22-04-16

Art.461

paarden1.JPG

Art 461 van het Wetboek van Strafrecht:
"Hij die, zonder daartoe gerechtigd te zijn, zich op een anders grond waarvan de toegang op een voor hem blijkbare wijze door de rechthebbende is verboden, bevindt of daar vee laat lopen, wordt gestraft met geldboete van de eerste categorie."

Zo'n vaart zal het wel niet lopen als ik enkel van buiten de omheining een foto maak van twee grazende paarden!

paarden.JPG

22:00 Gepost in dieren | Commentaren (16) | Tags: paarden, aardenburg, strafwetboek |

21-01-16

Onze dieren tijdens de wintermaanden.

 

vogels.jpg

De vogels worden tijdens de wintermaanden niet vergeten.  Ik heb aan de takken  van een kerselaar wat voeder opgehangen en op de grond graan gestrooid voor de merels, duifjes en vogels die het moeilijk hebben om aan die graanbollen te hangen. Maar ze komen ook aan de achterdeur kijken of Flappie etensresten heeft achtergelaten in haar bordje. Ik strooi af en toe ook wat kattenkorrels voor de merels buiten. Anders blijven ze maar heen en weer huppen aan de achterdeur.

Hun waterschaal waar ze uit drinken en ook in ploeteren (vooral 's morgens als ik de bak met warm water heb ontdooid) wordt regelmatig ververst. Neen de vogels worden niet vergeten.

vlekje en flappie.jpg

Ook Flappie, de buitenpoes van wie we niet weten waar hij eigenlijk thuishoort, wordt verwend met eten en drinken. Binnenkomen durft ze niet, maar ik heb het toch al voormekaar gekregen dat ik haar regelmatig met een speciale borstel kan borstelen zodat er niet meer zo vlug  klitten ontstaan. Ze heeft het graag en spint van contentement! Ik ben benieuwd of ze dit jaar weer haar vacht  massaal zal verliezen in het voorjaar. De huid ging vorig jaar in flappen aan weerszijden van haar rug. Vandaar haar naam Flappie.

Vlekje, onze eigenste poes wordt meer verwend en vertroeteld dan normaal. Ze is er ook zo dankbaar voor dat zie je zo aan haar. Die komt de wintermaanden niet buiten , hooguit eens aan de voordeur als ik de post uit de brievenbus haal. Met haar 16 jaar is het wel normaal dat ze 's winters liever binnen blijft.

Als al die beestjes rond je het goed hebben daar geniet je als mens toch van... Konden ook alle mensen het maar goed hebben ...

Ondertussen schijnt de maan aan een heldere hemel...nachtvorst wordt verwacht.

winter,vogels,poezen,voeding

18:41 Gepost in dieren | Commentaren (10) | Tags: winter, vogels, poezen, voeding |

30-12-15

Ik kon het niet laten...

..om nog eens foto's te maken van ooievaars. Deze keer waren ze met een viertal in een weide nog dichter bij mijn huis dan de vorige keer.(klik) Zij blijven wel in de buurt maar iedere keer zitten ze in een andere weide. Zij willen wellicht anoniem blijven want telkens gaan ze naar een andere plaats waar er geen plakkaat aan de rand van de weide staat met de vermelding "hier foerageren ooievaars ".

De eerste keer dacht ik, wat willen ze daar mee zeggen. Het bleek een plek te zijn waar de ooievaars regelmatig terugkeren om voedsel te zoeken. Maar er zijn veel plekken in de omgeving waar ze kunnen neerstrijken en slim als die beestjes zijn is het telkens een plek waar het erg rustig is. En als je ziet hoe mooi groen het gras is en hoe zacht de temperaturen zijn einde december dan begrijp ik best dat de ooievaars geen zin hebben om naar een andere streek te vliegen.

Ik hoop dat ze hun vaste stek terugvinden als het Natuurreservaat in het Zwin terug opengaat (vermoedelijk juni van dit jaar). Want het is een feit dat we vòòr de werken in het Natuurreservaat zelden ooievaars zagen neerstrijken in onze omgeving. Reigers wel en die zaten het liefst op een dak van een huis waar een vijver bij was! Altijd eten bij de hand!

ooievaars.jpg

ooievaars1.jpg

ooievaars2.jpg

 

18:28 Gepost in dieren | Commentaren (10) | Tags: ooievaars, dieren, zwin |

24-10-15

Hoe zou het met poes zijn?

