01-06-16

Het René Magritte Huis-Museum

Na het bezoek aan de woning en het atelier van Meunier reed de bus dwars door Brussel om ons naar de volgende  kunstenaar te brengen Door allerlei omleidingen kregen we een mooi zicht op het centrum van Brussel!

René Magritte is een van de 10 bekendste schilders in de wereld ! De kunstenaar, bekend om zijn surrealistische werken, verbleef het grootste deel van zijn leven in Brussel. Hij werd geboren op 21 november 1898 te Lessines, in de provincie Henegouwen. Vanaf zijn twaalfde volgt Magritte tekenlessen boven een snoepwinkel. Op zijn achttiende wil hij van schilderen zijn beroep maken en schrijft hij zich in aan de Academie voor Schone Kunsten te Brussel. Het beroep van schilder is niet altijd gemakkelijk! Voor Magritte kon leven van zijn schilderijen, hield hij zich bezig met reclametekeningen. Deze eenvoudige, leesbare beelden vallen op. Ze tonen luxueuze modehuizen maar ook voorwerpen uit het dagelijkse leven: snoep, koffie, auto's, geneesmiddelen

Aanvankelijk dachten we dat we naar het Magritte Museum gelegen op het Koningsplein gingen. Neen we gingen naar  het René Magritte Huis-Museum gelegen in Jette, Esseghemstraat. Daar worden oa een reeks originele aquarellen, gouaches en tekeningen tentoongesteld  alsook grafische werken van Magritte.
Het Museum is gelegen in het huis waarin Magritte en zijn vrouw Georgette tussen 1930 en 1954 gedurende 24 jaar gewoond hebben. Het paar huurde het gelijkvloers, dat met oorspronkelijke meubels gereconstrueerd werd. Magritte heeft daar bijna de helft van zijn werk uitgevoerd. Op de bovenverdiepingen toont een biografisch parcours het leven en de carrière van Magritte via foto's, brieven, persoonlijke documenten en voorwerpen. Ik kon er weinig foto's nemen omdat de ruimtes te klein waren en er altijd wel iemand in het beeld liep.
 

magritte.JPG

In de straat heb je op het voetpad maar de mozaïek tegels te volgen tot het huis waar Magritte woonde. Ook aan bepaalde gevels gingen mozaïeken van de schilder.

magritte1.jpg

magritte2.jpg

magritte3.jpg

zijn werkkamer

magritte4.JPG

de keuken waar hij ook veel aan een tafeltje werkzaam was.

magritte5.JPG

Achterin de tuin zijn atelier

magritte6.JPG

Op het gelijkvloers de slaapkamer...

magritte7.JPG

...met aan de straatzijde het salon.

magritte8.JPG

Op de verdieping kasten vol brieven en persoonlijke documenten en tekeningen aan de muur.

magritte9.jpg

Zagen we zijn beroemde schilderijen niet, dan kregen we toch een inkijk in het leven van deze kunstenaar.

 

Commentaren

Dat is wel één van de bekendste kunstenaars die er zijn en zijn werk is ook zo fijn herkenbaar als het zíjne hè! daar hou ik dus van.
Die schilderijen? aach, negen van de 10 keer zijn die toch niet in het museum, maar hangen ze ergens uitgeleend. En ze zijn bovendien héél bekend.. die kamertjes waar ie in z'n dagelijkse leven was en al die werken heeft zitten maken vind ik véél leuker om te zien hoor!
Groetjess!

Gepost door: mizzD | 02-06-16

Reageren op dit commentaar

@Mizzy, we voelden ons aanvankelijk toch wat misleid omdat iedereen overtuigd was dat we naar het Museum gingen aan het Koningsplein. Maar achteraf waren we toch tevreden dat we een inkijk in zijn leven hebben gekregen. Hij heeft het lange tijd niet financieel niet gemakkelijk gehad.

