23-05-16

Halle

Het centrum van Halle is grotendeels verkeersvrij en dat is heerlijk om te wandelen. Veel zin om ver te wandelen hadden we niet meer. Niet dat we uitgeput waren na 4 uur varen , maar het was té warm om ver te lopen. Op één van de foto's zie je dat het 28 ° was. Dit om 18.00 uur en met een bewolkte hemel.
Sommigen ploften zich al onmiddellijk neer op een terrasje maar een klein groepje wilde toch nog een wandeling maken. We sloegen op een bepaald moment een hoek om en zagen dit mooie verkeersvrije plein en in de verte de Basiliek van Halle.

halle.JPG

Het stadhuis zat verborgen achter een feesttent en een standbeeld.

halle1.JPG

Het standbeeld : Adrien François Servais  een Belgisch cellist en componist, door zijn tijdgenoten wel eens "de Paganini van de cello" genoemd. Hij is sinds 2007 ereburger van de stad Halle.

halle servais.JPG

Over het hele plein zag je op elke kassei een koperen nagel met een cijfer erop. Toen we in een tearoom zaten vertelde de dienster dat dit hele plein heraangelegd is met geld van de bewoners van Halle. Iedereen die zijn steentje bijdroeg kreeg een nummer in een register met hun naam erachter. En ieder cijfertje op de steen betekent dat die persoon heeft bijgedragen aan de vernieuwing van dit plein. Ik heb cijfers gezien boven de 3000 !

halle2.JPG

"De Sint-Martinusbasiliek is een gotische kerk in de Vlaams-Brabantse stad Halle, gewijd aan de heilige Martinus van Tours.
Het is een bedevaartsoord en werd in 1946 door paus Pius XII tot basiliek verheven. Sindsdien wordt de kerk ook wel Onze-Lieve-Vrouwebasiliek genoemd. Door het K.B. van 30 december 1933 werd ze een beschermd monument.
Het merkwaardige bolvormige dak aan de ingang is een verwijzing naar het mirakel van de kanonballen.
De legende zegt dat de zwarte Onze-Lieve-Vrouw van Halle die kanonballen zou opgevangen hebben met haar mantel waardoor haar handen en gezicht zwart werden van het buskruit. Dit 92,5 cm hoge beeldje is beroemd"
 

halle3.JPG

Er was een dienst bezig in de basiliek zodat we die niet konden bezoeken. Ik heb enkel achteraan in de kerk een paar foto's genomen.

halle5.JPG

halle6.JPG

halle7.JPG

Rondom de basiliek staan redelijk dichtbij woningen . Het was mij onmogelijk om een totaalbeeld van deze kerk te maken.

halle8.jpg

halle11.JPG

Leo Cardijn (13 november 1882 - 24 juli 1967) was een Belgisch priester die later tot kardinaal werd verheven vanwege zijn verdienste als stichter en bezieler van de jeugdbeweging Katholieke Arbeiders Jeugd (KAJ). Zijn ouders woonden in Halle . Meer over de figuur van Cardijn : klik

halle10.jpg

Rondom de basiliek staan mooie gebouwen zoals hieronder de muziekacademie

halle9.JPG

halle12.JPG

halle4.JPG

Gezien het nog een paar uur duurde voor we thuis kwamen aten we op een terras op het verkeersvrije plein versgebakken pannenkoeken en dronken een kopje koffie erbij. Een vriendelijke klant zag dat we foto's wilden maken en hij stelde voor dat hij foto's van ons tafeltje zou maken. De andere medereizigers had ik zelf al op de foto gezet. Onderaan rechts zie je dat het 28° was.

halle13.JPG

Het was een leerrijke dag , maar best een vermoeiende dag.

Commentaren

Volgesn mij mocht er geen gemotoriseerd verkeer op dat plein hihihi.. je schrijft zó vaak 'verkeersvrij plein'..! :-)
Ik ken Halle alleen van naam.. door Blah, die werkte daar. Maar zoals ik al meer gemerkt heb.. al die Belgische stadjes, of ze nu klein of groot zijn, zijn schitterend.. je foto's laten het ook dit keer weer goed zien.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 24-05-16

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ik heb het woord opgezocht en het is een gangbare term. Verkeersvrij wil zeggen: geen vrachtverkeer, geen autoverkeer, dus ook geen taxi’s, en geen fietsers (met de fiets aan de hand is toegang uiteraard wel mogelijk).
Ik wist niet eens dat Halle zo'n mooi centrum had ,wat de Basiliek nog meer tot zijn recht laat komen.

Gepost door: magda | 24-05-16

Natuurlijk is dat een gangbare term.. het was maar een grapje van mij.. omdat je het woord zo vaak schreef. Vooral in die laatste zin is dat dan ook nog nauwelijks nodig.. op een plein waar verkeer rijdt, zal je niet op je gemakje een pannenkoek gaan zitten eten hè hahaha! :-)

Gepost door: mizzD | 24-05-16

mooie gebouwen in het centrum van Halle Magda

met deze fraaie basiliek als hoogtepunt..

de restauratiewerken ervan duurden 20 jaar

een bekend bedevaartsoord, dat wel aan belang verloren heeft..

toch zijn nog sportievelingen die met Pinksteren te voet naar Halle stappen..

van hier 40 km met op het einde de hellingen van het Pajottenland

nu worden ze wel met de wagen afgehaald..

prerttige dag

Gepost door: Willy | 24-05-16

Reageren op dit commentaar

@Willy, ik kende niets over Halle, de basiliek en de bedevaarten. Het was wel een mooie kennismaking. Jammer dat we van de basiliek niet meer konden zien.

Gepost door: magda | 24-05-16

Jaren geleden dat ik nog eens in Halle kwam.
Was vergeten dat het er zo mooi is.
Heb hier een knappe vrouwelijke collega die in Halle woont, ga mijzelf eens moeten uitnodigen :-)

Gepost door: pieterbie | 25-05-16

Reageren op dit commentaar

@Pieterbie, Halle was die dag gewoon een plaatsje om even te rusten van een drukke dag, maar het bleek voor ons toch een verrassing te zijn. Het centrum is mooi en uitnodigend . Een groot deel is wandelzone en dan zie je ook overal terrasjes verschijn en. Dus klamp die vrouwelijke collega maar eens aan met de vraag of ze geen rondleiding in de basiliek wil regelen nu die niet meer in de steigers staat en nadien dan op het plein een terrasje doen ;-)

Gepost door: magda | 25-05-16

Nu weten we waar de uitdrukking 'zijn steentje bijdragen' vandaan komt.

Gepost door: Benjamín | 25-05-16

Reageren op dit commentaar

@Benjamin, de bewoners hebben letterlijk een steentje bijgedragen. Alleen kwamen we niet te weten hoeveel ze moesten bijdragen om een nummerplaatje te krijgen op een kassei. 't Zal wel méér dan 1 euro geweest zijn.

Gepost door: magda | 25-05-16

Halle nog nooit geweest, ziet er wel gezellig uit

Gepost door: fotorantje | 26-05-16

Reageren op dit commentaar

@Antje, doe mij eens een plezier en ga die Basiliek eens bezoeken !!! Ik vond het zo jammer dat we die niet konden bezoeken op dat ogenblik.

Gepost door: magda | 26-05-16

De commentaren zijn gesloten.