Toen mijn vriendin en ik in het Kasteelpark van Loppem(klik) gingen wandelen, kwam er bij het binnenkomen op het kasteelterrein een gitzwart poesje al miauwend op ons af. Het was graatmager en  heel tam. Mijn vriendin liep er al vlug mee rond in haar armen en ik zocht ondertussen in mijn handtas naar iets eetbaars. Ik vond nog een koekje . Beetje bij beetje slokte het beestje het binnen.

Op dat ogenblik kwam er een jonge vrouw van achter de zijgevel van het kasteel . We vroegen of het poesje op het kasteel woonde. Blijkbaar niet. Zij ging het beestje halen op het grasveld waar het onafgebroken liep te miauwen en vroeg of we even bij het poesje wilden blijven. Zij zou om eten gaan.

Ondertussen nam mijn vriendin een foto van mij en het poesje wilde blijkbaar ook op de foto!
Toen de vrouw terugkwam met een schoteltje melk en droog voer van haar hondje,  ging de jonge vrouw op het terrasje zitten. Ondertussen slokte het beestje het eten binnen en slabberde  het schotelde melk leeg. Daarna ging het voldaan languit in het zonnetje tegen de struiken liggen .

Wij wandelden toen verder  en bij onze terugkeer was noch de jonge vrouw noch de poes te zien .
Zegt de vriendin aan de telefoon gisteren, " zouden we nog een keertje in het Kasteelpark gaan wandelen om te zien of het poesje er nog rondloopt?"

poes1.JPG

poes.JPG

poes2.JPG

poes4.JPG

poes3.JPG

 

 

17-08-15

Eentje minder...

Ik voel me een beetje triest vandaag en zelfs het weer is wat somber alsof het mijn stemming aanvoelt.

Ik heb hier al dikwijls verteld dat ik het konijn en de twee kippetjes van de buren verzorg als zij weg zijn. Gezien ze momenteel méér in Le Pays des Collines verblijven dan in hun huis aan de kust  werd mij gevraagd of ik de dieren wilde verzorgen. Ik doe dat tot heden nog altijd met veel plezier.
Ik heb een buurman (die een eindje verder tuiniert) die regelmatig zorgt dat ik groen heb voor de beestjes zoals koolbladeren, héél kleine aardappelen die ik dan kook, klaver , paardenbloembladeren... Hij zorgt ook voor hooi om de hokken van de beestjes te verversen...  Buurtjes zorgen ervoor dat er grote zakken graan  staan voor zowel het konijn als voor de kippen.
Het is een dagelijkse bezigheid geworden van mij . De beestjes kennen me zo goed dat het konijn zijn oren spitst als hij mijn stem hoort en de kippetjes (die ik Trientje en Trienette noem) komen al vlug naar het hek gelopen. Beide kippetjes zetten zich dan met hun vlerken half omhoog neer om gestreeld te worden. Best een grappig zicht!

Deze week merkte ik dat het ene kippetje,Trientje, minder enthousiast was . Ik dacht dat het last had van het warme weer en zorgde dat hun waterkom nog eens extra ververst werd. De andere dag zat ze maar te zitten  en toen wist ik al wat er zou gebeuren. Trientje is al meer dan vier jaar oud. Ik zette haar op haar strobedje in het kippenhok.
De andere dag kwam ik in de grote kippenren maar werd enkel door Trienette en het konijn verwelkomd.
Ik vond nergens het andere kippetje en wist niet goed wat er kon gebeurd zijn. Ik  ging terug naar huis , maar bedacht me en keerde terug. Het was me opgevallen dat Trienette per sé wilde dat ik naar het andere uiteinde van de kippenren zou gaan waar het hok van het konijn staat. Toen ik dus terugkwam in de kippenren, liep ze weer voor mijn voeten -al tok-tok-tok roepend- naar het hok van het konijn.

