03-02-16

de achterburen

Ik heb sedert een paar maanden nieuwe achterburen. 
De eerste bewoners zijn wegens hun leeftijd verhuisd naar een appartement. De tweede bewoners zijn na een vijftal jaar uit elkaar gegaan en nu is er sedert het najaar van 2015 een nieuw gezin komen wonen.
De tweede bewoners hebben het huis absoluut niet verzorgd, noch binnen noch buiten. Ik heb containers sloopafval zien buiten dragen en buiten hebben werklui het hele huis en de tuin al onder handen genomen.

Weer of geen weer met  drie tot vier man zijn ze al maanden aan het werk.  Binnen moet het opgeknapt zijn want het gezin woont er  sedert twee maanden. Buiten wordt de eindfase bereikt. Deze week waren ze niettegenstaande de felle wind op het dak bezig. Het dak werd afgespoten en aan de topgevels werden zwarte latten aangebracht.
Ik denk dat het volgende zal zijn: de muren wit schilderen. Het enige dat langs de achterzijde nog moet in orde gebracht worden is gras zaaien. Maar daarvoor zullen ze nog wat geduld moeten hebben gezien de helft van de tuin in het water staat en  wegtrekken gaat maar langzaam. Het ergste is dat er nog regen voorspeld wordt.

Ik zit niet de ganse dag op de uitkijk  maar mijn keukenraam geeft uit op de achterzijde van deze woning en zo heb ik het huis zien evolueren tot wat het nu is.

Ik heb echt bewondering voor deze ploeg mensen die sedert september bezig zijn om  een verwaarloosde woning in een mooi en aangenaam huis te herscheppen. Ik heb al dikwijls mijn hart vastgehouden wanneer ik zag dat ze in regen en wind, goed ingeduffeld , probeerden verder te werken op stellingen en ladders.
Ik heb gisteren een paar foto's genomen van achter mijn keukenraam. Op de onderste foto zie je hoe mooi het resultaat is na het afspuiten van het met mos begroeide dak.

achterbuur.jpg

19:20 Gepost in buren | Commentaren (17) | Tags: buren, werken, huis |

17-08-15

Eentje minder...

Ik voel me een beetje triest vandaag en zelfs het weer is wat somber alsof het mijn stemming aanvoelt.

Ik heb hier al dikwijls verteld dat ik het konijn en de twee kippetjes van de buren verzorg als zij weg zijn. Gezien ze momenteel méér in Le Pays des Collines verblijven dan in hun huis aan de kust  werd mij gevraagd of ik de dieren wilde verzorgen. Ik doe dat tot heden nog altijd met veel plezier.
Ik heb een buurman (die een eindje verder tuiniert) die regelmatig zorgt dat ik groen heb voor de beestjes zoals koolbladeren, héél kleine aardappelen die ik dan kook, klaver , paardenbloembladeren... Hij zorgt ook voor hooi om de hokken van de beestjes te verversen...  Buurtjes zorgen ervoor dat er grote zakken graan  staan voor zowel het konijn als voor de kippen.
Het is een dagelijkse bezigheid geworden van mij . De beestjes kennen me zo goed dat het konijn zijn oren spitst als hij mijn stem hoort en de kippetjes (die ik Trientje en Trienette noem) komen al vlug naar het hek gelopen. Beide kippetjes zetten zich dan met hun vlerken half omhoog neer om gestreeld te worden. Best een grappig zicht!

Deze week merkte ik dat het ene kippetje,Trientje, minder enthousiast was . Ik dacht dat het last had van het warme weer en zorgde dat hun waterkom nog eens extra ververst werd. De andere dag zat ze maar te zitten  en toen wist ik al wat er zou gebeuren. Trientje is al meer dan vier jaar oud. Ik zette haar op haar strobedje in het kippenhok.
De andere dag kwam ik in de grote kippenren maar werd enkel door Trienette en het konijn verwelkomd.
Ik vond nergens het andere kippetje en wist niet goed wat er kon gebeurd zijn. Ik  ging terug naar huis , maar bedacht me en keerde terug. Het was me opgevallen dat Trienette per sé wilde dat ik naar het andere uiteinde van de kippenren zou gaan waar het hok van het konijn staat. Toen ik dus terugkwam in de kippenren, liep ze weer voor mijn voeten -al tok-tok-tok roepend- naar het hok van het konijn.

Ik volgde het beestje en moest me behoorlijk bukken voor de doorhangende takken van een vlierboom en toen zag ik achter het hok van het konijn Trientje liggen. Ze leefde nog. Ik nam haar op en bracht haar naar het kippenhok.
Buurtjes kwamen die namiddag thuis. Ik vertelde het hen van Trientje. De andere dag kwamen ze zeggen dat Trientje dood was. Hoewel ik zeker was dat dit ging gebeuren  doet het  me echt iets.

Vandaag zijn de buurtjes terug weg en ik ben terug het konijn en Trienette eten gaan geven. Ze hadden me één dag niet gezien en het kippetje liep als een gek rond me en wilde gestreeld worden. Het konijn hupte over en weer.

