26-05-16

Een Mariagrot in Jette

In dezelfde week van onze uitstap naar Brussel( op woensdag 11 mei) waren we de zondag nog eens in Brussel. Het was de jaarlijkse trefdag Linx+  en deze keer ging die door in Brussel. Je kon kiezen wat je die dag wilde doen in Brussel. Maar veel keuze was er niet meer voor ons. Tja als je wat ver van de zon woont zijn de beste keuzes eerst weg! Onze groep wilde zo graag Train World in Schaarbeek zien en aansluitend de boottocht met bbq. Dat kon niet meer wegens volzet. Weet je wat de plaatselijke vereniging deed? Zelf de uitstap inrichten op een andere datum maar door allerlei omstandigheden was het toevallig in dezelfde week . Niemand had bezwaar en zo trokken we met een dubbeldekbus gevuld met 70 mensen naar Brussel. Het verslag van die dag heb je al gezien.

Nu gaat het over zondag( 15 mei)en iedereen koos wat hij wilde zien( wat er nog overschoot om te kiezen ! ) Met een paar dames kozen wij voor "Bewogen Kunstenaars" . Dat was echt een schot in de roos.

Maar vooraleer daar aan te beginnen wil ik eerst iets anders tonen. Iets wat we toevallig tegenkwamen op weg naar een van die Kunstenaars.
We kwamen een Mariagrot tegen,een replica van de beroemde grot. Midden een woonwijk verwacht je echt niet om dit aan te treffen.

Internet verschafte me de nodige uitleg!

"Het domein van de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot in de Leopold I-straat in Jette is een van die zeldzame plekken waar de tijd geen vat op lijkt te krijgen. Het domein werd ingewijd in 1915, een jaar na de aanpalende kerk. Die was al vlug te klein voor alle gelovigen die aan het begin van de Groote Oorlog steun zochten bij Maria. De grot is een replica van de grot in Lourdes waar 160 jaar geleden Maria zou zijn verschenen aan Bernadette Soubirous. Begin vorige eeuw was het mode om overal in Europa dergelijke replica’s neer te zetten. In Jette kwam naast de grot nog een rotsachtig, glooiend parkje met vijftien rozenkranskapellen, een kruisweg van veertien staties en enkele religieuze beelden." ( het parkje was reeds gesloten toen wij er langs liepen)

 

grot.JPG

grot9.JPG

grot8.JPG

grot1.JPG

grot2.JPG

grot10.JPG

grot3.JPG

grot4.JPG

grot5.JPG

grot6.JPG

grot7.JPG

grot11.JPG

grot12.JPG

Vlak naast deze grot is er een Kapel.

grot13.JPG

 

Commentaren

Mja.. ik ben dus helemaal niet gelovig maar ik leg dit soort dingen dus ook altijd wel vast. Niét omdat ik het mooi vind, integendeel.. ik vind het echt vreselijke kitsch. Ik wil niemand voor het hoofd stoten hoor, maar zelfs die beroemde grot in Lourdes.. het stelt toch maar zielig weinig voor en dan zo'n toeloop van mensen.. van zieke en gehandicapte mensen die op genezing hopen.. ik kan er niet over uit. Maar misschien komt dat dan dus wel omdát ik dus totaal niet gelovig ben.. ik zie wat ik zie en 'geloof' er niks 'bij'. En wat ik zie vind ik dus niet veel voorstellen. :-)
Groetjess!

