30-05-16

Horta en Park tenbosch in Brussel

Zondag 15 mei was de trefdag van LinX+ zoals ik in een vorig logje al vertelde en sommigen onder ons kozen voor "Bewogen Kunstenaars". We gingen de woningen bezoeken van drie geëngageerde en baanbrekende kunstenaars die een tijdlang in Brussel hebben gewoond.

De eerste woning (en tevens het Hortamuseum) was deze van Victor Horta.(Amerikaansestraat 25, Sint-Gillis, Brussel).Samen met drie andere art-nouveau huizen van Horta, behoort het tot de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Het was een twee uur durende rondleiding in het huis waar je van de ene (bouwkundige) verbazing in het andere viel. We hadden een héél bekwame gids die wist wat ze vertelde en ook kon antwoorden op onze vragen. Alleen kan ik géén enkele foto tonen van de binnenkant van het huis. De erfgenamen beheren de auteursrechten.  Maar tik gewoon "woning en atelier van Horta"-afbeeldingen in en je ziet een massa foto's van deze woning.

brussel,trefdag,park,senioren

Deze twee huizen werden gebouwd tussen 1898 en 1901 en bevatten drie trappenhuizen: één voor de bewoners, één voor het architectenbureau dat hier was ondergebracht en een derde voor de bedienden. Ongelooflijk mooi en het voelt helemaal niet gedateerd aan.

Daarna bracht de bus ons naar de woning van een ander kunstenaar nl Constantin Meunier. We waren in twee groepen verdeeld en wij hoorden bij groep B en moesten onze beurt afwachten . Helemaal niet erg want we gingen onze meegekregen picknick opeten in een vlakbij gelegen park dat het vermelden waard is .

Tenbosch is een publiek park in Elsene, Brussel. Vroeger was het een private dendrologische tuin(dendrologie =studie van bomen, heesters en in het algemeen houtachtige planten) en het is nu eigendom van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Hoewel relatief klein (2 hectare), is het een bijzonder landschapspark, populair onder de lokale bewoners. Het is omgeven door een muur en biedt een onverwachte oase van rust in een drukke buurt. Echt een héél mooi en uiterst verzorgd park!! Toen wij er picknickten stonden er veel bomen in bloei. Er waren ook omheinde speelpleintjes afgesloten met een poortje waar kleine kinderen in het zand aan het spelen waren onder het toeziend oog van volwassenen.

 

park.JPG

park7.JPG

park1.JPG

park2.JPG

park4.JPG

park5.JPG

park6.JPG

Na onze picknick binnengespeeld te hebben, gingen we de woning en het atelier van Meunier bezoeken, en kon de eerste groep in dit park hun picknick opeten!
Meunier verdient een apart logje en dat is voor morgen.

Commentaren

Deze park is mooi om te wandelen. Tuinen ziet heel goed verzorgd uit. Mooi strak ziet het.Twee huizen aan elkaar vind ik heel mooi gezicht. Heel mooie foto's heb je gemaakt.
Groetjes,

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 31-05-16

Reageren op dit commentaar

Je had verkeerde logje gereageerd. Dat geeft niet hoor. Wij hebben allen maar patat genomen. Het is ook verleidelijk op de kermis al die snoepjes.

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 31-05-16

@Ferry&Jacqueline, ik ben gaan kijken. Ik weet niet wat er gebeurd is want ik heb echt op het kermislogje gereageerd. Alles viel hier uit en toen ik terug ging kijken vond ik mijn antwoord niet meer! Ik wist niet dat het op een vroeger log van jullie was terecht gekomen. Bij deze is het dus opgelost.

Gepost door: magda | 31-05-16

Een goed beeld van een art-nouveauhuis Magda, vooral die voordeur is gewoon prachtig, en overal waar je komt, is dat mooie siersmeedwerk aanwezig. Heb je die trapleuning gezien Magda? Het huis is zelf niet zo groot, maar meer dan de moeite waard.

Gepost door: greta | 31-05-16

Reageren op dit commentaar

@Greta, wat zeg je dat het huis niet zo groot is? Er zijn mààr drie verdiepingen en dan moet je die tussenverdiepingen ook nog tellen en overal trappen op en trappen af lopend over de twee gebouwen. We waren allemaal pompaf toen we buiten kwamen!! Maar wel de moeite waard ,een super mooi huis en alles past bij elkaar van deuren, vloeren,meubels tot ramen ,deurklinken en allerlei in die tijd supermoderne gadgets!!

Gepost door: magda | 31-05-16

Magda het is pas in 2012 uitgebreid via de aankoop van een woning die ernaast staat. Vandaar dat je schrijft dat het nu zo groot is, omdat ze dit erbij gevoegd hebben.Maar de uitbereiding heb ik noch niet gezien, wel over gehoord. Groot, ja wat is groot? Misschien omdat ik ook nogal groot woon, weet het niet. Nu zijn de nieuwe huizen inderdaad veel kleiner, want bouwen en bouwgronden zijn een dure aangelegenheid geworden.
Ik vond het een heel mooi huis, alles zo sierlijk. Ja zeker Magda we worden een dagje ouder en trappen zijn niet meer zo voor ons.
groetjessssss

Gepost door: greta | 31-05-16

Reageren op dit commentaar

@Greta, ik zeg groot omdat dit volgens de normen van toen toch een groot huis moet geweest zijn. Het is van beneden tot boven erg sierlijk en héél praktisch ingericht.

Gepost door: magda | 31-05-16

Prachtig gebouw dat Hortamuseum.. heb er ooit wat over gelezen op een blog dat allang niet meer bestaat en tóén al had ik het zelf weleens willen gaan bekijken.. het idee komt nu weer terug! :-)
Stadsparken zijn de longen van een stad.. en dit ziet er héél mooi uit!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 31-05-16

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, het Hortamuseum moet je echt eens bezoeken. De gids kan je zoveel dingen vertellen over Horta zelf en zijn familie en de reden waarom hij bepaalde zaken op zijn manier heeft ingericht in het huis. Hij had zelfs al een soort centrale verwarming! Dit park daar zou je zomaar aan voorbijlopen. Je moet werkelijk het pad inslaan tot je aan het plakkaat komt met de vermelding Tenbosch

Gepost door: magda | 31-05-16

jammer van die foto's...

en dat als je bedenkt dat Horta bijna 73 jaar geleden overleden is

het stripmuseum en de Bozar zijn wel te bezoeken

prettige avond

Gepost door: Willy | 31-05-16

Reageren op dit commentaar

@Willy, de auteursrechten vervallen binnenkort hebben ze ons meegedeeld. Ik denkl dat ze dan nog niet happig zullen zijn dat je foto's neemt. Ze zijn zeer bang dat er schade aangericht zou worden in het huis zoals aan de meubels of aan de bekleding van wanden, zelfs een handtas mocht je niet meenemen!!

Gepost door: magda | 31-05-16

Wat een boeiende en superleuke uitstap, Magda !

Gepost door: Fluwijn | 31-05-16

Reageren op dit commentaar

dat huis van Horta zou ik ook wel eens willen bezoeken.
In Londen bezocht ik ooit het huis van architect John Soan, een excentrieke verzamelaar, dat was heel interessant.

Gepost door: pieterbie | 03-06-16

Reageren op dit commentaar

oooh Horta, de buitenkant alleen al is mooi

Gepost door: fotorantje | 04-06-16

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.