Gepost door: magda | 02-06-16

Prachtig om te zien deze museum. Mozaïeken wat mooi gemaakt. Het is kunst om te maken. Aparte kamers zijn ook leuk om te zien. Er zijn wel beroemde schilders daar. Leuke verhaal heb je geschreven hoe het is.

Gepost door: Ferry & Jacqueline | 02-06-16

Reageren op dit commentaar

@Ferry&Jacqueline, die mozaieken waren wel speciaal . Je zag ze aan elk huis in die straat tot aan de woning van de kunstenaar. Waren we niet in het grote museum, we kregen toch een interessante kijk op zijn dagelijks leven.

Gepost door: magda | 02-06-16

ik dacht ook dat jullie naar het museum aan het Koningsplein gingen bezoeken....

daar hangen wel enkele bekende werken...

een museum dat mij wel tegenviel, omdat er ook niet zo veel werken te zien zijn en omdat sommige al sterk verkleurd waren ..

er zijn wel veel documenten te zien, maar daarvoor was ik nu ook niet gekomen

prettige dag

Gepost door: Willy | 02-06-16

Reageren op dit commentaar

@Willy, je bedoelt toch het Huis van Magritte denk ik: Ja dat viel ons ook tegen want niemand had ons gezegd dat we naar zijn huis gingen. En zo interessant waren die documenten ook niet, vele waren zelfs niet goed meer leesbaar. Tussen haakjes :drie musea op één dag was ook van het goede wat veel en gezien Magritte de laatste was ,waren we allemaal moe. Nogal veel trappen en lange wandelingen gedaan!

Gepost door: magda | 02-06-16

nee , ik bedoel wel degelijk het museum op het Koningsplein...

te veel musea op een dag, dat vind ik ook

er zijn toch nog andere dingen te zien in Brussel

een museumbezoek is meestal heel vermoeiend en zeker als je dat in groep doet

Gepost door: Willy | 02-06-16

De trefdag Linx+ gaat wel over deelnemers van alle Vlaamse provincies en dat zijn er een pak( Verleden jaar was het Mons en toen waren er 500 deelnemers). De organisatie is perfect en je hebt enkel contact met zij die voor eenzelfde thema kiezen. Wij kozen die dag voor een uitstap " Bewogen Kunstenaars" . Er kon ook gekozen worden voor een bezoek aan de VRT, of de dispatching van de spoorwegen...Maar de meeste keuzes waren al volzet en ik wilde toch graag het Horta museum zien, en Meunier viel ook erg mee. Als het Museum op het Koningsplein al tegenviel dan zou jij het Huis zeker een tegenvaller gevonden hebben. We kregen wel een idee hoe de kunstenaar geleefd heeft maar meer ook niet.

Gepost door: magda | 02-06-16

toch ook wel leuk om in dat huis even te vertoeven waar zijn creativiteit opborrelde
de mozaïeken vind ik leuk

Gepost door: fotorantje | 04-06-16

Reageren op dit commentaar

@Antje, ja het is inderdaad leuk om eens te zien hoe die man leefde. Alleen waren we allemaal moe , drie musea op één dag is echt van het goede te veel! En het jammere is dat je aandacht dan ook verslapt en je de courage niet meer hebt om veel teksten te lezen.

Gepost door: magda | 19-06-16

zou dit ook wel graag bezoeken, eerlijk gezegd.
Voor mij is dit een van onze 'grootste' Belgen.

Gepost door: pieterbie | 05-06-16

Reageren op dit commentaar

@Pieterbie, je verwacht van zo'n creatieve geest ( ik heb hier zelf enkele reproducties van hem in huis hangen) dat hij ook " creatief" zou wonen. Niks van, sober tot armtierig en in een met weinig smaak ingericht klein gelijkvloers appartement. Nu is het twee verdiepingen tellend huis ingericht als tentoonstelling van alles en nog wat.

Gepost door: magda | 19-06-16

De commentaren zijn gesloten.