Gepost door: mizzD | 27-05-16

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, ik treed je mening bij. En het heeft niks met niet gelovig opgevoed te zijn te maken. Mijn moeder en haar familie waren erg gelovig , ik stelde teveel pertinente vragen waar ze niet konden op antwoorden en dus was ik een lastig kind. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet begrijp dat mensen steun en troost kunnen vinden in hun geloof. Dat moet ieder voor zichzelf uitmaken. Ik heb de schoolstrijd meegemaakt indertijd en mijn broer en ik waren "slechte " kinderen omdat we naar de gemeente school gingen en niet naar een katholieke school! Als kind van 12 jaar komt dat hard aan( was voor de voorbereiding van de plechtige communie) en sedertdien was ik de opstandige in de familie. Heb geweigerd om nog godsdienst te volgen en liet me inschrijven voor zedenleer. De toegevingen aan de familie hebben geduurd tot de doop van de drie kinderen en daarna zijn ze vrijzinnig opgevoed. Nu is die lijn tussen godsdienst of lekenmoraal niet meer zo scherp. De tijd heeft alles soepeler gemaakt. Er wordt niet meer in termen van gelovig en slecht zijn gesproken.
Wat die bezoeken aan Lourdes betreft... je hebt groot gelijk.

Gepost door: magda | 27-05-16

ik kijk daar met verwondering naar Magda

na die "verschijningen " in Lourdes, hadden op diverse plaatsen verschijningen e.d plaats

ook waar ik woon is er een dergelijke verering....

en vorig jaar was er nog een wenende madonna in een Waals dorp..

sommigen vinden daar ongetwijfeld troost in en dat kan helpen,

maar toch..

groeten

Gepost door: Willy | 27-05-16

Reageren op dit commentaar

@Willy, ik bekijk deze devotie eerder meewarig! Maar als mensen daar troost en steun in vinden , wie ben ik om daar iets op te zeggen! Ik doe er zeker niet aan mee. Als kind al zei de familie langs moederskant dat ik een "averechtsen" was. Het zij zo. De ratio overheerst bij mij!

Gepost door: magda | 27-05-16

Hallo Magda, even een groet hier op je blogje.
Knap dat je de foto's van de grot in Jette postte, ik wist helemaal niet dat daar zo een Lourdes grot was ..
Groetjes en tot snel weer..

Gepost door: Chrisje | 27-05-16

Reageren op dit commentaar

@Chrisje, fijn je weer eens te zien verschijnen. Die grot was een complete verrassing en gezien de poort nog open was ben ik er even binnen gegaan om foto's te maken.

Gepost door: magda | 27-05-16

Reageren op dit commentaar

en nu denk ik aan de Maria hier bij ons en de Kroningsfeesten die heel dicht bij komen

Gepost door: Merel | 28-05-16

Reageren op dit commentaar

@Merel, dat zal zeker de moeite worden. Ze zijn zeker al volop bezig met de voorbereidingen, want een mooie stoet vraagt veel van iedere deelnemer! Ga je foto's maken en ons tonen op FB ?

Gepost door: magda | 28-05-16

In Valkenburg in Limburg hebben dit ook. Toen zijn wij niet erin geweest. Ik vind maar niks van grotten. Maar je foto's bekijkt vind ik wel mooi om te zien. Maria beeldjes hadden in Valkenburg ook. Heel bijzonder om te zien.

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 28-05-16

Reageren op dit commentaar

@Ferry&Jacqueline, in Valkenburg was ik al eens in die grotten maar daar heb ik toen toch geen Mariabeeldjes gezien. Ik vond het eng om rond te lopen in de mergelgrotten in Valkenburg, maar mooi was het wel.

Gepost door: magda | 28-05-16

sfeervol!
genezing zal er wel niet komen maar mensen kunnen er wel kracht uit putten om door te zetten en/of te aanvaarden en dat is ook heel belangrijk

Gepost door: fotorantje | 29-05-16

Reageren op dit commentaar

@Antje, dat is waar wat je schrijft en zolang die persoon daar kracht en aanvaarding kan uitputten vind ik het oké! Maar liefst geen merchandising errond.

Gepost door: magda | 29-05-16

ontzettend grappig dat ze daar een replica gemaakt hebben

Gepost door: pieterbie | 01-06-16

Reageren op dit commentaar

@Pieterbie, nu zouden ze dat niet meer doen, maar ruim 100 jaar geleden haalden ze Lourdes naar hier. De communicatiemiddelen waren toen nog niet zo uitgebreid!

Gepost door: magda | 02-06-16

De commentaren zijn gesloten.