15-05-16

Meimaand bloei maar ook snoei maand

 

Meimaand is de bloeimaand maar ook de snoeimaand. Dit jaar is het enorm wat er allemaal in de omgeving is gesnoeid. Struiken hagen, bomen... Dagenlang hoorde je het geluid van kettingzagen. Auto's met aanhangwagens voerden het afval weg en het dikke hout werd in stukken gezaagd voor de kachel of de haard.
Eén dezer dagen reed ik langs het fietspad naar Knokke en zag ik in een grote weide deze boomstammen liggen en iets verderop de dunnere takken.

meimaand.jpg

meimaand2.jpg

Er waren twee rijen met hoge populieren, nu blijft er maar één rij meer over.

meimaand1.jpg

meimaand3.jpg

Een week later stond de hele weide in bloei met ranonkels.

meimaand.jpg

Bij buurtje staat de kriekenboom in volle bloei. Als ik vlugger ben dan de merelaars mag ik de krieken plukken, zei buurtje al lachend! Ik zal het in de gaten houden ! Krieken confituur is toch zo lekker.

meimaand5.jpg

In eigen tuin staan de pioenen met grote bloemkoppen te bloeien. Ze zijn veel mooier en voller dan vorig jaar.
Het kleine appelaartje staat voor de eerste keer volop in bloei.
( Herinner je nog dat ik mezelf beloofde bij iedere boom die volledig gesnoeid werd zou ik een klein boompje in de plaats zetten. Op die plaats verdween er een boom en nu staat er een appelaartje in de plaats).
Ik kreeg van buurtje een stekje van hun vijgenboom. Het heeft twee jaar geduurd eer dat stekje echt wilde groeien. Nu heb ik die in volle grond geplant  en maar groeien dat het vijgeplantje doet!
Al vele jaren geleden plantte ik een kiwi, groeien dat die deed. Overal hechtten de slingers zich aan vast :aan de wasdraadpaal ,de goot van het tuinhuis , één rank klom in de kerselaar, een andere rank verdween in een grote ccypres... Maar vruchten dragen ...noppes. Ik plantte er zelfs een tweeslachtige kiwiplant bij. Nog altijd "rien de knots".
In het najaar heb ik de plant helemaal kort gesnoeid, 't was dat of eruit! Ik was van plan om het gewoon als een slingerplant rond en tussen twee krulijzers te laten groeien want het blad zelf vind ik wel mooi. En kijk...ik heb een vruchtje tussen de bladeren ontdekt!! Nu maar hopen dat het niet bij dat ene kiwietje blijft.

meimaand.jpg

Mooie Pinksterdagen !

13:00 Gepost in lente, seizoenen | Commentaren (16) | Tags: lente, snoeien, bomen, bloeien |

Commentaren

Geduld loont he Magda,
Ik moet het doen met een dakterras, en het vijgeboompje doet het ook uitstekend.
Helemaal, 6m op 6m zitten we ook een beetje in het groen.

Gepost door: Gidsjoris | 15-05-16

Reageren op dit commentaar

@Gidsjoris, zelfs met een klein terrasje kun je het met planten héél gezellig maken!

Gepost door: magda | 16-05-16

Wat een fleurige foto's! :)

Gepost door: cuisine celine | 15-05-16

Reageren op dit commentaar

@Celine, een beetje kleur na de kleurloze wintermaanden is goed voor de moraal ;-)

Gepost door: magda | 16-05-16

Mei is inderdaad snoeimaand. Gele bloemen op de landschap is een boterbloemen. Dan zie je overal gaan groeien. Wij in de buurt hebben ook boterbloemen. Echt heel mooi gezicht. Bloems vind ik ook heel mooi. Jou tuin zien ook bloemen en bloesems bomen groeien. Leuke foto's is het geworden.

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 16-05-16

Reageren op dit commentaar

@Ferry&Jacqueline, ja de weiden staan momenteel vol met bloeiende boterbloemen. De koeien zullen er niet van eten want voor hen zijn ze wat giftig!

Gepost door: magda | 16-05-16

Noemen jullie boterbloemen ranonkels?
Ik vind het hier nog meevallen met het snoeien en kappen van bomen.. meestal doen ze dat hier in de winter lijkt het wel.
Ikzelf heb het aangedurfd m'n vlinderstruik heel kort te snoeien.. en gelukkig loopt ie weer uit! :-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 17-05-16

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ranonkels zei mijn moeder altijd, meestal worden ze wel boterbloemen genoemd. In elk geval horen ze toch bij de ranonkelfamilie.

Gepost door: magda | 17-05-16

kort snoeien.., als een vakman

een kiwi dan nog Magda..

ik ben benieuwd

groeten

Gepost door: Willy | 17-05-16

Reageren op dit commentaar

@Willy, ik ben helemaal geen vakman ,maar na al die jaren en nog eens een tweeslachtige plant er bij planten, was er geen enkele vrucht te bespeuren. Dus 't was helemaal kort zetten of eruit. Kiwiboom heeft het begrepen. Er komt tenminste één vrucht tevoorschijn.

Gepost door: magda | 17-05-16

Je groene vingers hebben zich weer van hun beste kant getoond Magda. Prachtig toch he om alles zo te zien bloeien en groeien.

Gepost door: Mieke | 17-05-16

Reageren op dit commentaar

@Mieke, ik "wroetel" graag in de tuin of het nu planten, zaaien, opkuisen is... doet er niet toe. Maar het geeft je een enorme voldoening als je alles ziet groeien en bloeien.

Gepost door: magda | 17-05-16

Ben benieuwd naar die kiwi. Post je binnenkort eens een update :-)

Gepost door: Ellen | 17-05-16

Reageren op dit commentaar

@Ellen het is zeker een vruchtje , ik ben deze namiddag nog eens extra gaan kijken en eraan gevoeld. Het is geen bladknop ,want het is keihard. Ik zal het opvolgen hoor!

Gepost door: magda | 17-05-16

Daar is inderdaad ernstig werk geleverd.
En jij maakte er mooie foto's van.

OT: The Beatles en de Kerk. Leek mij idd geen zo'n stevige relatie.
Alhoewel Paul wel auditie deed voor in het koor van de kathedraal. Maar ze vonden zijn zangtalend niet goed genoeg, hij faalde. Toen hij Beatle af was schreef hij een klassiek werk: Liverpool Ontario. Dat werd in 1991 opgenomen in, jawel, de kathedraal van Liverpool. Dat was zijn zoete wraak omdat ze hem afwezen toen hij 11 jaar oud was.
Voor er sprake was van The Beatles speelde John Lennon in een skittle groep The Quarrymen. Ze traden o.a. op tijdens een kerkfeest, en daar zou Paul McCartney voor het eerst contact krijgen met de groep en met John Lennon.
Toen Linda beviel van hun dochter Stella, bad Paul voor een goede afloop van de bevalling.

Gepost door: pieterbie | 17-05-16

Reageren op dit commentaar

@Pieterbie, waw je weet echt veel over the Beatles. In mijn jeugdjaren spraken de Beatles me niet zo aan en heb ik me ook niet zo verdiept in hun muziek. Ik zat toen in het stadium van studeren en werk zoeken, huwen en kinderen , bouwen en een opslorpende job. Ik heb een tijdje terug een lange reportage over hun leven gezien.

Gepost door: magda | 17-05-16

De commentaren zijn gesloten.