14-05-16

Huisje van Majutte

Tijdens de havenfeesten in Blankenberge bracht ik samen met mijn vriendin een bezoek aan het Huisje van Majutte. De geschiedenis van dit Visserhuisje kun je hieronder lezen. Een aanrader als je eens in deze badstad bent!

"Het Huisje van Majutte in de Breydelstraat 10 te Blankenberge is wellicht het meest typische, oudst bewaarde en geklasseerde vissershuisje aan de Belgische kust.
Hier maak je een sprong in de tijd. Al in 1272, toen Blankenberge zijn stadsrechten verwierf, stond er op die plaats een visserswoning, maar ondertussen is het huisje ettelijke keren verbouwd. Het overleefde na tal van herstellingen en uitbreidingen heel wat stormen. Dit huisje, in zijn huidige staat, werd gebouwd aan het einde van de 18de eeuw (1775).

Het huisje werd bewoond door verschillende generaties van de familie Debruyne, die ook wel de Majuttes werden genoemd. Alle vissers droegen overigens een bijnaam om een boosaardig wezen, de kwelduivel Roesschaert, te misleiden. Pé Majutte was de laatste visser die er woonde.

Begin 2015 werd het Huisje van Majutte omgevormd tot gratis museum (mits consummatie), koffiehuis, praatcafé, tentoonstellings-, vergader- en ontvangstruimte voor groepen. Hier worden als specialiteit opnieuw ‘slufferkoeken’ geserveerd, een oud gebruik uit het vissersverleden."( Toerisme Blankenberge)

 

vissershuisje.JPG

vissershuisje1.JPG

De bovenverdieping :Deze ruimtes kunnen gebruikt worden voor tentoonstellings- en vergaderruimte , een ontvangstruimte met digitale mogelijkheden voor groepen, een plaats voor families die een gezellig samenzijn willen organiseren en een bruin café.

vissershuisje2.jpg

vissershuisje3.jpg

huisje van Majutte.JPG

vissershuisje5.JPG

Een gezellig hoekje op het achterkoertje. Doe maar alsof je de metershoge appartementsgebouwen op de zeedijk niet opmerkt !

vissershuisje6.jpg

 

Commentaren

Ziet er super gezellig uit.

Gepost door: Gidsjoris | 14-05-16

Reageren op dit commentaar

@Gidsjoris, en je kunt er aan democratische prijzen iets drinken!!

Gepost door: magda | 14-05-16

Daar ga ik zeker ook eens langs.

Gepost door: liliane | 14-05-16

Reageren op dit commentaar

@Liliane ,moet je beslist eens doen als je in Blankenberge bent. Jaren stond het te verkommeren ,maar nu mag het zowel buiten als binnen gezien worden. Even een stap terug zetten in de tijd!

Gepost door: magda | 16-05-16

Het ziet daar gezellig uit. Leuk om te binnen te kijken. En gezellig bij elkaar kletsen. Van binnen ziet nog van vroeger eruit. Apart dat daar hebben.

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 15-05-16

Reageren op dit commentaar

Oja leuke foto's zijn het geworden.

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 15-05-16

@Ferry&Jacqueline, het is een stukje vissersfolklore. Tenslotte was het vroeger ook een vissersstadje en veel is er van die periode al niet overgebleven.

Gepost door: magda | 16-05-16

Mooi bewaard vissershuisje Magda, kom niet vaak in Blankenberge maar toch iets om eens te bezoeken.

Gepost door: Mieke | 15-05-16

Reageren op dit commentaar

@Mieke, zo erg lang is het ook nog niet dat je er binnen kunt en iets kan drinken. Het ligt op wandelafstand van de Paravang in één van die kleine straatjes.

Gepost door: magda | 16-05-16

hoe gezellig!
k ben dat huisje nog nooit tegengekomen
dat moet ik toch eens onthouden

Gepost door: fotorantje | 15-05-16

Reageren op dit commentaar

@Antje , het ligt vlak achter de zeedijk in één van die straatjes tussen de Kerkstraat en de Paravang.

Gepost door: magda | 16-05-16

iets om te onthouden Magda...

prettige pinksterdagen

Gepost door: Willy | 15-05-16

Reageren op dit commentaar

@Willy, jaja teken het maar op in je boekje "nog te doen". Toch altijd leuk dat er mensen zijn die een stukje van het verleden willen bewaren en zeker toepasselijk op het vissersverleden van Blankenberge.

Gepost door: magda | 16-05-16

wat een bijzonder leuk huisje, ik kende dit compleet niet.

Gepost door: pieterbie | 17-05-16

Reageren op dit commentaar

@Pieterbie, zo héél lang is het nog niet open. Het is echt de moeite om daar iets te drinken en je mag er gerust rondneuzen. HOpelijk ben je geen 2 m langwant dan mag je gebukt rondlopen,hahaha !

Gepost door: magda | 17-05-16

Lang geleden dat ik in Blankenberge was.. maar toen heb ik eigenlijk alleen maar gewandeld.. de Tweedaagse.. geen tijd om rond te kijken daar, jammer eigenlijk!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 17-05-16

Reageren op dit commentaar

@Mizzy , BLankenberge heeft er de voorbije jaren veel aan gedaan om de stad op te frissen en aantrekkelijk te maken.Vanuit het binnenland reis je met de trein tot in het hart van Bkankenberge!Gemakkelijker kan niet.

Gepost door: magda | 17-05-16

daar heb ik ooit een gedicht over geschreven.
Juist toen we daar werden er gedichten voorgelezen in dat huisje

Gepost door: merel | 17-05-16

Reageren op dit commentaar

@Merel, maar dan ben je er niet zo lang geleden geweest. Want zo erg lang is dit Huisje nog niet opengesteld voor het publiek.

Gepost door: magda | 17-05-16

De commentaren zijn gesloten.