heen en weer om zo naderbij te komen!

aardenburg4.jpg

aardenburg5.jpg

Als ik me omdraaide had ik zicht op de uitgestrekte polders.

aardenburg6.jpg

Toen ik huiswaarts reed kon ik in de nabijheid van Sluis op een kort parkeerplaatsje halt houden en trok een paar foto's van de polders.
Ik kan nooit genoeg krijgen van die weidsheid en- in zekere zin- die verlatenheid. Zou het komen omdat ik in mijn kinderenjaren alle vakanties doorbracht bij tante Regina( een zus van mijn moeder) en nonkel Clement op hun boerderij in St Kruis( nl) waar het landschap ook zo weids en uitgestrekt was ?

aardenburg7.jpg

Zoals je merkt zijn er nog mensen die er fietsen of wandelen.

aardenburg8.jpg

Commentaren

goed dat ze dit verwezenlijkt hebben Magda..

natuur is er niet te veel

binnenkort al ik daar ook op terugkomen, ivm het sigma plan aan de Schelde

prettige dag

Gepost door: willy | 22-04-16

Reageren op dit commentaar

@Willy, ben al benieuwd wat het sigma plan precies inhoudt. Het is in elk geval bedoeld als bescherming voor overstromingen.

Gepost door: magda | 22-04-16

Was ziet het daar rustig uit

Gepost door: Merel | 22-04-16

Reageren op dit commentaar

@Merel, het is er mooi èn rustig!

Gepost door: magda | 22-04-16

Ik denk wel dat je bewondering voor die vlakke, eenzame verlatenheid komt van de mooie tijden Magda die je hebt beleeft bij tante en nonkel, en als je dat terugziet is het net alsof je weer in herinnering afscheid neemt van dagen die mooi geweest waren, soms wellicht ook droevig, of enkel maar doodgewoon, maar voor u toen en nu nog altijd zo heel bijzonder.
groetjesssssss

Gepost door: greta | 22-04-16

Reageren op dit commentaar

@Greta, Jij schrijft het mooi neer . De impact van die vakanties bij mijn tante en nonkel zijn enorm groot geweest op mijn verdere leven. Ik heb ruimte en licht nodig. Ik hou van het geluid en de geur van de natuur. Het is nooit stil in de natuur als je er leert luisteren. Het zorgt ervoor dat je batterijen weer opgeladen worden... Maar af en toe onderduiken in het bruisende van een stad is ook meegenomen. Ik ben een slokop,hahaha!

Gepost door: magda | 22-04-16

Daar kan je zeker heerlijk ontspannen.

Gepost door: Gidsjoris | 22-04-16

Reageren op dit commentaar

@Gidsjoris, daar ben ik van overtuigd. En je komt flink doorwaaid terug aan je auto. De wind kan nogal fel zijn in zo'n vlakte.

Gepost door: magda | 23-04-16

zo heerlijk landelijk!

Gepost door: fotorantje | 23-04-16

Reageren op dit commentaar

@Antje, je kunt hier uren fietsen en niemand tegenkomen! Vroeger fietsten we van Knokke naar Aardenburg en dan was je al vlug anderhalf uur kwijt als de wind een beetje vriendelijk was.

Gepost door: magda | 23-04-16

Wat een mooi natuurgebied, Magda ! Schitterende vergezichten heb je daar. Dergelijke uitgestrekte landschappen zijn zeldzaam in Vlaanderen.

Gepost door: Fluwijn | 23-04-16

Reageren op dit commentaar

@Fluwijn ,het is ongelooflijk wat er in een tiental jaar verwezenlijkt is. Van polderweiden en landerijen naar natuurgebied. Ik ga eker eens een kaartje ophalen in het VVV kantoor om de wandeling die daar is uitgestippeld eens te doen.

Gepost door: magda | 23-04-16

uitstekend fietsgebied dit.
Leuke foto's van die ganzen.

Gepost door: pieterbie | 25-04-16

Reageren op dit commentaar

@Pieterbie, nu ik weet dat er een wandelpad door dit gebied loopt ,zal ik wellicht meer vogels ,rietvelden, poelen enz kunnen fotograferen!

Gepost door: magda | 26-04-16

De commentaren zijn gesloten.