31-05-16

Constantin Meunier

Het Constantin Meuniermuseum is een museum in de Brusselse gemeente Elsene, gewijd aan de Belgische kunstenaar Constantin Meunier (1831-1905). Het museum is gehuisvest in de atelierwoning waarin de Meunier de laatste vijf jaar van zijn leven woonde en werkte.

Meunier, geboren in Brussel, was een realistisch schilder van expressieve fabriekstaferelen die blijk gaven van zijn socialistische sympathieën. Hij is vooral bekend om zijn imposante bronzen beelden van fabrieksarbeiders. Deze waren ingegeven door zijn bezoeken aan industriegebieden rond Luik en Charleroi in de jaren zeventig en tachtig van de 19de eeuw. De figuren geven een veelzeggend beeld van die tijd.

De collectie van het museum omvat 759 kunstwerken: naast beelden bezit het museum 85 van zijn schilderijen en talrijke documenten

 

meunier.JPG

meunier1.JPG

Zelfs in de gevelversiering zie je een arbeidersfiguur.

meunier2.JPG

Zijn beelden gaan allemaal over feiten die Meunier heeft gezien of meegemaakt: voorbeeld de foto hier  rechts onder:

" ‘Grauwvuur’ is een andere naam voor een steenkoolgasontploffing. Op 4 maart 1887 doet zich in de steenkoolmijn van La Boule du Rieu du Coeur te Quearegnon een dergelijke ontploffing voor. Meer dan 120 arbeiders komen om. Meunier is erbij en ziet hoe redders de toegetakelde lichamen van de doden bovenhalen voor identificatie. Als een moeder het verschroeide lichaam van haar zoon herkent, speelt zich een hartverscheurend tafereel af. Meunier legde dat moment vast in een schets en verwerkte het later in dit beeld. Het is ook gekend onder de titel: "Een vrouw ontdekt haar zoon onder de doden".

meunier3.jpg

 

meunier4.jpg

meunier5.JPG

meunier6.JPG

Het grote atelier achteraan de woning waar Meunier werkte.
De kracht die uit al die beelden straalt is groot.

meunier7.JPG

Commentaren

Ik heb noch nooit gehoord over deze man Magda en niet dat ik weet dat ik ooit in Elsene ben geweest. Maar nu je dit schrijft stond er kort geleden beeldjes met die naam te koop op 2dehands.be de dokwerker en nog andere. Ja maar je weet men is niet altijd sant in eigen land.
Ben geen fan van brons, maar zoals het daar staat lijkt het of de maaier en de foto van heer net erboven, dat ze zo gaan tot leven komen, zo natuurgetrouw mogelijk zijn ze weergegeven.
Men zou de vroegere kunstenaars terug meer onder de aandacht moeten brengen, want er is zoveel schoons waarover wij noch niets weten.
Weer herfstweer hier vandaag, waar zit nu eigenlijk die ZON?
groetjessssss

Gepost door: greta | 01-06-16

Reageren op dit commentaar

@Greta, en toch zou je deze man moeten kennen!!!! De mijnwerker op de koperen muntjes van 50centimen is van de hand van Meunier. Zelf staat hij afgebeeld op de biljetten van 500bef! Wat vergeten we toch vlug hé!! Maar met dank aan onze gids in het museumhuis van Meunier heb ik verdere informatie opgezocht op internet! Ik kan niet zeggen dat ik van zijn stijl hou maar alle beelden die hij maakte zijn écht uit het leven gegrepen. Met de uitleg van de gids bekijk je die beelden dan ook genuanceerder. Over zijn schilderijen hebben we het in dit museum niet zozeer gehad.

Hij is zijn hele leven een nederig maar groot kunstenaar gebleven. Met zijn woorden geformuleerd :' Ik wil slechts aanspraak maken op een goed gevulde loopbaan van een goede ambachtsman,gekenmerkt door eerlijkheid en waarin ik ook mijn ganse hart heb gelegd'. get. Constantin Meunier.

Gepost door: magda | 01-06-16

Dat beeld rechts op de onderste foto ken ik.. dat staat bij de Grote Markt in Antwerpen! Maar kende het werk van deze man verder niet.. ben alleen wel meteen fan.. prachtige beelden!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 01-06-16

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, stuk voor stuk heeft die man niet alleen grote beelden ,maar ook beelden uit het leven gegrepen gemaakt. Dit museum heeft een grote indruk op iedereen nagelaten. Mede dank zij een fantastische gids in dit museum.

Gepost door: magda | 01-06-16

Prachtig museum om te zien. Mooie kunstbeelden om te zien in museum. Wat erg toegetakelde mensen. Het lijkt me vreselijk. Het was toen 120 arbeiders verloren. De ene beeld kun je heel goed zien. Triest. Mooie foto's heb je gemaakt.

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 01-06-16

Reageren op dit commentaar

@Ferry&Jacqueline, deze kunstenaar maakte beelden uit het werkelijke leven en vooral over de omstandigheden waarin deze mensen toen moesten werken. Dat doet je wel nadenken hoe goed we het heden toch allemaal hebben ,maar velen beseffen het niet!

Gepost door: magda | 01-06-16

het zijn niet direct beeldhouwwerken waar je vrolijk van wordt..Magda

"grauwvuur" en "monument voor de arbeid" zijn heel aangrijpende werken.

het museum van Leuven bezit meerdere sculpturen.

ongetwijfeld één van onze grootste beeldhouwers.

groeten

Gepost door: Willy | 01-06-16

Reageren op dit commentaar

@Willy, inderdaad een grootbeeldhouwer. Na dit bezoek aan het Museum bekijk ik zijn werken met andere ogen. Ja dat zei de gids ook dat er in Leuven veel van zijn werken in het museum staan. Alle beelden en beeldjes die we gezien hebben heeft de gids besproken( zoals ik het tekstje bij grauwvuur schreef) We waren allemaal erg onder de indruk. Ik heb er veel foto's maakt maar die zouden hier toch niet zo tot hun recht komen want ik kan er onmogelijk alle uitleg bij schrijven. Alleen ben ik vergeten wie die man was( het grote beeld) ,nochtans een bekend figuur! Weet jij het soms? Ja het monument van de arbeid is indrukwekkend. Dit bezoek is alleszins eentje die is blijven nazinderen!!

Gepost door: magda | 01-06-16

Volgens mij is het Emile Zolá magda.

Gepost door: mizzD | 02-06-16

Mizzy dat zou kunnen!

Gepost door: magda | 02-06-16

Mijn onbekend deze kunstenaar.
Maar ik lust zijn werk wel.

Gepost door: pieterbie | 03-06-16

Reageren op dit commentaar

@Pieterbie en toch moet je hem kennen, ik schreef het al bij Greta!!

Gepost door: magda | 03-06-16

De commentaren zijn gesloten.