Ik volgde het beestje en moest me behoorlijk bukken voor de doorhangende takken van een vlierboom en toen zag ik achter het hok van het konijn Trientje liggen. Ze leefde nog. Ik nam haar op en bracht haar naar het kippenhok.
Buurtjes kwamen die namiddag thuis. Ik vertelde het hen van Trientje. De andere dag kwamen ze zeggen dat Trientje dood was. Hoewel ik zeker was dat dit ging gebeuren  doet het  me echt iets.

Vandaag zijn de buurtjes terug weg en ik ben terug het konijn en Trienette eten gaan geven. Ze hadden me één dag niet gezien en het kippetje liep als een gek rond me en wilde gestreeld worden. Het konijn hupte over en weer.

 Trientje tussen Trienette en het konijn.

kippen.JPG

21:43 Gepost in buren, dieren | Commentaren (12) | Tags: dieren, buren, kippen, konijn |

04-08-15

Vandalen vernielden een bijenkast .

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft een paar jaar terug in de Paulusstraat een stuk braakliggend terrein van 1300 m2 voorbehouden om een educatieve tuin aan te leggen en bijenkasten te plaatsen. Ze hopen zo de uitroeiing van tamme en wilde bijenkolonies tegen te gaan.

Vandalen hebben recent in de Paulusstraat een bijenkast vernield, waardoor de diertjes zijn gevlucht en vermoedelijk gestorven. Het gaat om 20.000 bijen. De politie heeft intussen een oproep gelanceerd om verdachte handelingen in de buurt van bijenkasten te melden.

Hopelijk komen er nieuwe bijen in deze mooie bijentuin.

bijen.JPG

bijen6.JPG

bijen2.JPG

bijen3.JPG

bijen4.JPG

bijen5.JPG

bijen7.JPG

bijen8.JPG

Een hoekje waar je kunt kijken op de bijentuin.

bijen10.JPG

21:55 Gepost in dieren | Commentaren (12) | Tags: dieren, bijen, bijentuin |

17-06-15

de meeuw

meeuw.JPG

Heb je het ook gelezen dat Oostende iets nieuws probeert om de vuilniszakken niet meer te laten openrijten door de meeuwen?  Het gemeentebestuur slaat haken in een paal en daar moeten de bewoners de plastiek zakken aan ophangen. Blijkbaar hebben de meeuwen dan niet de nodige kracht of behendigheid om al vliegend de zakken open te scheuren. Hopelijk is dit een oplossing om de stad proper te houden.
Ik heb zelf al eens gezien bij een bezoek aan Oostende dat een meeuw in zijn vlucht een ijsje meepikte uit de hand van een man . Op de blog van Roy staan er dikwijls foto's van de vraatzucht van de meeuwen!

Toen ik onlangs op een zonnige namiddag op mijn terras zat, hoorde ik de meeuwen boven mijn hoofd krijsen en in cirkels rondvliegen. Dat gebeurt wel meer als het op zee mistig is, dan zakken ze af naar het binnenland. Ik gaf er op dat ogenblik geen aandacht aan. Eén van die meeuwen , een zilvermeeuw, zette zich al krijsend op de nok van buurmans huis. Hij leek zijn soortgenoten te roepen. Opeens vloog die meeuw in duikvlucht voortdurend krijsend door de tuin. Een tweede keer plantte die zich kordaat neer midden in de tuin. Precies een scene uit de film the Birds van Hitchcock. Hij krijsen, ik mijn keel opengezet en weg was die!

De oorzaak van zijn gedrag was een handvol hazelnoten die niet meer lekker waren om op te eten. De merels en eksters deden er zich te goed aan. Ik weet dat ik niets open en bloot mag leggen in de tuin of die veelvraten scheren in duikvlucht door de tuin om de buit binnen te halen. De noten lagen nochtans
tegen een bloemenstruik en niet zo goed zichtbaar maar blijkbaar toch genoeg om een poging te wagen.

Na mijn kreet heb ik de meeuwen niet meer gezien! De merels en eksters en andere kleine vogels( zover die grotere het toelieten) hebben  zich verder kunnen  te goed doen aan de noten!

 

11:01 Gepost in dieren, tuin | Commentaren (16) | Tags: tuin, meeuwen |