 Trientje tussen Trienette en het konijn.

kippen.JPG

21:43 Gepost in buren, dieren | Commentaren (12) | Tags: dieren, buren, kippen, konijn |

17-04-13

kippen en konijnen

Tijdens het paasverlof hielpen de kleinkinderen met de zorg voor de vier kippen en de twee konijnen van onze buren . Ik mag gerust zeggen dat buurtje voor die dieren zorgt, want haar man is er niet zo wild van. Maar nu ze regelmatig naar de Vlaamse Ardennen is waar ze een B&B heeft, zorgen wij maar al te graag voor die beestjes. Ze hebben eten genoeg voor een paar dagen maar die beestjes zien ons toch graag afkomen met etensrestjes en toen de kinderen er waren plukten ze emmers gras voor hen. Wanneer buurtje thuis is mogen de kippen en konijnen vrij rond lopen in de tuin , dat misten die beestjes toch wel nu ze in hun ren opgesloten zaten.

konijnen.JPG

Het grijze konijn laat zich gemakkelik aaien , bruine langoor is wat schuwer .
Maar allebei knabbelen ze wat graag aan het versgeplukte gras.

kip.JPG

kippen.JPG
Ook de kippen pikten en krauwden in het verse groen.

kippenren.JPG
Cedric wilde de kippen wat dichterbij zien en wilde hen aaien.
Ik vertelde al eerder dat de vier kippen zich neerzetten
met hun vleugels wat omhoog om geaaid te worden.

kippen eten geven.JPG
Zoals je merkt aan mijn warm jasje en dikke sjaal zijn deze foto's van verleden week.
Er was wel zon maar dewind was nog erg koud.

Wanneer buurtje terug naar haar B&B vertrekt ga ik opnieuw elke dag kijken
of de dieren voldoende eten en drinken hebben, krijgen ze een aaike
en sla ik een babbeltje met hen ;-)

22:45 Gepost in buren | Commentaren (12) | Tags: dieren, kippen, konijnen, buren |

30-01-13

raclette

raclette.jpg

Ik verscheen hier gisteren niet.Neen ik had geen kramp in mijn handen door het schrijven van brieven. Ik moest gisteren echt eens om boodschappen want dat had ik alsmaar uitgesteld wegens het koude weer en de vrees dat de genezende hoofdverkoudheid opnieuw de kop zou opsteken door in de koude te lopen.

Ach voorraad genoeg in huis om er een tijdje tegen te kunnen , maar er is altijd wel iets dat opgeraakt. Daarenboven wilde ik ook nog een bloemetje halen om mee te nemen naar de buren van twee huizen verder. Tussen twee regenbuien in ben ik even de grens overgewipt om een bloemetje te kopen. Er is daar een winkeltje dat zo' originele bloemstukjes kan maken voor een redelijke prijs. Ik heb een grote bos kleine tulpen gekocht die prachtig in een doorschijnende vaas "gedrapeerd" werden.

Samen met mijn naaste buren waren we uitgenodigd op een eetavondje bij een buur een paar huizen verder.  Een raclette avond werd het. Een authentieke raclette-grill afkomstig uit Oostenrijk en daaronder werd een halve bol kaas vastgezet. In een mum van tijd begon de kaas te smelten en het smullen kon beginnen. Gesmolten kaas met stokbrood , gepofte aardappelen , uitjes en augurkjes en allerlei soorten vlees. Op een foto rechts zie je hoeveel er nog overblijft van die halve bol kaas !!!

De gastvrouw had ook voor een uitgebreid dessert gezorgd met frambozenmousse, zelfgemaakte  yoghurt, rijstpudding en pralines . Neen ik  heb dat niet allemaal binnengespeeld. Een kopje thee met een pralinetje en een frambozenmousse was meer dan voldoende voor mij. We werden ook al uitgebreid getrakteerd bij het binnenkomen met champagne en lekkere hapjes...

De avond was gezellig en buurtje zei terecht  "dat moeten we een keertje meer doen." Toen onze kinderen nog jong waren deden er zich af en toe gelegenheden voor om samen te komen : verjaardagen ,communies, afstuderen en nog later huwelijken...We organiseerden ook een paar keer straatfeesten tijdens de zomermaanden waar héél veel buren op afkwamen. 
Maar in feite hebben we geen speciale gelegenheden nodig om eens gezellig een avondje samen door te brengen. Gezien de omstandigheden heb ik het enorm geapprecieerd dat ze mij ook gevraagd hebben... Ik ga al eens nadenken wat ik hen kan aanbieden op zo'n avondje...

 O, het was al redelijk laat toen ik terug thuis kwam en ik ben onmiddellijk mijn bed ingerold. Vandaag had ik niet veel honger ,hoe zou dat toch komen Lachen.

20:40 Gepost in buren | Commentaren (20) | Tags: buren, raclette |